Krisis 5 tahun pada kanak-kanak: nasihat ahli psikologi

Kandungannya

Krisis usia adalah bahagian penting dari setiap anak yang membesar. Secara beransur-ansur berkembang, bayi menjadi semakin berkenalan dengan dunia luar dan perubahan persepsi mentalnya. Jangan ambil krisis sebagai sesuatu yang negatif. Dalam psikologi, istilah ini bermaksud peralihan kepada sesuatu yang baru, perubahan kefahaman dunia kepada orang dewasa.

Beberapa peringkat krisis kanak-kanak telah lama terpilih - satu tahun, tiga tahun, lima tahun, tujuh, dan akhirnya, remaja. Semua kategori usia ini paling mudah terdedah kepada perubahan dalam jiwa dan setiap kanak-kanak melalui peringkat ini dengan cara yang berbeza. Tugas ibu bapa dalam hal ini adalah untuk membantu anak mengatasi mereka.

Peringkat peringkat kematangan psikologi

Krisis terawal dalam kanak-kanak bermula pada usia satu tahun. Pada masa ini bayi mula aktif meneroka dunia. Dia sudah merangkak, berjalan dan mahu meneroka setiap subjek secara literal. Kanak-kanak belum memahami bahawa beberapa perkara boleh membahayakan dan tidak membezakannya dari orang lain. Dia suka bermain dengan roset atau besi panas.

Ibu bapa sepatutnya berminat sepanjang tempoh kehidupan kanak-kanak ini. Anda tidak perlu secara fizikal menghukumnya, kerana kanak-kanak itu tidak faham mengapa terdapat banyak sekatan di sekelilingnya. Perlahan memberi maklumat kanak-kanak dalam bentuk permainan.

Pilihan terbaik untuk mengelakkan minat dalam barang-barang berbahaya adalah untuk menjaga kanak-kanak dari penglihatan.

Untuk memastikan keselamatan kanak-kanak maksimum, semua permainan harus diawasi oleh orang dewasa.

Pada usia tiga tahun, bayi sudah mula mengenali dirinya, untuk memahami bahawa dia adalah keperibadian yang berasingan dan bebas.. Dia mahu melakukan segala-galanya sendiri, termasuk pekerjaan dewasa. Jangan menghalangnya dalam hal ini, biarkan anak itu menjadi dewasa kecil.

Mintalah dia membasuh pinggan, buang mainan. Kanak-kanak zaman ini bersedia dan gembira dapat memberikan sebarang bantuan. Cuba untuk tidak mengenakan banyak sekatan, lebih baik menawarkan pilihan, jadi anak akan merasa terpercaya.

Lima tahun adalah tahap yang sangat sukar. Terdapat beberapa ciri umur dalam tempoh ini:

  1. Tiruan orang dewasa
  2. Mengurus kelakuan emosi
  3. Minat dalam hobi dan hobi baru
  4. Keinginan untuk berkomunikasi dengan rakan sebaya
  5. Pembentukan watak pantas

Seorang kanak-kanak berkembang dengan sangat cepat dan seringkali sukar untuk dia mengatasinya.

Kami mengesyorkan menonton video seminar ahli psikologi terkenal Satya Das mengenai kanak-kanak pengasuhan lima tahun:

Gejala dan punca krisis

Perubahan tajam dalam tingkah laku kanak-kanak itu, tindak balasnya terhadap kata-kata atau tindakan orang dewasa adalah tanda pertama dan paling jelas peralihan ke tahap pembangunan baru. Pada usia ini, menonton ibu bapa, kanak-kanak itu mahu sedekat mungkin kepada mereka. Mungkin semua orang ingat bagaimana mereka mahu membesar dengan lebih cepat di zaman kanak-kanak mereka. Tetapi dengan cepat membesar tidak keluar, dan kanak-kanak bermula kerana ini, saraf dan menutup sendiri.

Otak bayi sedang berkembang secara aktif, dia sudah tahu apa yang harus dimimpulkan. Kanak-kanak dengan keseronokan datang dengan kawan-kawan khayalan, membuat cerita yang berbeza. Mereka berjaya menyalin tingkah laku ibu dan ayah, menghidupkan ekspresi wajah, gaya hidup, dan ucapan mereka. Usia 5 tahun juga dicirikan oleh cinta untuk menguping dan mengintip, dan rasa ingin tahu terhadap dunia di sekeliling kita tumbuh pada anak.

Adalah penting untuk tidak melepaskan masa ketika anak menjadi mandiri.

Apabila krisis berlaku, kanak-kanak itu ditutup, dia tidak lagi mahu berkongsi kejayaan dan kegagalannya dengan orang dewasa. Bayi mempunyai pelbagai ketakutan, mulai daripada ketakutan kegelapan dan berakhir dengan kematian orang yang disayangi. Sepanjang tempoh ini, kanak-kanak sangat gugup dan tidak yakin dengan diri mereka, mereka malu oleh orang yang tidak dikenali, takut untuk mula berkomunikasi dengan mereka. Mereka sepanjang masa seolah-olah tidak suka orang dewasa. Kadang-kadang kanak-kanak itu takut dengan perkara-perkara yang paling biasa.

Tingkah laku bayi berubah sepenuhnya ke arah yang bertentangan. Patuh sebelum anak menjadi tak terkendali, dia tidak taat, menunjukkan pencerobohan. Kanak-kanak boleh terus merengek, menuntut sesuatu dari ibu bapa mereka, menangis, bergulir tanpa kawalan tantrums. Kemarahan, kemarahan dengan cepat menggantikan mood yang baik. Selepas krisis, kanak-kanak menjadi sangat letih dan ramai ibu bapa tidak tahu apa yang perlu dilakukan untuk mendapatkan semuanya kembali normal.

Umur lima dicirikan oleh kerengsaan dan perubahan mood yang kerap.

Apa yang patut dilakukan ibu bapa: nasihat daripada ahli psikologi

Anda boleh memahami ibu bapa, pertama berhadapan dengan krisis 5 tahun pada kanak-kanak. Kerumitan, walaupun takut - ini adalah emosi utama pada mulanya. Walau bagaimanapun, membesar tidak dapat dielakkan, dan selalunya ibu bapa, tidak menyedari ini, percaya bahawa anak itu hanya memanipulasi mereka. Apa yang perlu dilakukan supaya bayi dapat dengan selesa mengatasi tahap yang sukar?

Pastikan kanak-kanak tenang. Dalam keluarga di mana ibu bapa sendiri sentiasa berjuang, sukar untuk kanak-kanak menghadapi masalah dalamannya sendiri secara moral. Cuba bawa dia ke perbualan, untuk memahami apa yang salah, apa yang membimbangkannya. Ramai kanak-kanak tidak segera, tetapi mereka membuat hubungan dan mula mempercayai ibu bapa mereka untuk rahsia dan ketakutan mereka. Fikirkan bagaimana untuk menenangkan kanak-kanak dan menawarkan penyelesaian bersama mengenai isu ini.

Beberapa petua tentang bagaimana untuk bertindak apabila tantrum kanak-kanak diberikan oleh Dr. Komarovsky:

Perhatikan anak anda, sentiasa berminat kepadanya, kejayaannya. Menariknya untuk membantu di sekitar rumah, menjelaskan mengapa penting bahawa ia adalah bersih. Penjelasan yang tenang adalah cara terbaik untuk menjelaskan kepada anak apa tugas paling mudah. Hasil yang sangat baik memberikan kisah tentang kejayaan mereka sendiri. Berkongsi mereka dengan anak anda, anda juga boleh memberitahu tentang ketakutan anda.

Lima tahun tidak lagi menjadi serbuk untuk diikuti di mana-mana. Beri anak anda dengan kelonggaran, tunjukkan kepadanya bahawa dia sudah boleh menjadi bebas. Sekiranya perlu, berkomunikasi dengannya sebagai orang dewasa, kanak-kanak sangat menghargainya. Sentiasa menyokongnya dan jangan memarahi kesilapan. Mengambil tugas sukar dan gagal, anak itu sendiri akan memahami bahawa dia tidak mendengar nasihat itu.

Tindakan "diharamkan"

Seringkali ibu bapa yang menghadapi krisis kanak-kanak mula dengan segera memperkenalkan banyak larangan dan larangan, menjerit, marah, tersinggung. Tidak mustahil ini dilakukan. Adalah sukar dalam sesetengah keadaan untuk mengekalkan kesunyian, tetapi untuk orang dewasa ia masih lebih mudah daripada untuk seorang kanak-kanak yang mempunyai sedikit pengalaman. Dengan tindak balas yang tepat kepada orang dewasa terhadap keinginan dan histeria, krisis itu tidak akan menyeret untuk masa yang lama.

Tidak perlu menunjukkan kepada kanak-kanak pencerobohan dan kemarahannya sendiri atas tindakannya, hilang dan panik semasa pendarahan. Reaksikan dengan tenang, duduk dan tunggu sehingga anak itu tenang. Setelah hilang penonton yang ditala dengan teliti, kanak-kanak dengan cepat datang ke deria mereka. Selepas itu, anda boleh bercakap bersama-sama dan memahami punca kekecewaan.

Jangan berteriak kepada kanak-kanak itu atau menghukumnya secara fizikal.

Ingat, jika anda bersikap agresif sebagai anak kecil, kelakuannya hanya akan menjadi semakin teruk.

Jangan mengawal kanak-kanak di mana-mana dan di mana-mana, cuba untuk menguasai diri dan berhenti mengajarnya. Pilihan yang baik adalah untuk menunaikan kewajipan yang hanya akan dilakukan oleh kanak-kanak dari sekarang.. Sebagai contoh, airlah bunga. Jelaskan bahawa jika mereka tidak disiram, mereka akan layu. Membeli haiwan peliharaan juga merupakan sumbangan besar kepada pembangunan kemerdekaan pada kanak-kanak.

Kami menasihatkan anda untuk menyaksikan pemindahan Dr. Komarovsky mengenai kanak-kanak yang tidak taat.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan