Bersedia untuk sekolah: aktiviti apa yang akan membantu anak anda menyesuaikan diri dengan cepat di sekolah?

Kandungannya

Jika anda akan menghantar anak ke sekolah, langkah yang paling tepat untuk ibu bapa adalah untuk menilai kesediaan anak lelaki atau anak perempuan untuk perubahan dalam kehidupan. Ini akan membantu menentukan sama ada kanak-kanak itu perlu pergi ke sekolah sekarang atau lebih baik tunggu setahun lagi. Juga, penilaian kesediaan akan membantu mengatur penyediaan anak dengan betul, memandangkan kelemahannya.

Ibu kelas dengan seorang kanak-kanak
Sikap anak ke sekolah bergantung pada suasana hati ibu bapa dan cerita mereka tentang sekolah.

Bagaimana untuk menentukan kesediaan?

Sebelum ini, perkembangan mental seorang kanak-kanak dianggap sebagai kriteria utama untuk kesediaan sekolah. Sekarang tumpuan adalah kesediaan psikologi. Beliau mempunyai beberapa kriteria penting, antaranya ialah:

 1. Kesediaan intelektual. Ia menentukan perkembangan fungsi mental kanak-kanak itu sebagai persepsi, pemikiran, imaginasi dan ingatan. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak pada usia 6-7 mesti menghafal 3 hingga 5 perkataan dari 10 perkataan yang dia dengar, dapat mencari "harta" menggunakan skema bilik, menggabungkan objek berdasarkan tanda-tanda yang serupa, dan sebagainya.
 2. Kesediaan sosial. Kanak-kanak harus dapat membina hubungan dengan kedua-dua rakan dan orang dewasa. Untuk penyesuaian yang berjaya dalam pasukan baru, penting untuk dapat mencari kompromi, menyelesaikan konflik, dan menjadi toleran. Pada usia 6-7 tahun, kebanyakan kanak-kanak sudah tahu bagaimana untuk mengawal kelakuan mereka dan dapat mengikuti peraturan, misalnya, untuk tidak bercakap semasa pelajaran, untuk mendengar guru. Sekiranya tingkah laku kanak-kanak di dalam kelas tidak mencukupi, ia bermakna bahawa dia tidak bersedia untuk belajar secara sosial. Di samping itu, kanak-kanak itu mesti mempunyai harga diri yang mencukupi. Sekiranya kanak-kanak prasekolah menilai diri mereka tinggi, maka usia 6-7 tahun harus dapat mengakui kesilapan dan bertindak balas dengan kritikan.
 3. Kesediaan peribadi. Seorang kanak-kanak berusia 7 tahun mempunyai keperluan untuk memperoleh pengetahuan baru dan menukar statusnya - untuk menjadi seorang pelajar sekolah. Motivasi boleh menjadi berbeza, contohnya, seperti saudara yang lebih tua, untuk membawa beg bimbit atau tidak tidur selepas makan malam, tetapi lebih baik jika anak mengaitkan sekolah dengan memperoleh pengetahuan. Pada masa yang sama, sangat penting untuk mempunyai sikap positif terhadap sekolah dan pemahaman tentang mengapa kajian diperlukan.

Untuk mendapatkan maklumat tentang cara menentukan kesediaan anak untuk sekolah, lihat video Youtube di saluran "Anak dan Keluarga Psikologi Online".

Bagaimana menyediakan psikologi?

Ia adalah satu kesilapan besar bagi ibu bapa untuk menakut-nakutkan kanak-kanak, sebagai contoh, dia diberitahu bahawa kerana kerja rumah untuk bermain permainan, dia tidak akan mempunyai masa lagi, di sekolah dia menunggu dua kali dan sebagainya. Adalah sangat penting untuk memastikan kanak-kanak itu tidak takut sekolah dan merawatnya dengan baik.

Fokus pada fakta bahawa dia akan mendapat kawan baru, akan mempelajari banyak perkara baru dan menarik, akan dapat menghadiri pelbagai kalangan, akan mencari hobi. Berkongsi cerita mengenai pelajaran anda dengan memberitahu anda subjek yang anda sukai, guru jenis apa yang anda suka, apa yang menyeronokkan berlaku pada anda semasa tahun sekolah anda.

Walau bagaimanapun, seseorang itu tidak sepatutnya menumpukan persekolahan, melukis segala perkara dalam warna-warna yang berwarna-warni. Sekiranya kanak-kanak tidak tahu kesulitan dan beberapa masalah yang mungkin berlaku semasa latihan, selepas penilaian pertama atau komen yang buruk dia akan sangat kecewa.

Anak di belakang buku
Banyak bergantung kepada mood anak

Idea yang baik ialah bermain permainan sekolah dengan anak prasekolah. Dalam permainan ini, anda boleh meniru situasi yang berbeza menggunakan mainan. Anda juga harus pergi ke sekolah dengan kanak-kanak terlebih dahulu dan menunjukkan kepadanya keadaan. Adalah bagus jika terdapat pelajaran persediaan atau membuka pintu di sekolah yang dipilih.

Jangan lupa tentang mood anda sendiri. Adalah lebih mudah bagi anak untuk menyesuaikan diri di sekolah jika ibu bapa merawat proses pembelajaran secara positif dan menunjukkan dengan tingkah laku mereka bahawa status anak baru (pelajar) adalah penting untuk keluarga.

Kesukaran yang mungkin

Kurangnya disiplin

Sekiranya seorang kanak-kanak gelisah, dan juga tidak mematuhi peraturan yang perlu, menghadiri sekolah boleh menjadi masalah besar. Seorang kanak-kanak mungkin tidak mempunyai kesabaran yang cukup untuk menyelesaikan sesuatu. Dalam kes ini, dia memerlukan bantuan ibu bapanya - biarkan ibunya melakukan tugas untuk sementara waktu dengan bayi.

Juga, ramai kanak-kanak merasa sukar untuk bekerja mengikut peraturan, dan permainan yang mempunyai beberapa batasan akan membantu untuk mendisiplinkan mereka.

Papan kanak-kanak dan magnet dengan huruf
Disiplin mestilah divaksinasi dari masa yang paling awal, kanak-kanak perlu perhatian lama

Tidak bersalah dan tidak menyentuh

Kualiti semacam itu sangat mempengaruhi prestasi akademik dan ibu bapa yang kecewa. Kanak-kanak tidak tergesa-gesa untuk menjalankan tugas itu, adalah pelupa dan sering terganggu. Pakar tidak menganggap keadaan sedemikian sebagai masalah psikologi, tetapi dikaitkan dengan pembangunan utama hemisfera yang betul. Sebagai peraturan, pada usia sepuluh, masalah gangguan hilang dengan sendirinya.

Untuk mengimbangi kerja hemisfera otak kanak-kanak, mereka menggunakan permainan jari, melukis dengan jari, patung, permainan dengan lacing dan senaman yang serupa.

Permainan jari untuk kanak-kanak
Pelajaran untuk otak kiri sangat berguna untuk kanak-kanak lalai.

Ketidakmampuan untuk belajar

Untuk kepentingan anak, ibu bapa perlu memberi tumpuan kepada fakta bahawa proses pendidikan lebih seperti permainan daripada tugas. Menyokong keingintahuan kanak-kanak dan keinginan untuk mempelajari perkara-perkara baru yang ada di dalamnya dari alam semula jadi. Baca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel mengenai bagaimana untuk menanamkan minat kanak-kanak belajar.

Kelas persediaan

Pada masa kini, banyak pusat pembangunan dan tutor menawarkan kelas di mana kanak-kanak diajar akaun dan membaca. Walau bagaimanapun, sikap guru terhadap aktiviti tersebut tidak jelas. Sesetengah orang mempunyai sikap positif terhadap mereka, yang lain percaya bahawa kanak-kanak harus diajar bagaimana membaca dan menulis di sekolah.

Menyediakan anak-anak untuk sekolah
Banyak pusat khas menyediakan kanak-kanak untuk sekolah.

Contoh program penyediaan psikologi kanak-kanak untuk sekolah

Kelas-kelas seperti kursus persiapan diadakan 6 kali seminggu selama 40 minit sehari. Di tengah-tengah setiap sesi, anda perlu mengambil dua rehat lima minit. Tempoh penyediaannya ialah 16 minggu.

Hanya seminggu kanak-kanak adalah 4 jam. Pelajaran setiap minggu termasuk pelajaran untuk pembangunan perhatian sukarela, berfikir (logik, kiasan), memori (pendengaran, visual-kiasan), persepsi dan imaginasi. Di samping itu, satu pengajaran setiap minggu bertujuan untuk membangunkan kekuatan, mobiliti dan fleksibiliti jari-jari (kemahiran motor halus).

Pelan pengajaran contoh mungkin:

Tema pengajian

Bagaimana untuk melakukannya

Minggu 1

Perbezaan dan persamaan

Kanak-kanak itu ditawarkan untuk membandingkan gambar-gambar, mencari objek, mencari perbezaan, membaca tidak masuk akal.

Minggu 2

Potongan yang hilang

Kanak-kanak akan mencari potongan yang hilang, serta mengembangkan skor dan ingatan. Salah satu pengajaran yang ditumpukan kepada kajian alun-alun.

Minggu 3

Barang tambahan

Kanak-kanak itu ditawarkan untuk melukis gambar, menarik bentuk, mencari barang tambahan. Untuk pembangunan permainan memori di "kedai".

Minggu 4

Pengkelasan

Kanak-kanak akan mencari yang berlebihan dalam gambar, mengklasifikasikan objek, menghafal frasa.

Minggu 5

Fragments

Kanak-kanak itu ditawarkan untuk mencari angka dan menghafal lukisan, untuk menyelesaikan serpihan dan angka keempat.

Minggu 6

Klasifikasi perkataan

Kanak-kanak akan menghafal perkataan, huruf dan nombor, menyambungkan angka dan mengklasifikasikannya, serta menyelesaikan pembinaan angka.

Minggu 7

Membandingkan item

Kanak-kanak itu ditawarkan untuk mencari angka dipanggil, menghafal kata-kata, membandingkan objek, dan juga untuk mengatur ikon.

Minggu 8

Ruang dan kata-kata tambahan

Kanak-kanak akan mengkaji bentuk geometri, membangunkan memori pendengaran, memanggil akhir kata-kata, cari kata-kata tambahan.

Minggu 9

Pemerhati

Kanak-kanak itu ditawarkan untuk mengatur mata, mencari gambar tambahan, cepat menjawab soalan, menentukan konsep.

Minggu 10

Imajinasi dan perhatian

Kanak-kanak mesti mengatur ikon, menulis kisah dongeng dari lukisan, cari barang yang hilang, sebaliknya. Juga dengan kanak-kanak menghabiskan permainan "berlaku atau tidak berlaku."

Minggu 11

Nombor, urutan dan corak

Kanak-kanak membandingkan gambar dan mencari nombor, menggambar corak, nama urutan gambar yang betul dan mencari angka yang hilang.

Minggu 12

Salin dan corak

Kanak-kanak mengkaji nombor dan serpihan mereka, salinan sampel. Terdapat juga kelas dengan gambar, di mana kanak-kanak menentukan urutan mereka, mengklasifikasikan mereka dan mencari corak.

Minggu 13

Gambar lucu

Kanak-kanak itu ditawarkan untuk membaca kata-kata, untuk mengingati cerita dari gambar-gambar, untuk meneruskan siri ini, untuk mencari angka yang hilang.

Minggu 14

Gambar berpasangan

Seorang kanak-kanak ditawarkan pelajaran dengan gambar yang sama untuk menghafal. Selain itu, kanak-kanak bermain dengan labirin, mengingati dan menemui objek, membaca perkataan, mencari corak.

Minggu 15

Angka berlebihan

Kanak-kanak itu mengkaji siri semantik, mengkaji warna-warna, mendapati yang berlebihan dalam angka, membaca peribahasa.

Minggu 16

Perbandingan

Kanak-kanak itu ditawarkan untuk membandingkan gambar, mencari yang sama, dan juga membandingkan angka.

Bahan untuk kelas tersebut boleh didapati dalam pelbagai manual untuk kanak-kanak prasekolah.

Fakta bahawa kanak-kanak perlu tahu, untuk menyesuaikan diri dengan persekolahan adalah lebih mudah, lihat saluran video di Youtube "Psikologi anak dan keluarga dalam talian."

Penyebaran bahan - kemahiran yang diperlukan untuk setiap kanak-kanak. Tonton tentang perkara ini dalam video saluran Youtube "Psikologi anak dan keluarga dalam talian."

Untuk perkembangan keupayaan kanak-kanak untuk bekerja pada model, tonton video saluran di Youtube "Psikologi anak dan keluarga dalam talian."

Berhati-hati perkembangan pendengaran fonemik pada video saluran Youtube "Psikologi Kanak-kanak dan Keluarga" supaya kanak-kanak dapat dengan mudah menganalisis kata-kata dengan bunyi.

Permainan untuk latihan di rumah

Memandangkan fakta bahawa kanak-kanak prasekolah belajar paling mudah semasa permainan, aktiviti persediaan di rumah harus berdasarkan permainan.

Kelas untuk kemahiran motor halus:

 • Menetas dengan pensil.
 • Menarik manik atau pasta.
 • Lukisan cat.
 • Mengikat tali kasut.
 • Potong kertas.
 • Sculpting dari tanah liat atau plasticine.
 • Penciptaan aplikasi.
 • Permainan dengan mozek dan pembina.
 • Sulaman dan mengait.
 • Mengikat knot pada tali.
Lukisan cat - teman wanita
Kelas boleh diadakan bersama-sama dengan rakan-rakan kanak-kanak untuk menjadikannya lebih seronok.

Permainan untuk ingatan:

 • Perbandingan gambar.
 • Ingatlah tindakan ibu, contohnya, semasa menyiapkan doh.
 • Kisah semula.
 • Bercakap pada waktu petang apa yang berlaku pada hari itu.
 • Kembalikan kartun.
 • Penerangan mengenai item yang telah dialih keluar daripada paparan.

Permainan untuk perhatian:

 • Cari di dalam bilik objek yang namanya bermula dengan huruf tertentu.
 • Bacalah ayat itu kepada kanak-kanak, biarkan dia bertepuk tangan apabila perkataan itu bermula dengan huruf tertentu.
 • Belajar untuk melakukan beberapa perkara sekaligus, contohnya, semak gambar dan mendengar cerita.
 • Sebarkan 5 mainan di hadapan kanak-kanak itu, kemudian bertukar mereka dan ajak kanak-kanak itu untuk kembali ke tempat mereka.
 • Berikan anak daun dengan kumpulan nombor dan cadangkan memotong nombor tertentu.

Permainan untuk pertuturan:

 • Panggil kanak-kanak perkataan dengan mana ia akan dapat membentuk frasa, contohnya, anda mengatakan "pai", dan kanak-kanak itu menjawab "pai ceri", "pai manis", "bakar pai".
 • Galakkan anak anda untuk menyuarakan tindakan anda sebagai wartawan, sebagai contoh, bagaimana anda membuat sup atau menjahit butang.
 • Panggil kanak-kanak suku kata pertama, dan dia akan meneruskan perkataan.
 • Menarik semula kartun, buku, peristiwa semalam.
 • Baca dengan kanak-kanak.
Ibu dan anak sedang membaca buku
Kanak-kanak perlu mengambil kelas dengan kegembiraan, ini adalah tugas utama ibu bapa

Permainan berfikir:

 • Bicaralah kata-kata sebaliknya (untuk permainan ini, ambil perkataan dari 3-4 huruf).
 • Cari sesuatu yang disebut ibu sebaliknya.
 • Pautan yang digunakan ibu pada masa ini, contohnya, apa yang biasa berlaku antara pembersih vakum dan penyapu.
 • Menyelesaikan teka-teki dan teka-teki.
 • Datang dengan cerita mengenai gambar-gambar.
 • Buat gambar pelbagai bentuk geometri.
 • Buat kalimat daripada perkataan.
 • Buat cerita daripada gambar.
 • Lukis sekuel komik.
 • Datang dengan kesinambungan kisah ini.

Permainan Spatial:

 • Cari item di dalam bilik yang dipanggil Ibu. Beritahu anak anda bagaimana bertindak, sebagai contoh, "mengambil langkah ke kanan, kemudian maju ke depan, tengok."
 • Cari item di "peta" bilik, menandakannya di atas pelan dengan salib.
 • Nombor lukisan, huruf dan gambar.
 • Memeriksa peta dan carta.
 • Bermain pertempuran laut.
Alat bantuan pembelajaran
Dapatkan faedah istimewa untuk membantu anda belajar.

Permainan untuk pembangunan emosi:

 • Ibu memanggil tindakan (contohnya, membaca, membersihkan atau makan coklat), dan anak itu menggambarkan sikap terhadapnya.
 • Bayangkan subjek itu datang untuk hidup dan beritahu dia bagaimana perasaannya, serta perasaannya.
 • Pertimbangkan wajah orang lain dan menilai emosi mereka.
 • Membaca kisah dongeng, tanya kanak-kanak apa yang dirasai pahlawan.
 • Sering bercakap dengan anak anda tentang perasaan anda dalam situasi yang berbeza.
Penyertaan dalam persembahan teater
Penyertaan dalam persembahan teater akan membantu perkembangan emosi kanak-kanak.

Permainan untuk imaginasi:

 • Jemput kanak-kanak itu untuk menggambarkan objek dengan pose dan gerak isyarat.
 • Pertimbangkan sayuran dan bincangkan apa yang mereka kelihatan.
 • Bahagian sambungan objek dalam angka tersebut.
 • Mewakili pembesaran dan pengurangan objek, kemudian menarik atau mengukir mereka. Misalnya, ia mungkin seekor gajah kecil atau kucing besar.
 • Bincangkan betapa luar biasa ia menggunakan objek yang biasa.

Untuk membentuk idea kanak-kanak tentang masa, jalankan kelas yang ditunjukkan dalam video saluran Youtube "Anak dan Keluarga Psikologi Online".

Rutin harian

Pembetulan rejimen hari kanak-kanak dinasihatkan untuk mengambil kira sebulan sebelum kelas pertama di sekolah. Adalah sangat penting untuk membangunkan rejim di mana kanak-kanak akan tidur dengan nyenyak, mengambil makanan dalam masa, mempunyai masa untuk melakukan kerja rumah, dan juga berjalan dan bermain.

Kanak-kanak perlu memahami bahawa kerja rumah adalah kerja yang bertanggungjawab yang dilakukan di tempat pertama, dan selepas itu anda boleh berjalan-jalan atau mengambil mainan.

Jika kanak-kanak itu menghadiri tadika, masalah dengan pembinaan rejim yang sesuai tidak seharusnya timbul. Adalah agak sukar bagi kanak-kanak yang tidak menghadiri tadika untuk bangun pukul 7 pagi, oleh itu mereka harus terbiasa dengan kenaikan lebih awal terlebih dahulu.

Katakan bahawa pada waktu pagi, kanak-kanak akan sibuk dengan beberapa perkara yang berguna, dan meninggalkan semua hiburan dan bersantai untuk seketika selepas makan tengahari. Di samping itu, beri perhatian kepada waktu tidur yang tepat pada masanya, yang juga penting untuk awaken awal.

Kanak-kanak itu bangun dengan jam penggera.
Masalah dengan bangun awal perlu ditangani sebelum memulakan sekolah.

Kesihatan kanak-kanak

Dalam persediaan untuk sekolah, kesihatan anak lelaki atau anak perempuan harus diberi perhatian khusus. Ini, di atas semua, merujuk kepada keadaan imuniti. Di institusi prasekolah, prosedur pengerasan, pelajaran pendidikan jasmani dan vaksinasi tepat pada masanya digunakan untuk mengekalkannya. Jika kanak-kanak tidak menghadiri tadika, semuanya menjadi kebimbangan ibu bapa.

Kanak-kanak mesti:

 • Harian berjalan di udara segar.
 • Makan makanan yang cukup kaya dengan vitamin.
 • Dapatkan diuji oleh pakar.
Kanak-kanak di tepi kolam renang
Pengerasan dan aktiviti fizikal tinggi bayi menguatkan sistem imun

Petua prasekolah

 • Mulakan persediaan untuk sekolah perlu terlebih dahulu. Pilih sebuah sekolah, profil pendidikan yang diingini, berjumpa seorang guru, melihat anak-anak yang menghadiri institusi itu. Anda perlu membuat keputusan sama ada anak itu akan pergi ke sekolah berhampiran rumah atau akan pergi ke institusi pendidikan di bahagian lain di bandar. Pertimbangkan kesukaran yang mungkin, sebagai contoh, jika anda boleh mengambil anak, yang akan bersama anak selepas sekolah.
 • Melibatkan diri dengan anak di rumah, berpegang kepada pelan dan menjalankan pelajaran secara sistematik. Hanya melalui kelas biasa anda boleh merangkumi semua topik yang diperlukan secara merata.
 • Dengan mengatur ruang belajar di bilik kanak-kanak, biarkan anak perempuan atau anak anda mengambil bahagian dalam proses ini. Biarkan kanak-kanak itu memilih beg bimbit, alat tulis, pakaian dan benda-benda lain.

Bagaimana pelajaran untuk persediaan untuk anak sekolah 6-7 tahun, lihat saluran video "Planet Kanak-kanak".

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan