Sembelit pada kanak-kanak selepas makan sihat

Kandungannya

Umur kanak-kanak akan bertindak balas kepada setiap produk baru makanan pelengkap, dipengaruhi oleh usia bayi, dan ciri-ciri produk itu sendiri. Kadang-kadang pengenalan makanan pelengkap membantu mengatasi sembelit pada bayi pada makanan buatan, tetapi masalah yang biasa adalah perkembangan sembelit, sebagai tindak balas terhadap makanan pelengkap.

Tanda-tanda

Apabila anak mula menerima makanan pelengkap (bubur, purees buah, masakan sayuran), jisimnya menjadi lebih padat dan dihiasi. Pada bayi yang berusia lebih muda dari tiga tahun, kekerapan tinja biasa selepas makan sihat meluangkan masa lima hingga enam kali seminggu. Sekiranya keracunan kanak-kanak kurang kerap dan ini menyebabkan dia tidak selesa, maka kita boleh bercakap tentang sembelit.

Kerusi bayi di lampin
Lure menjejaskan najis bayi supaya ia menjadi lebih berbentuk dan kelihatan seperti orang dewasa.

Kemungkinan penyebabnya

Alasan untuk konsistensi najis yang lebih solid selepas pengenalan makanan pelengkap adalah:

 1. Perubahan diet. Malah orang dewasa yang berpindah ke kawasan lain, apabila ada perubahan dalam menu biasa, mungkin ada masalah dengan kerusi. Oleh itu, untuk serbuk, badan yang sebelum ini terpaksa mencerna hanya susu, makanan pelengkap merupakan perubahan serius yang mempengaruhi pencernaan.
 2. Pengenalan makanan pelengkap sebelum tarikh akhir. Semakin cepat bayi mendapat hidangan yang luar biasa, semakin sukar untuk saluran pencernaannya untuk mencerna produk baru.
 3. Mulakan makan pada produk tenusu. Ini jenis makanan, terutamanya diperkenalkan ke dalam diet bayi dari masa ke masa, yang menimbulkan sembelit.
 4. Pengenalan awal makanan protein makanan pelengkap. Saluran pencernaan bayi tidak dapat menampung makanan protein yang cukup berat pada usia awal dan bertindak balas terhadap sembelit.
 5. Kekurangan cecair dalam diet serbuk. Apabila bayi diberikan makanan pelengkap, anak juga harus diberi makan. Sekiranya tidak begitu penting bagi bayi yang menerima susu ibu (bayi boleh mendapat cecair dari susu ibu), maka untuk bayi buatan kekurangan cecair boleh menyebabkan sembelit.
 6. Alahan makanan. Ia dapat mewujudkan dirinya dalam pelbagai gangguan fungsi pencernaan, termasuk sembelit.
 7. Kegagalan pemakanan. Adalah disyorkan untuk memberikan makanan bayi pada masa yang ditetapkan, maka saluran pencernaannya akan lebih baik untuk mengatasi pencernaan makanan.
 8. Lama tinggal di katil dan kurang bergerak.
 9. Penggunaan ubat tertentu - sorben, persiapan besi, garam kalsium dan lain-lain.
 10. Penindasan psikologi keinginan untuk kotoran kerana tekanan atau kesakitan dengan fissures dubur.
Sembelit pada kanak-kanak
Sembelit sering berlaku pada kanak-kanak yang tidak aktif, merangsang kanak-kanak untuk bergerak aktif.

Bagaimana untuk membantu?

Ibu bapa bayi, sembelit yang mula sembelit, disyorkan:

 • Jika produk diperkenalkan kepada bayi pada usia kurang daripada 6 bulan, makanan pelengkap harus dihapuskan sepenuhnya dan menunggu.
 • Jika produk tenusu menimbulkan sembelit, mereka harus dikecualikan daripada diet bayi, dan jika najisnya telah bertambah baik, cuba masuk pada usia yang kemudian. Jika, selepas 6 bulan, kanak-kanak terus berkembang sembelit selepas memakan produk tenusu, mereka harus dikecualikan sebelum usia satu tahun.
 • Jika penyebab sembelit bukan produk tenusu, diperkenalkan ke dalam diet serbuk yang lebih tua dari 6 bulan, tarikan itu dibatalkan sementara dan kemudian disuntik dengan sangat perlahan, bermula dengan jumlah minimum. Satu produk perlu ditambah ke pemakanan kanak-kanak, dan kerusi bayi perlu dipantau.
 • Untuk meringankan keadaan bayi dengan sembelit, adalah disyorkan untuk memberikan kentang dan jus mashed dari epal, persik, prun, aprikot.Buah-buahan ini mengandungi banyak serat pemakanan, yang membantu mengekalkan air dalam tinja untuk tekstur yang lebih lembut.
 • Sekiranya bayi makan bubur, maka produk yang terdapat sedikit serat (beras, semolina) harus diganti dengan bijirin, di mana terdapat lebih banyak serat makanan (oatmeal, soba).
 • Urut perut kanak-kanak, dan juga melakukan senaman seperti itu - tarik kaki yang lutut dari bayi ke perutnya.
Puree aprikot
Prun, epal, aprikot dan pic membantu menormalkan najis untuk sembelit.

Adakah saya memerlukan enema?

Enema adalah kaedah yang sangat radikal yang disyorkan dalam kes apabila tiada tindakan lain yang telah membantu. Oleh itu, pertama-tama anda harus cuba mengatasi sembelit dengan cara lain - normalisasi pemakanan, perubahan rejimen minum, urut perut.

Alternatif untuk enema juga boleh menjadi pengenalan lilin, membantu bayi mengosongkan, tetapi kegunaannya jarang berlaku. Mengenai penggunaan lilin seperti ini disyorkan untuk berbincang dengan pakar pediatrik. Tidak perlu memberi bayi julap tanpa pelantikan doktor.

Bilakah perundingan doktor diperlukan?

 • Sekiranya anda memasukkan makanan dalam diet anak dengan betul, dan bayi masih bertindak balas terhadapnya dengan najis yang keras, anda harus pergi bersama bayi kepada pakar pediatrik untuk mengecualikan penyakit yang diwujudkan oleh sembelit.
 • Ia adalah perlu untuk pergi bersama bayi kepada seorang pakar walaupun dengan panjang (lebih daripada 4 hari) dan sering sembelit berulang.
 • Juga, pastikan anda berbincang dengan doktor anda jika sembelit telah berlaku secara tiba-tiba dan dalam kes-kes di mana masalah ini disertai oleh demam dan kesakitan.
Pemeriksaan kanak-kanak oleh doktor
Sekiranya bayi tidak berselerak selama lebih dari 4 hari, perlu berkonsultasi dengan doktor

Pencegahan

 • Jangan tergesa-gesa untuk meningkatkan bahagian prikorma.
 • Mula memperkenalkan produk haruslah dalam bentuk hidangan satu komponen.
 • Sediakan anak anda dengan rejimen minum yang optimum.
 • Mematuhi pemakanan, memberi kanak-kanak pada waktu pagi satu jenis makanan pelengkap, dan pada masa lain hari - yang lain.
 • Elakkan mengonsumsi makanan sembelit dalam kuantiti yang banyak - pisang, beras, wortel, dan produk tenusu.
 • Galakkan bayi anda untuk bergerak lebih jauh - merangkak, berjalan, berlari.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan