Lukisan cat: komposisi dan penggunaan

Kandungannya

Dalam usia pengeluaran perindustrian, produk yang tidak dihasilkan di kilang, tetapi dibuat dengan tangan, sangat dihargai. Hal ini terutama berlaku dalam hiasan dalaman dan hiasan rumah. Tingkap kaca berwarna sangat terkenal walaupun di zaman dahulu, dan hari ini imej pada kaca boleh menghiasi rumah mana-mana.

Anda boleh melukis tetingkap sendiri jika anda menggunakan cat kaca berwarna khas.

Apa itu?

Cat kaca berwarna adalah nama umum untuk beberapa jenis cat dan varnis, yang mungkin mempunyai komposisi dan asas yang berbeza, tetapi terdapat satu ciri biasa - keupayaan untuk mematuhi permukaan kaca. Dan ini adalah permukaan yang mempunyai lekatan minimum, kerana struktur bahan itu tidak menyiratkan apa-apa penyerapan cecair. Oleh itu, artis mempunyai keperluan untuk memperuntukkan sektor cat yang berasingan, sesuai untuk tingkap lukisan.

Lukisan pada kaca dengan bantuan cat kaca berwarna dilakukan oleh alat-alat seni piawai, termasuk kuas dan pisau palet, serta varnis untuk melindungi permukaan yang dicat dari kesan-kesan negatif faktor luaran.

Semua cat bernoda dicirikan oleh kecerahan warna yang jelas, sementara mereka biasanya agak cair dalam diri mereka dan tidak memerlukan pencairan dengan sebarang pelarut.

Walau bagaimanapun, cecair mereka menyumbang kepada penyebaran yang kuat, oleh sebab itu dalam proses kerja disarankan untuk menggunakan litar khusus.

Stensil
Kontur

Pakar mengenal pasti beberapa kelebihan menggunakan cat kaca berwarna.

 • Tingkap kaca berwarna di pedalaman moden ia kelihatan agak luar biasa, dan oleh itu ia dengan mudah boleh menjadi aksen dalam reka bentuk atau bahkan kemuncak seluruh pedalaman. Walaupun secara tradisinya tempat di mana kaca berwarna digunakan adalah tingkap, anda boleh menggunakan kaca apa-apa sebagai permukaan kerja, sama ada cermin lama atau pintu dalaman.
 • Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ia menjadi semakin bergaya. lukisan kaca berwarna dari objek kaca kecilyang kemudiannya digunakan sebagai hadiah. Anda boleh cat kandil, hidangan atau bingkai foto dengan cara ini. Dalam pengeluaran perindustrian aksesori seperti itu, dan mereka akan lebih sesuai untuk melihat prestasi individu - dengan mengambil kira ciri pemilik potensial.
 • Lukisan cat biasanya menjamin tahap lekatan yang tinggi dengan asasnya, jadi anda tidak boleh bimbang tentang ketahanan lukisan, tanpa mengira tujuan yang dimaksudkan untuk objek yang dicat. Cat bukan sahaja tidak mengelupas sendiri, tetapi juga mentolerir kesan mekanik dan kelembapan yang tidak penting. Tidak hairanlah cat kaca berwarna dan hidangan - Sebagai peraturan, pewarna biasanya mentolerir kesan bahan pencuci kimia.

Ringkasnya, cat yang berwarna-warni mempunyai peluang bukan saja tidak akan hilang pada tahun-tahun yang akan datang, tetapi juga untuk mendapatkan lebih banyak dan lebih meluas.

Jenis dan komposisi

Pengkelasan cat yang paling kerap bergantung kepada apa yang mereka buat. Mengikut bahan asas, mereka dibahagikan kepada tiga jenis utama.

  Berasaskan air

  Pilihan termudah ialah cat berasaskan air. Acryl hampir selalu disertakan dalam komposisi mereka, tetapi tidak boleh mengelirukan mereka dengan cat akrilik dan varnis di mana polimer ini lebih banyak lagi.Ia adalah jenis yang lebih baik daripada yang lain untuk kreativiti kanak-kanak, kerana ia tidak mengandungi bahan tambahan yang berbahaya dan tidak berbau. Sekiranya lukisan itu tidak berjaya - tidak masalah: sehingga komposisi kering, anda boleh dengan mudah mencuci dengan air biasa.

  Selepas kerja selesai, karya itu memerlukan penembakan khas (parameternya ditunjukkan pada pakej dengan cat), jika tidak lapisan cat akan berumur pendek. Hasilnya adalah tingkap kaca berwarna yang telus, yang sesuai untuk tingkap.

   Akrilik

   Cat berwarna akrilik sangat serupa dalam sifat mereka ke titik sebelumnya, namun, mereka ketara untuk meningkatkan ketumpatan. Dalam satu tangan, ini agak memudahkan lukisan pada kaca, di sisi lain - kadang-kadang anda perlu menggunakan pelarut kaustik, yang tidak boleh tetapi mempunyai kesan negatif terhadap keramahan alam sekitar hobi ini. Sebaliknya, ini jenis ini yang akan dipanggil profesional, kerana warna yang berbeza bercampur dengan sempurna, membolehkan anda mendapatkan warna baru.

   Selain itu, cat ini tahan cuaca, mereka tidak takut haba, sejuk atau hujan, dan mereka juga tidak memerlukan sebarang pembakaran. Cat akrilik dan varnis dianggap optimal untuk pemula dewasa dalam perniagaan ini.

   Varnish

   Cat varnish pada asas organik (menggunakan resin) dibezakan oleh kualiti tertinggi imej yang dihasilkan. Adalah dipercayai bahawa mereka telah mengekalkan warna asal mereka untuk masa yang sangat lama, tanpa memudar ke bawah matahari dan tanpa dibasuh dengan air. Corak yang dihasilkan adalah warna yang berbeza dan tidak memerlukan rawatan haba yang berikutnya, tetapi anda perlu menunggu beberapa hari sebelum ia benar-benar kering.

   Satu lagi perkara ialah kerana komponen resin, cat jenis ini biasanya mempunyai bau yang sangat kuat, oleh itu mereka tidak begitu sesuai untuk digunakan di rumah.

   Jenis lain

    Beberapa kepelbagaian pelbagai cat bernoda membantu suplemen bahawa sesetengah pengeluar menambah kepada komposisi pelbagai tertentu. Contohnya dakwat pendarfluor dalam gelap - adalah jelas bahawa penggunaannya akan membolehkan permukaan dicat kekal sebagai aksen yang terang bukan hanya pada siang hari, tetapi juga dalam kegelapan.

    Komposisi dengan glitter adalah analog yang unik, yang masih tidak kelihatan dalam kegelapan yang lengkap, tetapi secara harfiah mula berkilau di sinar cahaya.

    Mana yang lebih baik untuk dipilih?

    Kanak-kanak, pada dasarnya, suka menggambar, dan keupayaan untuk menggunakan kaca sebagai asas untuk lukisan masa depan, yang dapat membiarkan cahaya melalui, hanya dapat menarik pesona.

    Sudah tentu, cat kaca patri terbaik untuk menggambar pada kaca untuk kanak-kanak adalah jenis berasaskan air. Tidak mustahil untuk mengatakan dengan yakin bahawa masuknya pewarna itu ke dalam tubuh kanak-kanak itu akan menjadi tidak berbahaya baginya, tetapi sekurang-kurangnya komposisi seperti ini boleh digunakan tanpa peralatan perlindungan khas, dan bayi pasti tidak akan menyingkirkan asap. Semua pilihan lain untuk kanak-kanak itu tidak diingini, dan Cat pernis berdasarkan resin organik dilarang sama sekali untuk kanak-kanak.

    Pada masa yang sama, pengeluar tidak dapat gagal untuk bertindak balas terhadap peningkatan permintaan pengguna untuk cat, yang direka khusus untuk kreativiti kanak-kanak, dan oleh itu mereka mula menghasilkan set kanak-kanak istimewa untuk lukisan. Sebagai peraturan, kit semacam itu bukan sahaja meliputi bahan pewarna, tetapi juga asas plastik untuknya, kerana tidak setiap rumah adalah di mana ibu bapa akan membenarkan kanak-kanak mempelajari seni dengan bantuan tingkap atau cermin.

    Kit siap dibuat boleh dihasilkan dengan bingkai foto, yang boleh dihiasi mengikut budi bicara anda sendiri, dan juga dengan tingkap kaca berwarna, di mana garis besar telah dicat - ia tetap hanya untuk cat mereka. Hasil daripada latihan sedemikian mungkin menjadi memori yang menyenangkan bagi seluruh keluarga. Pilih bilangan warna yang perlu berdasarkan kemungkinan kreatif kanak-kanak.

    Perlu diingatkan bahawa Cat berwarna berasaskan air tidak begitu sesuai untuk warna pencampuranOleh itu, sukar untuk mendapatkan warna baru dari set kecil yang ada. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang baru mula belajar untuk menggambar pada kaca akan mempunyai cukup 10 warna untuk bermula, selagi mereka cukup terang dan mewakili keseluruhan spektrum palet itu.

    Keputusan sedemikian akan mencukupi untuk melukis produk separuh siap kaca berwarna, tetapi untuk kanak-kanak yang serius berminat untuk melukis dan benar-benar tahu bagaimana untuk melakukannya, ia adalah bernilai memberikan set besar, yang boleh termasuk 31 warna.

    Di hadapan keahlian yang tinggi, seseorang tidak boleh mengehadkan kanak-kanak itu untuk menggariskan garis siap - biarkan dia belajar untuk membuat imej sendiri.

    Syarat penggunaan

    Penggunaan kit untuk kaca lukisan agak mudah, tetapi peraturan utama perlu difahami dengan serta-merta, mengikut mana cat berasaskan air tidak disyorkan untuk menghias kutleri di sisi meletakkan makanan. Walaupun lapisan cat seperti ini boleh dibakar khas untuk meningkatkan ketahanan, ia masih tidak dapat dibandingkan dengan ciri-cirinya dengan jenis cat sintetik yang lebih kompleks.

    Dengan pendedahan yang berpanjangan kepada air, corak itu mula membubarkan, ia juga boleh tercalar oleh sebarang objek tajam, dan komposisi pewarna itu tidak membayangkan penggunaannya. Oleh itu, jika ada kemungkinan untuk cat masakan, maka hanya di pinggir luar. Elakkan godaan untuk melakukan yang salah adalah lebih baik untuk memberi kanak-kanak pengalaman seni hanya sekeping plastik, dibekalkan dengan set berwarna-warni.

    Bagi pewarna plastik dari kit untuk kreativiti kanak-kanak, skim ini sangat mudah. Templat adalah kontur melengkung yang mengulangi semua garisan penyempitan warna pada lukisan masa depan. Templat sedemikian mesti digunakan dengan ketat pada plastik telus, yang bertindak sebagai asas untuk karya yang dicipta, dan cat garis besar reka bentuk secara langsung dari tiub menggunakan stensil.

    Selepas cat kering, akan ada lukisan pada permukaan plastik yang terdiri daripada hanya kontur - ia akan mencukupi untuk menghiasnya dengan cara yang mudah.

    Sememangnya, plastik bukan kaca, jadi ia akan menjadi idea yang sangat malang untuk cuba membakarnya.

    Satu lagi perkara ialah lukisan selesai boleh "dikeluarkan" dari asas plastik, tanpa melanggar integriti! Dalam bentuk ini, ia betul-betul terpaku pada permukaan yang lain, jadi anda tidak boleh merosakkan kaca atau cermin dengan segera, tetapi buat pertama kali melukis tingkap kaca berwarna pada kosong plastik dan menilai kualiti karya.

    Ia sangat penting anda boleh berulang kali menggilap corak sedemikian dari tempat ke tempat, dan tempat lama tidak meninggalkan apa-apa tanda kotor. Kualiti terakhir ini sangat kondusif kepada fakta bahawa ibu bapa tidak menentang penggunaan aktif kreativiti dan eksperimen kanak-kanak dalam membentuk bahagian dalam rumah.

    Pengilang dan ulasan

    Akan lebih mudah untuk memilih dari pelbagai jenis set kanak-kanak yang berbeza untuk melukis dengan cat kaca berwarna, jika anda tidak hanya memberi tumpuan kepada kualiti tertentu, tetapi juga pada reputasi keseluruhan syarikat yang menghasilkan produk tersebut.

    Mungkin kita harus bermula dengan produk syarikat. "Ray". Jenama ini mempunyai kemuncak yang luas di Rusia dan di negara-negara jiran, kerana ia menghasilkan pelbagai jenis produk yang tidak terhad untuk kreativiti kanak-kanak. Sudah tentu, terdapat tempat dalam pelbagai model dan cat kaca berwarna. Secara umumnya, produk jenama ini dipilih untuk kos yang agak rendah, dan juga hakikat bahawa nama ini adalah biasa kepada semua orang. Walau bagaimanapun, dalam keadaan sedemikian seseorang tidak boleh mengharapkan kualiti profesional hasil yang diperolehi.

    Walaupun kelaziman barangan jenama "Luch" itu sendiri memberi kesaksian kepada keyakinan pengguna, reputasi cat yang bernama jenama ini tidak boleh disebut tanpa cacat. Sekurang-kurangnya ia dikritik agak kuat.Khususnya, kebingungan pengguna menyebabkan tempoh pengeringan cat yang agak panjang, yang mungkin tidak menggembirakan anak-anak muda, yang secara tradisional tidak sabar.

    Set kecil warna juga terkejut dengan pemilihan warna - di sana, khususnya, terdapat dua warna palet merah jambu (daripada enam) dalam ketiadaan lengkap, sebagai contoh, biru. Sesetengah orang mungkin terkejut dengan percanggahan mengenai masa pengeringan cat yang dibenarkan oleh pengilang dalam arahan, serta fakta bahawa tarikh tamat tempoh adalah untuk beberapa sebab yang dinyatakan di dalam pakej, sebagai hasilnya adalah mungkin untuk membeli barangan yang telah tamat tempoh.

    Walau bagaimanapun, tidak boleh dikatakan bahawa keputusan sedemikian akan menjadi pembelian yang tidak berjaya sepenuhnya. Commentators mengatakan bahawa komposisi tidak menyebabkan kritikan sedikit - cat sangat sesuai untuk kreativiti kanak-kanak, menjadi selamat sepenuhnya. Di samping itu, pengeluar tidak menipu apabila ia menjanjikan kesan pendarfluor yang jelas - walaupun dalam kegelapan yang lengkap, coraknya kelihatan.

    Produk Luch, walaupun kelemahan mereka, adalah yang paling biasa di negara kita, tetapi perhatian juga harus dibayar kepada pesaing. Antara jenama Rusia, jenama itu menonjol. Decola, yang dihasilkan oleh kilang cat seni Nevskaya Palitra yang terkenal, dan dari produk asing perlu menyebut warna syarikat Korea Amos. Kedua-dua versi mempunyai kualiti artistik yang jauh lebih tinggi, tetapi mereka juga lebih mahal.

    Cara membuat cat kaca berwarna dengan tangan anda sendiri, lihat video seterusnya.

    Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

    Kehamilan

    Pembangunan

    Kesihatan