Pereka untuk kanak-kanak dari satu tahun hingga 3 tahun

Kandungannya

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, pakar pembangunan kanak-kanak telah mencapai kesepakatan yang lengkap bahawa pereka untuk anak-anak boleh dianggap sebagai salah satu mainan yang paling berguna. Pada dasarnya, tanpa keputusan ini, para pereka dijual secara beramai-ramai tetapi hari ini tanpa mereka, mustahil untuk membayangkan satu set mainan kanak-kanak - satu set itu, dan bukannya satu, harus di rumah untuk setiap anak.

Pada masa yang sama, saintis mengesyorkan memperoleh seorang pereka dari umur yang mungkin lebih awal, sementara pada masa yang sama, arahan untuk kebanyakan negara set yang digunakan tidak digalakkan sehingga umur 3 tahun. Walau bagaimanapun, untuk kanak-kanak berumur 1 hingga 3 tahun, anda juga boleh memilih set - anda hanya perlu mengetahui lebih lanjut mengenai pilihan yang sesuai.

Kenapa tidak sesuai?

Umur 3-4 tahun dalam kehidupan kanak-kanak boleh selamat dipanggil salah satu yang paling sukar, kerana seorang lelaki kecil yang ingin tahu cuba untuk memahami dunia, tetapi kerana salah faham tentang ancaman yang paling mudah untuk kesihatannya, percubaan tersebut dapat berbahaya. Sememangnya, ini tidak menghentikan bayi, kerana semua yang tersisa untuk orang tua adalah dengan berhati-hati memilih set.

Kebanyakan kit mengatakan bahawa mereka tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Angka ini agak sewenang-wenangnya, kerana perkembangan bayi itu secara beransur-ansur, dan tidak mungkin hari ini pereka ini tidak disarankan kepadanya, tetapi secara harfiah hari ini dia boleh digunakan tanpa sebarang amaran. Walau bagaimanapun, adalah mustahak bahawa anda mengikuti saranan ini jika terdapat pada bungkusan. Terdapat kriteria yang jelas mengapa kebanyakan kit tidak sesuai untuk yang paling kecil, dan orang tua, apabila memilih pembina untuk kanak-kanak tersebut, harus memastikan bahawa pembelian yang dimaksudkan tidak memenuhi kriteria yang tidak sesuai.

Kriteria ini perlu dipertimbangkan dengan lebih terperinci.

Butiran saiz

Perkara terburuk yang boleh berlaku kepada seorang kanak-kanak semasa bermain dengan pembina menelan bahagian itu. Kerana keinginan alami untuk mengetahui dunia, setiap kanak-kanak menarik mulutnya secara harfiah segala-galanya yang dilihatnya, dan sebenarnya sebahagian dari bentuk yang rumit dapat dengan mudah terjebak dalam esofagus sempit seorang anak atau menyebabkan dia menderita ketika ia sampai ke perut.

Hampir mana-mana pereka mengandungi butiran kecil, tetapi kit untuk anak-anak hanya perlu terdiri daripada unsur-unsur besar supaya sekeping besar tidak dapat ditelan. Pada masa yang sama, perhatian harus dibayar kepada sebahagian besar bentuk kompleks - Tidak dapat diterima bahawa sebahagian kecil dapat melepaskan dari pangkalan, jika tidak, magnitud butir-butirnya tidak akan bermakna. Pada akhirnya, kerana kemahiran motor halus yang kurang baik, kanak-kanak itu masih tidak dapat mengecil dengan perancang saiz yang terlalu kecil, dan ini juga harus diambil kira.

Kebersihan

Apabila kanak-kanak cuba merasai segala-galanya di sekeliling, ibu bapa perlu berfikir tentang bagaimana memastikan pereka sentiasa bersih, kerana pemiliknya sendiri tidak memikirkan perkara-perkara seperti itu. Pertama sekali, seseorang perlu memastikan bahawa pengeluar tidak menggunakan bahan tambahan yang berbahaya dalam proses pengeluaran, jika tidak, kemasukan mereka ke dalam organisma kanak-kanak hampir dijamin.

  Tetapi pilihan ini tidak berakhir di sana - orang harus memilih hanya set di mana bahagian tidak mempunyai permukaan yang sangat rata, yang tidak menyumbang kepada pengumpulan pencemaran dan bakteria. Kemudahan membasuh bahagian adalah satu lagi kriteria penting.

  Risiko kecederaan

  Apabila seorang kanak-kanak membesar dan menjadi seorang jurutera, maka hendaklah dia mengumpul kerajang dewasanya dari apa saja, tetapi buat masa ini dia adalah kecil dan agak canggung, jadi walaupun cacat kecil atau bentuk bahagian yang tidak dapat dibayangkan boleh berbahaya baginya. Unsur-unsur dengan tepi tajam tidak dialu-alukan dalam pereka untuk sebarang umur, dan walaupun dalam set untuk terkecil, butiran bentuk bujur nipis adalah tidak wajar pada dasarnya - itu boleh dicucuk tidak hanya di dalam mulut, tetapi juga di hidung atau telinga.

   Kerumitan pemasangan

   Setiap orang boleh mempunyai idea mereka sendiri yang pereka sukar dipertimbangkan dan yang tidak, tetapi kanak-kanak sehingga 3 tahun kerumitan akan menyebabkan perhimpunan hampir apa-apa, kerana dia masih di tahap awal pembelajaran trik tersebut. Walaupun kita bercakap mengenai dadu paling mudah, sukar untuk kanak-kanak dalam 2 tahun untuk mengumpulkan struktur lengkap 20 elemen; kesungguhan, tiada fantasi.

   Selain itu, bahagian-bahagian mesti mudah untuk dipasang secara menyeluruh dan mudah untuk memecah serpihan individujika tidak permainan akan berubah menjadi tepung untuk bayi, dan dia akan segera kehilangan minat di dalamnya.

   Anda boleh menyanyikan lagu yang sesuai untuk mengembangkan mainan, tetapi perkembangannya mustahil tanpa pemahaman yang independen tentang tahap berikutnya.

   Kiub

   Sebenarnya, kiub biasa, yang dianggap sebagai pembina yang paling mudah, boleh dianggap sebagai penyelesaian yang paling jelas. Mereka tidak menyambung sama sekali - mereka hanya perlu menetapkan satu sama lain, sementara mereka kelihatan agak naif, mewakili bentuk geometri mudah. Keputusan sedemikian tidak akan menyukai kanak-kanak yang lebih tua, tetapi untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun pilihan ini optimum, kerana ia sesuai untuk kedua-dua lelaki dan perempuan.

   Pilihan utama sekarang ialah menentukan bahan terbaik. Kuki plastik berongga dianggap ideal (dengan syarat plastik itu berkualiti tinggi dan mesra alam), kerana butirannya ringan, mereka sukar untuk mencederakan, dan mereka juga kelihatan sangat terang.

   Kiub kayu dibezakan oleh kekuatan tinggi dan keaslian bahan mentah yang digunakan, tetapi mereka agak berat, lebih-lebih lagi, mereka adalah tempat pembiakan yang baik untuk bakteria dan tidak dicuci dengan baik. Kadang-kadang untuk anak-anak mereka juga membuat rasa kiub - mereka ringan dan menyenangkan untuk disentuh, tetapi mereka agak mudah untuk merobek.

   Apabila memilih kiub untuk yang terkecil, dinasihatkan untuk memilih warna-warna cerah (kecuali yang sangat "berasid"), tetapi pada masa yang sama tidak bersandar pada pelbagai palet: 3-5 warna asas akan mencukupi.

   Set magnet

   Penyelesaian ini membolehkan anda melihat angka tiga dimensi seolah-olah dalam seksyen, tetapi ia juga tidak memerlukan sebarang usaha untuk menyambungkan bahagian-bahagiannya, kerana ia disambungkan oleh daya tarikan magnetik.

   Secara luaran, bahagian-bahagian itu kelihatan seperti serpihan plastik biasa, yang dalam beberapa keadaan dibatasi oleh kontur bentuk geometri yang mudah. Melalui penggunaan plastik, adalah mungkin untuk mencapai kecerahan utama mainan dan berat badannya yang relatif kecil, tetapi perkara yang paling menarik tersembunyi di dalamnya - magnet.

   Hadiah semacam itu sangat menarik untuk kanak-kanak kerana mereka tidak faham, kerana bahagian-bahagian itu tetap bersama, kerana sering kerja itu bahkan boleh diangkat di atas lantai, memegang bahagian atas, dan ia tidak akan runtuh. Anda tidak akan mengumpul apa-apa yang bermakna daripada pereka itu, tetapi pakar memuji dia kerana menunjukkan tiga dimensi pelbagai objek - terima kasih kepada permainan dengan magnet berbentuk, kanak-kanak itu meningkatkan imaginasi ruang dan fantasi.

   Set blok

   Ia menyekat pembina yang biasanya tidak disyorkan untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun, tetapi pengecualian boleh didapati dari setiap peraturan. Mula-mula anda perlu memilih set dengan bahagian-bahagian besar yang tidak boleh ditelan, maka anda harus memberi perhatian kepada kemudahan sambungan.Anda tidak perlu membeli set dengan sejumlah besar bahagian lagi: kanak-kanak itu tidak dapat berkumpul walaupun kraf yang sangat menarik. Mungkin ia layak bermain dengan pembina seperti sekurang-kurangnya dua tahun, dan kemudian dengan penyertaan aktif ibu bapa.

   Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, peluncur pereka blok untuk yang termuda telah meningkat dengan ketara - khususnya, siri Lego Duplo khas semakin popular di negara kita. Pengilang ini tidak memerlukan apa-apa idea, kerana kebanyakan orang moden mengaitkan set jenama ini dengan pereka secara menyeluruh. Pilihan yang menyokong pembina blok sentiasa menjadi sumbangan kepada pembangunan kemahiran motor halus kanak-kanak.

   Satu lagi kelebihan yang sama pentingnya ialah pembangunan fantasi, kerana Lego yang sama bercadang untuk memasang taman permainan yang indah dan menarik untuk setiap permainan dengan orang-orang kecil, yang, sebagai peraturan, juga termasuk dalam set.

   Belum lagi alternatif yang popular - pereka Mega Bloks. Dalam kes ini, syarikat pembuatan difokuskan hampir sepenuhnya kepada kanak-kanak yang lebih muda daripada remaja, kerana siri bagi yang termuda mempunyai pemahaman mendalam tentang keperluan kanak-kanak.

   Tema set biasanya menyangkut pengangkutan dan bandar mainan kecil, yang boleh dibina di atas meja permainan khas, yang, jika perlu, berubah menjadi beg kecil dari bawah pereka. Alur dan pancang kit tersebut saling bersesuaian dengan siri Lego yang diterangkan di atas, yang memperluaskan lagi kemungkinan untuk menggunakan fantasi.

   Set yang luar biasa

   Malah, untuk bayi sehingga 3 tahun, hampir mana-mana set akan sesuai, asalkan memenuhi kriteria yang dijelaskan pada awal artikel. Adalah perlu untuk menyerlahkan beberapa penyelesaian asal yang dikehendaki di kalangan kanak-kanak dan ibu bapa mereka, untuk menunjukkan bahawa anda tidak boleh menghadkan diri anda dalam peluang permainan:

   • kayu mengira berwarna, mengingatkan padanan terang yang indah, akan menjadi penyelesaian yang indah untuk reka bentuk rata dan akan membantu untuk membuat hafalan nombor dan warna lebih menarik;
   • pembina getah dengan bahagian lentur akan membantu kanak-kanak itu untuk mencipta kerajinan yang paling tidak dijangka dan memastikan bahawa mereka tidak memecahkan apabila jatuh dari ketinggian;
   • pereka "Jalan" praktikalnya teka-teki, tetapi anak lelaki yang boleh "menunggang" kereta dengannya benar-benar akan menyukainya;
   • Set Zolo membolehkan anda mengumpulkan makhluk pelik dalam apa jua pesanan.

   Dalam video seterusnya, lihat semakan pembina kayu "Enjin".

   Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

   Kehamilan

   Pembangunan

   Kesihatan