Urin tidak berwarna dalam kanak-kanak

Kandungannya

Perubahan dalam warna air kencing boleh banyak memberi tahu, contohnya, mengenai diet bayi, serbuk ubat atau pelbagai penyakit. Tetapi bagaimana jika air kencing bayi tiba-tiba menjadi berubah warna dan kelihatan seperti air? Adakah ia berbahaya dan tanda penyakit?

Warna apa yang harus normal?

Warna air kencing dipengaruhi oleh kandungan pigmen, yang dipanggil urochromes. Warna air kencing pada bayi yang sihat adalah kuning, dan keamatan warna dapat dari warna kuning yang sangat terang kepada yang sangat kaya. Lebih banyak pigmen dalam air kencing bayi, semakin sengit warna cecair akan. Dalam kes ini, pada waktu pagi, air kencing bayi akan menjadi lebih gelap, kerana ia tertumpu semasa tidur malam.

Air kencing kuning pada kanak-kanak
Urin pada anak-anak harus kuning normal

Kemungkinan penyebabnya

Kemunculan air kencing berwarna pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh:

  • Penggunaan sejumlah besar cecair, serta makanan, di mana banyak air (contohnya, tembikai). Buah pinggang perlu mengeluarkan cecair yang dihasilkan dalam kuantiti yang lebih besar, yang menyebabkan klarifikasi air kencing.
  • Diabetes mellitus. Salah satu daripada simptomnya ialah peningkatan dahaga, dan sejak air memasuki tubuh yang berlebihan, ia dikumuhkan dalam jumlah lebih banyak, dan terdapat sedikit pigmen dalam air kencing.
  • Diabetes mellitus. Untuk penyakit ini juga dicirikan oleh dahaga yang berterusan, dan buah pinggang cuba membantu dalam penyingkiran glukosa, oleh itu, bekerja dengan lebih aktif.
  • Kegagalan buah pinggang. Oleh sebab penyakit ini, fungsi buah pinggang adalah terjejas, jadi cecair badan tidak diserap kembali ke buah pinggang, yang boleh mengakibatkan dehidrasi.
  • Penggunaan ubat diuretik. Urine meninggalkan pundi kencing lebih cepat daripada ia tepu dengan pigmen.
Bayi bayi di doktor
Jika anda yakin bahawa penjelasan air kencing tidak dikaitkan dengan penggunaan cecair yang besar, anda harus berjumpa doktor.

Bilakah saya perlu pergi ke doktor?

Jika air kencing kanak-kanak itu menjadi sangat pucat, hampir telus, seperti air, manakala jumlah urin yang dikumuhkan telah meningkat, kanak-kanak itu mesti ditunjukkan kepada pakar.

Perlu diperhatikan bahawa untuk air kencing bayi bayi, warna pucat adalah variasi norma, kerana pada bulan pertama selepas kelahiran, fungsi ginjal hanya terbentuk, dan bayi hanya menerima susu ibu atau campuran.

Jika kanak-kanak itu mengeluarkan air kencing kuning, dan kemudian dia tiba-tiba cerah, anda harus pergi bersama bayi kepada pakar pediatrik. Dokter akan menghantar bayi ke ujian darah dan air kencing klinikal, dan jika perlu untuk kajian lain, serta pemeriksaan oleh ahli nefrologi atau endocrinologist.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan