Bekas hitam dalam kanak-kanak

Kandungannya

Sekiranya massa fecal bayi tiba-tiba menjadi sangat gelap, hampir hitam, ini tidak akan tetap tidak disedari oleh ibu bapa. Apakah sebab-sebab perubahan seperti warna najis bayi?

Apa yang boleh dihubungkan?

Warna hitam najis boleh menjadi gejala penyakit serius sistem pencernaan, tetapi juga terdapat sebab-sebab yang tidak berbahaya bagi pewarnaan ini. Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa warna hitam untuk kerusi bayi sejurus selepas kelahiran adalah benar-benar normal. Kerusi ini dipanggil meconium.

Alasan tidak berbahaya

Perolehan kotoran hitam mungkin disebabkan oleh penggunaan prun, blueberries, anggur gelap, blackberry, ceri, delima, bit dan produk lain.

Prunes
Sesetengah makanan mungkin mencemarkan najis hitam, ini tidak sepatutnya menjadi kebimbangan.

Bijirin hitam

Sekiranya anda mendapati terdapatnya bentuk warna hitam yang berbeza di dalam usus, maka paling sering adalah serpihan makanan yang tidak dicerna di usus kanak-kanak. Dalam bentuk titik hitam, serpihan kulit dan biji anggur, currants, raspberi dan makanan lain boleh dikeluarkan daripada najis anak.

Cacing, rentetan, coretan

Rangkuman pada usus yang kelihatan seperti cacing hitam mungkin muncul kerana penggunaan pisang. Kemasukan sedemikian sering dilihat oleh orang dewasa sebagai cacing, tetapi pada hakikatnya tidak terdapat cacing hitam (cacing yang selalu putih atau kekuningan).

Pisang makan bayi
Penggunaan pisang boleh menyebabkan kulit hitam dalam bentuk cacing. Jangan bimbang, cacing hitam tidak berlaku

Persediaan besi, karbon diaktifkan

Penyebab najis hitam adalah bahan ubat yang mengandung besi. Ia boleh menjadi sama ada zat besi atau vitamin atau suplemen makanan, yang termasuk unsur ini. Dalam kanak-kanak tiruan, warna hitam kotoran boleh menyebabkan campuran dengan jumlah besar besi. Juga warna hitam mengambil kerusi kanak-kanak yang diberi arang aktif.

Antara ubat yang boleh menyebabkan najis hitam, juga boleh dipanggil ubat-ubatan yang mengurangkan pembekuan darah, dan ubat anti-radang. Dengan sendirinya, mereka tidak mengubah warna kerusi, tetapi boleh menyebabkan pendarahan dalaman, yang ditunjukkan oleh cirit-birit kulit hitam.

Alasan yang baik

Salah satu sebab yang paling berbahaya untuk pengambilan kotoran hitam adalah pendarahan dalaman dari salah satu bahagian saluran penghadaman. Pelepasan dengan pendarahan seperti kelihatan seperti cirit-birit hitam. Darah yang dikeluarkan dari kerongkong dan bahagian lain saluran gastrousus, mengubah warna di bawah pengaruh bakteria dan enzim usus. Patologi dimanifestasikan bukan sahaja oleh warna hitam najis, tetapi juga oleh pening, kelemahan, pucat.

Pemeriksaan oleh doktor untuk cirit-birit hitam
Dengan cirit-birit hitam pada anak, jangan teragak-agak dan hubungi doktor

Dengan darah

Jika bayi mempunyai najis hitam di mana terdapat darah, ini boleh menjadi gejala beberapa patologi usus besar (contohnya, penyakit Crohn). Dengan jenis najis ini, anda mesti menghubungi doktor.

Selepas pembedahan

Bekas hitam pasca operasi mungkin menunjukkan pendarahan dalaman terbuka.

Suhu dan hitam dan hijau

Gejala seperti itu adalah ciri jangkitan usus dan juga disertai dengan rasa mual dan sakit perut.

Warna kelabu

Warna najis ini sering muncul selepas pengenalan campuran baru dalam diet artis buatan kecil.Juga, kelabu abu-abu adalah ciri-ciri najis bayi yang menerima susu lembu yang tidak tercemar. Sesetengah makanan dan ubat pelengkap juga boleh menyebabkan naungan najis ini.

Lure
Warna abu-abu najis paling tidak berbahaya dan disebabkan oleh pengenalan makanan pelengkap.

Warna abu-abu kotoran yang dicairkan adalah ciri jangkitan rotavirus, yang, bersama-sama dengan cirit-birit, ditunjukkan oleh demam dan sakit perut. Di samping itu, warna abu-abu berwarna abu-abu adalah mungkin dengan patologi hati dan pankreas.

Apa yang perlu dilakukan

Mengetahui kegelapan kotoran kanak-kanak, adalah perlu untuk menganalisis apa makanan, ubat-ubatan dan minuman yang dimakan bayi pada hari-hari kebelakangan ini. Jika makanan yang biasa dimakan kanak-kanak itu biasa, dan ibu bapa tidak memberi ubat-ubatan yang boleh mengubah warna najis, anda perlu segera berjumpa doktor.

Sekiranya terdapat produk dalam menu kanak-kanak yang boleh menjejaskan najisnya, atau ubat-ubatan yang mengandungi ubat-ubatan dengan sifat pewarna, tonton kanak-kanak selama satu atau dua hari.

Bayi ceria
Perhatikan tingkah laku kanak-kanak dan analisis keadaannya. Jika warna najis normal pada hari berikutnya, dan bayi itu baik-baik saja, jangan risau

Dalam kes apabila najis hitam diekskresikan lebih lama daripada dua hari atau perubahan warna kotoran diulang dari semasa ke semasa, perlu pergi ke pediatrik dengan anak.

Ia juga penting untuk segera menghubungi doktor jika bayi mempunyai demam pada masa yang sama dengan kotoran hitam muncul, terdapat muntah, kelemahan, sakit perut dan gejala buruk yang lain.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan