Pembangunan kemahiran kreatif pada kanak-kanak

Kandungannya

Prasekolah dan usia sekolah yang lebih muda adalah masa apabila kanak-kanak aktif dalam kreativiti dan keinginan untuk mencipta. Mereka mengarang cerita, menghabiskan berjam-jam menggambar, mencipta bahasa mereka sendiri. Kreativiti berguna di mana-mana, malah yang paling jauh dari profesion kreatif, dan, memahami ini, ibu bapa cuba untuk mengepam kebolehan anak-anak mereka maksimal. Tetapi pemahaman dunia seni tidak selalu diteruskan kerana mereka menganggap: anak, ternyata, tidak serta-merta memberikan sonatas Mozart dan tidak menulis abstrak dari Picasso.

Kami menerangkan cara untuk menangani perkembangan kreatif dan membantu proses.

Kami berusaha untuk memahami serbuk: perbezaan dalam persepsi kanak-kanak dan orang dewasa

Orang dewasa terbiasa dengan apa yang paling penting hasil usaha mereka. Bagi kanak-kanak, ia agak berbeza. Kali pertama, apabila kanak-kanak sengaja cuba mencipta sesuatu, contohnya, gambar, dia sangat berminat dengan proses yang hasilnya adalah tempat coklat yang tidak menarik pada helaian.

Ini disebabkan fakta bahawa serbuk pertama perlu tahu bagaimana alatnya untuk kreativiti berfungsi.

Dia mungkin berminat untuk mencampurkan warna yang dia akan lupa tentang rumah yang dia diminta cat. Sebelum diganggu dengan bentuk rumah ini dan warna tirai di tingkap, kanak-kanak perlu memikirkan cara untuk mendapatkan naungan hijau yang sama. Dia perlu mendamaikan, dengan berapa banyak air untuk campuran cat, dan menyedari mengapa ada segelas air di hadapannya sama sekali.

Sudah tentu, semua kebimbangan ini bukan hanya menarik tetapi juga kreativiti lain. Setelah memberikan bayi xylophone, anda tidak akan mendengar melodi yang betul-betul dengan serta-merta dan anda tidak akan melihat minat yang berbeza dalam membuat melodi ini. Pertama, bayi perlu mengalami bagaimana alat ini berfungsi dan belajar lebih atau kurang.

Pada akhirnya, kreativiti untuk kanak-kanak terutamanya penyelidikan dan penemuan, dan hanya kemudian hasilnya. Keinginan untuk berbangga dengan ciptaan mereka datang sedikit kemudian, apabila proses asas menjadi sangat jelas.

Cara terbaik untuk membantu mengatasi tahap ini dan mula membuat tidak mengganggu. Beri ruang dan masa kanak-kanak anda, jawab soalan-soalannya jika dia bertanya kepada mereka.

Dan apabila dia dengan bangga memainkan improvisasi pertamanya dan menunjukkan bola cokelat coklat pertama, dicat dengan gouache mahal, mengawal ekspresi muka anda dan menunjukkan minat dalam penciptaan. Tanya kepadanya apa warna yang dia campur tangan dan kenapa, yang bar di xylophone paling sering ditumbuk. Berikan dorongan kepada rasa ingin tahunya, dan dari masa ke masa, hasil usaha akan mula merangsang bayi lebih dan lebih, dan anda - lebih banyak lagi untuk dipermudahkan.

Merangsang kemunculan idea-idea

Satu lagi soalan yang dihadapi ibu bapa adalah sifat sekunder kreasi kanak-kanak. Keinginan untuk melukis watak kartun yang sama, "komposisi" kisah yang baru saja dia dengar daripada ibu bapanya, tetapi dengan nama yang diubah, pewarna yang sama tanpa henti - semua ini seolah-olah mengatakan bahawa serbuk tidak mempunyai idea mereka sendiri. Seolah-olah dia bukan orang yang kreatif sama sekali. Semua pengalaman seperti ibu dan bapa dapat difahami, tetapi sia-sia.

Lagipun, untuk mencipta sesuatu yang unik, anda perlu terlebih dahulu melalui satu peringkat tiruan. Ini, dengan cara ini, boleh digunakan bukan sahaja untuk kanak-kanak, tetapi juga kepada artis dewasa, pemuzik, penulis ... Ia adalah tiruan yang membantu membentuk visi anda sendiri. Secara beransur-ansur, bayi akan melampaui apa yang telah dilihat atau didengar, dan dia akan mula menghasilkan idea.

Untuk membantu dia mula mencipta karya sendiri, pertolongannya dengan penciptaan "fiksyen penggemar": mintalah dia untuk mencipta semula gambar kegemarannya atau komik, untuk mencipta pengembaraan untuk wira dongeng atau kartun.

Selain itu, adalah perlu untuk membangunkan pemikiran kiasan secara umum. Dan di sini adalah penting untuk bertindak bukan sahaja dalam rangka lukisan atau muzik yang dipilih. Pelbagai permainan dan aktiviti akan membantu anda untuk mengendalikan imaginasi anda: dari perbincangan bentuk awan ke pesta teh boneka. Baik pam fantasi dan reka bentuk - pekerjaan, yang sering dikaitkan dengan pembangunan kemahiran murni matematik.

Pembelian berguna

Malah, perhimpunan tokoh terang, tidak terhad kepada peraturan tertentu, akan membantu kanak-kanak menyedari kebolehan mereka dan lebih banyak fantasi. Proses ini menarik untuk bergabung dengan permainan peranan. Contohnya, peminat kecil kartun dongeng klasik dari enam tahun akan sesuai Lego® Disney "Magic Cinderella Castle" (art. 41154). Semasa puteri muda mengumpul istana yang indah, dia dapat mencipta pengembaraan baru untuk Cinderella dan kawan-kawannya, dan pada masa yang sama merasakan persona diraja. Tanya di mana bilik-bilik heroin akan tidur, apa yang akan dia lakukan sepanjang hari, di mana kuda akan hidup, di mana mereka akan pergi bersama dengan putera. Biarkan anak meneruskan kisah dongeng kegemaran dan memberitahu anda apa yang "gembira dan bahagia" dengan mana cerita yang terkenal itu berakhir.

Adalah penting untuk tidak menyekat kanak-kanak dan tidak mengatakan bahawa ini biasanya tidak berlaku, dan sebenarnya semuanya berbeza. Anda lebih baik bertanya kenapa bayi memutuskan bahawa puteri dan putera akan membuka tempat perlindungan hewan di istana.

Dengan bertanya soalan "mengapa?", "Mengapa?", "Bagaimana?", Anda membantu membina rantaian logik, menganjurkan hubungan sebab-akibat dan, pada masa yang sama, fantasize.

Pada masa yang sama, ia sudah penting untuk kanak-kanak di zaman sekolah awal untuk menyediakan ruang peribadi. Mengambil bahagian dalam proses itu, tetapi biarkan anak itu meluangkan sedikit masa dengan pekerjaannya - membuat isyarat untuk watak-watak, menarik pelangi dan mengetuk xylophone.

Mengenai permainan apa yang boleh digunakan untuk mengembangkan kemampuan kreatif kanak-kanak, lihat video berikut.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan