Bau air kencing yang kuat pada seorang kanak-kanak

Kandungannya

Dalam bayi yang baru lahir, air kencing tidak mempunyai bau, tetapi dengan usia ia menjadi lebih seperti air kencing orang dewasa dan mendapat bau. Ibu bapa perlu tahu mana yang normal dan apabila perlu untuk menjaga.

Apa yang perlu dilakukan?

Bau dalam air kencing seorang kanak-kanak biasanya agak spesifik, tetapi tidak tajam. Itulah sebabnya rupa bau yang sangat jelas atau tidak menyenangkan selalu membangkitkan pemikiran penyakit dalam bayi. Perubahan sedemikian tidak boleh diabaikan, walaupun ia berlaku bahawa kanak-kanak itu benar-benar sihat.

Urin pada kanak-kanak
Sesetengah penyakit boleh didiagnosis dengan penampilan dan bau air kencing.

Bau seperti ammonia

Kemunculan bau seperti ini menunjukkan pelanggaran kesihatan bayi. Pertama anda perlu mengecualikan kehadiran diabetes dan acetonemia. Dalam kencing manis, air kencing boleh memperoleh tidak hanya bau ammonia, tetapi menyerupai cuka sari apel atau ammonia. Pada masa yang sama, kanak-kanak juga akan mempunyai tanda-tanda penyakit lain, contohnya, meningkatkan kehausan, kehilangan berat badan, kulit kering, gangguan kekerapan buang air kecil, dan lain-lain. Ia juga boleh berlaku apabila jangkitan saluran kencing.

Bau aseton

Penampilan bau aseton menunjukkan peningkatan rembesan badan keton air kencing anak, apa yang berlaku apabila sejumlah besar keton dalam darah. Meningkatkan tahap aseton dalam darah adalah disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk tekanan emosi atau fizikal. Jika anak anda sudah mempunyai kes-kes aseton, anda harus memastikan bahawa bayi tidak mempunyai kelaparan atau kerja keras yang panjang. Apabila kanak-kanak itu letih, beri dia makanan yang manis yang akan menghalang penampilan keton.

Jalur ujian untuk menentukan aseton di dalam air kencing
Jalur ujian khas akan membantu menentukan tahap aseton dalam air kencing seorang kanak-kanak.

Bau seperti ikan basi

Penampilan bau yang tidak menyenangkan menyerupai ikan busuk adalah ciri trimethylaminuria. Ini adalah penyakit genetik di mana trimethylamine terakumulasi dalam tubuh, menyebabkan kemunculan bau hanyir dari air kencing, peluh, udara dan kulit manusia.

Dengan patologi genetik yang lain, bau air kencing juga menjadi tidak menyenangkan dan mula menyerupai jamur atau tikus (menandakan phenylketonuria), gula terbakar (ia berlaku dengan leucine), kubis (diperhatikan semasa tyrosinemia).

Kemungkinan penyebabnya

Untuk mengubah bau air kencing kanak-kanak memimpin faktor-faktor berikut:

  1. Perubahan dalam keseimbangan air. Seorang kanak-kanak boleh minum terlalu sedikit cecair atau kehilangannya, contohnya, apabila muntah atau berpeluh dalam cuaca panas. Juga penyebabnya mungkin menjadi masalah pernafasan hidung.
  2. Perubahan diet. Air kencing seorang anak yang kelaparan, serta bayi, menu yang mempunyai terlalu banyak makanan cepat saji, makanan manis, makanan protein berlemak, makanan laut, pedas, mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Ia juga boleh berubah jika anak makan lobak, bawang putih, asparagus atau kubis. Dalam bayi, produk baru mungkin dipengaruhi oleh makanan baru atau campuran baru, serta perubahan diet ibu penjagaan.
  3. Gangguan metabolik, disebabkan oleh patologi genetik.
  4. Antibiotik dan ubat lain.
  5. Linen popok atau linen lentur. Dalam kes ini, bau akan menjadi tidak menyenangkan pada waktu pagi.
  6. Rickets Ia menyebabkan perubahan dalam bau air kencing seorang bayi sehingga berusia satu tahun, dan juga memperlihatkan diri dengan berpeluh telapak tangan, selera makan yang kurang enak, tidur terganggu, dan gejala lain kekurangan vitamin D.
  7. Perubahan hormon dengan penyesuaian remaja hormon. Ini adalah fenomena sementara, tetapi penting bagi ibu bapa untuk membiasakan anak remaja dengan peraturan penjagaan badan dan kebersihan.
  8. Penyakit berjangkit sistem perkumuhan. Bau yang tidak menyenangkan muncul di sistitis, serta uretritis, pyelonephritis dan keradangan lain.
  9. Diabetes. Urin dengan penyakit ini diekskresikan dalam kuantiti yang banyak, sementara ia memberikan ammonia.
  10. Penyakit hati. Bukan sahaja menjadi berbau tidak menyenangkan, tetapi juga memperoleh warna gelap.
Kanak-kanak dengan ibu makan
Penggunaan makanan tertentu boleh menyebabkan perubahan bau air kencing.

Apa yang perlu dilakukan

Perubahan satu kali bau tidak memerlukan apa-apa tindakan, terutama jika ibu bapa dapat melihat kesan pemakanan. Sekiranya anda mengalami bau air kencing yang kuat selama beberapa hari, anda perlu menghubungi pakar pediatrik anda dan lulus darah dan air kencing kanak-kanak untuk analisis. Apabila bau ammonia mesti ditentukan gula darah bayi.

Jika anda mengesyaki kehadiran dalam air kencing asetonAnda boleh mengesahkan ini walaupun di rumah, menggunakan jalur ujian khas. Dengan tindak balas positif kepada aseton, pertama sekali anda perlu memberi glukosa kanak-kanak itu. Anda boleh memberi bayi anda minum glukosa dari ampul atau mengunyah tablet dengan glukosa, dan juga membuat rebusan kismis atau teh hangat dengan madu untuk kanak-kanak.

Sekiranya anda mengaitkan keadaan dengan dehidrasi, adalah penting untuk memberi anak minum lebih banyak. Ini amat penting dalam kehadiran cirit-birit atau muntah-muntah, serta dalam penyakit dengan suhu badan yang tinggi. Dalam kes ini, sangat penting untuk mengelakkan sisa besar cecair, dan semuanya menormalkan dengan sendirinya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan