Mainan pendidikan untuk kanak-kanak dari 1 tahun

Kandungannya

Rak kedai-kedai kanak-kanak dipenuhi dengan barangan, sukar untuk memilih mainan yang sesuai untuk anak anda. Mainan moden adalah pelbagai fungsi, mereka membantu dalam pembangunan dan membawa kegembiraan pada masa yang sama.

Tugas pembangunan

Untuk perkembangan yang selesa pada zaman ini memerlukan penjagaan dan perhatian khas dari ibu bapa.

Ingat bahawa anda boleh menetapkan anak hanya tugas yang sesuai umur: perkembangan ucapan, kapal motor kecil, koordinasi pergerakan dan perkembangan memori pendengaran.

Bagaimanakah ucapan berkembang pada usia satu tahun?

Pada usia ini, kanak-kanak baru mula melafazkan suku kata dan kata-kata yang jelas kepadanya. Dia sedar akan hubungan antara aksi dan suara. Sebagai contoh, apabila dia melihat seekor anjing, dia menyebut "aw" atau bunyi lain yang berkaitan dengan anjing tertentu.

Apabila bermain dengan bayi, pastikan anda bercakap dengannya setiap tindakan. Sebagai contoh: "Apa yang dilakukan ibu? Ibu mengambil kiub dan meletakkannya di sini. " Dengan menunjukkan dan menyatakan tindakan anda, anda membantu anak anda menguasai kemahiran memori pendengaran, mengembangkan ucapannya, dan menyelaraskan pergerakan. Selepas latihan mudah ini, tawarkan kanak-kanak itu untuk mengulangi tindakan anda, pujian setelah menyelesaikan tugas. Ia melalui ingatan pendengaran dan tindakan mudah yang bayi berkembang pada tahap hidupnya.

Bunyi bunyi dan perkataan dengan jelas. Adalah lebih baik untuk meregangkannya sedikit dan bercakap mengikut ejaan, contohnya, "susu", bukannya "kecil" biasa. Kanak-kanak belajar untuk menghasilkan semula ucapan yang didengar dari orang dekat dengan lebih cepat.

Kesalahan ramai di kalangan ibu bapa adalah bahawa mereka bercakap dengan kanak-kanak dalam apa yang disebut "bahasa kanak-kanak", dengan kata lain mereka mengganggu bunyi dan suku kata, sebagai contoh, "kebaikan saya". Berkomunikasi dengannya pada kedudukan yang sama, seperti orang dewasa, dan kemudian kanak-kanak itu dapat dengan cepat mengambil bunyi dan kata-kata, belajar untuk bercakap dengan betul.

Bagaimana perkembangan kemahiran motor halus?

Kemahiran motor halus - Ini adalah pergerakan tangan yang diselaraskan apabila otak menghantar isyarat. Tugas ibu bapa adalah untuk menunjukkan bahawa pergerakan tangan dan jari harus sadar. Permainan dengan objek kecil, seperti butang atau manik-manik, harus diadakan hanya di bawah pengawasan orang dewasa. Kanak-kanak itu sedar segala-galanya, jadi dia boleh menelan objek kecil dengan mudah.

Permohonan dari kepingan kertas - penyelesaian yang baik! Mintalah anak itu memotong helaian itu dengan melekatkannya satu demi satu dalam satu perintah tertentu. Ambil perhatian bahawa kertas hendaklah nipis untuk mengelakkan luka pada pemegang.

Kegembiraan yang istimewa membawa kanak-kanak pewarna dari plasticine - ia boleh digulung ke dalam bola atau dilapisi pada permukaan lembaran.

Pewarna semacam itu boleh dibuat sendiri. Ambil kertas tebal atau kadbod tebal dan sapukan lukisan ringkas dengan pen terasa. Ia boleh menjadi pokok, bunga atau rumah. Lukisan mestilah besar, tanpa unsur kecil!

Terdapat banyak cara untuk mengembangkan kemahiran motor halus di tangan kanak-kanak, tugas anda adalah memilih pilihan yang menarik untuk anak anda.

Bagaimanakah perkembangan penyelarasan pergerakan dari tahun ke tahun?

Umur lembut satu tahun memerlukan perhatian khusus dari ibu bapa.Jika anda tidak membangun koordinasi pergerakan pada usia muda, maka dalam kehidupan dewasa anak anda tidak akan mudah.

Koordinasi lalu lintas - Ini adalah saling hubungan antara isyarat otak dan kerja tisu otot atau kemahiran motor utama. Oleh itu, perkembangannya pada peringkat awal sangat penting.

Penyelarasan gerakan dilatih dengan bantuan beban aktif dan latihan statik untuk perkembangan cerebellum. Peralatan yang paling biasa digunakan seperti bola, bola dan tikar khas. Latihan mudah harus berlangsung tidak lebih dari 5 minit, kalau tidak, anak itu akan segera letih dan pada saat berikutnya ia harus membujuknya bermain bola.

Tikar khas boleh dibeli di kedai atau membuat sendiri. Mereka mempunyai garis dan bulatan, bentuk geometri yang lain. Tugas kanak-kanak - untuk belajar memindahkan mereka mengikut tugas. Seperti itu tikar mudah dibuat di rumah, berdasarkan medan bermain "Twister". Tunjukkan anak anda bagaimana untuk bertindak pada karpet ini: langkah pada setiap objek atau langkah ke atas unsur-unsur.

Bagaimanakah perkembangan memori pendengaran pada kanak-kanak setahun?

Memori auditori - adalah keupayaan untuk memproses maklumat yang didengar untuk pembiakan selanjutnya. Suara memasuki telinga ke otak, diiktiraf dan diproses. Otak kemudian memerintahkan neuron untuk melakukan tindakan tertentu yang diaktifkan dengan bantuan tisu otot.

Adalah mudah difahami bahawa bayi mempunyai masalah dengan memori pendengaran. Selalunya, kanak-kanak ini dipanggil "lalai", iaitu, mereka tidak boleh menumpukan perhatian kepada satu tindakan, mereka terganggu oleh bunyi luaran ketika melakukan tugas.

Memori pendengaran berkembang melalui bacaan bersama dongeng dan puisi. Sering bertanya kepada kanak-kanak untuk mengulangi kata atau bunyi selepas anda dan tidak digalakkan jika bayi tidak segera berjaya. Dia hanya datang ke dunia ini, sokongannya terhadap kegagalan adalah penting kepadanya.

Mainan apa yang sesuai?

Anak anda akan gembira kiub pelbagai warnadari mana anda boleh membina menara kecil atau meletakkannya satu demi satu dalam garis lurus, mengedarkan dengan warna. Dari kubus, mudah untuk meletakkan rumah atau kunci.

Di kedai-kedai anda boleh mencari pendidikan kayu kiub pada subjek tertentu dengan imej objek yang terang. Ia mudah dan menarik untuk bermain dengan kiub tersebut, mereka boleh disusun mengikut saiz, warna atau gambar.

Bayi akan menjadi menarik dan lembut kubus velcro, yang juga menyeronokkan untuk membina rumah, mengisi pelbagai haiwan dan orang, hanya menyambungkannya dengan satu sama lain.

Teka-teki - Ini adalah pengalaman yang menarik, dan apabila mereka kelihatan seperti gambar-gambar biasa, lebih menyeronokkan untuk bermain. Untuk kanak-kanak, teka-teki boleh dibuat daripada kayu, plastik, atau kadbod. Tidak terdapat lebih daripada 6 elemen di dalamnya, supaya kanak-kanak secara bebas dapat membuat gambar.

Pelbagai warna membangunkan pemisah juga boleh menjadi aktiviti yang menarik untuk kanak-kanak. Mereka direka untuk membangunkan kemahiran motor halus dan pergerakan koordinat. Di samping itu, pengelas menyumbang untuk memperoleh pengetahuan pertama tentang bentuk objek dan warna. Pengelas boleh biasa atau interaktif, membuat bunyi dengan pilihan angka yang tepat.

Mainan pendidikan dalam bentuk mengira jadual (abacus) membantu kanak-kanak menghadapi perkembangan koordinasi pergerakan, mengajar mereka untuk menyusun objek dengan warna, serta memberi konsep utama "kuantiti", "warna".

Mobil - Ia adalah mainan pendidikan sejagat yang boleh diambil untuk berjalan-jalan, di jalan raya.

Berbeza dalam bentuk, warna dan tekstur mainan membantu kanak-kanak untuk membangunkan koordinasi, memori pendengaran, ucapan dan aktiviti fizikal, kerana untuk bermain, anda perlu menjangkau mainan! Mereka boleh menjadi mekanikal atau interaktif.

Apa yang harus dibeli sebagai hadiah?

Ia tidak mudah untuk memilih hadiah untuk anak yang belum terbentuk minat. Kami telah menyusun kajian beberapa mainan pendidikan yang bukan sahaja boleh menjadi gembira, tetapi juga hadiah yang bermanfaat.

 • Hadiah yang menakjubkan yang membina ingatan, kemahiran motor halus, koordinasi pergerakan dan ucapan akan menjadi buku Matthew Van Fleet. Satu perkara menyatukan mereka semua - mereka membawa kegembiraan, baik kepada orang dewasa dan kanak-kanak! Sebagai contoh, buku "Oink" buku Matthew Van Fleet dalam hardcover adalah perjalanan keseluruhan ke kampung, di mana rahsia penduduknya didedahkan kepada anak itu. Gambar besar haiwan lembut, yang tidak membenarkan bayi menjadi letih. Seorang kanak-kanak boleh mengacaukan kura-kura kuda, bulu, atau ayam ayam. Mudah untuk mengingati puisi membolehkan anda membuat memori pendengaran. Ini adalah hadiah ulang tahun yang menakjubkan!
 • Ulat latihan Umka - Ini adalah mainan interaktif yang terang untuk kanak-kanak. Ular membaca puisi dan menyanyikan lagu-lagu, memetik bunyi dan kata-kata: hanya tekan butang, masing-masing mempunyai warna sendiri, pada kakinya. Ia juga boleh digunakan sebagai gurney, tali sudah dipasang di hadapan.
 • Hasbro yang dilipat Ia hanya mempunyai 5 warna: kuning, putih, oren, biru dan merah. Penyusunnya bersaiz padat, jadi anda boleh mengambilnya dengan berjalan kaki atau perjalanan. Tokoh besar dengan imej haiwan dan 4 lubang untuk mereka membantu kanak-kanak untuk memberi tumpuan kepada permainan secara bebas.
 • Pyramid Hap-P-Kid Bee mempunyai tiga warna: merah, kuning, biru. Penyusun plastik dalam bentuk lebah akan menjadi hadiah yang menarik. Lebah membuat bunyi ketika mengeluarkan atau memakai cincin, yang menyenangkan anak-anak.
 • Set kubik kayu Bondibon hanya pada pandangan pertama ia kelihatan mainan mudah. Malah, ini adalah salah satu hadiah pendidikan terbaik untuk kanak-kanak pada tahun ini. Ia membantu meningkatkan kemahiran motor halus, koordinasi pergerakan, dan yang paling penting - fantasi! Anak itu sendiri memutuskan untuk membina: menara atau rumah. Kubus mempunyai bentuk dan warna geometri yang berbeza, sesetengahnya mempunyai corak dalam bentuk bulatan dan jalur. 60 kiub terang pelbagai bentuk akan membawa kegembiraan kepada anak anda.
 • Untuk kanak-kanak lelaki, hadiah gembira akan menjadi tolokar muzik. Dia tidak hanya menggulung, tetapi juga membuat bunyi apabila bergerak. Sesetengah tolokar mempunyai elemen cahaya pada stereng atau lampu depan. Ibu bapa boleh membawa kanak-kanak di belakang pemegangnya. Sesetengah kanak-kanak cuba untuk secara bebas membawa tolokar ke dalam gerakan, menolak dengan kaki mereka.
 • Untuk gadis-gadis akan berguna anak patung atau anak patung. Anak patung interaktif, yang mengeluarkan suara yang sama seperti anak anda: "Agu", "Ibu", "Ua", adalah kegembiraan yang khusus.

Bagaimana untuk melakukannya sendiri?

Kebanyakan ibu lebih suka membuat mainan pendidikan dengan tangan mereka sendiri. Dalam kursus ini ada cara yang ada: sisa kain, manik, tali, butang, benang dan banyak lagi yang boleh didapati di mana-mana pelayan wanita.

Membangunkan permaidani

Membangunkan permaidani - Ini adalah manual didaktik terbaik untuk kanak-kanak, di mana pelbagai unsur terletak. Contohnya pada pengeluaran Anda boleh menggunakan kepingan pelbagai tekstur, keriting, cermin kanak-kanak istimewa (mereka diperbuat daripada plastik khas dan selamat untuk bayi), pakaian dan lain-lain barang rumah. Semakin banyak anda menggunakan bahagian-bahagian yang berkilau dan berkembang pesat, semakin menarik bayi anda.

Kotak sentuh

Ini adalah mainan yang mudah dan menarik. Ambil beberapa kotak kadbod dan sambungkannya bersama-sama. Anda boleh mengambil kotak plastik dengan sel-sel di dalamnya. Isi kotak dengan pasir atau mana-mana butiran, menghiasi warna dan tumbuhkan "taman", haiwan berbunga "di ladang". Tema kotak anda bergantung kepada fantasi ibu anda. Anda boleh menanam lobak mainan di dalamnya atau mencari harta karun.

Slingbus

Mainan ini mudah dicipta untuk mereka yang memiliki crochet. Manik kayu yang besar diikat dengan benang warna yang berbeza dan diikat pada rentetan. Mereka boleh disassembled dan dipasang semula. Mereka membantu kanak-kanak membezakan warna, meningkatkan kemahiran motor halus. Mainan ini terlatih dengan baik di hadapan orang dewasa.

Bizybord

Papan dengan pelbagai elemen kognitif dicipta oleh Maria Montessori. Untuk pembuatannya perlu papan kayu. Ia boleh ditutup dengan minyak biji rami, meletakkan corak atau pelekat yang berlainan.

Membuat bizyborda - pekerjaan lelaki. Dengan bantuan bolt dan skru, kunci, soket, loceng atau loceng, selak, butang, tali, zippers, kerincingan dan sebagainya dilampirkan padanya.

Bizibord boleh berupa bentuk dan saiz, berputar atau statik. Terdapat sedikit perbezaan dalam tanda dagangan untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan. Pertama sekali, ia adalah skema warna, serta kandungan.

Untuk gadis-gadis, warna-warna emas, pic, hijau atau merah jambu. Papan boleh diisi dengan sikat, manik-manik, cincin rambut, pigtail benang.

Untuk kanak-kanak lelaki, bizybord dalam bentuk jalan raya dengan pelbagai jenis pengangkutan atau papan dengan pelbagai mekanisme, seperti kunci, soket dan panggilan dari telefon, loceng pintu, suis dan butang, akan menjadi ideal. Tukar suis dan cepat beralih juga akan menjadi pengisi yang sempurna untuk papan.

Adalah penting bahawa semua bahagian dipasang dengan selamat untuk mengelakkan masuknya unsur-unsur kecil ke saluran udara bayi.

Prosedur pembuatan

Byzibord boleh dibuat oleh ibu bapa sendiri:

 1. Tentukan saiznya. Adalah lebih baik untuk membuat 50 * 50 cm, maka bayi dapat dengan mudah menjangkau dengan tangannya untuk objek apa pun.
 2. Rawat permukaan dan pinggir papan supaya ia licin untuk mengelakkan serpihan dalam mengendalikan semasa permainan.
 3. Pilih item untuk papan masa depan topik yang berkaitan. Mengenai ini anda boleh membaca di atas.
 4. Pilih cat yang betul. Ia harus mesra alam dan tidak cerah. Sekiranya anda membuat keputusan untuk menghias papan dengan pelekat, pilih mana-mana, kecuali kertas, supaya mereka tidak boleh dikupas dengan mudah.
 5. Lampirkan bahagian terpilih anda, perhatikan permukaan belakang papan. Ia tidak boleh menonjol, menonjol objek.

Kini papan perniagaan anda sudah siap sepenuhnya. Nikmati produk buatan tangan anda sendiri.

Sentuh Pad

Cukup mudah untuk melaksanakan dan menarik. Butang pelbagai bentuk dan saiz dilampirkan pada bantal dalam susunan tertentu. Mainan ini mengembangkan kemahiran motor halus tangan dan koordinasi pergerakan, serta membantu menavigasi di ruang angkasa.

Bantal boleh menjadi sebarang bentuk atau saiz. Selain butang, busur, ritsleting, dan pelbagai warna boleh dilampirkan pada bantal.

Pastikan untuk memastikan semua elemen dipegang teguh. Sekiranya kanak-kanak itu ingin menarik bahagian dalam mulutnya, dia tidak boleh merobeknya!

Penyusun

Mainan yang mudah dan menarik. Ia boleh dibuat dari kotak kadbod atau mandi untuk ais beku. Dalam setiap sel, letakkan patung anda yang dipotong daripada kertas. Secara berasingan, sediakan kepingan kadbod yang sama. Bantu bayi, tunjukkan saya cara bermain, dan kemudian dia akan mengatasi sendiri.

Kantung taktil

Mainan mudah untuk membantu mengembangkan kemahiran motor halus. Isi kaus kaki itu dengan kacang atau kacang polong, jahit dengan ketat, mainan sudah siap!

Dari kaus kaki anda boleh menjahit beg-kelinci. Untuk melakukan ini, potong kaus kaki tersebut menjadi dua bahagian dan jahitnya. Pengisi memilih apa yang anda mahu. Hiaskan kelinci dengan mata dan muncung anda, menjahit dengan gosok dengan keras untuk mengelakkan terobosan dan ruam bubur gandum.

Cadangan kepada ibu bapa

Mainan mesti mematuhi standard kebersihan, tidak berbau.

Tentukan usia yang disyorkan untuk mainan ini. Mainan rumit akan menjadi tidak sihat untuk bayi anda.

Mainan mestilah mudah dibongkar dan dipasang supaya dapat dibersihkan dengan mudah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan