Bagaimana untuk memilih seorang pereka untuk seorang gadis?

Kandungannya

Pereka selama beberapa dekad dianggap mungkin mainan berkembang terbaik untuk kanak-kanak yang berumur berbeza. Pada mulanya, kesannya tidak dianggap jelas. Oleh itu, model pereka yang dihasilkan memberi tumpuan terutamanya kepada lelaki.

Malah pada hari ini, seorang perekabentuk terutamanya untuk seorang gadis adalah jarang, tetapi pada zaman berbelanja dalam talian massa, mencari pilihan yang ideal tidak menjadi masalah. Ia tetap hanya untuk memilih satu set kanak-kanak yang sesuai.

Kenapa seorang gadis memerlukan pereka?

Sesetengah ibu bapa masih percaya bahawa pereka direka untuk memberi idea pembinaan dan pemasangan peralatan. Kerana gadis itu tidak mungkin menjadi aktiviti sedemikian. Pada masa yang sama, pendidik di seluruh dunia menegaskan bahawa pemahaman yang cetek mengenai peranti rumah atau kereta adalah jauh dari maksimum yang boleh dibuat seorang pereka. Manfaat perhimpunan untuk lelaki dan perempuan adalah sama, ia terdiri daripada lima mata.

Meningkatkan kemahiran motor halus

Pada masa kelahiran, kanak-kanak boleh melakukan hampir apa-apa. Dan kerana dia tidak memiliki kakinya untuk berjalan, maka tangan atau jari tidak dapat melakukan tindakan yang kompleks. Anda perlu melatih banyak untuk belajar bagaimana melakukan tugas-tugas yang kompleks dengan tangan anda. Anda boleh mendapatkan kemahiran dengan jari anda, terima kasih kepada permainan dengan pereka.

Perkembangan imaginasi dan pemikiran kreatif

Dalam masyarakat, seseorang yang boleh mempelajari segala-galanya dengan hati dihargai di atas. Orang yang dapat mengada-adakan sesuatu yang baru dengan sendirinya adalah berharga, sebagai contoh, jalan keluar dari situasi yang kelihatannya paling tidak ada harapan bagi kebanyakan orang.

Di sekolah, pelajar tersebut dapat keluar dari pelajaran dengan mengorbankan penalaran logiknya sendiri, hanya mempunyai pemahaman yang cetek mengenai topik yang dipelajari. Tetapi kemahiran ini juga memerlukan latihan. Dan pereka, yang membolehkan perhimpunan perkara-perkara yang paling tidak dijangka dari bahagian standard, sangat menyumbang kepada ini.

Menguasai konsep bentuk dan warna

Kelebihan ini melibatkan kanak-kanak terkecil. Anda boleh meminta anak anda untuk mengetepikan butir-butir biru atau bulat untuk memahami bagaimana dia menguasai konsep ini. Jika tidak, anda boleh memperbaikinya, kerana bayi sentiasa menarik untuk menangani objek yang terang.

Kerja berpasukan dan iklim mikro

Lebih rumit pereka, lebih banyak membantu kanak-kanak itu perlu berhimpun. Di dalam tadika atau suasana sekolah, rakan-rakan boleh melakukan ini, sebenarnya, sahabat yang berpotensi. Di rumah dengan perhimpunan boleh membantu ibu bapa.

Oleh kerana masa bersama bersama, ibu bapa dan anak-anak semakin terhubung.

Hiburan yang tidak berbahaya

Pereka ini menarik. Hari ini, ramai kanak-kanak menghabiskan terlalu banyak masa untuk komputer, telefon pintar dan alat lain yang memberi kesan buruk kepada penglihatan dan boleh memberikan mesej yang meragukan. Bermain dengan pereka boleh menjadi persaingan yang pantas untuk teknologi. Pada masa yang sama ia tidak berbahaya.

Kriteria Pemilihan

Bertentangan dengan fakta bahawa banyak ibu bapa tidak berorientasikan kepada pereka gadis, pengeluar telah berjaya menghasilkan pelbagai produk seperti itu. Ini membolehkan anda mencari pilihan terbaik, tetapi merumitkan tugas pilihan. Agar tidak menjadi salah pada pilihan pereka untuk gadis itu, anda perlu menyemak dengan beberapa kriteria. Pertimbangkan aspek utama.

Universaliti bahagian dalam set

Hadiah boleh melibatkan perhimpunan istana bersyarat dengan seorang puteri. Bagaimanapun, set itu cukup cepat letih kerana kebosanan itu.Akan lebih logik untuk melabur wang dalam satu set, dari mana anda boleh memasang banyak produk yang berbeza.

Pemasangan mudah dan pemasangan

Sesetengah pengeluar membuat pereka mereka tidak berjaya walaupun orang dewasa juga sukar untuk menyambung atau melepaskan dua bahagian terikat. Untuk kanak-kanak kecil, tugas semacam itu sama sekali tidak dapat dilaksanakan. Sudah jelas bahawa kelemahan itu akan menghalang anak dari keinginan untuk terlibat dengan pereka.

Adalah dinasihatkan untuk menyemak sebelum membeli cara prosesnya mudah dari sudut fizikal.

Tahap pembangunan yang diperlukan

Malah bayi pintar dalam 3 tahun adalah sukar untuk memasang model yang mempunyai beratus-ratus bahagian. Dan sebaliknya, seorang gadis berusia 10 tahun tidak mungkin tertarik untuk mengumpul satu set untuk kanak-kanak 3 tahun, kerana proses keseluruhan akan mengambil masa beberapa minit. Menandakan umur pada kotak agak sewenang-wenangnya, kerana semua kanak-kanak berkembang pada kelajuan yang berbeza. Sekiranya percanggahan itu jelas, perancang sedemikian tidak boleh diambil.

Hobi

Malah pereka yang paling serba boleh mempunyai hala tuju tertentu, menanggapi keperluan pemilik masa depan. Jika ibu bapa mahu hadiah itu disukai oleh gadis itu dan tidak terbiar dengan sia-sia, anda perlu memilihnya dengan mengambil kira kepentingan anak perempuan. Sebagai contoh, seorang pereka dianggap sebagai pilihan yang popular, dari mana anda boleh memasang kastil dongeng. Ramai ibu bapa mempertimbangkan keputusan sedemikian sebagai satu-satunya pilihan untuk seorang pereka gadis, tetapi ada anak-anak yang suka permainan budak.

Ia berlaku bahawa kanak-kanak perempuan suka teka-teki, yang juga boleh dianggap sebagai pereka, serta pembina logam dengan pemutar skru dan kunci. Adalah perlu untuk mempertimbangkan mana dari mainan gadis itu lebih suka, dan hanya kemudian memilih.

Keselamatan

Apabila membeli produk kanak-kanak, adalah penting untuk memeriksa sijil kualiti. Di kedai-kedai besar, penjual perlu memilikinya, membeli mainan di pasaran berisiko. Sekiranya mungkin, anda perlu menyemak pereka untuk kehadiran bau yang tidak menyenangkan: mereka bercakap tentang kualiti rendah bahan mentah yang digunakan atau pewarna.

Warna

Bilangan warna memang penting. Sebagai contoh, kanak-kanak perempuan seperti warna-warna terang. Pakar menasihatkan supaya tidak mengelakkan warna berasid, kerana tidak ada pewarna semulajadi, dan kimia boleh memudaratkan kesihatan bayi. Bagi kanak-kanak, pereka memilih warna terang, tetapi dengan palet yang agak miskin (5 warna cukup). Dari masa ke masa, anda boleh mempelbagaikan palet warna, menambah butiran yang boleh dipercayai ke set. Untuk gadis dari 7 tahun ke atas tidak ada batasan warna.

Pembungkusan

Pembina adalah perkara lipat, jika sekurang-kurangnya satu bahagian hilang, maka tidak mungkin untuk memasang model lengkap. Pada masa yang sama, gadis kecil itu pasti ingin mengambil mainan kegemarannya dengannya atau tadika. Pembungkusan yang boleh dipercayai dan tahan lasak akan mengajar kanak-kanak untuk menyimpan barang-barangnya dengan teratur, akan membantu dia untuk sentiasa mempunyai hobi yang comel di tangan. Sesetengah pengeluar menghasilkan pereka dalam kes plastik untuk menyelesaikan masalah ini. Berdasarkan ulasan, ianya sangat mudah.

Pengilang

Ia tidak selalu mungkin untuk menilai semua kriteria di atas terlebih dahulu. Dalam keadaan sedemikian, ia tetap memperoleh satu set secara rawak atau mempercayai reputasi pengeluar yang dipercayai, yang telah terkenal selama bertahun-tahun untuk kualiti produknya. Untuk melakukan ini, anda boleh pra-memeriksa ulasan dan penarafan pengeluar di Internet. Jika anda menyerlahkan jenama terkenal yang terlibat dalam pengeluaran kit untuk kanak-kanak perempuan, anda harus perhatikan pereka Denmark (antarabangsa yang terkenal) Lego, Magformers Amerika atau jenama tempatan "City of Masters".

Untuk setiap umur

Walaupun setiap kotak harus ditulis, untuk umur berapa pereka ini sesuai, ia tidak membenarkan ibu bapa melihat keseluruhan julat secara sistematik. Untuk melakukan ini, anda perlu memahami kriteria apa yang seorang pereka yang baik mesti bertemu untuk setiap kumpulan umur.

Jelas

Sesetengah pakar berpendapat bahawa jenis pereka pertama yang boleh anda beli seorang kanak-kanak dari 6 bulan. Walau bagaimanapun, lebih baik menunggu sekurang-kurangnya 1.5-2 tahun. Pada peringkat ini, permainan akan menjadi sekurang-kurangnya primitif, tetapi sepenuhnya sedar. Bahagian-bahagian tidak sepadan dengan satu sama lain, jika tidak, kanak-kanak tidak akan menguasai mereka. Kiub, manik, piramid, tongkat - itu semua yang patut dibeli.

Butiran pereka untuk usia ini harus cukup besar sehingga tidak dapat ditelan atau ditarik di hidung, telinga.

Prasekolah

Pada peringkat perkembangan ini, gadis itu tinggal di dunia peri dan cerita dongeng, dari pereka yang dia sudah memerlukan plot tertentu yang akan membawanya pergi. Jangan mengharapkan kanak-kanak kemahiran reka bentuk yang cemerlang. Kit itu hendaklah terdiri daripada beberapa bahagian yang agak kecil. Model tiga dimensi mungkin masih terlalu rumit untuk dipasang, tetapi untuk teka-teki sudah tiba masanya, walaupun ia bernilai bermula dengan gambar-gambar yang agak kecil.

Sekolah rendah

Pada usia 8-9 tahun, kanak-kanak dengan ikhlas percaya pada dongeng, ini tetap menjadi tema utama permainan. Permainan ini menjadi lebih kompleks, termasuk lebih banyak unsur-unsur fantasi. Pada usia ini, kanak-kanak sering meniru kelakuan orang dewasa semasa bermain. Untuk ini anda memerlukan rombongan yang diperlukan. Ini menunjukkan bahawa tidak hanya watak-watak yang boleh dikawal, tetapi juga pelbagai tempat di mana mereka boleh berjalan (di rumah, kedai, taman).

Kenderaan mainan dan pelbagai barangan isi rumah sempurna akan melengkapkan permainan. Walaupun gadis itu boleh membuat kesilapan semua aksesori ini dengan fantasi sendiri, ia lebih menarik untuk dimainkan dengan perkara yang kelihatan. Jadi sekarang pereka akan menjadi relevan, membolehkan anda untuk memasang bandar sebenar. Di kawasan ini, para pesaing tidak mempunyai Lego.

Remaja dan lebih tua

Pada peringkat ini, permainan secara beransur-ansur mula memudar ke latar belakang, memberi laluan kepada hobi. Gadis itu mungkin tidak lagi berminat bermain dengan tokoh puteri. Tetapi sekarang dia boleh mengumpul istana dari Lego dengan keseronokan, kerana ini adalah unsur kreativiti, membolehkan anda berehat, mengalihkan perhatian daripada masalah dan sekali lagi meningkatkan harga diri anda sendiri. Pemodelan itu dianggap sebagai motivasi utama untuk pembelian pereka. Walau bagaimanapun, sesetengah gadis mungkin berminat dengan kit elektronik, yang membolehkan anda mempelajari secara visual asas-asas fizik dan elektrik.

Dalam video yang akan datang, sedikit Nicole mengumpul pereka LEGO untuk "Kedai Bunga" gadis.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan