Mengecas untuk kanak-kanak 3-4 tahun

Kandungannya

Apabila kanak-kanak mencapai usia tiga tahun, aktivitinya meningkat beberapa kali, dan pada masa ini adalah penting untuk memperkenalkan latihan pagi, dan jika mungkin lebih banyak latihan fizikal tambahan pada siang hari. Menjalankan pengisian dengan anak-anak harus bermula di rumah dan terus di tadika supaya bayi dapat melihat konsistensi, yang akan membantu dia untuk terlibat dalam proses lebih cepat dan menikmati senaman pagi dengan keseronokan.

Ciri khas

Membesar, kanak-kanak berubah bukan sahaja secara luaran, dia sentiasa menjalani perkembangan semua organ dan sistem yang memberi peluang baru untuk kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Jika kanak-kanak tidak melakukan apa-apa senaman fizikal, maka dalam 3-4 tahun otak sudah cukup maju untuk dapat memahami arahan itu, dan tubuh dapat menghasilkannya semula. Gimnastik untuk kanak-kanak berumur 3 tahun membantu mencapai pembangunan yang harmoni seluruh tubuh melalui latihan terpilih yang betul dan berselang-seli aktiviti aktif dan pasif.

Apabila kanak-kanak mula bergerak lebih jauh dan setiap tahun pertumbuhannya dan mencuba pergerakan baru, maka senaman kanak-kanak hanya diperlukan untuk menguasai apa-apa unsur. Dalam 2-3 tahun ia akan menjadi sangat mudah, yang terdiri daripada pergerakan dan pergerakan ringan, sedangkan dalam 4 tahun anda sudah dapat memberikan beberapa elemen senam. Latihan pagi akan membantu bayi memulakan hari dengan betul, mengaktifkan semua proses dalam tubuh, sambil menerima emosi dan faedah ketara yang cemerlang.

Adalah wajar untuk memulakan perjalanan ke bahagian sukan pada usia ini apabila anak itu sendiri boleh memutuskan apa yang dia suka dan apa yang tidak, dan tanpa latihan sebelumnya (dalam bentuk gimnastik pagi) akan sukar untuk menguasai satu pelajaran, apalagi menikmati . Setiap pelatih yang berpengalaman mengetahui bahawa untuk kanak-kanak 3-4 tahun adalah penting untuk membina aktiviti bermain dengan penekanan pada sukan, dan bukan sebaliknya.

Semakin lama kanak-kanak menjadi, semakin kecil kadar permainan, dan yang lebih besar akan menjadi aktiviti fizikal yang serius. Seksyen yang harus diberikan kepada kanak-kanak itu harus terletak berdekatan dengan rumah atau tadika, supaya ibu bapa atau sanak saudara lain dapat terus mengambil atlet muda untuk bersenam. Jurulatih mesti mempunyai kelayakan dan pengesahan bahawa dia adalah seorang siswazah, tetapi yang paling penting, pengalamannya dalam bekerja dengan anak-anak, tanpa itu mustahil untuk menjadi jurulatih yang berjaya dan mendidik juara masa depan.

Setiap ibu bapa mahu melihat anaknya sihat dan bahagia, tetapi tidak semua orang mempunyai masa dan wang untuk sukan atau seksyen yang sama, jadi penting untuk bersenam setiap hari dengan anaknya untuk menyesuaikan diri secara bebas, membantu dia dan dirinya sendiri, menjadi sihat, cantik dan gembira.

Apakah dan bagaimana untuk melakukannya?

Seorang kanak-kanak dalam 3-4 tahun mesti sentiasa bergerak agar dapat berkembang secara normal. Untuk aktiviti ini mempunyai beberapa tujuan, anda boleh menggunakan permainan luar yang termasuk dalam pertuduhan. Permulaan harian hari melalui pengisian meletakkan tahap organisasi tertentu dalam kanak-kanak, memupuk sifat-sifat yang tepat kepadanya. Di samping itu, selepas beberapa ketika dari sukan, bayi akan mendapat keseronokan yang sebenar. Menggunakan senaman pagi membolehkan anda bertenang hiperaktif kanak-kanak dengan satu set latihan dan meningkatkan aktiviti mereka yang lebih suka duduk diam dan bermain bersendirian.

Kelas tetap di rumah dan di tadika membantu kanak-kanak untuk menjadi lebih berkekalan, untuk mendapatkan kemahiran pertama dalam disiplin diri dan ketahanan.Kelebihan kelas tadika adalah kerja sepanjang tahun, yang dilakukan pada musim panas di musim panas, yang lebih berguna, sedangkan di dalam kondisi rumah tidak selalu mungkin. Dengan bantuan latihan terpilih yang betul, kanak-kanak prasekolah mendapat beban dada pada otot, yang membolehkan mereka berkembang dan berkembang dengan baik. Di samping itu, terdapat kerja aktif jantung dan paru-paru, yang memungkinkan pada peringkat awal untuk mengenal pasti apa-apa kelainan atau menghalangnya.

Masa yang optimum untuk mengecas pada usia ini adalah dari 8 hingga 15 minit, di mana anda boleh bersorak dan bersedia untuk hari yang akan datang. Adalah penting untuk memantau beban kerja dan kerumitan latihan supaya mereka tidak terlalu kompleks atau mudah. Dalam menjalankan pengisian dengan kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas, adalah penting untuk mengatur proses supaya semua peserta sama-sama berminat, dan ini hanya mungkin dengan bantuan permainan. Di tadika dengan cara ini diadakan:

 • sukan;
 • muzik;
 • pendidikan umum.

Untuk aktiviti apa saja untuk menyukai kanak-kanak, adalah penting untuk mengaturnya dengan betul, yang mana anda perlukan:

 • menyediakan muzik aktif yang akan menggembirakan kanak-kanak dan menetapkan mereka untuk melakukan latihan fizikal;
 • cari latihan sedemikian rupa bahawa kanak-kanak itu akan menjadi menarik dan menyeronokkan untuk dilakukan, di mana dia sendiri akan berusaha untuk mengulang dan meningkatkan bilangan ulangan;
 • gunakan nama tugasan luar biasa untuk mencetuskan kanak-kanak;
 • untuk perkembangan ucapan, pendengaran dan irama selari, anda boleh menyanyi atau membaca puisi semasa latihan;
 • pilihan yang menarik akan menjadi tutorial video di mana kanak-kanak berumur sama melakukan latihan;
 • Adalah penting untuk memantau kualiti prestasi setiap elemen yang dikenakan, supaya mereka membawa kesan maksimum, yang mana seorang dewasa harus memuji dan menggalakkan anak.

Dengan bantuan motivasi yang tepat, satu tugas yang menarik, muzik yang menyeronokkan, kanak-kanak boleh membentuk keinginan yang kuat untuk bersenam setiap hari, semasa mengalami emosi yang sangat positif.

Anggaran latihan untuk gimnastik pagi

Pengecasan harus direka untuk memanas dengan cepat tubuh dan memberi sedikit usaha fizikal. Bahagian pengenalan pelajaran - memanaskan badan - harus mengandungi berjalan dan berjalan, yang diberikan seli untuk secara beransur-ansur mengaktifkan anak-anak. Adalah penting untuk membawa pelbagai kejutan ke bahagian ini, menambah muzik, objek atau merumitkan tugas. Tempoh bahagian ini tidak melebihi 3 minit.

Berkenaan dengan bahagian utama pertuduhan, maka haruslah latihan yang mengaktifkan aktifitas otot, membantu dalam perkembangan sendi, pembentukan postur yang betul dan perkembangan harmoni seluruh tubuh.

Pada akhir pengecasan, perlu untuk secara beransur-ansur mengurangkan kadar aktiviti senaman, tambah berjalan dan regangan.

Pemanasan mungkin kelihatan seperti ini:

 • berjalan di tempat dan dengan kemajuan yang beransur-ansur;
 • berlari dalam lingkaran dan sekitar sebarang halangan (permainan boleh dipanggil "Menangkap", intipati yang akan menjadi untuk mengelakkan halangan dalam usaha untuk mengejar apa yang ada di depan);
 • berjalan digunakan sekali lagi untuk menukar aktiviti, tetapi secara bergantian pada jari kaki, tumit, sisi dalam dan luar kaki, yang sangat berkesan untuk kaki rata;
 • sekali lagi menjalankan latihan dengan brek secara tiba-tiba pada bertepuk tangan atau berhenti muzik (permainan boleh dipanggil "Sembunyi dan Dapatkan"), intipati yang bukan sahaja berhenti mendadak, tetapi juga mencari tempat untuk disembunyikan);
 • Latihan terakhir juga termasuk berjalan kaki, tetapi kali ini ia rumit dengan penambahan tangan, yang, dengan isyarat, naik, perceraian ke sisi dan turun, anda juga boleh menggunakan berjalan kaki dengan tinggi kaki tinggi yang bengkok di lutut.

Selepas pemanasan, penting untuk memegang bahagian bermain senaman, di mana kanak-kanak akan mendapat bahagian sukan pelajaran dengan makanan asli, yang akan memberi mereka keseronokan maksimum. Pertimbangkan senarai teladan latihan sedemikian.

 • "Halo, semua orang!" Untuk melakukan anda perlu bangun seperti berikut: kaki terpisah, tangan di belakang punggung anda. Pada kiraan 1 - terhirup dan miring ke bawah, 2 - kembali ke kedudukan asal. Senaman seperti busur. Untuk lebih banyak aktiviti, anda boleh memikirkan quatrain yang akan dituturkan semasa pelaksanaan tugas.
 • "Di mana kawan-kawan saya?" Kaki kaki, tangan di tali pinggang. Pada kiraan 1 - putar badan dalam satu arah, 2 - di sebelah yang lain. Sebagai komplikasi, anda boleh menambah pergerakan tangan ke wajah, seolah-olah mencari seseorang.
 • "Kami tumbuh seperti cendawan". Kaki selain, lengan bawah. Pada skor 1 - melalui sisi untuk mengangkat tangan anda, 2 - untuk meregangkan ke atas, berdiri di atas kaki, 3 - jatuh pada tumit, 4 - untuk kembali ke kedudukan utama.
 • "Marilah berjemur!". Berbaring di belakang dan gulung ke perut dalam satu arah, dan kemudian dari posisi permulaan ke yang lain.
 • "Bunny Jumping". Kaki bersama-sama, lengan di hadapan anda, siku bengkok. Melakukan melompat di satu tempat dan di sekeliling objek, pokok yang diperbaiki atau semak belukar.

Sebagai kesimpulan, adalah penting untuk memberikan latihan berjalan dan pernafasan untuk mengembalikan nadi dan membawa kanak-kanak ke keadaan yang tenang. Sekiranya masa masih ada, adalah berbaloi untuk memberikan kompleks sederhana, termasuk membongkok ke hadapan dari kedudukan duduk dengan kaki lurus dan bercerai ke arah yang berbeza, membongkok dari kedudukan berdiri juga dengan kaki yang lurus dan luas. Semua pergerakan dilakukan lancar dan perlahan, supaya tidak merosakkan otot dan melonggarkan anak.

Cadangan

Penggunaan gimnastik dan senam adalah penting dan berguna pada usia apa pun, tetapi walaupun pada kanak-kanak 3-4 tahun mungkin ada beberapa kontraindikasi atau tempoh komplikasi selepas penyakit, apabila terapi latihan disarankan bukan latihan standard. Memperbaiki budaya fizikal akan memberi peluang untuk mengaktifkan kanak-kanak itu, tanpa menimbulkan ketidakselesaan. Lebih rumit keadaan, yang lebih penting menjadi profesionalisme dalam pemilihan kompleks, mengikut mana anak akan menjalani pemulihan.

Sekiranya penyimpangan itu tidak penting, contohnya dengan kelopak mata atau scoliosis, anda perlu menyesuaikan latihan supaya ia termasuk pelbagai jenis otot belakang dan kaki untuk membangun dan menguatkannya. Hanya dengan cara ini anda boleh menyingkirkan masalah tersebut. Apabila rejimen tenang ditetapkan kepada kanak-kanak selepas sakit, dan terdapat keperluan untuk menjalankan senaman ringan, gimnastik parket akan membantu dalam kes ini.

Penggunaan latihan di lantai dan di atas tikar, dengan pasangan dan tanpa, akan memberi peluang untuk meningkatkan aktiviti fizikal setiap hari, memperkuat badan yang lemah, kembali ke negara asalnya.

Untuk menarik minat kanak-kanak, meningkatkan minatnya dalam latihan, atau merumitkan kompleks yang sudah ada, anda boleh menggunakan peralatan sukan. Adalah lebih baik untuk membeli kanak-kanak khusus, tetapi anda boleh membuat segala-galanya dari cara yang diperbaiki, selagi kanak-kanak berminat, selesa, dan peralatan selamat untuk atlet muda dan rombongannya. Inventori yang paling kegemaran kanak-kanak adalah bola, yang mana anda boleh membuat banyak latihan menarik pada kumpulan otot yang berbeza. Tidak kurang senang untuk bekerja dengan tongkat gimnastik dan gelung.

Mengadakan latihan pagi dengan kanak-kanak zaman ini adalah peristiwa yang sangat penting, yang harus dirawat dengan penuh tanggungjawab.

Ketahui lebih lanjut mengenai cara untuk menjalankan latihan untuk kanak-kanak 3-4 tahun, anda akan belajar dari video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan