Air kencing gelap dalam kanak-kanak

Kandungannya

Ibu bapa yang berwibawa sentiasa melihat perubahan dalam keadaan bayi, jadi warna kencing yang luar biasa dapat mengganggu dan menakutkan mereka. Adakah air kencing gelap merupakan gejala penyakit, mengapa ia boleh mengubah warna dan apa yang perlu dilakukan jika tiba-tiba menjadi lebih gelap daripada biasa?

Warna apa yang harus normal?

Warna biasa untuk air kencing seorang kanak-kanak berwarna kuning dalam warna yang berbeza. Ini boleh menjadi warna kuning cahaya, dan lebih gelap - semuanya bergantung kepada kepekatan bahan-bahan yang dibubarkan di dalamnya (khususnya, garam dan pigmen). Dalam bayi yang hanya menerima susu ibu atau campuran, air kencing biasanya sangat ringan. Dalam anak yang lebih tua, ia memperoleh warna kuning yang lebih sengit. Di samping itu, pada waktu pagi selepas tidur ia menjadi lebih gelap, kerana ia lebih tertumpu.

Air kencing kuning adalah normal
Warna air kencing yang normal harus berwarna kuning

Kemungkinan penyebabnya

Antara faktor yang tidak berbahaya yang mempengaruhi warna air kencing, memancarkan makanan, rejim air dan ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, kegelapan cecair biologi ini dapat dilihat dalam kes penyakit yang serius.

Oren kuning

Selalunya, penampilan seperti warna air kencing menyebabkan:

 • Makan banyak lobak dan makanan lain yang mempunyai pigmen oren dan kuning.
 • Penerimaan persediaan multivitamin.
 • Mengambil ubat-ubatan kumpulan phenothiazine, serta rifampicin.
 • Dehidrasi.

Coklat gelap

Perolehan warna coklat urin adalah mungkin dengan:

 • Dehidrasi. Ia boleh berlaku sekiranya tidak cukup minum dan dalam keadaan berbahaya, seperti suhu tinggi, muntah, penyakit jantung dan penyakit lain.
 • Makan hidangan dari kekacang, aloe, dan rumpun.
 • Penerimaan tetamu julap dan ubat-ubatan anti-malaria, serta ubat-ubatan lain.
 • Penyakit pundi hempedu dan hati.
 • Glomerulonephritis.
 • Keracunan kimia.

Baca lebih lanjut mengenai artikel berkenaan air kencing coklat pada kanak-kanak.

Air kencing
Apabila air kencing mempunyai warna yang luar biasa, adalah perlu untuk menganalisis diet kanak-kanak dan, sekiranya pengulangan keadaan, segera berjumpa dengan doktor.

Merah

Pewarna tersebut mungkin muncul sebagai hasilnya:

 • Makan makanan dengan pigmen merah, seperti bit, hidangan rhubarb dan beri merah. Pada masa yang sama, ketelusan air kencing akan kekal, kanak-kanak tidak akan mempunyai gejala yang lebih membimbangkan, dan dalam sehari selepas pemberhentian penggunaan makanan tersebut, warna akan menjadi normal.
 • Mengambil metronidazole, ibuprofen, rifampicin, julap dan ubat lain yang tertentu.
 • Tumpahan darah Bayangan ini menjadi merah kotor, dan kekeruhan muncul dalam air kencing (gumpalan darah juga dapat dikesan). Di samping itu, kanak-kanak sering mengadu kesakitan dan gejala lain.
 • Pemusnahan sel darah merah. Dengan patologi ini mendapat sejumlah besar hemoglobin.
 • Kemusnahan otot Ia membawa kepada hakikat bahawa air kencing diekskresikan dengan sejumlah besar myoglobin.
 • Piello atau glomerulonefritis. Dalam kes ini, terdapat tanda-tanda tambahan keradangan buah pinggang dan kekeruhan air kencing.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku air kencing merah pada kanak-kanakbaca dalam artikel lain.

Greenish / Blue Tint

Urin boleh mendapat naungan sedemikian selepas makan hidangan asparagus, serta mengambil indomethacin, kompleks vitamin B kompleks, metilena biru dan beberapa ubat lain.Juga, warna seperti ini boleh mencadangkan bahawa kanak-kanak itu tidak pernah dicerna tryptophan atau terdapat penyakit keturunan di mana paras darah kalsium bertambah.

Air kencing hijau pada kanak-kanak
Warna hijau atau biru air kencing paling sering dikaitkan dengan ubat.

Gejala amaran tambahan

Ibu bapa perlu dimaklumkan oleh tanda-tanda berikut gangguan kepada kesihatan mereka:

 1. Sakit di bahagian belakang, perut, otot, dan juga semasa kencing.
 2. Demam, kelesuan, keengganan makan, kelemahan.
 3. Urin sangat keruh, serta rupa bau yang kuat.
 4. Kencing manis yang kerap atau terlalu jarang.
 5. Yellowness kulit dan sclera, serta gatal-gatal kulit dan perubahan warna kotoran.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai gejala sedemikian, ia harus ditunjukkan kepada pakar tanpa berlengah-lengah.

Apa yang perlu dilakukan

Mengabaikan hakikat bahawa masalah gelap kencing kanak-kanak tidak seharusnya, kerana ia boleh menjadi tanda-tanda kedua-dua keadaan yang tidak berbahaya dan patologi yang agak berbahaya. Untuk mengenal pasti punca warna gelap akan membantu doktor, yang akan menghantar serbuk untuk penyelidikan tambahan. Antaranya ialah pemeriksaan darah biokimia, Kajian Ultrasound, Ujian antibodi serologi hepatitis dan pelantikan lain.

Kanak-kanak di doktor
Doktor mengesahkan penyakit dan merawat rawatan.

Rawatan

Selepas menentukan penyebab kemerosotan air kencing, doktor akan mencadangkan rawatan bergantung kepada masalah kesihatan yang dikenalpasti. Sekiranya menjadi lebih gelap disebabkan oleh dehidrasi, usaha harus dilakukan untuk menormalkan keseimbangan air di dalam badan.

Apabila hepatitis C dikesan, makanan khas, enzim, hepatoprotectors dan ubat-ubatan lain ditetapkan. Sekiranya sebab warna gelap adalah penyakit buah pinggang, antibiotik, diuretik dan ubat-ubatan lain yang ditetapkan bergantung kepada penyakit ini.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan