Inkontinensia pada kanak-kanak - encopresis

Kandungannya

Apabila seorang kanak-kanak mendidih seluarnya, ia memberikan ketidakselesaan dan menyebabkan kebimbangan kepada ibu bapanya. Kenapa mungkin inkontinens kuman dan bagaimana untuk menghilangkan masalah ini?

Apa ini?

Inkontinens fecal adalah buang air besar yang tidak disedari kanak-kanak yang berumur lebih dari tiga tahun. Satu lagi nama untuk perkumuhan najis yang tidak disengaja adalah encopresis. Oleh kerana bayi yang berusia di bawah tiga tahun hanya belajar mengawal kerja usus mereka, pada usia ini, kotoran sukarela tidak dianggap sebagai inkontinensia kotoran.

Encopresis dicatatkan dalam 1-3% kanak-kanak, manakala di kalangan kanak-kanak lelaki gangguan ini beberapa kali lebih biasa. Ibu bapa mungkin tersilap menganggap masalah ini sebagai manifestasi cirit-birit, tetapi lebih sering encopresis mengiringi sembelit yang berpanjangan. Gejala utama encopresis adalah kesan kotoran pada linen.

Encopresis - ketidakstabilan fecal
Encopresis adalah gerakan usus tidak sedarkan diri, jadi anda tidak boleh menyalahkan anak.

Sebabnya

Faktor utama yang menyebabkan inkontinensia fecal dianggap sembelit kronik. Oleh kerana masalah ini, rektum menjulur, dan dubur tidak dapat menutup rapat untuk memegang kotoran. Dalam kebanyakan kes, jenis sembelit ini disebabkan oleh faktor kekurangan zat makanan dan psikologi, misalnya, latihan tandas berterusan.

Sebab-sebab lain dari encopresis adalah:

  • Akibat hipoksia intrauterin, khususnya encephalopathy.
  • Neurosis.
  • Dysbacteriosis.
  • Penyakit usus kongenital.
  • Kecederaan pada bahagian anus dan punggung.
  • Situasi yang menimbulkan tekanan (konflik keluarga, perceraian, kematian ibu bapa dan lain-lain).
  • Jangkitan usus, dipindahkan pada tahun-tahun pertama kehidupan.
  • Penyakit Hirschsprung.

Perkembangan penyakit

Selalunya, masalah itu bermula dengan sama ada diet yang tidak sihat (ada sedikit serat dan air dalam diet kanak-kanak), atau rasa malu kanak-kanak yang berkaitan dengan pembuangan air (jika anak itu malu atau ragu-ragu untuk pergi ke tandas di luar rumah). Hasilnya akan menjadi kotoran berlebihan jumlah besar, yang diisi dengan usus. Oleh kerana itu, pembedahan menjadi traumatis (sering terdapat retak dubur, serta buasir) dan menyakitkan.

Akibat daripada najis yang ditangguhkan di rektum, ia terbentang dan sensitiviti tisunya berkurangan. Alat radang usus mula berkontraksi lebih buruk, dan kanak-kanak itu berhenti merasakan keinginannya untuk kosong. Enopresis yang muncul sebagai hasilnya adalah masalah yang sangat memalukan bagi kanak-kanak, oleh itu keadaannya lebih teruk.

Punca encopresis
Encopresis paling sering dimulakan dengan faktor psikologi atau kerana kekurangan mikronutrien dalam diet.

Diagnostik

Untuk membuat diagnosis, anda perlu bertanya kepada ibu bapa tentang bagaimana anak makan dan bagaimana dia pergi ke tandas. Kadang-kadang pemeriksaan rektal dilakukan pada kanak-kanak untuk menentukan berapa usus yang diregangkan dan diisi dengan najis. Jika penyakit Hirschsprung disyaki, kajian kontras sinar X diberikan kepada bayi.

Rawatan

Seorang pakar pediatrik dan ahli gastroenterologi boleh membantu kanak-kanak dengan ketidaksuburan. Untuk menghapuskan masalah secara berkesan, anda harus secara beransur-ansur menghapuskan sembelit dan membantu usus mula berfungsi dengan normal. Selalunya rawatan itu panjang - 6-12 bulan.

Pertama, usus dibersihkan daripada massa usus yang terkumpul di dalamnya, dan setelah itu mereka memastikan bahawa anak itu tidak mengalami sembelit. Untuk melakukan ini, mereka membetulkan pemakanan bayi, memberikan pengambilan jumlah cecair yang diperlukan ke dalam tubuhnya, menetapkan ubat dengan serat makanan. Semua tindakan akan ditujukan untuk pembentukan tabiat pengosongan yang betul dan pencegahan sembelit. Selalunya doktor juga menetapkan paru-paru. julap dadah dan psikoterapi.

Pencegahan dan Tips Psikologi

Kanak-kanak psikologi mengatakan bahawa untuk mengelakkan inkontinensiaan tinja pada kanak-kanak, ibu bapa harus menghalang perkembangan sembelit dan tidak menimbulkan situasi di mana kanak-kanak itu mungkin mengalami rasa malu yang berkaitan dengan proses pembuangan air. Anda tidak boleh memaksa kanak-kanak untuk mandi, memalukannya dan bersenang-senang. Proses ini perlu dilakukan secara beransur-ansur dengan sokongan maksimum dan kesabaran daripada orang yang tersayang.

Pencegahan penyakit
Tonton nutrisi anak anda dan bersabarlah apabila membesarkan, supaya anda boleh mendapatkan banyak masalah psikologi dan fizikal kanak-kanak.

Lihat video berikut untuk lebih lanjut mengenai penutupan neurotik.

Di dalam diet bayi, makanan yang cukup dengan serat - sayur-sayuran, bijirin, buah-buahan, kekacang. Sekiranya seorang kanak-kanak makan beberapa produk tersebut, meningkatkan kandungannya dalam diet perlu beransur-ansur, supaya kembung tidak muncul. Adalah juga penting bahawa kanak-kanak minum air tulen yang cukup.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan