Apa yang perlu dilakukan dengan cirit-birit dengan darah pada kanak-kanak?

Kandungannya

Tiba-tiba mula atau terus-menerus cirit-birit berulang-ulang dalam kanak-kanak boleh membunyikan mana-mana ibu bapa, terutama jika orang dewasa melihat darah dalam najis. Kenapa darah boleh masuk ke dalam fesik kanak-kanak dan apa yang penting untuk ibu bapa lakukan dalam kes ini?

Bagaimana rupanya

Kanak-kanak berulang kali mengecut pada siang hari, dan najisnya cair dan mengandungi kekotoran darah. Seringkali cirit-birit itu disertai dengan gejala lain - kelemahan, sakit perut, demam, muntah-muntah, dan dorongan palsu untuk kosong. Selain darah dalam najis, lendir juga dapat dikesan.

Jika punca cirit-birit berdarah telah menjadi disentri, kotoran menyerupai ketulan lendir, di mana terdapat garis-garis darah yang berdarah.

Cirit-birit dengan darah pada kanak-kanak
Jika kanak-kanak itu lebih sering daripada biasanya, dan najisnya cecair dengan darah, maka kanak-kanak mempunyai cirit-birit dengan darah.

Kemungkinan penyebabnya

Biasanya, darah dikesan dalam najis bayi apabila usus besar terjejas.

Najis cecair bercampur dengan darah mungkin muncul pada kanak-kanak akibat daripada:

  1. Jangkitan yang disebabkan oleh kerosakan bakteria atau virus. Selalunya, cirit-birit dengan darah pada kanak-kanak menimbulkan batang usus yang memasuki badan kanak-kanak melalui tangan dan makanan yang tidak dibasuh.
  2. Kerengsaan usus, ciri-ciri penyakit serius. Dalam kes ini, cirit-birit di mana darah dikesan adalah fenomena yang tahan lama yang telah mengganggu kanak-kanak selama beberapa minggu.
  3. Penggunaan ubat.
  4. Proses keradangan yang berpanjangan. Cirit-birit akut dengan kekotoran darah adalah ciri kolitis ulseratif, kolitis necrotizing, penyakit Crohn dan pseudomembranous kolitis.
  5. Reaksi alergi.
  6. Patologi pembedahan, sebagai contoh, invasi usus.
  7. Keretakan dubur atau buasir.

Jangan mengelirukan kehadiran darah dalam najis dengan warna merah najis, yang disebabkan oleh penggunaan produk dengan semulajadi merah (tomato, bit) atau pewarna buatan (pencuci mulut).

Cirit-birit dengan darah pada kanak-kanak
Selalunya cirit-birit dengan darah adalah gejala penyakit, pastikan untuk berunding dengan doktor

Gejala tambahan

Dengan suhu

Peningkatan suhu badan dalam cirit-birit sering menjadi ciri jangkitan usus, sebabnya boleh menjadi bakteria, kulat, virus, atau helminths. Juga, demam yang berkaitan dengan cirit-birit dengan darah mungkin menunjukkan masalah pembedahan akut.

Dengan demam dan muntah

Jika kanak-kanak mula muntah, maka suhu meningkat dan cirit-birit dengan darah menyambung gejala-gejala ini, kemungkinan besar penyebab keadaan ini adalah jangkitan rotavirus atau keracunan makanan.

Memandangkan setiap gejala ini menyebabkan kehilangan besar cecair dan mineral, adalah penting bagi kanak-kanak untuk memulakan rawatan secepat mungkin (untuk memulihkan elektrolit dan rizab air), pada masa yang sama memanggil doktor.

Kanak-kanak sakit - cirit-birit dan muntah, pemeriksaan oleh doktor
Gabungan cirit-birit dan muntah sangat berbahaya oleh dehidrasi, berikan air anak dengan garam dan gula, dan sebaliknya hubungi doktor

Pada bayi

Kehadiran darah dalam najis bayi cair adalah manifestasi kekalahan usus oleh bakteria, virus, cacing atau faktor lain. Seorang kanak-kanak boleh menangis untuk sakit perut. Dia mungkin demam dan muntah.

Gejala-gejala seperti ini harus menjadi perhatian bagi setiap ibu.

Adalah penting untuk memanggil doktor bayi secepat mungkin, dan bukan untuk merawat bayi anda sendiri, seperti cirit-birit pada bayi yang berusia lebih muda dari satu tahun adalah amat berbahaya dengan dehidrasi yang cepat berkembang.

Jika cirit-birit di dalam serbuk hijau, baca artikel tentang najis menyusu hijau dan buatan makan buaya hijau.

Cirit-birit dengan darah pada bayi
Cirit-birit dengan darah pada bayi paling sering menunjukkan penyakit.
Cirit-birit dengan darah pada bayi
Jangan teragak-agak dan hubungi doktor
kerusi bayi dengan dysbacteriosis
Ia kelihatan seperti kerusi kanak-kanak dengan dysbiosis

Dalam kanak-kanak yang lebih tua

Tinja dengan darah boleh kurus, dengan kotoran lendir. Kanak-kanak itu sering mengadu dorongan palsu ke tandas, dan juga sakit di bahagian perut. Penyebab umum kehadiran darah di dalam tinak anak-anak besar adalah buasir atau fisur dubur. Darah dalam kes ini merah terang, dan tinja boleh menjadi keras.

Apa yang perlu dilakukan dan bila hendak pergi ke doktor?

Cara terbaik untuk mengesan darah dalam najis cecair kanak-kanak adalah dengan berunding dengan doktor. Rawatan cirit-birit berdarah di tempat pertama akan dipengaruhi oleh sebabnya, oleh itu, mustahil untuk merawat keadaan ini dengan sendirinya.

Kehadiran darah dalam najis anak harus segera memaklumkan ibu bapa dan menyebabkan seorang pakar pediatrik menghubungi.

Darah dalam tinja itu sendiri adalah sebab untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Juga, tidak perlu ragu untuk memanggil ambulans jika:

  • anda lihat pada anak anda gejala dehidrasi,
  • kanak itu mengadu sakit perut yang teruk,
  • kanak-kanak terancam dan terkoyak-koyak.
Memanggil doktor untuk cirit-birit dengan darah
Semakin cepat anda menghubungi doktor, semakin cepat pemulihan anda.

Pertolongan cemas

Sebelum kedatangan ahli pediatrik, ibu bapa perlu menjaga rehidrasi, iaitu memastikan anak mempunyai air minuman yang mencukupi, yang mengandungi bukan sahaja air, tetapi juga bahan-bahan mineral yang hilang semasa cirit-birit. Ini akan membantu ubat-ubatan farmaseutikal, beberapa beg yang semestinya masuk ke kit pertolongan cemas rumah.

Jika kanak-kanak mempunyai demam, anda boleh memberinya febrifuge dalam dos umur. Ia tidak digalakkan untuk memberi ubat lain sebelum bayi meneliti doktor.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan