Kami mendedahkan bakat kanak-kanak itu

Kandungannya

Dalam dua atau tiga tahun, kanak-kanak mula kreatif dan menunjukkan kebolehan kreatif mereka: mereka dengan penuh semangat menggambar doodle dengan pena yang terasa di atas kertas, kertas dinding atau sofa salji putih, "menyanyi bersama" dengan ibu bapa atau tarian mereka ... Pada peringkat ini, mudah untuk memahami apa yang menarik kanak-kanak itu. Tetapi bagaimana untuk membentuk minat ini dalam sesuatu yang lebih sedar dan membantu kanak-kanak untuk menunjukkan bakatnya pada masa akan datang?

Tugas ibubapa adalah untuk menyediakan anak dengan peluang untuk berkembang dengan kecepatannya sendiri, serta menunjukkan kepadanya bidang kreativitas yang lain.

Bagaimana untuk merangsang pendedahan bakat?

Beri anak anda pelbagai alat. Untuk melukis - pensel, pensil, cat; untuk pemodelan - plastik, pasir kinetik, doh; Untuk muzik - xylophone, marak, atau juga balang sederhana soba ... Cuba juga untuk menggabungkan pelbagai aktiviti dalam satu permainan: contohnya, membina sebuah rumah dari perancang dan "mengisi" dengan orang plasticine atau minta anak anda menggambar drum. Ini akan menyokong bukan sahaja pembangunan pelbagai, tetapi juga mengajar serbuk untuk berfikir secara lebih luas, untuk fantasize dan melampaui kerangka biasa. Kualiti ini pada masa akan datang akan menolongnya untuk tidak menumpahkan minatnya terhadap kreativiti dan berjaya!

Jika kanak-kanak itu muzik, ia juga penting untuk menunjukkan kepadanya pelbagai. Ia tidak perlu untuk memberi tumpuan kepada kerja-kerja Mozart sahaja dan, pada dasarnya, muzik klasik. Memilih komposisi, adalah yang terbaik untuk mereka yang melakukan satu atau tiga instrumen - tetapi ini bukan peraturan tanpa syarat. Ikutilah rasa serbuk, dan dia akan memilih untuk dirinya sendiri muzik yang sesuai. Berjaga bersama dan tarian dengan bayi anda, tunjukkan bahawa anda bersenang-senang dan anda suka arias dan na yang dia lakukan.

Dalam mana-mana seni, perkara utama adalah mencari dan mencari cara baru, berfikir secara berbeza dan menunjukkan sesuatu yang baru. Oleh itu, untuk membina imaginasi adalah sama pentingnya dengan kemahiran lukisan dan pemodelan atau telinga untuk muzik. Dan di sini adalah penting bagi bapa dan ibu sendiri untuk menunjukkan imaginasi: untuk mencipta permainan, di mana kanak-kanak akan dapat menyusun sesuatu dan belajar, untuk benar-benar membuat.

Kreativiti harus menjadi sebahagian daripada kedua-dua permainan peranan biasa, dan kelas dengan pereka, atau bahkan jalan-jalan sederhana. Bercakap dengan kanak-kanak itu dan tanya soalan bahawa dia tidak mempunyai jawapan yang jelas - biarkan dia memikirkannya!

Contoh permainan dengan kanak-kanak

Sebagai contoh, semasa perhimpunan kereta api dari kit LEGO® DUPLO® "kereta berkuasa wap" (art 10874), tanyakan kepada anak anda apa yang kereta api ini dibawa. Biarkan dia menulis kisah pemandu dan rakan-rakannya.

Tanya soalan tambahan dan jangan berhenti aliran fantasi dengan kata-kata "ia tidak berlaku, mengarang sesuatu yang lain" - walaupun kereta api tiba-tiba terbang, dan pemandunya akan menjadi tupai.

Fungsi khas set akan menjadikan permainan lebih menarik dan pelbagai: lima butang pengaktifan yang berbeza dipasang di trek, yang akan menjadi bip, mematikan dan mematikan lampu, melambatkan komposisi untuk menambah rizab arang batu, mengubah arah pergerakannya. Dan mungkin untuk memulakan lokomotif sama ada dengan tangan atau jauh - menggunakan aplikasi LEGO DUPLO Train percuma.

Tunjukkan anak anda bahawa dunia imaginasi adalah tempat di mana tidak ada sempadan. Kitar pereka, pensil dengan kertas atau plasticine adalah cara yang anda boleh merangkumi semua kisah yang luar biasa di dunia nyata yang akan dia cipta.

Bagaimana untuk bertindak ibu bapa?

Adalah penting bahawa ibu bapa menunjukkan minat terhadap apa yang dilakukan oleh anak dan memuliakannya. Tunjukkan kepadanya bahawa anda suka apa yang dia bina atau dicat. Perkara utama di sini adalah semangat yang akan dihantar kepada kanak-kanak, dan motivasi untuk melakukan lebih banyak lagi, untuk berkembang.

Dan jika sesuatu tidak berfungsi untuk serbuk dan ia mengganggu dia, tunjukkan bahawa anda boleh melihat penciptaan yang tidak sedap dari sudut yang berbeza.

Sebagai contoh, jika dalam gambarnya rumah itu ternyata bulat bukan segi empat tepat, menarik matanya, mulut dan hidungnya. Dan biarkan bumbung segi tiga menjadi topi! Melihat bahawa lukisan malangnya telah berubah menjadi sesuatu yang indah, anak itu akan memberi inspirasi dan tidak kehilangan keinginan untuk seni.

Letakkan karya-karya kreatif kecil di tempat yang menonjol, tunjukkan kepada para tetamu - ini adalah kaedah mudah dorongan yang memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk pencapaian selanjutnya.

Setiap kanak-kanak berbakat dan semua orang lambat laun menunjukkan minat dalam kreativiti. Tetapi jika tiba-tiba sesaat ia akan menjadi membosankan untuk kanak-kanak itu untuk memandu pensil di atas kertas - ini adalah perkara biasa. Tugas ibu bapa adalah mudah: anda perlu memberikan peluang dan ruang kepada anak-anak agar mereka dapat mengekspresikan diri mereka dengan cara yang mereka inginkan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan