Permainan papan yang paling popular untuk kanak-kanak 5 tahun

Kandungannya

Permainan papan kanak-kanak menjadi semakin popular. Mereka sesuai untuk mana-mana syarikat, kerana kepelbagaian mereka besar. Mainan moden, perkembangan, logik, didaktik - ini hanya sebahagian kecil daripada kepelbagaian. Kanak-kanak gembira dapat menumpukan masa untuk permainan seperti di rumah dan di tadika, dengan keluarga dan rakan-rakan. Walaupun permainan mempunyai taktik yang kompetitif, mereka membawa pemain bersama dalam mencari penyelesaian, menonton satu sama lain, mempelajari tindakan dan akibatnya.

Faedahnya

Permainan papan adalah perkara kolektif. Jadi salah satu ciri berguna - komunikasi dekat pemain. Seorang kanak-kanak belajar untuk berunding, berkomunikasi, memberi, memperoleh persaingan sihat, tidak kurang penting untuk kehidupan masa depan.

Pemodelan keadaan adalah satu lagi kegunaan permainan papan. Imajinasi mula berfungsi. Kanak-kanak mendapat masalah dan mencari cara untuk menyelesaikannya, menganalisis, mencadangkan hasilnya.

Juga, kanak-kanak mengenali dunia luar - haiwan, tumbuhan, profesi, situasi. Mereka juga mengajarkan peraturan kehidupan - keselamatan, peraturan jalan, tingkah laku yang betul, apa yang baik dan yang buruk.

Dari sudut pandang proses mental, bayi-bayi berkembang pemikiran, perhatian, ingatan. Pemikiran logis secara aktif terlibat dalam permainan penyortiran dan pengelompokan. Bersama ini, kanak-kanak belajar membaca, mengira, menulis. Banyak permainan yang bertujuan membiasakan kanak-kanak dengan karya-karya dari pelbagai penulis, seni rakyat. Permainan yang popular dan berguna untuk pembangunan kemahiran motor halus, yang mempengaruhi ketepatan, kejelasan tindakan, alat ucapan anak.

Kegunaan permainan papan tidak diragukan lagi hebat. Nampaknya hiburan kanak-kanak seperti mudah, tetapi apa yang berpotensi untuk perkembangan bayi di dalamnya. Dan jika mereka dibuat oleh anak itu sendiri dengan ibu bapanya, maka nilai mereka meningkat dengan ketara.

Varieti

Tiada kedudukan yang jelas di kalangan permainan papan, kerana kebanyakan daripada mereka boleh diklasifikasikan ke dalam kategori yang berbeza.. Tetapi masih di kalangan hiburan ini terdapat beberapa jenis:

Pejalan kaki

Permainan dengan cip, dadu dan kad. Peta boleh tematik mengikut dongeng, kartun, dengan kajian haiwan, tumbuh-tumbuhan, profesi - pilihannya adalah besar. Set juga termasuk tugas tambahan dalam bentuk teka-teki, prestasi puisi, lagu, tarian. Sesuai untuk mana-mana syarikat, tetapi lebih ramai kanak-kanak, semakin besar kad itu, jika tidak, permainan akan berakhir dengan cepat.

Lotto / Domino

Domino bertema kanak-kanak dan lotto mempunyai banyak tema: tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, haiwan, pengangkutan, profesion, musim dan sebagainya.

Pembina

Set permainan seperti "DIY", "Lego", pemasangan pelbagai bahagian, penciptaan jalan-jalan, bandar-bandar - semua permainan di mana, anda perlu memasang bahagian, datang kepada keputusan tertentu. Untuk lelaki, permainan ini sangat menarik. Arahan dengan pilihan artikel buatan tangan dilampirkan kepadanya. Tetapi ini tidak bermakna bahawa kanak-kanak itu harus terhad kepada ini. Sekiranya sukar bagi dia untuk membuat model sendiri, maka orang dewasa boleh membantu dan memberi idea.

Teka-teki dan mozek

Dari 40 hingga 60 bahagian besar - bilangan teka-teki yang optimum untuk kanak-kanak 5-6 tahun. Sekiranya kanak-kanak berpengalaman dan berpengalaman dalam perkara ini, maka bilangannya boleh ditingkatkan, dan saiz bahagian dapat dikurangkan. Kerumitan mosaik juga boleh berbeza-beza. Jika anda mengejar matlamat untuk mengambil, tetapi tidak membiarkan kanak-kanak itu, kemudian memilih teka-teki kerumitan yang sederhana.

Didaktik

Kelas dengan kad "Cari pasangan," "Apa yang lebih baik?", "Memori", "Siapa yang hidup di mana?" bertujuan untuk membangunkan pemikiran, perhatian dan ingatan. Seorang kanak-kanak dalam permainan mencipta semula hubungan dengan dunia luar, menjadi akrab dengan proses, mengembangkan logik. Untuk tadika, permainan ini sempurna - kanak-kanak belajar dengan bermain.

Strategi

Permainan yang menarik dengan peraturan, di mana pemain membuat keputusan, di mana strategi selanjutnya bergantung.

"Monopoli", "Anak-anak Carcassonne" dan mainan yang serupa akan memaksa anak anda berfikir dan berfikir melalui tindakan mereka untuk mencapai kemenangan yang dikehendaki.

Permainan, membangun kemahiran motor halus

Manik, tenunan rezinochek, "Jenga" dan banyak lagi. Kanak-kanak mengawal ketepatan dalam prestasi, koordinasi pergerakan, ketepatan.

Permainan dengan cip dan bidak

Ini adalah "Checkers", "Chess", "Ludo", "Backgammon" tradisional. Mereka semua membuat anak itu bertukar dan berfikir melalui tindakan mereka beberapa langkah ke hadapan.

Dicetak

Mewujudkan bahan permainan dengan tangan anda sendiri. Lotto, domino, catur, kad - semua ini boleh dilakukan di rumah tanpa kos tambahan. Dan kanak-kanak itu akan menghargai permainan yang dibuat dengan tangannya sendiri.

Permainan papan terbaik untuk setiap mereka sendiri. Semua kanak-kanak mempunyai minat dan karakter yang berbeza, jadi pilihan boleh menjadi apa-apa, kerana pelbagai permainan akan membolehkan untuk menyenangkan setiap kehendak.

Permainan Popular

Kelimpahan permainan papan tidak akan bosan walaupun pengkritik yang paling besar dan kritikal.

Jawab dalam 5 saat

Main dengan jam, bola yang bergerak dalam lingkaran selama lima saat, dan kad soalan. Dalam masa lima saat, anda perlu menjawab satu soalan dengan tiga jawapan. Namakan tiga hidangan kegemaran, warna dan sebagainya. Jika anda berjaya memberikan jawapan, kemudian bergerak ke hadapan, dan jika tidak, maka tetap berada di tempat.

Dobl

Permainan ditetapkan dengan kad. Adalah perlu untuk mencari pasangan sepasang imej anda sendiri yang tersembunyi dalam ilustrasi yang berwarna-warni kad lain. Oleh kerana kadar pantas permainan tidak mengganggu, dan kanak-kanak boleh memainkannya beberapa kali.

Pathfinder dan Gingerbread Man

Permainan di mana kanak-kanak menggunakan serpihan kad membuat peta pergerakan dari pahlawan kepada wira. Sebagai contoh, Kolobku perlu pergi ke nenek di seberang lapangan, tetapi elakkan bertemu dengan haiwan pemangsa.

Mister twister

Permainan ini, menduplikasi Twister, tetapi anda perlu bermain di sini dengan jari anda. Ia mengajar untuk membezakan warna, menghitung, mengembangkan kemahiran motor halus.

Junior monopoli

Versi Monopoli kanak-kanak. Kanak-kanak belajar apa wang dan bagaimana untuk menggunakannya. Sama seperti dia - "Marakkesh" dan "Farm Frenzy". Kanak-kanak juga melupuskan isi rumahnya, berusaha untuk mengurusnya dengan betul dan melakukan transaksi yang menguntungkan.

Menara Condong Miombo

Versi kanak-kanak berwarna warni dari Genga permainan. Pertama, kanak-kanak membina menara bar, dan kemudian dengan hati-hati menghapuskan mereka, cuba untuk tidak menggugurkan mereka. Pemain itu akan kalah, selepas yang mana, menara akan jatuh.

Rattling hutan

Kit termasuk telur magnetik dan ular. Adalah perlu untuk dapat memegang telur sehingga mereka tidak menarik satu sama lain dan tidak membuat bunyi gemerincing.

Alias ​​- mainan pasukan

Objektif: untuk menjelaskan kepada pasukan anda perkataan apa yang ditulis pada kad, apa yang ditarik, tanpa menyebutnya. Seperti permainan "Tebak siapa anda?" Adalah berbeza dengan setiap pemain meletakkan bezel dengan perkataan di kepalanya, dan, bertanya soalan, cuba menebak perkataan itu.

Pembina "Pembina"

Pembina "Builder" daripada 65 elemen diperbuat daripada kayu dan termasuk pelbagai bahagian untuk menara bangunan, rumah dan semua jenis angka. Bahan yang cerah dan berkualiti tinggi menjadikan permainan ini selamat dan menarik.

Wheel of Fortune - permainan kuiz

Kit termasuk dram dan kad dengan kata-kata (lebih daripada 1000), yang diletakkan pada bidang khusus. Gerakan pemain ditentukan oleh roda. Pemain perlu meneka di mana bola akan jatuh.

Buaya

Ia adalah kad, kata-kata dari mana anda ingin menggambarkan, tidak menggunakan kata-kata, hanya ekspresi muka dan gerak isyarat.

Koridor (labirin)

Dalam permainan ini, taktik utama adalah.Kanak-kanak mesti membuat langkah sedemikian rupa untuk menjebak lawan dan tidak terjebak dan keluar sendiri.

Pengembaraan

Sejumlah besar permainan. "Doktor Aibolit" permainan mudah pada kartun terkenal dengan tugas-tugas akan menarik anak. Mainan yang asal dan popular iaitu "Cat and Mouse" adalah medan tiga dimensi dengan cip-tikus, di dalamnya ada bola kaca. Sekiranya jatuh, cip pemain dikembalikan semula. Kucing tikus mengganggu, mewujudkan halangan. Satu lagi hodilka menarik "Turtle Runs". Kanak-kanak bergilir mengambil tugas yang berbeza daripada kad. Seluruh snag adalah di mana - bug yang boleh didapati hanya pada akhir.

Lotto dalam empat bahasa

Lotto ringkas, tetapi di sisi lain kad perkataan itu ditulis dalam 4 bahasa - Rusia, Inggeris, Perancis dan Jerman.

Pertama, kanak-kanak menghafal kata-kata dalam bentuk yang tidak mengganggu, dengan persatuan bunyi gambar, dan kedua, anda dapat mengetahui bahasa mana yang lebih dekat dengan anak anda.

Seth junior

Anda perlu mengumpul satu set kad dalam warna, bentuk dan bilangan aksara. Pemenang akan menjadi orang yang dalam masa yang singkat akan mengumpul set paling.

Kanak-kanak Carcassonne

Permainan dengan serpihan kad kad. Kanak-kanak perlu berfikir melalui taktik meletakkan kad dengan wira dan sampai ke garisan penamat dahulu.

Menara berhantu

Tetapkan dengan jam dengan anak panah dan token. Ia adalah perlu untuk mengumpul hantu dalam warna tiga token, jika warna tidak sepadan, maka jam mula menambah lima minit. Jika anda mendapati anak-anak yang sama, maka letakkannya di dalam bilik tidur. Permainan ini direka untuk kerja berpasukan.

Fructo10

Permainan ini adalah sehingga 10. Di tengah-tengah meja terdapat dek kad bulat dengan buah-buahan dan nombor. Pasukan raccoon dan landak memilih kad menurut jenis dan mencari mereka di antara mereka yang akan menambah hingga sepuluh. Semua ini perlu dilakukan dengan cepat supaya pasukan lawan tidak mengambil kad itu. Pemenang adalah pasukan yang mengumpulkan lebih banyak kad.

Lipas

Kad dengan keluarga haiwan bercampur dan diedarkan secara sama rata kepada semua peserta. Setiap pemain mengambil kad dari pemain di sebelah kiri dan cuba mengumpulkan keluarga. Yang kalah adalah orang yang akan mempunyai kad dengan kecoa di tangannya.

Uno

Pemain ditangani 7 kad. Tujuan: membuang kad yang serupa dengan warna atau nombor ke dek di atas meja. Permainan ini rumit oleh kad tugas khas.

Kod warna

Kad dengan bentuk geometri warna yang berbeza harus diulang menggunakan bingkai warna khas dalam set. Membantu membangunkan persepsi warna dan tidak mengelirukan warna.

Hypericum

Kad berwarna-warni kecil dengan huruf dan kad besar dengan haiwan dan nama termasuk lima permainan yang berbeza. Yang paling mudah ialah mengumpulkan huruf-huruf binatang anda secepat mungkin.

Teka-teki

Salah satu permainan papan kanak-kanak kegemaran. Pelbagai watak kartun, bingkai, imej dengan landskap cahaya dapat menangguhkan perhatian bayi untuk masa yang lama. Kanak-kanak suka jika permainan berlaku dengan seluruh keluarga.

Lotto bau

Balai wangi perlu disebar di atas padang dengan imej - buah, aroma isi rumah, bunga. Pada akhirnya, anda boleh menyemak hasilnya dengan mengubah rasa.

Tarik lobak merah

Volumetric hodilka dalam bentuk gunung dengan lobak merah di bahagian atas. Hares memburu, tetapi semasa permainan boleh jatuh ke dalam perangkap. Menangkan yang pertama kali berada di atas.

Ludo

Permainan ini membolehkan sehingga empat pemain. Lembaga dengan empat sektor - asas, di mana pemain meletakkan empat cipnya. Sekiranya mati menggulingkan angka enam, maka pemain mempunyai hak untuk membawa cip baru ke lapangan, jika kurang, maka langkah itu adalah di lapangan. Pemenang akan menjadi yang cipnya akan lebih awal di tengah padang - rumah kerepek.

Pilot Louis

Tugas para pemain adalah untuk menyelamatkan ayam mereka dari kapal terbang dengan Louis. Ini boleh dilakukan dengan bantuan tuas khas, memukul yang mana kapal terbang mula membuat kelembutan. Direka untuk empat pemain.

Bonanza

Permainan pertukaran kad. Semakin banyak perubahan pemain, semakin besar kemungkinan menjadi pemenang.

Permainan di atas kertas

Permainan ini bagus kerana anda hanya memerlukan kertas, pen dan tiada kos. Ini termasuk "Tic-tac-toe", kad hodilka, teka-teki yang dipotong daripada gambar, iaitu semua mainan yang boleh dibuat "di sini dan sekarang" jika semua yang sudah ada adalah letih dan anda menginginkan sesuatu yang baru.

Didaktik

"Siapa yang makan apa?", "Di manakah bayi?", "Tidak boleh dimakan", "Sayuran dan buah-buahan", "Apa kisah dongeng", domino logik "Apa itu?" Dan banyak lagi permainan popular untuk membiasakan kanak-kanak dengan dunia luar.

Semua permainan membina perasaan yang berbeza dan kebolehan mental kanak-kanak. Oleh itu, adalah lebih baik untuk membelinya dalam satu set atau agar tidak membiarkan kanak-kanak itu, untuk mengubahnya semasa anda belajar sepenuhnya.

Petua untuk memilih

Sebelum membeli permainan, tentukan tujuan apa yang anda beli.

  • Jika anda membeli permainan untuk bayitanya apa yang dia suka. Sekiranya ini adalah hadiah, maka dapatkan maklumat mengenai kepentingan hari jadi.
  • Bagi kanak-kanak berusia 5-6 tahun, perkara utama adalah keselamatan. Pastikan tiada objek menindik, butiran terlalu kecil. Jika permainan adalah dengan kes dan bateri, maka semua penutup harus tegas.
  • Memilih permainan, baca dengan teliti arahan. Dan pada umumnya - semak sama ada ia tersedia. Nasib baik, hari ini siri permainan mempunyai had umur, jadi pemilihan dibuat lebih mudah. Tetapi jika anak anda telah mengeluarkan sebahagian daripada mereka, maka anda boleh menonton pilihan untuk anak-anak yang lebih tua.
  • Pertimbangkan keadaan permainan - bilangan pemain, umur, kehadiran orang dewasa. Semasa permainan tidak ada syarat-syarat yang mana ia tidak mungkin untuk dimainkan - terdapat banyak pemain, kehadiran para pemimpin yang sukar untuk mengumpul di rumah dengan satu atau dua anak. Jika tidak, kanak-kanak hanya akan meninggalkan aktiviti ini dan semua minat akan hilang.
  • Aspek lain adalah bahan.yang mana set permainan dibuat. Kertas dan kad kard dan kad akan habis dengan cepat. Keselamatan - bahan lacquered. Berkualiti tinggi dan padat, kerana kanak-kanak sangat cepat marah jika skuasy muncul. Logam boleh mencederakan. Kayu dan plastik mempunyai ciri-ciri terbaik.

Seperti yang anda dapat lihat, semuanya secara individu dalam pilihan mainan. Lebih baik memilih permainan bersama kanak-kanak. Pemilihan bersama akan membantu membeli permainan untuk seluruh keluarga dan hobi yang menyeronokkan.

Ulasan

Ulasan permainan lembaga adalah positif. Semua ibu menekankan pengaruh mereka terhadap logik dan pemikiran kanak-kanak. Tetapi perhatian dan ingatan pemain berusia lima tahun itu menjadi lebih sukar, jadi permainan kelajuan tidak semudah yang kami mahukan. Moms suka permainan persepsi warna, belajar huruf, nombor, bentuk, yang semula jadi untuk pelajar masa depan.

Kanak-kanak juga suka bermain dalam kompilasi trek logik, pejalan kaki, kesan bunyi dengan pelbagai butiran menarik. Lebih banyak bahan permainan berwarna-warni, lebih banyak ia menangkap kanak-kanak itu, semakin dia ingin memahami dan mempelajarinya. Setelah belajar bermain, kanak-kanak mencari kepimpinan. Oleh itu, dalam permainan keluarga, ibu bapa membuat situasi kejayaan untuk kanak-kanak, yang menyumbang untuk menguatkan minat dalam permainan dan melibatkan rakan-rakan.

Ibu-ibu seperti itu pilihan permainan besar, tetapi mereka bersiar-siar mencari pilihan yang menarik. Oleh itu, permainan berubah apabila mereka menjadi "terganggu" dan kehilangan minat pada kanak-kanak itu. Kanak-kanak suka bermain dengan seluruh keluarga. Ibu bapa membeli permainan bersama untuk beberapa kanak-kanak. Tetapi pada masa yang sama, mereka perhatikan bahawa perbezaan usia tidak membenarkan seseorang memilih permainan yang sama. Pereka, teka-teki, lotto, catur dan mainan dengan tindakan yang tidak menentu - walker, Buaya, Koridor dianggap universal. Satu lagi campur dalam pemerolehan permainan papan - Anda boleh membuat pesanan melalui Internet, dan set dalam masa yang sesingkat mungkin akan di atas meja.

Umumnya, permainan papan untuk ibu bapa dan anak - keselamatan dari kegelisahan, persatuan dan rehat berguna selepas kerja keras hari dan tadika. Permainan papan untuk kanak-kanak menjadi lebih popular. Ini adalah hobi yang menarik dan menghiburkan. Hari ini, ibu bapa dan pendidik sering menghadapi hiperaktif kanak-kanak, ketagihan komputerkeengganan untuk belajar.Pada masa ini, mainan desktop menjadi penyelamat - ia akan menenangkan, memikat dan mengajar anak anda.

Gambaran keseluruhan permainan papan boleh dilihat tanpa meninggalkan komputer anda. Permainan apa yang akan dimainkan oleh anak anda? Jawapannya boleh didapati daripada video yang dilampirkan.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan