Apa yang perlu dilakukan sekiranya gigit kanak-kanak: nasihat daripada ahli psikologi

Kandungannya

Anak-anak kita merasai dunia. Dan ini benar, kerana mulut, bahasa, reseptor yang hadir di atasnya adalah instrumen pertama bayi, dengan bantuan yang dia akan tahu bagaimana kehidupan berfungsi. Itulah sebabnya serbuk itu sangat menyeramkan dalam mulut mereka semua yang teruk - dari mainan mereka menjadi objek dewasa - mata, kunci dan juga wang. Tahap pembangunan ini tidak terkecuali. Tetapi ramai lelaki pada usia tertentu mempunyai satu lagi tabiat yang tidak menyenangkan - menggigit atau mencubit orang lain. Kanak-kanak boleh menggigit anak-anak lain di taman permainan atau di tadika, sangat menyakitkan untuk mencubit saudara atau tetamu yang datang ke rumah. Ini memalukan kepada ibu bapa, persuasi terhadap anak tidak bertindak. Apa yang perlu dilakukan dalam situasi ini? Bagaimana untuk meringankan anak itu untuk mengapungkan kuku dan gigi?

Mengapa dia melakukan ini?

Pertama, anda perlu memahami mengapa kanak-kanak melakukan perkara itu.

 1. Keperluan fisiologi untuk menggigit. Ia diperhatikan pada kanak-kanak berumur 5 bulan. Keinginan untuk menggigit dan menggergaji dapat difahami - gigi tercalar, gusi gatal dan membengkak, serbuk tidak mempunyai cara lain daripada menyeret segala-galanya di mulut mereka dan menggigit seberapa banyak yang mungkin. Ini adalah keinginan naluri. Kanak-kanak tidak menyedari apa yang dia lakukan. Biasanya, "puncak" penderitaan pergigian berlangsung sehingga 9-11 bulan.
 2. Masalah emosi. Dari berumur kira-kira 1 tahun kanak-kanak itu gigitan dengan sengaja. Hakikatnya, perbendaharaan kata kanak-kanak itu masih sangat kecil, dan saya ingin menyatakan perasaan dan emosi tidak kurang dari orang dewasa. Terutama semasa tempoh tekanan, teraan terang. Oleh itu, bayi tidak dapat keluar dari jalan lain tetapi menggunakan alat hubungan mulut, yang lazimnya dilahirkan.
 3. Ciri-ciri kelakuan. Dari satu setengah hingga tiga tahun bayi boleh menggigit kerana keadaan tekanan yang kuat. Contoh yang biasa adalah perubahan persekitaran apabila anak mula menghadiri tadika. Dia menguji had yang munasabah dan boleh diterima dan berusaha untuk mengekalkan keadaan yang terkawal. Dia sering menggigit di tadika, kerana ini adalah bagaimana dia cuba untuk mewujudkan kepimpinan dalam pasukan rakan-rakannya.
 4. Penyakit mental. Bercakap tentang kemungkinan kehadiran diagnosis psikiatri adalah mungkin hanya jika kanak-kanak itu terus menggigit pada 4 tahun, 5 tahun, pada usia 6-7 tahun. Dalam kes ini, perundingan neuropsychiatri adalah perlu.
Selalunya kanak-kanak itu tidak menggigit, dia mempunyai alasan tertentu.

Siapa yang menggigit?

Doktor kanak-kanak terkenal Komarovsky menjamin bahawa semua kanak-kanak cuba menggigit. Saya tidak bersetuju dengan itu. Bagaimanapun, tidak ada seorang pun daripada empat anak saya yang cuba menggigit. Ya, dan rakan-rakan masalah seperti itu tidak terjadi. Tetapi saya tidak akan menolak masalah ini. Secara peribadi, saya melihat seorang guru tadika "di tadika" lelaki yang menggunting kedua-dua kanak-kanak perempuan dan jururawat itu. Gambarnya tidak menyenangkan.

Jadi siapa yang cenderung menggigit?

 • Kanak-kanak adalah peniru. Lelaki yang suka menyalin tingkah laku orang lain. Menggigit, mereka boleh mengulangi tindakan seseorang dari kumpulan di tadika atau bahkan menyalin adab anak anjing atau anak kucing yang tinggal di rumah anda.
 • Kanak-kanak emosi yang terlalu banyak. Kanak-kanak lelaki dan perempuan yang mengalami perasaan, tetapi kerana kematangan yang tidak mencukupi bidang emosi, mereka tidak dapat menyatakannya dengan cara lain.
 • Kanak-kanak yang kurang perhatian dan cinta. Dalam cubaan untuk menarik perhatian kepada diri mereka sendiri, lelaki ini sering mula menggigit dan mencubit. Tambahan pula, jika tidak ada yang sesuai untuk tindakan ini, maka seringnya bayi itu menggigit tangannya sendiri.
 • Kanak-kanak yang agresif. Sekiranya 3 tahun kebiasaan menggigit tidak hilang, walaupun semua usaha ibu bapa dan penjaga, ini mungkin menunjukkan penyimpangan dalam perkembangan keperibadian anak. Dia mempunyai tahap pencerobohan yang tinggi. Perundingan wajib doktor diperlukan, dan kemudian - pematuhan yang ketat dari pelbagai langkah pembetulan.
 • Kanak-kanak yang mempunyai otot karat. Keinginan yang gigih untuk menggigit diperhatikan pada kanak-kanak dengan kelemahan otot-otot masticatory. Bayi semacam itu tidak dapat berpisah dengan pacupan untuk masa yang lama, dan pada usia 2 mereka beralih ke objek lain, tetapi mereka sudah terapung gigi mereka.
 • Kanak-kanak daripada "keluarga berisiko". Jika dalam keluarga menangis, memarahi, pertengkaran adalah fenomena yang biasa dan biasa, maka bayi itu cuba secara sedar untuk "melarikan diri" dari "tempat syurga" seperti itu. Beliau mengalami kebencian, kebimbangan, ketakutan, dan sering membenci. Menggigit boleh bermula sebagai pembelaan, tidak dapat mengenali perasaan mereka dan mencari cara yang mencukupi untuk mereka.
Penyebab kemungkinan gigitan yang berterusan adalah kecacatan pada otot mengunyah di dalam serbuk.
 • Kanak-kanak yang rosak. Mereka digunakan untuk menjauhkan diri dengan tipu muslihat, jadi mengapa tidak menggigit?
 • Kanak-kanak yang dilarang kepada semua orang. Sekiranya tidak mustahil di rumah, dan ini tidak mungkin, dan pada amnya perkataan "tidak boleh" lebih kerap daripada yang lain, kanak-kanak mula membantah. Menggigit dan menenun orang lain, mereka berusaha untuk memecahkan kerangka terlalu tegar yang ditubuhkan olehnya dari luar.
 • Kanak-kanak yang tidak mempunyai aktiviti fizikal. Jika anda bergerak kurang dari yang anda inginkan, maka keperluan untuk menggigit menjadi sebahagian fisiologi.
 • Anak-anak yang suka menggigit.

Bagaimana untuk melawan?

Cara untuk menangani tabiat berbahaya dan trauma bergantung kepada sebab-sebab mengapa anak itu mula menggigit.

Jika gigi merangkak pada bayi, beli dia cincin silikon. - Gigi gigi atau mainan khas dengan "jerawat" untuk urut gusi. Mereka dijual di farmasi dan kedai kanak-kanak. Gel seperti bantuan Metrogil. Tetapi sebelum menggunakan ubat adalah lebih baik untuk berjumpa doktor.

Jika, semasa menyusu, anda mendapati bahawa bayi telah mula "membuli" - dengan sengaja menggigit, segera mengambil payudara. Jadi dia mengembangkan refleks "makanan yang digigit - hilang." Dia akan berhenti menggigit dengan cepat, kerana kanak-kanak terkecil bukan musuh sendiri, dan dia sedar bahawa dia benar-benar memerlukan kehidupan yang selesa.

Bayi boleh memotong gigi, jadi dia mahu "menggaru" gusi tentang ibunya atau ayahnya

Bagi lelaki yang lebih tua, lebih baik untuk meningkatkan aktiviti fizikal. Melibatkan gimnastik, gimnastik, memberi bayi ke bahagian renang.

Kanak-kanak emosi perlu secara sistematik "meletakkan kepala mereka" setiap hari idea bahawa perasaan boleh dan harus diucapkan. Biarkan dia belajar dari usia yang sangat awal untuk menyatakan emosinya dengan kata-kata: "Saya takut", "Saya tersinggung", "Saya suka mainan ini kerana itu ...", "Saya tidak mahu pergi kerana ...".

Sekiranya kanak-kanak lemah otot mengunyah dan menggigit, seperti yang mereka katakan, bukan dari kejahatan, makan makanan pepejal akan membantu menangani keadaan ini - lebih kerap membiarkan anak anda mengunyah epal, lobak mentah, tangkai kubis. Latihan hebat untuk mengunyah otot - meningkatkan belon dan gelembung.

Adalah dinasihatkan untuk bekerjasama dengan ahli psikologi dengan anak-anak dari keluarga yang disebut "konflik". Sudah tentu, adalah penting untuk menghilangkan semua faktor negatif yang menyebabkan bayi mengalami tekanan dan mengumpul serangan.

Bilakah untuk mendapatkan bantuan daripada pakar?

Kepada soalan ini, setiap ibu bapa perlu mencari jawapannya sendiri, tetapi anda harus dimaklumkan oleh tingkah laku "menggigit" kanak-kanak itu, jika dia berusia lebih daripada tiga tahun, jika situasi yang tidak menyenangkan baru-baru ini berlaku dalam keluarga dan tadika, yang membuat kesan trauma yang kuat terhadap fikiran anak. Doktor juga harus dirujuk jika, sebagai tambahan kepada "bitingness" dan "mencubit" yang meningkat, kanak-kanak mempunyai kelakuan yang lain dalam tingkah laku. Sebagai contoh, kanak-kanak itu mula menunjukkan pencerobohan dan kezaliman terhadap mainannya (melemparkan, sengaja pecah), haiwan (mengejek), kanak-kanak hampir tidak dapat menumpukan perhatian kepada apa-apa, tidak tidur dengan baik pada waktu malam. Semua tanda-tanda ini mungkin menunjukkan gangguan mental.

Jangan memarahi atau menghukum bayi tanpa memahami sebab masalah

Petua psikologi

Anda sering boleh mendengar nasihat sedemikian "Dan menggigitnya kembali. Biarkan dia merasakannya! " Untuk melakukan ini adalah mustahil sekali. Pertama, bayi boleh mengambilnya sebagai permainan, dan mula menggigit dengan membalas dendam. Dan kedua, dia juga mengambil contoh dari orang dewasa, dan jika ibu boleh menggigit, maka kenapa tidak boleh serbuk?

Tugas ibu bapa - secepat mungkin untuk mula menghentikan gigitan dan tweak dari kanak-kanak. Bagi kanak-kanak yang lebih bermakna daripada bayi, kaedah "Hubungan mata ke mata" adalah sesuai. Duduklah di atas haunches supaya mata anda berada pada tahap mata bayi. Jadikan kenalan mata dan tegas, tetapi tanpa kemarahan, katakan kepada si anak: "Jadi. Untuk berbuat demikian. Tidak mustahil. Tidak pernah. Bukan dengan sesiapa sahaja. "Jika bayi itu cuba menggigit sekali lagi, cabutlah dia dengan sentuhan mata. Jangan melihatnya, tidak kira bagaimana dia cuba menarik perhatiannya, menunjukkan bahawa tidak menyenangkan anda berkomunikasi dengan gigitan.

Terangkan yang kecil yang menggigit adalah menyakitkan.

Sekiranya seorang kanak-kanak telah menguasai seni manipulasi (biasanya ia berlaku dalam 1.5-2 tahun) dan memeras ugut ibu bapa dengan bantuan gigitan, berhenti di akar. Dengan pengganas yang sedikit anda tidak boleh memasuki hubungan kontrak.

Kanak-kanak yang mengagumkan tidak akan sangat bagus jika pada masa gigitan kita menangis dengan kuat. Dapatkan mereka untuk merasa kasihan kepada anda kemudian kerana mereka menyakiti anda. Jangan ragu untuk menggambarkan anak anda perasaan tidak menyenangkan yang berkaitan dengan gigitan atau secubit.

Jika serbuk rumah itu adalah malaikat dalam daging, dan di tadika ia berhenti di pembuli dan gigitan, bercakap dengan tutornya. Katakan kepada mereka bahawa bayi tidak perlu dihukum di depan umum - meletakkan di sudut di depan seluruh kumpulan, dengan keras memarahi. Tindakan semacam itu biasanya mempunyai hasil yang bertentangan - bayi akan mula menggigit lebih dan lebih kerap, dan ini akan dilakukan untuk mendapatkan semula otoritasnya dalam pasukan, dan pada masa yang sama untuk memprotes.

Apabila berating bayi di rumah, ingatlah bahawa anda hanya harus mengutuk perbuatan anak itu, bukan miliknya sendiri. Tidak peduli betapa terkejut dengan emosi negatif, jangan biarkan kata-kata berat dan menyinggung, jangan mengatakan bahawa kanak-kanak jahat, berbahaya, jahat. Dia adalah yang terbaik di kalangan kamu, tetapi kebiasaannya menggigit adalah benar-benar buruk dan berbahaya.

Cuba dapatkan permintaan maaf daripada bayi yang menggigit. Selepas setiap insiden, dia mesti meminta pengampunan daripada orang yang digigitnya.

Alasan yang paling biasa adalah gigitan dan sengatan kanak-kanak adalah pengumpulan pencerobohan dalaman. Ajari kanak-kanak itu untuk membiarkannya keluar. Untuk melakukan ini, bermain permainan peranan. Main di rumah lakaran tema "Bagaimana saya akan bertindak jika mainan diambil dari saya di taman" atau "Apa yang akan saya lakukan jika kanak-kanak lain tidak membawa saya bermain dengan saya?". Biarkan kanak-kanak itu membiak keadaan sukar untuk dirinya sendiri, dan "bermain-main" penyelesaian lain yang mungkin untuk masalah itu, yang telah dia cuba "rasa."

Apa yang perlu dilakukan jika kanak-kanak menyerang kanak-kanak lain atau gigitan, lihat video Larisa Sviridova.

Lihat seminar A. Rumyantseva, yang menerangkan perintah tindakan ibu bapa jika mereka digigit oleh seorang kanak-kanak.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan