Sekiranya anda membuat keputusan tentang IVF: bagaimana untuk meningkatkan kualiti telur dan meningkatkan peluang konsepsi?

Kandungannya

IVF, atau persenyawaan in vitro, telah digunakan di dunia selama lebih dari 40 tahun. Bagi banyak pasangan, inilah satu-satunya cara untuk akhirnya menjadi ibu bapa. IVF boleh membantu walaupun kes yang paling tidak dijangka.

Menurut teknik ini, telur betina dikeluarkan dari badan dan dibuahkan secara buatan, dan selepas kitaran bahagian pertama kembali ke rongga rahim untuk kehamilan semulajadi.

Walaupun 20 tahun yang lalu, peratusan IVF yang berjaya telah meningkat tiga kali ganda, tiada siapa yang menjamin kejayaan prosedur. Kehamilan selepas prosedur pertama didiagnosis secara purata dalam 30-50% kes, dan peratusan ini dikurangkan dengan ketara jika wanita mempunyai sebarang penyakit.

Jangan berputus asa sekiranya berlaku kegagalan. Adalah dipercayai bahawa peluang untuk membiayai pertumbuhan berkembang menjadi empat kitaran pertama IVF, dari kitaran ke siklus. Tetapi ini tidak bermakna percubaan lanjut tidak berguna - mana-mana pakar kesuburan akan mengingati kes apabila pesakitnya berjaya hamilkan bayi selepas percubaan kelima atau bahkan sepuluh kali.

Apakah kejayaan dengan IVF bergantung kepada?

Pengalaman selama bertahun-tahun tidak dibenarkan membuat senarai lengkap faktor yang mempengaruhi keberkesanan inseminasi buatan. Walau bagaimanapun, beberapa syarat ini diketahui dan boleh disesuaikan untuk meningkatkan peluang kejayaan:

 • kualiti telur betina dan sperma lelaki;
 • ketebalan endometrium rahim;
 • kesihatan umum ibu bapa;
 • klinik di mana prosedurnya dirancang.

Tidak dinafikan, keutamaan adalah keadaan sel-sel kuman betina dan lelaki. Oleh itu, pada tahap pertama prosedur IVF, rangsangan, adalah penting untuk menjaga kualiti telur.

Ovules mula terbentuk dalam badan wanita 9 minggu selepas pembuahan. Tubuh anak perempuan yang baru lahir mengandung hingga 2 juta folikel dengan telur yang tidak matang tertutup di dalamnya, dengan permulaan baligh jumlahnya dikurangkan menjadi 300 ribu. Dari tempoh menstruasi pertama untuk menopaus, secara purata, seorang wanita mengalami kira-kira 400 kitaran haid. Iaitu, kira-kira jumlah telur akan matang. Sebahagian daripada mereka akan mendapat peluang untuk mencipta kehidupan baru.

Apa yang menjejaskan kualiti telur?

Pengeluaran telur di dalam badan wanita terus berumur 30 tahun dan pada usia 40 tahun, tetapi kualiti mereka merosot dengan usia, yang menjadikannya lebih sukar untuk hamil, dan risiko kecacatan pada peningkatan anak.

Menurut statistik, pada wanita di bawah 35 tahun, peluang untuk hamil selepas prosedur IVF pada percubaan pertama adalah sekitar 60%. Selepas 35 tahun, penunjuk ini mula merosot - sel-sel seks mengumpul kecacatan dalaman dan mengurangkan keupayaan untuk menghasilkan tenaga (yang penting di peringkat ovulasi). Oleh sebab itu, pembahagian telur yang disenyawakan dapat diganggu atau perkembangan embrio yang sudah terbentuk dapat dihentikan.

Selain faktor umur, kualiti telur dipengaruhi oleh:

 • penyakit kronik
 • ekologi buruk di tempat kediaman tetap
 • tekanan kronik
 • gaya hidup yang tidak sihat
 • pendedahan x-ray kerap pada zaman kanak-kanak
 • gangguan hormon dan fungsi tiroid.

Bagaimana untuk meningkatkan kualiti telur sebelum IVF?

Ia mengambil masa kira-kira tiga bulan untuk telur menjadi matang, di mana ia sangat terdedah kepada kesan toksin dan sangat sensitif terhadap kekurangan nutrien. Apa-apa pelanggaran mengurangkan kemungkinan embrio yang sihat terbentuk. Oleh itu, adalah lebih baik untuk memulakan penjagaan kesihatan sel-sel kuman sebaik sahaja keputusan dibuat pada prosedur IVF.

Di peringkat rangsangan ovulasi, disyorkan untuk mematuhi pemakanan yang betul, mengeluarkan makanan goreng dan pedas, jeruk, kekacang dari diet, manis dan tepung apabila terdedah kepada kepenuhan. Dari usaha fizikal, perlu meninggalkan jenis seperti latihan atau yoga, sementara meninggalkan sauna dan mandi, dan juga mengelakkan hipotermia. Untuk pencegahan gejala hyperstimulation, rejim minuman yang dipertingkatkan adalah disyorkan - sehingga 3 liter sehari tanpa air berkarbonat atau minuman buah tanpa tambahan gula. Sudah jelas bahawa rokok dan alkohol dalam tempoh ini mesti dilupakan.

Untuk merangsang pematangan beberapa folikel sekaligus, suntikan dan pengambilan ubat tertentu ditetapkan. Cara yang berkesan untuk meningkatkan kuantiti dan kualiti ova adalah dengan memasukkan alat-alat seperti Pregnoton dan Synergin dalam penyediaan bersepadu.

Seperti yang ditunjukkan oleh kajian klinikal "Pregnoton" membantu meningkatkan jumlah telur matang sebanyak 37%, embrio yang diterima - tiga kali (8), dan mengurangkan dos ubat hormon untuk merangsang ovulasi. Komposisi "Pregnoton" termasuk kadar harian vitamin dan mineral yang diperlukan semasa pematangan telur:

 • Asid folik, atau vitamin B9. Ia dianggap sebagai "vitamin betina", menormalkan proses pematangan telur, meningkatkan kualiti dan fungsi sistem pembiakan secara keseluruhan. Mempengaruhi pencernaan vitamin B lain (1).
 • L-arginine. Meningkatkan tindak balas ovari dan endometrium, secara aktif digunakan dalam rawatan kemandulan.
 • Vitamin B2 (riboflavin). Mempengaruhi metabolisme dan kesuburan tenaga (2).
 • Vitamin C. Meningkatkan kemungkinan kehamilan, mempunyai sifat anti-radang. (3)
 • Vitamin E. Merujuk kepada vitamin larut lemak, sebagai antioksidan melindungi telur dari kerosakan oleh radikal bebas. Membantu mengekalkan vitamin C dalam badan, meningkatkan ketepuan oksigen tisu.
 • Iodin Diperlukan untuk operasi kelenjar tiroid yang betul. Ia menghalang pembentukan sista ovari, hipotrofi korpus luteum. Rata-rata, ia meningkatkan kesuburan oosit sebanyak 20%. (4).
 • Selenium. Seperti vitamin E, menghalang kerosakan telur, meningkatkan pematangan mereka. (5)

"Synergin" Ia adalah kompleks yang kuat enam antioksidan yang melindungi telur dari pendedahan kepada faktor alam sekitar yang berbahaya. Sebagai tambahan kepada vitamin C dan E yang sudah disebutkan, penyediaan ini mengandungi dua komponen penting untuk pematangan telur yang tepat:

 • Ubiquinone (Coenzyme Q10) yang terlibat dalam pengeluaran tenaga intrasel. Telah terbukti bahawa tepu cecair folikel dengan coenzyme Q10 menggalakkan pematangan telur (6).
 • Beta karotena Ia bukan sahaja mempunyai kesan antioksidan, tetapi juga meningkatkan fungsi ovari, secara positif mempengaruhi sintesis progesteron dalam beberapa minggu selepas permulaan pentadbiran (7).

Kita tidak dapat sepenuhnya mengawal proses pembuahan, tetapi kita berkuasa untuk melakukan segala yang mungkin untuk melindungi organisma kita. Ganjaran usaha ini akan menjadi kelahiran bayi yang sihat dan kuat.

Fakta menarik mengenai ova:

 • Sel telur adalah sel terbesar dalam tubuh manusia, satu-satunya yang boleh dilihat tanpa mikroskop.
 • Selepas ovulasi, telur itu hidup dari 12 hingga 24 jam.
 • Dalam ovari boleh matang beberapa telur. Dan jika tidak satu, tetapi dua daripadanya disenyawakan, kehamilan berganda berlaku.
 • Terima kasih kepada pencapaian perubatan moden, adalah mungkin untuk memindahkan nukleus dari satu telur ke yang lain, yang membolehkan wanita dengan penyakit keturunan mempunyai anak yang sihat.

  Kesusasteraan:

  1. [Smith A. D., Kim Y. I., Refsum H. Adakah asid folik baik untuk semua orang? Am J ClinNutr. 2008; 87 (3): 517-533].
  2. [Dumollard R., Ward Z., Carroll J., Duchen M. R. Peraturan metabolisme redoks dalam oosit dan embrio. Pembangunan. 2007 Feb; 134 (3): 455-65].
  3. [Jenkins, T. G., Aston K. I., Carrell, D. T. Penambahan sperma selepas sperma manusia yang bertambah baik, asid askorbik-2-glukosida (AA2G). FertilSteril. 2011; 95: 2001-2004. ].
  4. [Rodzaevskaia E. B. Kemerosotan morfologi oogenesis dalam transformasi tiroid yang bergantung kepada iodin. ArkhPatol. 2002 Mar-Apr; 64 (2): 10-3. ].
  5. [Mirone M., Giannetta E., Isidori A. M. Selenium dan fungsi pembiakan. Satu sistematik. J EndocrinolInvest. 2013 Nov; 36 (10): Suppl: 28-36. ]
  6. [Turi A. 1., Giannubilo SR, Brugè F., Principi F., Battistoni S., Santoni F., Tranquilli AL, Littarru G., Tiano L. Coenzyme Q10 . ArchGynecolObstet. 2012 Apr; 285 (4): 1173-].
  7. [Arellano-Rodriguez G. 1., Meza-Herrera CA, Rodriguez-Martinez R., Dionisio-Tapia R., Hallford DM, Mellado M., Gonzalez-Bulnes A. Pengambilan makanan beta-karoten yang ditambah jangka pendek fungsi ovari dan sintesis progesteron pada kambing.J AnimPhysiolAnimNutr (Berl). 2009 Disember; 93 (6): 710-5. ].
  8. Serebrennikova KG, Kuznetsova E. P., Vanke E. S., et al. Latihan pregravid pada pesakit dengan endometrium halus dalam program teknologi pembiakan dibantu // Obstetrik dan Ginekologi. - 2017. - № 3.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan