Lilin gliserin untuk bayi baru lahir

Kandungannya

Ibu bapa sering berhadapan dengan masalah pencernaan seperti kanak-kanak kecil, seperti sembelit. Dan dalam usaha membantu si kecil, mereka bersedia untuk mencuba pelbagai cara, termasuk lilin gliserin. Adakah mungkin menggunakan lilin seperti sembelit pada anak-anak kecil dan bagaimana tepatnya dengan betul?

Kebaikan

Lilin ini mempunyai kelebihan berikut:

 • Mereka tidak diserap dalam usus.
 • Lilin ini tidak ketagihan.
 • Mereka selamat pada zaman kanak-kanak.
 • Mereka boleh dibeli tanpa preskripsi.
 • Harga alat ini adalah berpatutan.
Lilin gliserin untuk bayi baru lahir
Lilin gliserin adalah penyelesaian mudah untuk sembelit. Tetapi mereka mungkin reaksi negatif badan.

Cons

 • Menggunakan suppositori gliserin untuk masa yang lama boleh menyebabkan hilangnya sensitiviti reseptor rektum. Akibatnya, bayi tidak dapat mengosongkan diri.
 • Sekiranya berlebihan, kanak-kanak mempunyai sensasi yang membakar di rektum, yang mana bayi mula menangis. Ibu boleh memutuskan bahawa remah-remah menunjukkan ketidakselesaan kerana sembelit, tetapi keputusan untuk meletakkan satu lagi lilin adalah salah.
 • Dengan penggunaan suppositori gliserin yang berlebihan, anda boleh mencapai kesan yang bertentangan - cirit-birit.
 • Suppositori gliserol boleh menyebabkan tindak balas alahan.

Lilin tidak dapat menghilangkan penyebab sembelit, mereka hanya membantu untuk menghapuskan gejala. Dan jika sembelit menunjukkan apa-apa penyakit yang serius, penggunaan suppositori boleh membahayakan.

Lilin gliserin - kesan sampingan
Lilin gliserin mempunyai banyak kesan sampingan, jadi ia hanya boleh digunakan dalam kes-kes yang jarang berlaku.

Contraindications

Sebelum anda meletakkan lilin pada bayi, anda harus memastikan bahawa bayi itu benar-benar sembelit. Biasanya, bayi yang hanya menerima susu ibu, tidak boleh mengejek sehingga 5 hari. Jika serbuk itu ceria, tenang dan berasa baik, dan perutnya tidak tegang, tidak perlu berlari untuk membeli lilin.

Mengapa membantu?

Lilin gliserin yang dibubarkan dalam rektum adalah merengsa kepada membran mukus, yang merangsang pembiakan. Juga, lilin yang dibubarkan menjadikan jisim tahi lebih cair. Biasanya, kesannya dapat dilihat selepas 15-30 minit selepas suntikan lilin.

Bilakah mereka terpakai?

Petunjuk utama untuk penggunaan lilin, berdasarkan gliserin, adalah sembelit. Lilin tersebut disyorkan jika tiada pergerakan usus selama beberapa hari jika ia menyebabkan ketidakselesaan pada anak. Lilin dengan gliserin juga ditetapkan. bayi yang baru lahir dengan hernia, jika bayi tidak boleh tegang.

Adalah lebih baik untuk membeli bayi untuk bayi. gliserol lilin, tetapi dalam kes di mana lilin untuk kanak-kanak tidak tersedia, anda boleh membeli dos dewasa. Penting untuk membaca arahan dengan teliti dan ikuti arahannya.

Lilin gliserin untuk bayi
Suppositori gliserin membantu menghilangkan sembelit, tetapi mereka tidak membuang sebab.

Berapa umur mereka boleh digunakan?

Arahan kepada alat kanak-kanak menunjukkan bahawa mereka dibenarkan untuk digunakan pada bayi selepas tiga bulan. Walau bagaimanapun, lilin tersebut juga digunakan untuk bayi yang baru dilahirkan, sebaiknya selepas berunding dengan pakar pediatrik.

Peraturan

 • Adalah penting untuk diingat bahawa suppository gliserin bukanlah ubat untuk sembelit.
 • Juga, lilin ini tidak dapat berfungsi sebagai pencegahan kesulitan mengosongkan. Jadi, anda tidak boleh menggunakannya sebagai ubat pencegahan.
 • Sekiranya masalah dengan mengosongkan secara berkala semula, penyelesaian yang terbaik ialah menghubungi pakar pediatrik anda.
Pediatrik mengkaji bayi yang baru lahir
Apabila sembelit adalah penting untuk menubuhkan penyebabnya, ini akan membantu anda pakar pediatrik

Arahan untuk digunakan

Lilin gliserin yang dimaksudkan untuk bayi baru lahir tidak dihasilkan. Di farmasi, anda boleh membeli sama ada lilin kanak-kanak (0.75 g) atau orang dewasa (1.5 g). Komposisi mereka adalah sama.

Dos

Untuk bayi baru lahir, lilin bayi gliserin hendaklah dibahagikan kepada dua bahagian, dan orang dewasa harus dibahagikan kepada empat.

Bagaimana untuk menetapkan?

Dewasa perlu membasuh tangannya, mengeluarkan lilin dari bungkusan dan membahagikannya jika perlu.

Meletakkan serbuk di punggungnya (anda juga boleh di tepi), kakinya harus bengkok di lutut dan membawa mereka ke perut.

Untuk membuat lilin lebih mudah untuk slaid, anda boleh menyerapnya dalam air suam. Juga, untuk memudahkan pengenalan dubur, bayi boleh dilincirkan dengan minyak bayi atau krim.

Seterusnya, lilin yang berhati-hati (usaha tidak perlu) diperkenalkan jauh ke dalam dubur bayi. Selepas itu, punggung bayi perlu diperiksa dan dipegang dengan ringkas supaya lilin tidak segera keluar dari dubur.

Pelinciran dubur dengan krim atau minyak bayi untuk memasuki suppository gliserin
Melincirkan dubur dengan krim atau minyak memudahkan lilin melewati.

Berapa kerapkah mereka boleh digunakan?

Bayi yang baru disarankan untuk memperkenalkan lilin gliserin setiap 3 hari. Walaupun ubat ini selamat, tetapi sering dinasihatkan untuk tidak meletakkan lilin seperti itu agar tidak mencetuskan cirit-birit.

Ulasan

Moms yang menggunakan lilin gliserin untuk bayi baru lahir bercakap positif mengenai alat ini. Kanak-kanak mentolerir dengan baik dadah, dan kesan lilinnya agak cepat.

Alternatif

Harus diingat bahawa penggunaan suppositori gliserin adalah langkah kecemasan yang melawan hanya gejala, dan tidak membantu untuk menghapuskan penyebab sembelit.

Sebelum menggunakan suppository gliserin, cuba kaedah alternatif untuk membantu bayi:

 • Seorang ibu kejururawatan perlu menambah bit dan prun untuk menunya.
 • Seorang kanak-kanak buatan harus cuba menukar campuran.
 • Bayi boleh diubati perut (pergerakan sepatutnya dalam bulatan, perlahan dan tidak kuat).
 • Berhati-hati gimnastik kecil (ini akan merangsang peristalsis).
 • Cuba untuk menyebabkan pergerakan usus dengan memasukkan hujung jarum suntik atau tiub wap ke dalam dubur bayi. Kadang-kadang ini cukup untuk merangsang pengosongan bayi.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan