Hidangan putih atau ringan pada kanak-kanak

Kandungannya

Biasanya, warna najis kanak-kanak berwarna kuning-coklat, dan oleh itu perubahan warna kotoran boleh menakutkan orang dewasa. Kenapa kotoran bayi boleh berubah menjadi putih dan apa yang harus dilakukan ibu bapa dalam kes ini?

Sebabnya

Tinja putih adalah tanda penyakit yang agak serius pada saluran penghadaman, dan gejala tidak berbahaya bagi perubahan dalam pemakanan.

Bayi baru lahir

Massa tinja yang diperuntukkan kepada bayi baru lahir dapat mengubah penampilan mereka bergantung pada pemakanan bayi. Jika seorang kanak-kanak menerima susu ibu, makanan ibu juga mempengaruhi kerusinya.

Memutihkan kerusi bayi baru lahir berlaku apabila campuran itu ditambahkan. Biasanya ia bersifat sementara dan selepas 2-3 hari warna kerusi menjadi biasa lagi. Nasi terang sering muncul pada bayi yang baru lahir, akibat penggunaan antibiotik pada bayi.

Kerusi yang terang pada seorang kanak-kanak
Kerusi kanak-kanak ringan paling ringan selepas mengambil antibiotik atau memperkenalkan makanan pelengkap.

Dalam kanak-kanak yang lebih tua

Warna bulu najis pada kanak-kanak yang lebih tua dari satu tahun mungkin muncul disebabkan oleh:

 • Luka berjangkit pada saluran pencernaan (selalunya jangkitan rotavirus).
 • Hepatitis.
 • Proses keradangan dalam pankreas.
 • Masalah yang menyebabkan stasis hempedu, seperti membongkok, memutar, atau halangan pundi hempedu.
 • Penyakit Whipple. Dalam kes ini, kanak-kanak dikosongkan dengan kerap, dan jisim tahi buas dan bau sangat tidak menyenangkan.
 • Mengambil ubat yang mengganggu hati, contohnya, antibiotik, ubat anti-radang, ubat antikulat dan lain-lain.

Penampilan berkala

Perubahan jangka pendek dalam warna najis (pencerahnya) dikaitkan dengan perubahan dalam pemakanan bayi atau ibu yang menyusu. Jika warna najis dipengaruhi oleh produk menu ibu, perubahan dalam najis mengambil 10-24 jam. Jika kerusi berwarna terang muncul di bawah pengaruh campuran, warna biasanya menjadi normal dalam masa dua hingga tiga hari. Juga, penjelasan berkala mengenai najis pada bayi yang berumur lebih dari 6 bulan mungkin dikaitkan dengan makanan pelengkap.

Penggunaan lebihan makanan berlemak, seperti mentega atau krim masam, membawa kepada warna yang lebih ringan daripada najis. Sekiranya ibu bapa menyedari penampilan bulu ringan yang terencat, ini mungkin menandakan masalah dengan pencernaan makanan berlemak di dalam usus bayi.

Kutu putih akibat diet susu
Tin di dalam anak mungkin disebabkan oleh pemakanan susu

Lendir putih atau plak

Jika gumpalan lendir putih muncul dalam najis anak atau najis ditutup dengan mekar keputihan, ini boleh menjadi tanda proctitis atau fistula rektum. Biasanya, secara bersamaan dengan gambar feses ini, kanak-kanak menderita sakit di dubur. Juga, bayi boleh meningkatkan suhu badan. Dengan simptom ini, adalah penting untuk segera berjumpa doktor.

Ketulan putih atau blotches

Selalunya kotoran ini adalah zarah makanan yang tidak dapat dicerna (biasanya sayuran). Mereka mungkin kelihatan seperti bijirin, bijirin, benjolan kecil, gentian. Tiada tindakan yang diperlukan untuk corak jisim seperti itu, terutamanya jika kesejahteraan kanak-kanak tidak terganggu.

Cacing

Hampir semua cacing mewarna putih atau kuning muda. Selalunya, ibu dapat melihat di dalam kotoran pinworms, yang cacing kecil kira-kira 3-4 mm panjang. Sekiranya saiz cacing itu lebih besar, maka ia mungkin menjadi cacing mati. Setelah melihat cacing putih di kotoran bayi, perlu melewati ujian dan merawat kanak-kanak di bawah kawalan ahli parasit.

Cacing
Sekiranya terdapat cacing dalam tinak anak, ambil ujian dan jangan hubungi anak-anak lain sehingga pemulihan.

Gabungan dengan rasa sakit, demam atau kencing gelap

Jika keradangan pankreas telah menyebabkan perubahan pada warna najis, maka anak itu juga akan mengadu sakit perut.

Dalam kes apabila najis tiba-tiba berubah warna, kanak-kanak itu telah menghidap air kencing, demam dan sakit sampingan di sebelah kanan, terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa kolesitis atau hepatitis akut ditunjukkan dengan cara ini. Ini adalah gejala berbahaya, jadi apabila mereka muncul, penting bagi ibu bapa untuk menghubungi doktor secepat mungkin.

Apa yang perlu dilakukan

Memperhatikan najis kuning putih atau cahaya pada anak untuk kali pertama, memerhatikan warna dan konsistensi kotoran selama beberapa hari lagi. Sekiranya perubahan warna najis telah berlaku pada masa yang singkat, dan kesejahteraan kanak-kanak itu tidak merosot, tidak perlu risau dan berbuat apa-apa. Jika kanak-kanak itu mengadu sakit, dan anda dapat melihat gejala-gejala buruk yang lain, adalah penting untuk berunding dengan pakar dan menolak kehadiran penyakit saluran pencernaan.

Bayi sihat
Sekiranya tiada gejala berbahaya lain, nonton bayi. Kemungkinan besar, najis putih tidak lama lagi akan hilang dan menjadi warna biasa.

Bilakah saya perlu memanggil doktor?

Pastikan untuk menghubungi pakar pediatrik anda jika anak anda mempunyai gejala berikut selain warna cahaya najis:

 1. Kembung teruk.
 2. Mual serta muntah.
 3. Peningkatan suhu.
 4. Kesakitan abdomen.
 5. Sklera warna kuning dan kulit.
 6. Warna gelap air kencing.
 7. Selera makan miskin dan penurunan berat badan.
 8. Kelemahan, tingkah laku yang berubah-ubah, gangguan tidur.
 9. Dahaga besar.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan