Memilih bahan untuk kreativiti: gouache "Ray"

Kandungannya

Tidak mustahil untuk mencipta satu karya seni, jika tidak menggunakan bahan habis dan alat yang berkualiti tinggi. Semua ibu bapa mahukan anaknya untuk menarik perhatian baik, tetapi bakat yang luar biasa masih tidak dapat ditemui jika kualiti salah atau hanya berkualiti rendah dipilih untuk ekspresi diri.

Itulah sebabnya orang dewasa yang tidak memahami gred pint harus memberi perhatian kepada produk terbukti dan jenama yang terkenal. Khususnya, untuk kreativiti kanak-kanak, platform permulaan yang baik akan menjadi gouache Luch.

Beberapa perkataan mengenai jenama

"Ray" adalah jenama yang dikenali di Rusia seperti yang diketahui di luar negara. Tarikh tepat penubuhan syarikat, yang menjadi pelopor "Ray" moden, telah dipadamkan oleh sejarah, tetapi diketahui bahawa penghasilan barangan pengguna, yang kebanyakannya berorientasikan kepada generasi muda, bermula pada tahun 1930-an. Pada masa itu, barisan produk syarikat jauh berbeza dari hari ini: ia terdiri terutamanya daripada anak patung plastik dan mainan lain. Walau bagaimanapun, gouache dalam barisan produk syarikat telah pun hadir.

Pada tahun 1970, syarikat akhirnya memperoleh nama moden dan membentuk pelbagai yang lebih mengesankan hari ini. Hari ini "Luch" adalah kilang kimia yang mewakili salah satu pengeluar utama barangan kanak-kanak Rusia: cat (termasuk gouache) dan krayon, plastik dan aksesori untuk model, gam dan banyak lagi.

Kenapa pilih gouache "Ray"?

Harus diingat bahawa kilang kimia yang dipertimbangkan menghasilkan bukan sahaja gouache, tetapi juga cat air. Kedua-dua jenis cat sering digunakan untuk kreativiti kanak-kanak, dan ibu bapa, dalam kebanyakan kes, tidak memahami apa yang lebih baik dari ini.

Sebenarnya, ia adalah gouache yang lebih sesuai untuk mengajar kanak-kanak. Seperti cat air, ia benar-benar selamat untuk kanak-kanak - tidak ada bahan tambahan sintetik berbahaya dalam komposisinya. Pada masa yang sama, cat gouache mempunyai kecerahan yang lebih besar, ia adalah padat dan legap, dan dengan itu, lebih mudah bagi mereka untuk membuat kesalahan hanya dengan menyekat lapisan yang rosak dengan yang baru.

Gouache tebal kerana ia tidak merebak, dan butiran kecil tetap jelas. Akhirnya, dengan gouache, anda boleh mencapai perpindahan tekstur yang sangat realistik.

Watercolors, tentu saja, juga mempunyai kelebihan mereka sendiri, tetapi teknik melukisnya jauh lebih rumit, oleh itu ia tidak begitu sesuai untuk kanak-kanak - anak-anak hanya tidak dapat mendedahkan sifat terbaiknya.

Gouache seni, yang dihasilkan oleh kilang "Luch", mempunyai kelebihan berikut:

  • termasuk hanya komponen berkualiti tinggi dan selamat;
  • dicirikan oleh tepu warna tinggi dan kesucian warna;
  • Ia dicirikan oleh keseragaman aplikasi yang tinggi untuk pangkalan mana-mana jenis, tidak menyebar;
  • Campuran indah untuk warna baru.

Pelbagai

Sepanjang dekad bekerja dengan pelanggan, pemaju firma telah berjaya membuat pelbagai jenis set gouache, antara yang selalu ada sesuatu yang paling sesuai dengan kanak-kanak atau kekasih seni dewasa.

Semua produk jenama gouache boleh dibahagikan kepada beberapa baris:

  • "Lux" - Ini adalah set 6 dan 12 bunga dalam balang 20 ml. Para pengilang memposisikan produk-produk seperti yang bermutu tinggi: menurut ulasannya, cat semacam ini berguna untuk mengajar anak-anak dan untuk mengasah kemahiran profesional artis.
  • "Fantasy" - Sebaliknya, ia lebih tertumpu kepada kanak-kanak. Ini dibuktikan walaupun oleh reka bentuk pembungkusan, menggemari gaya fantasi. Botol di sini agak berkurangan (15 ml dalam setiap) untuk memudahkan kanak-kanak bergerak ke dan dari sekolah. Set termasuk 9 atau 12 warna.
  • "Prestige" - Ini adalah satu siri gouaches, set yang dilengkapi dengan kesan yang masuk akal emas atau perak glitter. Tidak semua warna di set bersinar, tetapi dari 8-12 balang 20 ml sekurang-kurangnya 1-2 berbeza dari palet warna standard. Set dalam siri ini sangat pelbagai, kerana ia boleh berbeza dalam konfigurasi.
  • "Klasik", seperti namanya, sedekat mungkin dengan resipi yang diuji selama beberapa dekad, dan oleh itu, mungkin, kebanyakannya memenuhi keperluan kurikulum sekolah. Set termasuk 6 hingga 18 warna, dengan jumlah berat 120 hingga 375 gram.
  • Siri ini agak serupa dengan siri ini. "Zoo"yang datang dalam pembungkusan yang lebih murah.

Di samping itu, jenama juga menghasilkan set neon dan mutiara khas (setiap 6 warna). Yang pertama mereka bersinar dalam imej gelap, manakala yang kedua memberikan kilauan pearlescent tersendiri.

Pilihan pertama, mungkin, akan sangat dihargai oleh anak-anak, yang oleh sifat mereka sangat tamak untuk semua gambar yang hebat, tetapi set kedua harus dibeli oleh ilustrator yang serius, dan bahkan kemudian - bukan sebagai yang utama, tetapi hanya sebagai tambahan.

Kita tidak boleh melupakannya "Ray" menawarkan pendekatan yang sama sekali berbeza untuk membeli cat, menawarkan untuk membeli tin individu gouache, dengan jumlah 225 atau 500 ml setiap. Sudah jelas bahawa walaupun satu set 6 warna yang sederhana dalam kes ini akan menimbang sekurang-kurangnya 3 kg, dan oleh itu ia akan sukar dipakai ke sekolah, namun, dalam kes lukisan tetap dan keras, pilihan ini patut dipertimbangkan.

Khususnya, penyelesaian ini sesuai jika kanak-kanak menarik banyak di rumah. Juga, ia sesuai untuk keperluan kumpulan besar kanak-kanak di tadika atau sekolah. Pada akhirnya, dengan kehadiran balang berukuran kecil yang lama, botol gouache yang besar boleh dibeli sebagai borong.

Ulasan

Mungkin tidak ada terlalu banyak produk, pendapat yang akan menjadi sangat tinggi. Majoriti pengulas memuji gouache "Ray", memanggilnya sepenuhnya relevan dengan segala macam permintaan. Pada masa yang sama, komen positif dibiarkan bukan sahaja oleh ibu bapa anak-anak, yang sendiri tidak melukis dengan produk tersebut, tetapi juga oleh artis amatur dewasa.

Oleh itu, sangat menghargai kejayaan cat gouache jenama ini. Semua warna dari set dibezakan oleh ketepuan yang tinggi, kedua-dua dalam balang dan sudah kering di atas kertas., terima kasih kepada lukisan yang terang dan cantik. Bagi kanak-kanak, ciri ini adalah apa yang diperlukan untuk menarik minat dan memastikan minat yang stabil, tetapi orang dewasa juga sangat menyukai saat ini.

Ramai pengguna menyedari bahawa cat jenis ini tidak kering untuk masa yang lama. Ini adalah mudah kerana aircolor yang bersaing, tanpa air untuk masa yang lama, berubah menjadi batu, dan walaupun masih boleh dicairkan kemudian, prosedur sedemikian tidak selalu mudah. Gouache, yang merupakan penggantungan tebal, sentiasa mengekalkan tekstur asalnya.

Terdapat penggunaan gouache "Ray" yang agak rendah. Oleh kerana kandungan tinggi pigmen berkualiti tinggi, walaupun sedikit cat memberikan stroke yang kaya dan terang, jadi artis dari mana-mana umur tidak mempunyai keperluan untuk menggunakan semua cat dengan cepat. Digabungkan dengan harga yang rendah, ini menjadikan kit gouache kilang kimia di bawah pertimbangan hampir pilihan terbaik, kerana kesan yang diinginkan dicapai pada kos yang minimum.

Bagaimanapun, bukan satu produk sahaja yang boleh menjadi sempurna, dan oleh sebab itu masuk akal untuk mempertimbangkan bahkan beberapa, tetapi masih menemui pendapat negatif tentang cat tersebut.

Adalah perlu untuk mengatakan bahawa pengeluaran "Ray", bagaimanapun, tidak profesional dari sudut mana-mana, oleh itu seseorang tidak boleh mengharapkan pengiktirafannya daripada artis yang dihormati.

Sebagai tambahan kepada jangkaan yang terlalu tinggi daripada biasa, walaupun baik, cat kanak-kanak, kadang-kadang mereka juga mengkritik lekatan yang lemah untuk kertas dan bau yang tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, berdasarkan pendapat yang jarang berlaku, kita bercakap lebih lanjut mengenai pengambilan tertunggak, kerana menurut ulasan lain, sifat gouache dari "Ray" ini tidak sama sekali aneh.

Dalam video seterusnya anda akan menemui mini kajian semula gouache ini daripada siri "Klasik".

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan