Cara memilih dummy untuk bayi baru lahir?

Kandungannya

Pelbagai peminat yang moden cukup luas. Mereka berbeza dalam bentuk dan saiz, dan ciri-ciri lain. Bagaimana untuk memilih anak ayam untuk bayi dan apa yang penting untuk dipertimbangkan ketika memilih dummy bayi untuk bayi yang baru lahir?

Mengenai itu Adakah bayi memerlukan bufetbaca dalam artikel lain.

Kriteria Pemilihan

Dalam memilih dummy bayi yang sesuai untuk bayi yang baru lahir, anda perlu memberi tumpuan kepada kriteria berikut:

 • Umur bayi, serta saiz kanak-kanak.
 • Bentuk produk, yang bersifat simetri, rata, bulat dan lain-lain.
 • Dimensi pangkal paha.
 • Keselamatan produk. Ia tidak boleh dipecahkan dan mudah rosak.
 • Bahan dari mana dummy dibuat.
 • Nama pengeluar. Dengan membeli produk dari jenama terkenal, anda akan mendapat jaminan kualiti pacu.
Pilihan dummy
Anda akan dapat membeli bayi seorang dummy berkualiti jika anda mengikuti cadangan.

Bahan

Seperti puting yang dikenakan pada botol, soothers adalah silikon dan getah. Terdapat puting getah, tetapi mereka kini jarang digunakan dan menjadi masa lalu. Soothers dari bahan tersebut adalah jangka pendek dan dapat menyebabkan diatesis. Walau bagaimanapun, dalam tempoh gigi, puting getah dapat membantu.

Getah semulajadi digunakan untuk membuat pemanis lateks, membuat produk fleksibel dan lembut. Puting seperti itu disyorkan untuk bayi baru lahir, termasuk bayi pramatang. Puting susu latex adalah coklat muda atau telus. Malangnya, mereka memakai dengan cepat, boleh menjadi gelap di bawah tindakan sinar matahari, dan juga boleh menyebabkan alergi.

Dummy getah
Pacifiers lateks diperbuat daripada bahan getah asli, tetapi mereka mungkin tidak sesuai untuk kanak-kanak yang terdedah kepada alahan.

Pacifier silikon lebih tahan terhadap mendidih dan lebih selamat terhadap alahan. Mereka diperbuat daripada bahan sintetik, supaya produk silikon fleksibel, tahan banting, tidak berwarna dan tidak berbau. Pada masa yang sama, puting ini lebih tegar dan boleh menjejaskan pertumbuhan gigi susu, kerana ia disyorkan untuk digunakan hanya pada kanak-kanak yang belum mempunyai gigi.

Dummy silikon
Soaps silikon paling sering dibeli oleh bayi baru lahir.

Mengenai itu berapa kerap anda perlu menukar dan mensterilkan pacifierbaca dalam artikel lain.

Borang

Soothers sangat beragam dalam bentuk mereka, jadi anda perlu memilih yang paling mudah untuk anak tertentu. Adalah dipercayai bahawa bayi lebih suka bentuk pacifier, yang sesuai dengan bentuk puting ibu saya di mulutnya.

Pertimbangkan bentuk pacifier.

Pusingan

Ini adalah bentuk yang paling klasik dan biasa dari pacifier. Pada limiter ia lebih sempit, dan pada akhirnya ia berkembang, papillanya dibulatkan. Ibu boleh memberikan dummy bayi kepada mana-mana pihak.

Kelemahan penggunaan jangka panjang adalah kemerosotan gigitan.

Pusingan seterusnya
Ia tidak disyorkan untuk menggunakan dummy bulat untuk masa yang lama.

Anatomi

Namanya dikaitkan dengan struktur yang sepadan dengan mulut bayi. Puting semacam itu dibezakan oleh bentuk ellipsoid dan leher nipis, yang tidak menyebabkan ubah bentuk gigi. Di satu pihak, ia diratakan untuk memastikan lokasi bahasa yang betul.

Kelebihan bentuk puting ini adalah menyumbang kepada gigitan yang betul, tekanan seragam pada tisu mulut bayi, dan juga untuk mencegah pengingesan udara.

Dummy anatomi
Dummy secara anatomi tidak menyakitkan gigitan bayi

Orthodontik

Kini puting ini adalah yang paling popular, kerana kanak-kanak itu menangkap puting yang sama, seperti payudara ibu.Mereka mempunyai puting yang licin, dan bentuknya adalah cembung di satu sisi dan sedikit diratakan pada yang lain.

Soother orthodontic
Penderita orthodontik datang dalam pelbagai bentuk dan meniru puting wanita.

Soothers jenis ini datang dalam bentuk berikut:

 • "Cherry" (disyorkan untuk bayi besar yang mempunyai langit yang besar);
 • "Rama-rama" (seperti penyikat diberikan kepada bayi berbaring di perutnya);
 • "Jantung" (membantu membentuk gigitan).

Terdapat juga versi simetris ortodontik teat, di mana kedua-dua belah rata. Pemikat seperti itu, seperti satu pusingan, dapat diberikan kepada serbuk oleh kedua belah pihak.

Saiz

Pilih saiz produk harus berdasarkan umur bayi. Biasanya, usia di mana dummy yang dipilih sesuai ditanda pada pembungkusan aksesori. Semua puting dikelaskan dalam tiga kategori:

 • A (untuk serbuk selepas lahir hingga enam bulan);
 • B (untuk kanak-kanak lebih enam bulan sehingga umur 1.5);
 • C (kanak-kanak lebih 18 bulan).

Sesetengah syarikat mempunyai pacifiers untuk bayi yang baru dilahirkan dengan berat badan rendah (kurang daripada 1.75 kg). Juga, pengilang boleh membahagikan kategori A dummies kepada produk untuk bayi sehingga tiga bulan dan untuk kanak-kanak 3-6 bulan.

Saiz dummy
Dummy mesti dipilih berdasarkan usia dan saiz kanak-kanak

Apakah dummy terdiri daripada?

Mana-mana dummy mempunyai bahagian-bahagian seperti puting, asas (juga dipanggil papan pemuka), dan cincin. Adalah penting untuk memilih produk bayi dengan saiz perisai yang sesuai. Asas pembawa tidak perlu terlalu besar, supaya tidak mengganggu pernafasan dengan hidung, tetapi juga tidak terlalu kecil untuk mencegah kanak-kanak daripada melekat aksesori sepenuhnya ke dalam mulut.

Nah, jika permukaan dalam pangkal perisai akan timbul, maka aksesori itu tidak sesuai dengan kulit bayi. Di dasarnya terdapat lubang di mana udara akan mengalir ke kulit wajah anak. Juga dalam perisai harus menjadi luka untuk hidung anak itu.

Dummy bayi
Jenama atas dummy sentiasa memenuhi keperluan yang diperlukan

Pengilang, kebaikan dan keburukan mereka

Ia adalah perlu untuk membeli bayi yang baru lahir hanya dummy berkualiti, jadi sebaiknya mengambil produk dari pengeluar produk terkenal untuk kanak-kanak. Sebagai contoh, jenama Bahasa Inggeris Avent mengeluarkan produk untuk kanak-kanak mengikut piawaian keselamatan yang tinggi. Tetek jenama ini bukan sahaja selamat untuk serbuk, tetapi juga sangat selesa.

Philips AVENT

Pemimpin di antara pengeluar silikon silikon adalah jenama Philips AVENT. Syarikat itu menawarkan puting klasik dengan 6 lubang untuk pengudaraan dari pelbagai saiz - dari 0 hingga 3 tahun. Pacifier itu selamat, tahan lama dan sangat selesa untuk kanak-kanak. Termasuk aksesori adalah penutup pelindung.

Antara kekurangan Philips AVENT pacifiers adalah harga agak besar dan kemungkinan kelembapan masuk ke dalam puting melalui lubang pengudaraan. Di samping itu, ramai kanak-kanak tidak sesuai dengan bentuk gelombang air mata produk tersebut.

Bayi Canpol

Bayi Canpol, sebuah syarikat Poland yang terkenal, menghasilkan peminat berkualiti tinggi. Produk jenama ini selesa dan tahan lama, silikon dan getah.

Kelebihan syarikat ini termasuk kehadiran injap udara, kualiti tinggi, kehadiran tudung, pelbagai reka bentuk dan harga yang rendah.

Chicco

Pengilang dunia yang terkenal di Chicco dianggap sebagai jenama yang bereputasi. Puting beliung syarikat ini boleh dipercayai, estetik dan selamat. Chicco latex soothers adalah berdaya tahan dan lembut, dengan kekuatan mereka cukup fleksibel. Di samping itu, mereka membantu membentuk gigitan dengan betul.

Nuby

Syarikat dari Amerika Syarikat Nuby adalah pengeluar produk terbesar untuk bayi baru lahir. Pewarna jenama ini mempunyai kualiti yang tiada tandingan dan reka bentuk yang sangat menarik.

Oleh kerana mereka diwakili oleh model bergerak asli (bahagian yang menghisap di dalam Nuby soothers bergerak), bayi dengan puting sedemikian tidak akan malas. Dengannya, bayi dalam proses mengisap menjadi lebih cepat letih dan tertidur. Di samping itu, pada puting silikon jenama ini terdapat "benjolan" yang membantu merangsang gusi bayi. Benar, produk yang sangat tahan lama ini agak mahal.

Tigex

The dummies pengeluar Perancis TIGEX mempunyai reka bentuk yang menarik, butiran terperinci dan bahan berkualiti tinggi. Produk jenama ini disebabkan bentuk anatomi tidak jatuh dari mulut kanak-kanak. Untuk pengeluaran mereka menggunakan bahan mesra alam.

Pelbagai puting dari TIGEX sangat luas, dan kosnya berpatutan. Di samping itu, jenama menghasilkan puting khas untuk kanak-kanak yang lemah.

NUC

Nucleus jenama NUC dari Jerman dibezakan oleh bentuk yang dipatenkan. Kajian saintifik telah mengesahkan bahawa ia adalah fisiologi untuk kanak-kanak. Produk jenama ini tahan lama, tetapi ia agak mahal.

Pigeon

Bayi yang baru dilahirkan juga boleh membeli puting ortodontik dari syarikat Pigeon Jepun. Puting ini disyorkan untuk kanak-kanak sehingga 4 bulan. Mereka adalah berkualiti dan murah, dengan reka bentuk yang menarik.

Merpati madu
Pigeon

HEVEA

Salah satu pengeluar terbaik susu getah adalah jenama HEVEA. Di pasaran mereka diwakili oleh pelbagai jenis dan saiz. Produk-produk syarikat ini diperbuat daripada getah semulajadi, jadi semua puting adalah suhu lembut, bersih dan selesa. Di samping itu, tidak ada jahitan dalam pembinaannya.

Terdapat hanya satu kelemahan untuk ruang kosong ini - kos yang tinggi.

Dummy hevea
Hevea

Bibi

Jika ibu bapa mahu semacam dummy asli, mereka akan menyukai jenama Swiss Bibi. Puting silikon yang tahan lama dan sangat tinggi di syarikat ini mempunyai reka bentuk yang sangat luar biasa dengan tulisan asli dan lukisan yang terang. Pakej ini termasuk kes dummy dan pendirian.

Kelemahan produk dipanggil bentuk bukan anatomi (semua patung diwakili oleh bentuk "ceri"), lubang pengudaraan yang kecil dan harga yang tinggi.

Petua untuk memilih

 • Adalah penting apabila kanak-kanak tumbuh, saiz puting juga meningkat. Jika bayi lebih besar daripada rakan-rakannya, pilihlah dummy saiz seterusnya. Sekiranya bayi itu lebih kecil dari sekadar usianya, janganlah memberi dia puting yang besar supaya anak itu tidak tercekik.
 • Puting pilihan, yang dibuat dari sekeping bahan. Mamalia semacam itu tidak akan rosak semasa proses menghisap. Jangan membeli produk yang boleh dibongkar.

Mengenai bagaimana memilih dummy untuk kanak-kanak, lihat pemindahan Dr Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan