Darah dalam air kencing seorang kanak-kanak

Kandungannya

Sebaik sahaja ibu bapa melihat pengaliran darah dalam air kencing kanak-kanak, mereka segera berpaling kepada ahli pediatrik atau pakar urologi. Keadaan semacam itu biasanya merupakan sebab untuk berunding segera dengan doktor, kerana penampilan darah boleh menjadi tanda penyakit serius.

Sebabnya

Selalunya, pengesanan darah dalam air kencing kanak-kanak menunjukkan penyakit buah pinggang, tetapi penyebab extrarenal juga boleh menyebabkan hematuria. Darah boleh muncul apabila:

 • Penyakit keturunan saluran kencing.
 • Luka berjangkit sistem perkumuhan.
 • Kegagalan buah pinggang.
 • Pemendapan garam dan batu di dalam buah pinggang atau pundi kencing.
 • Glomerulonephritis.
 • Kerosakan ke saluran kencing.
 • Masalah dengan pembekuan darah.
 • Mengurangkan imuniti dalam jangkitan virus dan selesema.
 • Masalah dengan bekalan darah buah pinggang, khususnya, dengan trombosis ginjal buah pinggang.
 • Penyakit sistemik.
 • Proses tumor.
Kanak-kanak di hospital - pemeriksaan oleh doktor
Kehadiran darah dalam air kencing adalah sebab untuk pergi ke doktor

Mempunyai bayi baru lahir

Selalunya ibu bapa disalah anggap sebagai kemerahan darah air kencing bayi yang baru lahir, yang lazimnya berlaku pada hari-hari pertama kehidupan bayi akibat lebihan urat. Keadaan ini dipanggil infark asid urik dan bukan tanda penyakit bayi.

Walau bagaimanapun, darah mungkin memasuki air kencing bayi yang baru lahir, contohnya, dalam trauma kelahiran, patologi renal kongenital, atau jangkitan saluran kencing serbuk.

Mempunyai bayi

Pada tahun pertama kehidupan, kapal-kapal di dalam badan bayi masih sangat rapuh, jadi apa-apa masalah kesihatan boleh menyebabkan kerosakan kepada mereka. Walaupun sejuk dengan demam yang tinggi atau tenaga fizikal yang berat boleh menyebabkan kencing dengan darah.

Oleh kerana penjagaan bayi yang tidak wajar, jangkitan saluran kencing mungkin berkembang, sebagai contoh, bayi mungkin mengalami cystitis atau uretritis.

Di samping itu, hematuria yang dikesan di peringkat awal mungkin menunjukkan keabnormalan kongenital, perkembangan glomerulonephritis atau diatesis hemoragik.

Bayi terkejut
Darah dalam air kencing biasanya bukan satu-satunya gejala penyakit

Dalam kanak-kanak yang lebih tua

Urin dengan pengadukan darah pada anak-anak yang lebih tua sering menunjukkan penyakit buah pinggang atau pundi kencing. Ini adalah gejala biasa cystitis atau nefritis.

Darah juga boleh muncul apabila bentuk batu dalam saluran kencing - ia boleh merosakkan membran mukus dan menyebabkan pendarahan. Sering kanak-kanak yang lebih tua dan pendarahan dari saluran kencing yang disebabkan oleh kecederaan.

Diagnostik

Sebilangan besar eritrosit dalam air kencing mengubah warna air kencing (menjadi merah) dan dipanggil hematuria kasar. Ibu bapanya melihat secara visual dan segera mendapatkan bantuan perubatan. Walau bagaimanapun, kanak-kanak mungkin mempunyai keadaan lain yang dipanggil microhematuria, apabila darah memasuki air kencing, tetapi secara kebetulan ia tidak dapat dilihat. Masalah seperti itu hanya boleh dikenalpasti dalam kajian makmal air kencing.

Sekiranya terdapat kecurigaan darah dalam air kencing bayi, adalah penting untuk lulus urinalisisjuga Sampel Kakovsky-Addis dan Nechiporenko. Juga, kanak-kanak itu akan diberikan kepada ujian ultrasound dan darah. Dalam sesetengah kes, doktor menghantar bayi pada tomografi, cystoscopy atau x-ray.

Sekiranya darah muncul apabila bayi mula membuang air kecil, maka masalah dengan uretra adalah penyebabnya. Jika pembuangan darah dicatatkan pada akhir kencing, ini berlaku dengan lesi pundi kencing.

Pengesanan tambahan dalam analisis protein air kencing mengesahkan kerosakan buah pinggang.Sekiranya terdapat pembekuan darah dalam air kencing, ia juga mempunyai ciri-ciri penyakit buah pinggang, tetapi juga boleh diperhatikan apabila pendarahan dari bahagian-bahagian lain dari sistem perkumuhan.

Makanan bayi
Menganalisis pemakanan anak itu untuk hari yang lalu dan berfikir sama ada produk boleh mengotorkan air kencing merah.

Apa yang perlu dilakukan

Perkara pertama yang penting untuk dilakukan untuk ibu bapa yang mengetahui darah dalam air kencing kanak-kanak adalah untuk memastikan bahawa air kencing sebenarnya termasuk sel darah. Mula-mula anda perlu ingat sama ada kanak-kanak itu telah makan apa-apa produk dengan pigmen merah (bit, blueberries, gula-gula dan lain-lain) sehari sebelumnya, dan juga jika dia mula mengambil apa-apa ubat baru. Jika ya, pastikan anak itu minum cukup, dan tidak lama lagi air kencing akan berubah menjadi kuning lagi.

Sekiranya sambungan dengan ubat dan produk tidak dijumpai, anda perlu pergi ke doktor. Pakar akan menetapkan ujian air kencing, serta ujian darah kanak-kanak, yang akan membolehkan untuk mengenal pasti punca masalah dan memulakan penghapusannya pada masa yang tepat.

Kanak-kanak dan pakar pediatrik
Rawatan penyakit harus dilakukan hanya di bawah pengawasan doktor yang berwibawa.

Sebab mengapa anda tidak perlu bimbang tentang kehadiran jejak darah dalam air kencing

Pengekstrakan darah dalam air kencing dianggap boleh diterima jika:

 • Kateter dimasukkan ke dalam uretra seorang kanak-kanak. Kemunculan darah adalah mungkin dan beberapa hari selepas pengekstrakannya.
 • Kanak-kanak memegang cystoscopy. Darah boleh dikeluarkan pada hari prosedur dan beberapa hari selepas itu.
 • Prosedur itu dilakukan menghancurkan atau mengeluarkan batu dari buah pinggang.
 • Pada malam analisis, kanak-kanak itu mempunyai tenaga yang sangat sengit.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan