Serpihan putih dalam air kencing seorang kanak-kanak

Kandungannya

Apa-apa kekotoran dalam air kencing yang dikesan oleh ibu bapa boleh menjadi tanda penyakit atau gejala tidak berbahaya yang dikaitkan dengan diet bayi. Bagaimana jika air kencing bayi anda mengandungi kepingan putih? Kenapa mereka boleh muncul di dalam air kencing kanak-kanak, seperti yang dibuktikan dan patut dibimbangkan? Katakanlah.

Di manakah serpihan datang?

Perubahan dalam air kencing kanak-kanak menunjukkan kerja buah pinggang dan organ lain sistem perkumuhan. Urin dihasilkan di buah pinggang apabila darah melepasi sistem penapisan mereka. Jadi ia dibersihkan daripada toksin, bahan berbahaya dan sebatian lain, tetapi semua unsur penting darah (protein, sel, glukosa dan lain-lain) dikembalikan ke darah. Sekiranya kerja buah pinggang terjejas, mereka tidak akan diserap, tetapi akan hilang dengan air kencing. Ini adalah salah satu sebab penampilan serpihan dalam air kencing.

Serpihan putih banyak ibu bapa mencadangkan bahawa ini adalah protein yang anak itu hilang dengan air kencing. Tetapi kepingan-kepingan tersebut tidak selalu menjadi rahsia protein. Sebenarnya, molekul protein sangat kecil dan perkumuhan mereka dalam air kencing paling sering dilihat hanya semasa analisis. Secara visual, proteinuria ditentukan agak jarang berlaku dan berlaku dalam kes patologi serius buah pinggang.

Kanak-kanak bercakap di telefon
Penampilan serpihan dalam air kencing adalah isyarat yang membimbangkan. Untuk mengecualikan faktor rawak, analisis kehadiran floc semasa kencing berikutnya.

Selalunya, kepingan putih adalah sel epitelium, leukosit dan bakteria, yang boleh memasuki air kencing dalam kes-kes penyakit dan pengumpulan sampel yang salah untuk analisis. Juga serpihan seperti itu boleh garam air kencing bayi dalam kuantiti yang besar.

Sebabnya

Serpihan putih boleh muncul di dalam air kencing akibat penyakit, dan di bawah pengaruh perubahan dalam pemakanan anak. Kehadiran kemasukan dalam air kencing boleh menunjukkan masalah dengan ginjal, pundi kencing, uretra. Satu lagi punca penyebab pemberbukuan adalah pengumpulan air kencing yang tidak betul untuk analisis. Dalam kes ini, mikroorganisma dan leukosit dari alat kelamin anak boleh memasuki air kencing.

Di rumah, ibu bapa boleh menentukan bagaimana serpihan berbahaya putih dalam air kencing. Untuk kanak-kanak ini diminta untuk membuang air kecil dalam dua balang telus - pertama sekali, dan kemudian di dalam yang lain. Jika kepingan putih berada di dalam kumpulan pertama (balang pertama), maka kemungkinan besar pundi kencing atau penyakit urethral adalah penyebab kemasukan sedemikian. Sekiranya kepingan putih kelihatan di bahagian kedua, maka penyakit buah pinggang terungkap sedemikian rupa sehingga menjadi sebab segera membawa anak ke doktor.

Doktor meneliti kanak-kanak itu
Kehadiran serpihan dalam air kencing adalah alasan untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Kemungkinan penyakit

Serpihan putih boleh menjadi salah satu tanda:

  • Glomerulonephritis;
  • Pyelonephritis;
  • Amyloidosis buah pinggang;
  • Thrush;
  • Cystitis;
  • Urethritis akut;
  • Balanoposthitis;
  • Urolithiasis;
  • Kecederaan pelvik kecil;
  • Anomali buah pinggang dan ureter.

Kuasa

A sedimen putih dalam air kencing boleh muncul dengan jenis makanan vegetarian, apabila fosfat mula dikeluarkan dengan lebih banyak air kencing.

Sayuran pemakanan kanak-kanak
Sedimen putih dalam air kencing mungkin dikaitkan dengan pemakanan anak.

Di samping itu, penggunaan produk tenusu kerap, sayur-sayuran dan jus buah-buahan segar membawa kepada kemunculan dendam putih. Perlu juga diperhatikan bahawa kepekatan garam yang meningkat mungkin disebabkan oleh pengambilan cairan yang tidak mencukupi, jadi penting untuk memantau bukan sahaja nutrisi seimbang bayi, tetapi juga rejimen minum yang optimum.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan