Air kencing merah pada kanak-kanak

Kandungannya

Keadaan kencing kanak-kanak membantu menentukan sama ada bayi itu sihat atau harus ditunjukkan kepada doktor dengan segera. Kebimbangan ibu bapa selalu menyebabkan perubahan warna, terutamanya jika warna tiba-tiba berubah menjadi merah. Ini menunjukkan kemunculan darah di dalamnya, tetapi bukan sahaja pendarahan boleh menyebabkan warna merah. Mengapakah kencing bayi bayi menjadi merah dan apa yang perlu dilakukan oleh ibu bapa dalam kes ini?

Sebabnya

Perolehan warna merah kencing mungkin disebabkan oleh:

  • Makan makanan dengan pigmen merah.
  • Penggunaan dadah.
  • Pengekstrakan urat yang berlebihan dengan air kencing.
  • Kecederaan kepada organ sistem perkumuhan.
  • Penyakit radang pundi kencing atau buah pinggang.
  • Urolithiasis.
  • Gangguan pembekuan darah.
  • Proses berjangkit akut.
  • Usaha keras fizikal.
Bayi makan
Pemutihan air kencing mungkin disebabkan oleh memakan makanan tertentu.

Mempunyai bayi baru lahir

Warna merah kencing bayi, yang baru lahir, adalah normal dan dikaitkan dengan pemakanan kolostrum bayi, di mana terdapat sedikit air. Ini menyebabkan perkumuhan urat yang berlebihan dalam air kencing bayi yang baru lahir, yang menyebabkan bayangan merah bata. Keadaan ini dipanggil infark asid urik, tetapi nama ini tidak boleh menakutkan ibu bapa.

Pada hari kedua atau ketiga, warna air kencing menjadi merah jambu, dan selepas beberapa hari ia memperoleh warna kuning biasa, atau bahkan menjadi tidak berwarna.

Mempunyai bayi

Penyebab umum kemerahan pada usia ini ialah pengenalan makanan pelengkap. Sekiranya seorang anak kecil telah mencuba bit, blueberry, lada merah, blackberry atau produk lain yang boleh menghidap air kencing, jangan risau. Pigmen dari produk ini akan berubah warna untuk masa yang singkat.

Di samping itu, kemerahan air kencing bayi mungkin dikaitkan dengan penggunaan ubat-ubatan dan penyakit dengan mabuk. Walau bagaimanapun, ia sering juga merupakan tanda masuk darah ke dalamnya, jadi kemerahan harus selalu menarik perhatian ibu bapa dan menjadi alasan untuk bayi itu diperiksa oleh seorang doktor.

Dalam kanak-kanak yang lebih tua

Kemerahan air kencing seorang anak yang lebih tua dikaitkan dengan jangkitan saluran kencing, senaman berlebihan, ubat, kecederaan, dan perubahan dalam diet.

Jika menu kanak-kanak mengandungi sejumlah besar lada merah, hidangan bit, beri merah, rhubarb, air kencing menjadi merah kerana pigmen dalam produk ini. Juga, apa-apa perubahan boleh disebabkan oleh penggunaan gula-gula gula dengan pewarna merah.

Mengapa merah gelap?

Warna merah gelap, warna coklat hampir muncul akibat darah masuk dari buah pinggang. Penyebabnya ialah glomerulonephritis, tumor buah pinggang, urolithiasis atau pyelonephritis. Juga gelap mungkin disebabkan oleh hepatitis.

Air kencing merah dalam kanak-kanak
Jika anak anda mempunyai air kencing berwarna merah gelap, berjumpa doktor dengan segera.

Bagaimana untuk menentukan sama ada air kencing berwarna merah dengan darah atau bit?

Pertama sekali, anda perlu menilai sama ada air kencing berawan. Sekiranya kekeruhan berlaku, kemungkinan besar kemerahan disebabkan oleh kemasukan darah. Selepas makan bit, walaupun ia akan menjadi merah, ia akan kekal telus.

Seterusnya, anda perlu mencurahkan sedikit soda ke dalam sampel air kencing merah, kemudian tuangkan sedikit cuka meja. Jika penampilan warna merah disebabkan oleh hidangan dengan bit, penambahan soda akan mengeluarkan warna merah, dan apabila cuka ditambah kepadanya, kemerahan muncul sekali lagi. Sekiranya penyebabnya adalah pendarahan, soda mahupun cuka tidak akan memberi kesan kepada noda.

Apa yang perlu dilakukan

Jika ibu bapa menyedari bahawa air kencing kanak-kanak telah memperoleh warna merah, anda perlu menganalisis sama ada perubahan itu berkaitan dengan makanan atau dadah. Untuk mengecualikan penyakit sistem perkumuhan, bayi akan diberikan ujian air kencing. Sebagai tambahan kepada kajian umum, boleh diberikan Ujian Nechiporenko atau Kakovsky Addis.

Bayi cantik dalam pakaian kuning
Ujian tambahan akan membantu untuk mendiagnosis dengan tepat

Juga, doktor akan mencadangkan kajian ultrasound buah pinggang dan pundi kencing. Ujian darah juga akan membantu menentukan sama ada bayi itu kehilangan sel darah merah dalam air kencing, dan selepas coagulogram dilakukan, mungkin akan memastikan bahawa tidak ada pelanggaran sistem pembekuan. Dalam sesetengah kes, bayi boleh dirujuk untuk X-ray, cystoscopy atau tomografi.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan