Bagaimana untuk memeriksa pendengaran kanak-kanak?

Kandungannya

Pendengaran yang baik adalah kunci kepada ucapan yang harmonis dan perkembangan psiko-emosi kanak-kanak. Tetapi fungsi pendengaran seseorang adalah salah satu yang paling sukar, dan dengan itu di mana-mana umur ia dapat dikurangkan. Itulah sebabnya ujian pendengaran di kalangan kanak-kanak adalah sebahagian daripada pemeriksaan fizikal yang tidak diperlukan. Semak seberapa baik anak mendengar, dan anda boleh secara bebas.

Bilakah pengesahan diperlukan?

Pemeriksaan perubatan fungsi auditori dijalankan dari 2-3 hari selepas kelahiran bayi dan dari semasa ke semasa mengulangi sepanjang kehidupan seseorang. Kanak-kanak itu diuji pada 3 bulan, setengah tahun, setahun, semasa memohon tadika dan sekolah, pada peperiksaan perubatan sekolah dan sebagai sebahagian daripada peperiksaan perubatan, semasa memasuki universiti atau di pejabat pendaftaran dan ketenteraan.

Hakikatnya, kehilangan pendengaran yang kecil dari kelahiran sangat sukar untuk didiagnosis pada usia dini, dan bayi yang lahir yang sihat mungkin kehilangan telinga yang baik selepas mengalami SARS, selesema, selepas trauma akustik atau pukulan ke kepala. Pendengaran lebih tidak stabil daripada penglihatan, dan ia perlu diperiksa lebih kerap.

Ibu bapa perlu berfikir tentang pengesahan tidak berjadual sekiranya keraguan timbul bahawa remah-remah mendengar dan merasai dunia sekitar dengan telinga.

Terdapat banyak tanda-tanda kehilangan pendengaran. Pada setiap umur, mereka sendiri. Semak pendengaran di institusi perubatan adalah, jika:

 • seorang kanak-kanak berumur 1-2 bulan tidak memberi perhatian kepada bunyi yang kuat secara tiba-tiba (jam penggera berdering, bel pintu berdering, pintu membanting dengan kuat, objek berat jatuh). Kanak-kanak tidak tergelincir, tidak mencari sumber bunyi, tidak takut, tidak membuang pemegang, kaki;
 • pada umur 3 bulan dan lebih tua, bayi tidak menjawab suara ibu, tidak mengenali dia, tidak cuba mencari ibunya dengan matanya jika dia bercakap jauh dari ranjangnya;
 • pada 4 bulan tidak bertindak balas terhadap suara orang lain, dengan bunyi mainan;
 • sehingga 6 bulan tidak ada tanda-tanda berjalan
 • setahun kanak-kanak hanya mengeluh, tidak mengucapkan bunyi dan suku kata;
 • dalam dua tahun tidak ada perbendaharaan kata minimum, anak itu tidak memenuhi permintaan orang dewasa;
 • jika kanak-kanak itu berkomunikasi sedikit, tidak berminat dengan ini, sering menunjukkan pencerobohan;
 • kanak sering bertanya;
 • semasa dialog, kanak-kanak itu melihat secara teliti artikulasi, bibir dan ekspresi wajah;
 • menonton filem atau kartun, cuba membuatnya lebih kuat;
 • sukar untuk melihat kata-kata telefon, sepanjang masa membawa tiub dari satu telinga ke yang lain.

  Sebagai tambahan kepada kehilangan pendengaran umum, gejala yang telah kami jelaskan, ada kehilangan persepsi terhadap julat tertentu. Jadi, sesetengah kanak-kanak biasanya merasakan ucapan perbualan, tetapi tidak menyedari penyanyi burung di jalan, mereka tidak mendengar daun-daun yang berkilauan di bawah kakinya. Dan ada yang tidak mendengar air paip yang menetes, tetapi mereka boleh menonton TV pada jumlah biasa.

  Gelaran dan bentuk kehilangan pendengaran adalah berbeza, dan mereka menunjukkan diri mereka dengan cara yang berbeza.

  Sekiranya anda kelihatan bahawa bayi tidak mendengar sesuatu atau tidak mendengar, tidak memahami, kejelasan persepsi bunyi menderita, anda mesti menunjukkannya kepada pakar audiologi pediatrik di pusat audiologi.

  Kaedah perkakasan

  Terdapat banyak cara perubatan untuk memeriksa bagaimana anak anda mendengar. Bagi yang kecil, ia sering digunakan audiometri permainan. Kaedah ini adalah optimum untuk kanak-kanak berusia dua hingga empat tahun.Bayi diberi fon kepala dan mengumumkan peraturan permainan: anda perlu membuang bola dalam baldi atau bakul apabila bip bunyi. Fon kepala berbunyi frekuensi yang berbeza. Menurut tindak balas bayi, audiolog menentukan frekuensi yang ada untuk persepsi dan yang tidak.

  Pilihan lain untuk ujian audiometri permainan adalah untuk kanak-kanak untuk menekan kekunci semasa duduk di depan monitor komputer. Fon kepala memberikan kanak-kanak bunyi bunyi alam, haiwan, ucapan orang, tugasnya adalah untuk menekan butang apabila dia mendengar bunyi dan dapat mengenalinya.

  Ujian pendengaran sejagat, digunakan secara meluas di pusat audiologi, di poliklinik - kaedah audiometri suara. Ujian dijalankan dalam kabinet bunyi yang khas. Kanak-kanak itu ditawarkan untuk memakai fon kepala dan membiak bunyi dari band dan frekuensi yang berbeza. Jika dia mendengar bunyi, dia menekan butang atau menimbulkan tangannya, jika tidak, doktor mengeluarkan bunyi berikutnya, dan sebagainya sehingga ambang apabila kanak-kanak itu mendengar. Oleh itu, ambang pendengaran seorang kanak-kanak tertentu dalam julat yang berbeza ditentukan.

  Kaedah emisi otoacoustic digunakan untuk yang terkecil - Ini adalah kaedah yang digunakan untuk pemeriksaan pendengaran di hospital bersalin selama 2-3 hari selepas kelahiran anak itu, di klinik pada umur bulanan, tiga bulan, enam bulan. Lebih baik jika anak tidur pada waktu pemeriksaan atau sedang berehat, contohnya, menghisap payudara.

  Siasatan fleksibel yang disambungkan ke peranti mudah alih dimasukkan ke dalam mata bayi. Peranti ini menghantar bunyi frekuensi yang berbeza ke dalam telinga dan selepas beberapa waktu mendaftar tindak balas balas getaran sel-sel rambut telinga dalam. Jika ada jawapan, kanak-kanak itu mendengar, jika tidak ada jawapan, tidak ada persepsi yang baik.

  Audiometri nada
  Pelepasan otoacoustic

  Tympanometry adalah satu lagi kaedah bermaklumat untuk menilai fungsi auditori. Ia direka bentuk untuk menilai kerja telinga tengah dan gendang telinga. Siasatan dimasukkan ke dalam telinga, yang akan merakam getaran membran semasa pengaliran bunyi.

  Jika kaedah ini mendedahkan kelainan, mereka menggunakan kaedah penalaan garpu untuk menubuhkan penyebab kehilangan pendengaran. Evaluasi persepsi bunyi tinggi dan rendah memungkinkan untuk menilai mana penganalisis pendengaran yang telah menderita.

  Menguji sendiri

  Menguji ketajaman pendengaran di rumah dari segi ketepatan, secara semulajadi, tidak dapat dibandingkan dengan ujian pada peranti, tetapi ini tidak diperlukan. Pemeriksaan rumah diperlukan oleh ibu bapa untuk mengesahkan ketakutan mereka dan pergi ke doktor kemudian, atau untuk menenangkan dan berhenti membimbangkan.

  Ujian bebas rumah terhadap pendengaran bergantung kepada umurnya.

  Hingga setahun

  Pada usia muda, anda boleh secara bebas hanya menilai gambar besar - adakah terdapat pendengaran atau tidak. Penyimpangan fungsi auditori, jika kanak-kanak itu tidak mempunyai pekak lengkap, agak sukar untuk menilai. Biasanya, tindak balas tingkah laku bayi diperiksa - sebagai tindak balas kepada bunyi, dari dua bulan kanak-kanak menjadi animasi, melepaskan tombol, dan dari tiga bulan mula mencari sumber matanya.

  Anda boleh memohon ujian bijirin yang dipanggil. Tiga kendi yang sama penuh dengan separuh bijirin: satu - semolina, yang lain - soba, ketiga - kacang.

  Seorang dewasa mengalihkan perhatian kanak-kanak dengan mainan tanpa bunyi, dan yang kedua menggoncangkan balang dua kaki dari telinga kanak-kanak. Pertama sapukan semolina, kemudian soba, kerana kacang polong.

  Jadi menilai sama ada kanak-kanak itu dapat mendengar bunyi tinggi, sederhana dan rendah. Di antara balang anda perlu berhenti seketika selama beberapa minit. Sebaik-baiknya, kanak-kanak itu akan menunjukkan minatnya dalam bunyi, terganggu dari renungan mainan, mula mencari sumber bunyi.

  Dari 1 hingga 3 tahun

  Pada usia ini, anda boleh menggunakan mainan secara aktif dengan pelbagai bunyi - dari kerincingan yang tenang hingga paip keras dan gendang. Perkara utama adalah membuat bunyi dari belakang kanak-kanak dan menilai reaksinya.. Meningkatkan jarak di mana bunyi dihasilkan. Sekarang ia tidak lagi 0.5-1 meter, tetapi kira-kira 2 meter.

  Di atas 3 tahun

  Kanak-kanak yang lebih tua yang sudah tahu bagaimana bercakap diuji untuk mendengar dalam bahasa bisikan dan bahasa sehari-hari. Jika kanak-kanak masih tidak bercakap dengan baik, lebih baik menggunakan kaedah yang dinyatakan di atas. Dari umur 4-5 tahun, kaedah menilai pendengaran melalui ucapan telah digunakan untuk semua orang.

  Adalah penting untuk memahami bahawa kanak-kanak dengan telinga yang sihat melihat ucapan bahasa dari jarak sehingga 20 meter dan seterusnya, dan berbisik dari 6 meter. Pastikan senyap di dalam bilik, matikan semua yang mengganggu (kipas, TV).

  Mintalah kanak-kanak itu berdiri di dinding dan beralih dari dia ke enam meter. Bayi berpaling ke kanan ibu bapa, telinga kiri harus ditutup dengan kapas. Jika kanak-kanak itu besar, dia boleh menutup telinga kedua dengan jari-jarinya.

  Tanpa usaha suara, pada pembakaran di dalam bisikan, orang dewasa menyebut nombor dari 1 hingga 100 atau beberapa kata, yang digunakan ahli audiologi dan ahli otolaryngologik untuk menilai fungsi auditori. Tugas kanak-kanak itu adalah untuk mengulang perkataan atau nombor yang dituturkan.

  Jika kanak-kanak itu tidak mendengar tiga perkataan berturut-turut yang dituturkan dari enam meter, anda perlu mendekati meter dan mengulanginya. Sekali lagi tidak ada kelayakan, mereka masih lebih dekat dengan meter dan semuanya berulang lagi.

  Apabila kanak-kanak mendengar dan mengulangi kata-kata, anda perlu merakamkan sejauh mana dia boleh melakukannya dengan telinga kanan dan kiri. Ini akan membantu anda memahami sejauh mana kehilangan pendengaran adalah:

  • 6 meter atau lebih pada setiap telinga - pendengaran normal;
  • 5-2 meter - kehilangan pendengaran yang sedikit;
  • 1 meter - tahap kehilangan pendengaran;
  • 0.5 meter - tidak menyedari sama sekali - tahap pengurangan fungsi auditori yang kuat.

  Untuk pemeriksaan berbisik, gunakan perkataan yang seimbang secara fonetik bagi bunyi yang tinggi dan rendah. Berikut adalah beberapa pasangan yang boleh anda gunakan untuk anak anda:

  • ibu adalah budak lelaki;
  • rumah itu adalah lampu;
  • jadual - jam (jam);
  • datuk - but.
  • meja sekolah - lalat;
  • doktor - teh.

  Jangan cuba mengucapkan kata-kata yang tidak diketahui oleh kanak-kanak akibat usia.

  Selepas menyemak dalam bisikan, anda boleh menyemak ucapan perbualan dari 20 meter dari belakang.

  Program dan aplikasi berguna untuk diagnosis diri

  Di Internet, terdapat banyak program audio dan aplikasi untuk pendengaran ujian diri. Tetapi mereka tidak sesuai untuk kanak-kanak kerana memerlukan penentukuran individu.

  Dari usia 8-10 tahun, kanak-kanak mungkin menggunakannya.

  Ia cukup untuk memuat turun dan memasang aplikasi pada peranti anda dan membeli fon kepala yang baik. Terdapat cek dalam talian. Mereka didasarkan pada fakta bahawa seseorang melihat jarak yang boleh didengar dari 15 hingga 20 ribu Hz oleh telinga. Program ini akan memainkan bunyi dan orang akan menekan butang jika dia mendengarnya.

  Akibatnya, anda mendapat data mirip dengan data audiometry, tetapi, malangnya, kurang tepat, walaupun untuk pemeriksaan rumah lebih tepat daripada berbisik atau ucapan bahasa sehari-hari.

  Beberapa program boleh didapati di laman web yang mengedarkan kandungan muzik sebagai fail persediaan ujian untuk sistem audio berbilang saluran. Sesetengahnya dibuat khusus untuk audiometri rumah, contohnya, Ujian pendengaran rumah atau ujian Mimi.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan