Urin air kencing pada kanak-kanak

Kandungannya

Ibu bapa yang berminat segera melihat perubahan dalam keadaan anak mereka. Tetapi, melihat bahawa air kencing bayi telah menjadi berlumpur, dengan kekotoran atau serpihan, terlalu awal untuk mengalami. Mari kita lihat sama ada ia boleh berada dalam anak yang sihat dan apa yang disaksikannya.

Air kencing yang normal jelas?

Normal air kencing bayi biasanya cecair kuning jelas.

Walau bagaimanapun, kekeruhan tidak selalu menjadi tanda penyakit dan gangguan pada tubuh kanak-kanak. Malah pada bayi yang sihat, ia menjadi mendung ketika berada pada suhu bilik untuk waktu yang lama. Garam yang terkandung di dalamnya menjadi mendakan mendung.

Dalam penyakit, kekeruhan disebabkan oleh bakteria, leukosit, garam, dan lendir yang memasukinya. Ia juga boleh mengubah warna dan bau.

Bayi duduk
Menganalisis kencing bayi untuk ketelusan, bau dan warna

Pada bayi

 • Kekeruhan air kencing pada bayi baru lahir dianggap normal, tetapi hanya beberapa hari selepas kelahiran, ia menjadi telus.
 • Pada bayi yang diberikan makanan pelengkap, ia juga mungkin kehilangan ketelusannya, tetapi keadaan ini cepat berlalu.
 • Dalam tempoh latihan potty, kekeruhan dapat dilihat pada bahagian pagi. Ia dikaitkan dengan jarak yang panjang antara mengosongkan, jika bayi tidak membuang air kecil pada waktu malam.

Kemungkinan penyebabnya

Ibu bapa mungkin melihat kekeruhan air kencing pada bayi dalam hal:

 • Dehidrasi yang disebabkan oleh muntah, rejimen minum yang tidak mencukupi, cirit-birit, pendedahan berpanjangan kepada keadaan panas, dan faktor-faktor lain.
 • Perubahan tajam dalam pemakanan.
 • Selesema dan jangkitan virus disertai oleh demam.
 • Burns teruk.
 • Proses keradangan sistem kencing.
 • Parenchymal atau jaundis mekanikal.
 • Bayi kebersihan yang lemah.
 • Penggunaan jangka panjang antibiotik atau vitamin.
 • Appendicitis (kekeruhan yang berkaitan dengan sakit perut dan kemerosotan keadaan keseluruhan serbuk).
Kencing air kencing
Kerana air kencing keruh boleh menunjukkan kehadiran penyakit yang serius, diagnosis tambahan diperlukan.

Sedimen

Kehadiran sedimen dalam air kencing seorang kanak-kanak perlu diberitahu, kerana ia menunjukkan peningkatan risiko pembentukan batu akibat banyak garam. Dalam kes yang jarang berlaku, ia mungkin menunjukkan hepatosis berlemak. Ciri-ciri kongenital berfungsi sistem perkumuhan bayi juga boleh menyebabkan penampilan sedimen.

Di samping itu, jika bentuk sedimen dalam air kencing, ia mungkin menjadi tanda diabetes. Dalam kes ini, terdapat bau yang manis.

Adakah mungkin untuk menganalisis di rumah?

Sekiranya ibu bapa tidak berpeluang untuk mengambil air kencing untuk analisis, mereka boleh menentukan punca kekeruhan. Harus diingat bahawa hasil pemeriksaan rumah itu tidak akan dapat dipercaya 100%, jadi sebaik sahaja peluang muncul, air kencing bayi harus segera diperiksa di laboratorium. Analisis kekeruhan di rumah dapat meyakinkan ibu dalam kes-kes di mana makanan adalah punca perubahan tersebut.

Ujian kekeruhan air kencing di rumah
Adakah ujian di rumah. Sekiranya tidak ada sebab untuk dibimbangkan, dia akan menunjukkannya kepada anda.

Selepas mengumpul bahagian pertama air kencing di dalam bekas kaca kecil, ia perlu dimasukkan ke dalam kuali yang dipenuhi dengan air. Memanas air di dalam periuk, anda perlu melihat isi balang.

 • Jika kekeruhan kekal tidak berubah, ini mungkin menjadi tanda proses keradangan di dalam tubuh kanak-kanak.
 • Sekiranya air kencing kelihatan lebih telus, oksalat adalah penyebab penampilannya yang mendung.
 • Sekiranya kandungan balang menjadi lebih keruh, ia mengandungi banyak fosfat, dan mereka yang menjadi punca seperti ini.

Dalam kes pertama, anda mesti lulus air kencing kanak-kanak itu ke makmal untuk dianalisis. Dalam varian kedua dan ketiga, tidak ada sebab untuk mengalami.

Petua untuk ibu bapa

Ketepatan keputusan analisis sangat dipengaruhi oleh waktu pengumpulan sampel, kemurnian wadah pengumpulan, dan waktu penyimpanan sebelum ujian, oleh karena itu patuhi aturan

 • Adalah dinasihatkan untuk mengumpul bahagian pagi selepas prosedur kebersihan.
 • Bekas pengumpulan mestilah steril.
 • Urin perlu dihantar ke makmal tidak lewat daripada 1-2 jam selepas pengumpulan.

Di samping itu, menjaga rejim minuman yang mencukupi bayi. Jangan biarkan kes apabila anak tidak boleh membuang air kecil untuk masa yang lama. Juga memberi perhatian yang cukup terhadap kebersihan serbuk.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan