Seperti yang dibuktikan oleh bau najis dalam kanak-kanak

Kandungannya

Melihat perubahan dalam pelbagai parameter najis anak, ibu bapa dapat bertindak balas terhadap penyakit itu pada waktunya dan membantu bayi mengatasi penyakit dengan lebih cepat. Salah satu ciri najis yang boleh digunakan untuk memerhatikan bahawa sesuatu yang salah dengan bayi adalah bau bangku. Bagaimana keadaannya normal dan bagaimana ia boleh berubah dengan penyakit?

Mengapa begitu penting?

Bau bau masin memberikan produk makanan yang mereput yang dimakan anak, penampilannya dikaitkan dengan kehadiran indole, hidrogen sulfida, fenol, metana dan skatole. Mengetahui cara mencium kotoran bayi secara normal, lebih mudah bagi ibu bapa menentukan apakah sesuatu yang tidak menyenangkan telah berlaku pada proses pencernaan pada perut kecil.

Bayi dalam popok - bau busuk
Sentiasa menilai bangku kanak-kanak - penunjuk keadaan sistem pencernaannya.

Apa yang perlu dia normal?

Bekas pertama yang mengeluarkan bayi selepas melahirkan (meconium) tidak berbau. Anda boleh mengetahui tentang apa yang telah dicucuk oleh bayi, hanya jika anda melihat lampin. Tetapi sudah sejak hari ketiga kehidupan, jisim tahi bayi mulai berubah, memperoleh warna dan bau bergantung pada jenis pemakanan.

Pada kanak-kanak yang diberi susu ibu, ia biasanya masam. Dalam bayi yang diberi susu formula, ia lebih tajam. Pada masa yang sama, kehadiran bau busuk dalam kotoran kanak-kanak tiruan dianggap sebagai norma. Dalam kanak-kanak yang lebih tua, ia tidak begitu tajam.

Baca lebih lanjut mengenai kerusi bayi biasa baca dalam artikel lain.

Bau mengejutkan

Asid

Pemerolehan bau masam oleh tinja seorang kanak-kanak adalah ciri-ciri dispepsia penapaian. Ia ditunjukkan oleh cirit-birit, bergema di dalam perut, kembung. Dia juga menyatakan dalam najis hijau cecair, sama dengan busa, boleh memberitahu ibu bapa dan doktor bahawa bayi mempunyai masalah dengan penyerapan gula susu.

Bau asap najis dalam kanak-kanak
Bau bau asid pada kanak-kanak biasanya diiringi oleh cirit-birit.

Fetid tajam, kuat

Bau seperti ini boleh mendapat massa fesal sekiranya masalah dengan pankreas (jika fungsinya terjejas disebabkan oleh pankreatitis) dan dengan hypersecretion kolon.

Dia tidak menyukai bayi, yang mula memberi makanan makanan pelengkap yang mengandungi gluten, boleh menjadi gejala penyakit seliak. Juga, najis fetid boleh menjadi manifestasi masalah dengan aliran hempedu ke dalam usus yang disebabkan oleh cholecystitis.

Putrid

Kehadirannya mungkin menunjukkan:

  • Kolitis.
  • Dyspepsia putrid.
  • Gangguan fungsi motor usus.
  • Penguraian makanan yang terganggu di dalam perut.
  • Dysbacteriosis.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan