Mengapa bayi menangis ketika mandi atau selepas itu?

Kandungannya

Ibu bapa percaya bahawa mandi pasti memberi bayi itu suatu kenikmatan yang sebenar. Dan dalam kebanyakan kes, ini adalah apa yang berlaku, tetapi ia berlaku dan sebaliknya - kanak-kanak itu menjerit dan menangis, menentang dan tidak mengalami kegembiraan dari mandi yang disediakan dengan cinta. Tidak semua ibu dan bapa tahu kenapa bayi menangis ketika mandi atau selepas itu.

Sebab yang boleh dipercayai

Sebab-sebab yang membuat kanak-kanak berkelakuan dengan cara ini dan menyatakan protes dengan segala kekuatannya adalah lebih daripada yang biasa dipikirkan oleh ibu bapa. Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan sebab mudah dihilangkan, dan ibu dan bapa mempunyai peluang untuk mengubah rawatan air malam menjadi kegiatan yang menarik dan berguna untuk anak.

Dingin atau panas

Seorang kanak-kanak yang direndam dalam air sering kali menangis kerana ketidakselesaan fizikal. Air terlalu sejuk atau terlalu panas. Kulit bayi lebih nipis daripada pada orang dewasa, ia melindungi tubuh lebih teruk dari terlalu panas dan terlalu keriting, dan oleh itu beberapa nuansa suhu yang dewasa tidak memberi perhatian sangat sangat nyata dan tidak menyenangkan untuk bayi. Beberapa tahun pemerhatian pelbagai bayi dibenarkan doktor untuk mengesyorkan kepada ibu bapa nilai suhu tertentu untuk mandi yang selesa - suhu air tidak boleh melebihi 37-38 darjah. Jika ibu bapa menjadi penganjur kaedah mandi sejuk, yang dipromosikan oleh para ibu yang terkenal di kalangan wanita, doktor Yevgeny Komarovsky, maka ini juga tidak ada sebab untuk melancarkan bayi secara mendadak ke dalam air sejuk. Suhu dikurangkan dari 37 darjah secara berperingkat, dengan 1 darjah setiap hari. Ini akan membolehkan kanak-kanak secara beransur-ansur membiasakan diri untuk mandi di dalam air, suhu yang hanya 22-24 darjah.

Perhatikan perbezaan suhu dalam air dan udara. Sekiranya bilik mandi terlalu basah dan pengap, jika terlalu sejuk, ia boleh mengganggu kanak-kanak. Cuba untuk tidak menyimpan lebih daripada 24-25 darjah haba di udara.

Sempit atau luas

Ramai ibu bapa cuba memindahkan anak itu dalam masa 1-2 bulan untuk berenang di bilik mandi yang besar. Tidak semua kanak-kanak dapat mencukupi dengan secukupnya banyak air. Untuk masa yang lama di dalam rahim ibu mereka berada dalam keadaan agak sempit, sangat sukar bagi mereka untuk segera menerima ruang yang besar. Itulah sebabnya kanak-kanak Soviet mencadangkan sekurang-kurangnya enam bulan untuk mandi bayi dalam mandi bayi kecil. Tetapi pakar kanak-kanak moden dan moden tidak begitu rumit, dan ada yang berpendapat bahawa ruang yang besar lebih berguna untuk kanak-kanak itu. Sekiranya keropos dan jeritan serta-merta selepas ia dicelup dalam air, inilah sebab untuk dicuba Kaedah lama adalah membungkus bayi dalam lampin sebelum menyelam. Ini akan mewujudkan ilusi yang realistis untuk ruang dekat kanak-kanak. Sekiranya ini tidak membantu, ia mungkin bernilai sementara untuk kembali ke mandi dalam mandi kecil.

Tekanan dan ketakutan

Untuk kanak-kanak, penolakan berterusan prosedur air untuk masa yang lama boleh memberi tekanan, yang pernah dia alami selama mandi. Sabun boleh masuk ke mata, air dituangkan ke telinga dan hidung - dan sebagainya. Terlepas dari hakikat bahawa kanak-kanak itu masih kecil, dia dapat menghafal peristiwa sedemikian di peringkat refleks dan bertindak balas dengan bahaya itu. Berurusan dengan ketakutan kanak-kanak agak sukar.

Untuk melakukan ini, ibu bapa perlu secara sistematik membiasakan kanak-kanak itu ke air, mengganggu dia dengan mainan yang cerah, itik getah dan segala yang dia berminat.Peranti berenang khas sering membantu mengatasi ketakutan - contohnya, lingkaran leher, yang boleh digunakan untuk kanak-kanak berumur satu bulan.

Kanak-kanak tidak hanya menerima senaman yang berguna, membuat pergerakan berenang, tetapi juga menguasai air, belajar merasa aman di dalamnya. Banyak produk sedemikian dilengkapi dengan loceng dan loceng bergulir, yang semasa pergerakan akan menambah latar belakang bunyi "mengganggu".

Kelaparan dan dahaga

Sering kali bayi menangis banyak di dalam bilik mandi kerana rasa lapar yang kerap. Cadangan perubatan universal menyatakan bahawa sebelum mandi malam dengan makan terakhir, anda harus memberi anak makanan yang lebih kecil, kemudian memberi makan kepadanya banyak dan hantar untuk tidur selama beberapa jam. Ada sebab dan akal sehat. Sesungguhnya - seorang kanak-kanak dengan perut penuh hanya mahu tidur, dan betul-betul di bilik mandi. Terdapat jalan keluar. Anda tidak boleh menyimpang daripada cadangan doktor, tetapi tidak untuk melepaskan bayi. Untuk melakukan ini, hanya minum dengan air selama 15 minit sebelum mandi, anda boleh memberi makan selama sejam sebelum permulaan prosedur air. Dalam kes-kes yang teruk - untuk mengurangkan masa yang dibelanjakan di bilik mandi, jika kanak-kanak menolak kategori air yang dicadangkan dan bukan makanan. Petua untuk memberi makan bayi di bilik mandi dengan campuran atau penyusuan susu tidak boleh dianggap mencukupi.

Seorang kanak-kanak di dalam air tidak akan makan banyak, tetapi dia akan membunuh nafsu makannya, dan dalam masa sejam, bukannya tidur malam yang baik, dia akan menuntut dari seorang ibu yang mengantuk makanan baru.

Keletihan

Mandi malam biasanya didahului oleh beberapa prosedur: ini adalah urutan, dan mandi udara. Tidak ada yang mengejutkan dalam fakta bahawa masa yang dikira dengan salah diperuntukkan oleh ibu bapa untuk urut dan pengudaraan mengambil semua kekuatan dari kanak-kanak itu. Mereka hanya tidak tenang untuk mengalami prosedur air. Oleh itu, gerak di bilik mandi menjadi permintaan sengit untuk keamanan. Atau sebaliknya - makanan dan rehat. Penting untuk mengingatnya urut malam sebelum mandi tidak boleh melebihi 10-15 minit untuk kanak-kanak, untuk bayi yang baru lahir dan bayi sehingga 6 bulan - tidak lebih daripada 5-7 minit. Jika kanak-kanak itu masih letih, anda harus mengurangkan masa urut bukan untuk menjejaskan masa mandi.

Kesakitan

Bayi baru boleh menangis di dalam bilik mandi akibat kesakitan. Dalam banyak bayi, pada waktu petang, usus usus dan gas membentuk intensif. Puteti perut, akibat dari itu remah masuk ke histeria. Sekiranya ada gejala kolik (kembung perut, perut tegang, kembung perut, menekan kaki ke perut dan kepalan tangan yang ketat), maka anda perlu membantu kanak-kanak menghadapi gejala-gejala itu, dan kemudiannya - memandikannya. Walaupun ramai ibu mendakwa bahawa dalam air suam, air kolik dan tanpa dill melewati lebih cepat. Penyebab menangis pada kanak-kanak yang lebih tua dari 5 bulan boleh menonjol gigi. Sensasi yang tidak menyenangkan dalam kanak-kanak juga semakin meningkat pada waktu petang dan sering semasa mandi di dalam air suam. Untuk mengecualikan pathologi sistem saraf, yang juga membuat kanak-kanak itu tidak bersuara menjerit dan membantah urut dan mandi, anda pastinya akan menunjukkan kanak-kanak itu kepada seorang pakar kanak-kanak yang akan membantu anda mengetahui sama ada bayi itu tidak mempunyai alasan yang baik untuk menangis di dalam air.

Menangis selepas berenang

Selepas mandi, kanak-kanak menangis lebih kerap daripada di bilik mandi. Alasannya adalah sama. Di dalam bilik di mana bayi dibawa dari mandi hangat, ia mungkin terlalu sejuk, tuala boleh menjadi sangat sukar dan tidak menyenangkan, proses pembalut boleh menjadi rumit dengan gigi kolik atau pemotongan.

Penyebab yang paling kerap menangis selepas mandi masih kelaparan dan keletihan.

Kekuatan anak pada akhirnya, dia lapar. Oleh itu, adalah perlu untuk menjalankan prosedur petang selepas mandi dengan cepat supaya anak itu tidak perlu "meyakinkan" ibu dan ayah untuk memberi makan kepadanya dan terpaksa membuangnya terlalu lama.

Selepas mandi, beberapa kanak-kanak mula berteriak untuk menunjukkan protes mereka terhadap prosedur air terlalu awal yang dihentikan, jika proses mandi memberi mereka keseronokan.

Cadangan

Ibu bapa perlu ingat yang berikut:

  • Ketahui untuk menghargai sifat menangis. Dia boleh banyak memberitahu dan membantu ibu bapa mencari sebab sebenar. Sakit menusuk dan keras boleh membicarakan kesakitan, kesunyian dan membosankan - tentang keletihan, menuntut, episodik, di mana si kecil "menjerit" - tentang kelaparan, invocatory - isyarat penggera, kanak-kanak itu takut.
  • Pastikan airnya cukup panas Suhu udara di bilik mandi dan bilik tidur adalah normal.
  • Ambil gelang dan mainan getah di bilik mandi.
  • Pilih yang lembut dan menyenangkan untuk tuala sentuh untuk anak anda, supaya kulit bayi tidak mengalami kesan kasar.
  • Adakah semua manipulasi dengan tangan yang hangat, sentuhan jari sejuk, kanak-kanak biasanya tidak suka.
  • Elakkan bunyi bising, jeritan, pergerakan secara tiba-tiba semasa dan selepas mandi. Pergerakan tenang dan yakin tangan ibunya mempunyai kesan menenangkan yang menakjubkan pada bayi.
  • Mandi bayi setiap hari pada masa yang sama. Ini harus didahului oleh tindakan yang sama, dalam urutan yang ketat (urut, mandi udara). Kemudian kanak-kanak itu dapat dengan cepat membiasakan diri dengan jadual yang ditawarkan kepadanya. Ketagihan akan menyebabkan sikap yang lebih rileks terhadap air, dan urut, dan makan malam.

Mengenai cara mandi kanak-kanak, lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan