Permainan papan untuk kanak-kanak 2-4 tahun

Kandungannya

Dalam satu setengah tahun yang lalu permainan papan tamat menjadi sangat popular kerana serangan pantas permainan komputer dan alat permainan khas, tetapi permintaan untuk mereka tidak sepenuhnya hilang. Hari ini, permainan papan yang direka untuk kategori usia yang berlainan pemain masih dihasilkan, tetapi kini anak-anak muda menjadi sasaran utama untuk produk tersebut. Ramai menyedari bahawa hiburan ini mempunyai manfaat yang jelas. Sesetengah ibu bapa membeli permainan papan untuk kanak-kanak 2-4 tahun.

Faedahnya

Di kalangan orang dewasa, secara umumnya percaya bahawa mana-mana permainan kanak-kanak (walaupun aktif, walaupun permainan papan) tidak membawa kandungan lain daripada hiburan. Pemahaman sedemikian terhadap permainan pada asasnya salah, kerana 99% daripada permainan entah bagaimana menyumbang kepada perkembangan kanak-kanak.

Mungkin satu-satunya pengecualian boleh dipanggil permainan-permainan yang mengandungi rasa amoral tertentu atau memberikan penghinaan moral orang yang kalah.

Jika kita bercakap tentang permainan papan untuk kanak-kanak 2-4 tahun, maka tidak ada pilihan yang tidak berguna sama sekali - masing-masing memberikan kemahiran praktikal yang berguna.

Latihan

Dalam 2-4 tahun, kanak-kanak itu masih terlalu kecil, jadi tugas-tugas yang kelihatan seperti biasa kepada kita boleh menjadi sukar untuknya - dan juga tidak dapat diselesaikan. Kanak-kanak seperti ini tidak selalu percaya kepada sepuluh, apatah lagi bilangan yang lebih besar, mempunyai perbendaharaan kata yang agak miskin, kemahiran motor yang kurang maju dan memori yang sangat singkat.

Semua kualiti ini perlu dibangunkan, tetapi serbuk itu tidak sepenuhnya memahami nilai-nilai mereka, jadi dia tidak sengaja melakukannya sendiri. Ia tetap hanya untuk menarik minatnya supaya dia sendiri sentiasa mahu memperbaiki kemahiran ini dan lain-lain.

Dan di sini ternyata bahawa walaupun "pejalan kaki" biasa berguna, kerana di sana anda perlu mengira bergerak, dan biarkan nombor menjadi kecil, tetapi kelajuan pengiraan akan meningkat dengan banyak masa.

Ini atau jenis domino dan lotto lain akan membantu menghafal lebih banyak perkataan baru, yang berguna untuk perbendaharaan kata dan latihan. ingatan. Terdapat juga permainan tindak balas yang meningkatkan aktiviti fizikal kanak-kanak.

Sosialisasi

Di dunia moden, seseorang yang dapat dengan cepat dan betul membuat kenalan dengan mana-mana orang mencapai kejayaan yang paling besar. Kualiti ini tidak semula jadi, sesiapa sahaja boleh mempelajarinya, namun perlu untuk mula belajar di tahap paling awal - hanya dengan cara ini kanak-kanak akan membesar orang yang terbuka. Permainan papan yang bagus untuk tujuan ini, kerana mereka cukup menarik untuk menarik minat kebanyakan kanak-kanak, dan biasanya memerlukan sekurang-kurangnya dua pemain.

Jika permainan diatur dalam kalangan keluarga, maka semua ahli mempunyai peluang untuk menghabiskan masa bersama - walaupun kepentingan dan hobi mereka secara umum tidak bertepatan. Di samping itu, permainan melegakan tekanan dan menormalkan suasana keluarga.

Memahami makna sebenar permainan papan, mereka digunakan secara aktif di tadika, yang membolehkan anak-anak membuat kawan-kawan baru. Ia membangunkan kemahiran komunikasi dan membolehkan anda mempelajari banyak perkara menarik. Rakan-rakan tadika mungkin terlupa di sekolah rendah, tetapi kemahiran mencari rakan-rakan akan kekal.

Peningkatan mood

Akhirnya, dalam hiburan (walaupun tanpa mengambil kira komponen praktikal), juga tidak ada yang buruk.Tidak ada ibu bapa yang menginginkan anak-anak mereka tidak gembira - anda juga perlu mengambil kira bahawa ini akan mengakibatkan masalah kepada ibu bapa sendiri, yang perlu menenangkan bayi yang menangis atau tidak puas hati.

Di samping itu, jika seorang kanak-kanak merasa baik, dia hampir sentiasa berjaga-jaga dan aktif, dan dalam keadaan ini lebih baik untuk memahami apa-apa pengetahuan dan kemahiran baru - ternyata dos yang positif dapat membantu meningkatkan pembelajaran dan mempercepatkan proses pembangunan.

Ahli psikologi yang meneliti dengan teliti isu ini juga menunjuk kepada aspek tingkah laku kesan pembangunan permainan papan. Khususnya, kanak-kanak biasanya agak pemilih, mereka tidak selalu mudah untuk membiasakan dengan mana-mana peraturan (dan secara umumnya konsep peraturan). Hanya satu permainan di mana anda memerhatikan mereka, atau tidak bermain sama sekali, membolehkan anda memberi kanak-kanak itu kemahiran, tanpa dia tidak dapat melakukannya dalam hidup. Permainan papan membolehkan anda mengajar anak anda, tanpa akibat yang serius, bahawa segala-galanya tidak akan sentiasa memihak kepadanya., tetapi ini bukan sebab untuk kecewa atau menyerah.

Varieti

Dari segi kepelbagaian, permainan papan untuk kanak-kanak berumur 2-4 tahun agak kalah dengan permainan yang direka untuk kumpulan usia yang lebih tua - ini disebabkan oleh sejumlah kecil kemahiran yang sedia ada untuk pemain zaman ini. Walau bagaimanapun, permainan tidak begitu berbeza hanya dalam kandungan, tetapi terdapat banyak bentuk yang boleh diperolehi. Ia adalah penting untuk menonjolkan permainan pendidikan terbaik dari pelbagai jenis.

Jika anda betul-betul meneruskan matlamat pembelajaran, anda perlu memberi perhatian kepada apa yang dipanggil permainan didaktik. Kekhususan mereka adalah bahawa mereka tidak menyediakan untuk pemenang dan kalah, dan biasanya hanya satu pemain - seorang kanak-kanak. Permainan itu sendiri dimulakan oleh orang dewasa dan tidak sama dengan permainan, tetapi untuk tugas, tetapi begitu menyamar bahawa kanak-kanak melihatnya secara eksklusif sebagai hiburan.

Jika anda memerlukan contoh spesifik permainan seperti itu, maka contoh yang paling menarik ialah lotto di mana, sebagai contoh, anda perlu "makan" dicat atau dicetak dengan cip dengan makanan yang mereka suka. Dalam proses ini, bayi memperoleh pengetahuan alam sekitar asas dan kemahiran berfikir bersekutu, mengendalikan ingatan. Sekiranya anda memintanya untuk memanggil haiwan dan makanan kegemaran mereka, anda juga boleh membangunkan alat ucapan.

Topik yang sama boleh dimajukan oleh persatuan lain - contohnya, yang tinggal di mana, buah dan sayuran.

Sekiranya dikehendaki, permainan didaktik boleh dilakukan secara bebas. Perkara yang paling mudah ialah mengambil kotak yang sama (tiga keping) dan tampal di atasnya dengan kertas berwarna dengan warna yang berbeza, dan kemudian potong patung buah dari kertas berwarna yang sama. Campurkan cip yang dihasilkan dan minta kanak-kanak menyusunnya ke dalam kotak, memfokus pada warna, dan pada masa yang sama biarkan dia menyebut nama-nama warna. Jika produknya cerah dan cantik, kanak-kanak itu pasti akan menyukainya.

Satu lagi jenis permainan papan biasa untuk kanak-kanak adalah hodilki. Sudah tentu, orang-orang dari mana-mana umur boleh bermain seperti permainan, tetapi hanya untuk kanak-kanak yang sangat muda seperti hadiah boleh memberikan pembangunan yang sebenar. Pertama sekali, pemain mempunyai kemahiran mengira yang diperlukan untuk berjalan. Oleh kerana kiub standard berusia 2-4 tahun boleh mengeluarkan terlalu banyak bilangan, pengeluar sering melengkapkan set permainan dengan kiub khas, di mana bilangan maksimum bergerak adalah terhad kepada tiga atau empat, yang juga boleh dilakukan oleh seorang kanak-kanak yang sangat kecil.

Walau bagaimanapun, faedah bukan sahaja dalam mengajar akaun - peranan penting juga dimainkan oleh rombongan luar, yang pada mulanya bertujuan untuk kepentingan kanak-kanak. Lagipun, tiada siapa yang pergi ke garisan penamat secara abstrak - selalu ada plot tertentu, sama ada kereta lumba, yang masing-masing mahu menjadi yang pertama, atau wira dongeng bergegas untuk membantu rakan mereka, atau bahkan tikus konvensional yang ingin makan keju secepat mungkin.

Bagi orang dewasa, ini hanya cangkang, dan anak-anak, mencari diri mereka dalam keadaan baru, hadir di tempat para wira yang bertindak, mula merenungkan apa yang mereka tidak akan fikirkan dalam kehidupan kanak-kanak sehari-hari.

Ini menyumbang kepada perkembangan fantasi, dan pada masa akan datang - keupayaan untuk berfikir secara kreatif, apatah lagi bahawa jalan cerita yang tidak biasa dapat memberi pemain muda maklumat baru tentang sesuatu yang tidak diketahui sebelumnya.

Seorang pejalan kaki juga agak mudah untuk melakukan sendiri, terutama pada zaman teknologi komputer. Untuk bidang ini, anda boleh menggunakan mana-mana gambar yang anda suka dari Internet, melengkapkannya dengan sel berjalan melalui editor grafik. Dadu permainan dijual di setiap kedai mainan. Keadaan dengan cip permainan kelihatan agak rumit, tetapi mereka boleh dipotong daripada kadbod berwarna. Ia tetap untuk menghasilkan plot menarik - dan anda boleh membuat permainan yang benar-benar menarik untuk kanak-kanak itu, yang anda tidak akan dapati di kedai-kedai.

Satu lagi permainan kanak-kanak yang popular adalah domino. Pilihan ini bagus untuk tadika, kerana ia membolehkan jumlah peserta yang agak besar - sehingga 4-6 orang. Permainan yang ditetapkan itu sendiri tidak mengandungi unsur-unsur kertas, hanya ada tulang yang agak berat, yang memungkinkan menggunakan taman permainan musim panas dan udara segar untuk bermain.

Dalam domino kanak-kanak (berbeza dengan varian "dewasa"), bukan angka, tetapi gambar digunakan. Temanya adalah sama: haiwan, sayuran dan buah-buahan. Walaupun permainan itu kelihatan agak primitif, ia sangat menyumbang kepada sosialisasi, dan yang paling penting, ia memerlukan tahap perkembangan yang paling tinggi di kalangan semua yang disebutkan. Sekurang-kurangnya, seseorang tidak dapat melakukan tanpa pemahaman yang jelas terhadap peraturan, dan ini memerlukan aktiviti mental aktif.

Kanak-kanak tidak terhad dengan keperluan untuk melakukan apa yang akan dikatakan oleh kubus (tidak seperti pejalan kaki yang sama) - dia boleh memilih tulang untuk memberinya, dan dari masa ke masa ia akan mula memahami cara menggunakannya untuk menang. Di samping itu, kerana menggunakan imej yang berbeza pada domino kanak-kanak, kanak-kanak dengan cepat menghafal nama mereka.

Beliau menambah perbendaharaan kata dan melatih ingatan, dan permainan itu sendiri menimbulkan perbincangan antara pemain, merangsang kemahiran aktiviti mental dan ucapan.

Penggunaan domino "dewasa" yang ditetapkan pada usia 2-4 tahun adalah mustahil untuk dua sebab - nampaknya kanak-kanak terlalu membosankan tanpa gambar, dan ia masih lebih sukar untuk mereka menguasai daripada gambar.

Beberapa lagi versi permainan untuk kanak-kanak kumpulan umur ini, lihat video berikut.

Petua untuk memilih

Permainan papan biasanya dilihat sebagai hadiah yang cukup baik, tetapi (seperti produk lain) ia boleh dipilih dengan baik dan tidak sesuai. Oleh kerana ia dibentangkan supaya kanak-kanak menerima kemahiran yang berguna pada kehendak, dan tidak apabila dia dipaksa, sangat penting bahawa permainan disukai oleh anak, bahawa dia menjadi tertarik dan mula bermain secara teratur.

Terdapat beberapa petua mudah untuk mencapai matlamat anda:

  • Bagi kanak-kanak, permainan adalah cuti. Walaupun dia membuatnya berfikir dengan keras, dia sendiri masih belum menikmati proses menyelesaikan masalah yang rumit, seperti dalam catur, tetapi dari rombongan. Atas sebab ini, permainan papan untuk kanak-kanak kecil harus terang dan cantik, dan juga menganggap legenda tertentu, menyerupai kisah dongeng yang menarik.
  • Kanak-kanak bermain demi emosi positif yang terang, dia tidak berfikir tentang faedah - ini adalah bagaimana dia berbeza dari orang dewasa yang memainkan permainan kesepuluh catur berturut-turut, tetapi masih duduk sebagai kesebelas. Ini bermakna bahawa tugas yang ditetapkan oleh peraturan permainan mesti dapat diakses baik untuk memahami dan untuk pelaksanaan - bahkan oleh anak-anak yang begitu kecil. Jika tidak, hadiah itu akan dilupakan dengan cepat kerana ia bukan sahaja kecerahan bahagian-bahagian yang "menyentuh", tetapi juga proses pertunangan.

Anda boleh memastikan bahawa proses pemerhatian pihak ketiga akan mengganggu anda lebih cepat daripada penyertaan aktif anda sendiri, dan akan ada manfaat yang kurang.

  • Dalam 2-4 tahun, kanak-kanak biasanya tidak mempunyai keistimewaan ketara mengenai permainan papan.Walau bagaimanapun, mereka sudah boleh dibentangkan dengan cara ini sekarang. Sekurang-kurangnya, jangan membeli permainan kanak-kanak lelaki tentang puteri, dan permainan kanak-kanak perempuan yang plotnya malah menyebutkan peperangan, pertempuran, dan masalah pemecahan masalah.

Selama bertahun-tahun ini, hobi yang pertama terbentuk, tetapi mereka boleh hilang dalam beberapa tahun, atau mendapat pijakan untuk kehidupan.

Ulasan

Majoriti komen dalam permainan papan untuk kanak-kanak berusia 2-4 tahun mengekspresikan emosi positif. Kanak-kanak tertarik kepada segala-galanya yang terang dan benar-benar ketagih dengan hadiah seperti itu, dan kesannya kelihatan agak cepat - anak-anak yang sentiasa bermain permainan papan lebih maju daripada rakan sebaya mereka.

Ada manfaat lain yang dijanjikan - contohnya, mempunyai lebih ramai kawan, peningkatan keramahtamahan dan mood yang baik, dan di dalam keluarga-keluarga di mana permainan papan diamalkan di rumah, suasana yang lebih hangat diperhatikan. Ramai ibu bapa secara khusus membezakan pereka yang, dengan sedikit makna permainan yang agak kecil, datang dengan berpuluh-puluh dan beratus-ratus reka bentuk visual yang berbeza.

Pengkritik sangat sedikit, dan ia melibatkan bahagian-bahagian permainan yang berkualiti rendah semata-mata, yang sangat mungkin apabila memilih memihak kepada pilihan kos rendah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan