Kelahiran pada 29-31 minggu kehamilan

Kandungannya

Pada 29-30 minggu kehamilan, kebanyakan wanita biasanya pergi cuti bersalin, dan kehidupan hamil sebenar tanpa hari bekerja hanya bermula. Tetapi untuk sesetengahnya, kehamilan pada masa ini sudah berakhir semasa melahirkan anak.

Dalam artikel ini kita akan bercakap sama ada kelahiran pada minggu ke-29, ke-30 dan ke-31 kehamilan sangat menakutkan dan berbahaya, apa akibatnya dan sama ada ada cara untuk mencegah kelahiran itu.

Beberapa perkataan mengenai istilah ini

Sehingga akhir 90-an abad yang lalu, seorang kanak-kanak yang dilahirkan sebelum minggu 28, termasuk, secara amnya dianggap sebagai keguguran pada suatu tarikh terlambat, dan hakikat kelahirannya dicatatkan hanya jika anak itu entah bagaimana dapat hidup selama tujuh hari.

Sekarang piawaiannya berbeza. Bermula pada 22 minggu, kanak-kanak yang dilahirkan dianggap pramatang, tetapi masih kanak-kanak, tetapi kerana mereka diwajibkan untuk menyediakan semua penjagaan perubatan yang diperlukan.

Kelahiran pada 29-31 minggu kehamilan adalah pra-matang, penghantaran awal, yang, tentu saja, boleh membahayakan kedua-dua ibu dan anaknya. Bahagian perkongsian premis pada masa ini, menurut statistik, menyumbang kira-kira 15% kes.

Kanak-kanak dilahirkan dalam keadaan serius, tetapi ubat-ubatan moden dapat membantu mereka bertahan, walaupun ini, malangnya, tidak selalu mungkin.

Harus diingat bahawa pada wanita selepas 29 minggu kehamilan, melahirkan anak dalam kebanyakan kes bermula secara spontan, secara spontan dan hanya dalam 20% kes, kelahiran pada masa obstetrik ini harus disebabkan oleh cara tiruan berdasarkan alasan perubatan. Hampir separuh daripada wanita dalam cairan buli amniotik yang pramatang, dan ini adalah permulaan aktiviti buruh. Sedikit kurang kerap, proses melahirkan anak bermula dengan kontraksi.

Induksi buruh atau cesarean pada tempoh ini hanya dilakukan untuk alasan kecemasan.di mana kehidupan ibu atau anak berada dalam bahaya fana jika kehamilan berpanjangan.

Perkembangan dan keadaan kanak-kanak, daya hidup

Kelahiran pada minggu ke-30 kehamilan adalah tidak diingini, kerana bayi itu dalam perkembangan aktif, tetapi jika dia dilahirkan, dia mempunyai lebih banyak peluang untuk bertahan daripada kanak-kanak di bawah 28 minggu kehamilan. Dalam tempoh ini, sembilan daripada sepuluh buah buah terletak di persembahan kepala, dan fakta ini meningkatkan peluang hasil yang berjaya dari tenaga kerja preterm..

Pertumbuhan bayi pada masa ini secara purata adalah kira-kira 40 sentimeter, dan berat kira-kira satu setengah kilogram. Tetapi parameter ini sangat individu: terdapat kanak-kanak yang, pada 30 minggu, melebihi tanda satu setengah kilogram, dan ada juga yang tidak mencapai kilogram. Dari beratnya bergantung pada prognosis daya maju.

Kulit kanak-kanak yang lahir pada 29-30 minggu dan seminggu kemudian hampir selalu merah, kerana tisu lemak subkutaneus belum terkumpul. Ia terbentuk pada trimester terakhir, dan lapisan ini paling aktif berkembang pada bulan kehamilan bulan lepas. Sementara itu satu lapisan lemak subkutaneus adalah kira-kira 6% daripada jumlah berat janinDan ini memberi alasan untuk mempercayai bahawa bayi pasti akan mempunyai masalah dengan thermoregulation selepas lahir. Dia tidak akan dapat memanaskan badan untuk kali pertama tanpa rawatan perubatan..

Ubat bayi lembut dan melekat sedikit, pengerasan tisu rawan berlaku kemudian, dan oleh itu tahap kelembutan telinga akan menjadi tanda diagnostik penting tahap tahap awal ketika dilahirkan. Kanak-kanak pada masa ini sering dilahirkan dengan tingginya rambut nipis, putih di badan. Lanugo secara beransur-ansur jatuh dan tidak memerlukan rawatan.

Kanak-kanak yang dilahirkan pada minggu 30 hampir selalu mempunyai masalah tertentu dengan sistem saraf, kerana pada masa ini proses pembedahan korteks serebrum mesti selesai. Refleks asas sudah ada, namun refleks pernafasan masih di peringkat awal.

Organ dalaman terbentuk dan mula berfungsi. Sememangnya, mereka tidak matang secara morfologi dan berfungsi, tetapi mempunyai peluang untuk berfungsi sepenuhnya dengan penjagaan yang betul dan penjagaan perubatan.

Proses pembentukan dalam tisu paru-paru surfaktan dalam ayunan penuh. Bahan ini memberi peluang kepada bayi yang baru lahir untuk bernafas sendiri. Dalam kuantiti yang cukup untuk ini dalam alveoli, surfaktan berkumpul oleh minggu ke 38-39 kehamilan, melahirkan pada masa-masa awal adalah satu peristiwa yang berisiko kerana alasan surfaktan itu tidak mencukupi. Ia penuh dengan kegagalan pernafasan.

Lahir pada 30 minggu biasanya memerlukan pengudaraan paru-paru tiruan.

Statistik mengatakan bahawa selamat di kalangan mereka yang lahir pada usia 29-31 minggu kehamilan hingga 80% kanak-kanak, jika rawatan pernafasan segera disediakan.

Sekiranya kelahiran berlaku di rumah atau di dalam kemudahan perubatan yang tidak bertujuan untuk menyelamatkan kanak-kanak yang baru lahir dan bayi pra-matang, maka hanya 5% kanak-kanak mempunyai peluang untuk bertahan. Mengikut klasifikasi peringkat awal, anak-anak tersebut tergolong dalam kumpulan ketiga, kurang kerap - ke keempat. Kumpulan ketiga dicirikan oleh keadaan serius bayi ketika dilahirkan, tetapi ramalan untuk masa depan lebih baik. Kumpulan keempat termasuk kanak-kanak dengan berat badan yang sangat rendah (kurang daripada satu kilogram). Kebarangkalian kelangsungan hidup dalam kumpulan ini adalah kecil.

Beberapa lagi statistik. Sekiranya melahirkan berlaku pada 29-31 minggu kehamilan, maka:

 • dalam 70% kes kanak-kanak hidup, tetapi mempunyai masalah kesihatan yang dapat diatasi pada usia yang sangat awal;
 • dalam 19% kes masalah kesihatan untuk kanak-kanak wujud lebih lama, tetapi pada usia 10-12 tahun mereka dapat mengatasinya atau meminimumkan manifestasi mereka, mereka tidak memberi kecacatan;
 • dalam 6% kes kanak-kanak masih hidup, tetapi kekal kurang upaya untuk hidup;
 • dalam 3% kes kanak-kanak tidak dapat hidup, mati dalam minggu pertama;
 • dalam 2% kes kelahiran masih direkodkan.

Dalam banyak cara, ramalan akan bergantung kepada bagaimana reanimasi itu dilengkapi. Anak-anak ini memerlukan inkubator neonatal pemulihan khas, yang mengekalkan suhu, kelembapan, dan bekalan oksigen yang diperlukan. Makan dilakukan secara eksklusif melalui siasatan.

Tugas doktor pada tahap ini adalah untuk membawa berat kanak-kanak itu kepada 1.7 kilogram, jika pada masa lahir dia kurang. Kemudian kanak-kanak diletakkan di dalam katil khas dengan pemanasan, di mana dia perlu membesar sehingga 2 kilogram. Kemudian, ia mungkin untuk menetapkan ibu dengan rumah bayi atau pemindahan ke hospital kanak-kanak untuk dirawat.

Sebabnya

Kelahiran pada masa ini boleh berlaku untuk pelbagai sebab, mengetahui bahawa mungkin untuk mengelakkan kelahiran prematur bayi. Selalunya, penghantaran pada 29-30 dan 30-31 minggu berlaku pada wanita dengan sejarah obstetrik yang dibebani, beberapa pengguguran pada masa lalu, operasi pada rahim dan ovari. Juga berisiko adalah wanita hamil yang sebelum ini mempunyai beberapa keguguran, serta kelahiran pramatang, terutamanya jika mereka berlaku pada masa yang sama.

Pelbagai penyakit kronik di kalangan wanita juga boleh mencetuskan buruh pramatangContohnya, patologi buah pinggang, jantung, gangguan endokrin. Wanita yang mengalami jangkitan genital, kekurangan serviks, preeklampsia, dan kencing manis juga boleh melahirkan istilah ini. Penyebab permulaan buruh pada 30 minggu boleh menjadi keabnormalan genetik janin, kecacatannya, konflik rhesus.

Wanita yang mengalami tekanan yang teruk, yang merokok dan menggunakan alkohol dan ubat selama kehamilan, dan hamil dengan kembar atau kembar, juga berisiko.

Kemungkinan akibatnya

Risiko untuk wanita dalam melahirkan anak pada masa ini dinilai sebagai minimum.Kerosakan saluran kemaluan dan serviks tidak mungkin, kerana kanak-kanak mempunyai berat dan ketinggian kecil, garis pusat kepalanya juga kecil. Kebarangkalian komplikasi selepas bersalin agak tinggi: risiko proses peradangan dan hipotonia rahim meningkat, di mana ia akan melambatkan ke saiz normal dengan lebih perlahan.

Risiko utama adalah kanak-kanak. Kanak-kanak dengan 3-4 kumpulan prematur hampir selalu mempunyai masalah dengan neurologi. Dalam kes-kes yang teruk, jika seorang kanak-kanak dilahirkan dengan jisim di bawah satu kilogram, risiko kerosakan otak keseluruhan dan pendarahan serebrum adalah tinggi, yang boleh menyebabkan buta-buta dan cerebral palsy.

Tidak ada doktor, walaupun dia mempunyai gelaran profesor dan pengalaman yang kaya dalam menyelamatkan bayi-bayi pramatang berat dan sangat berat, dapat memberitahu terlebih dahulu apa akibat dari kelahiran awal seperti itu. Segala-galanya akan bergantung pada keadaan, komplikasi dan hasil perjuangan peribadi serbuk untuk kehidupan mereka sendiri.

Ahli neonatologi biasanya lebih daripada doktor lain yang percaya kepada kuasa yang lebih tinggi. Kerana kadang-kadang kanak-kanak yang, mengikut semua penilaian perubatan, tidak sepatutnya terselamat, hidup dengan sempurna, dan kanak-kanak yang mempunyai peluang yang baik tiba-tiba mati tanpa sebab yang jelas.

Banyak bergantung kepada ibu bapa. Semua ahli neonatologi yang sama mendakwa bahawa sikap positif ibu, kepercayaannya terhadap kekuatan dan keupayaan bayi sendiri untuk bertahan dan menjadi sihat, mencipta keajaiban sebenar.

Dari sudut pandang perubatan, sangat sukar untuk menjelaskan hubungan yang tidak dapat dilihat ini antara ibu dan bayi yang belum matang, tetapi juga doktor yang ragu-ragu mengenai "pembentukan lama" tidak menafikan kewujudannya.

Ulasan wanita

  Mengikut ulasan wanita, selepas melahirkan pada masa ini sering terdapat masalah dengan penubuhan laktasi. Kanak-kanak tidak dibawa makan, dia berada dalam penjagaan intensif, dan pemompalan berterusan tidak semestinya wanita yang letih oleh ketakutan dan keraguan. Dalam keadaan bimbang tentang kehidupan dan kesihatan bayi, ramai wanita mengalami kekurangan susu ibu.

  Terdapat seluruh komuniti di Internet untuk ibu bapa yang anaknya dilahirkan lebih awal. Di dalamnya, ibu-ibu menyediakan satu sama lain dengan sokongan psikologi, dan mereka turut berkongsi cara dan tip untuk memulihkan bayi pramatang semasa tahun pertama kehidupan dan kemudian, kerana bayi tersebut memerlukan penjagaan yang berbeza.

  Untuk maklumat lanjut mengenai menjaga bayi yang belum matang, lihat ahli neonatologi dalam video di bawah.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan