Apa yang perlu dilakukan apabila kanak-kanak terbakar?

Kandungannya

Kanak-kanak yang ingin tahu dan sentiasa jarang melepaskan peluang untuk mempelajari sesuatu yang baru dan menarik. Dan kerana lecet dan hematoma, lebam dan luka membakar kanak-kanak hampir selalu. Dalam artikel ini kita akan memberitahu apa yang perlu dilakukan jika kanak-kanak itu terbakar, bagaimana untuk memberi bantuan pertolongan cemas.

Apa itu?

Pembakaran adalah pelanggaran keutuhan kulit, merosakkan strukturnya dengan kesan agresif suhu yang sangat tinggi atau bahan kimia dan sebatian berbahaya tertentu. Selalunya, kanak-kanak mendapat sinar matahari dan terbakar radiasi, yang disebabkan oleh pengendalian ceroboh peralatan elektrik. Sering kali anak-anak dibakar dengan air mendidih, minyak panas. Kerosakan oleh bahan kimia - asid, sebatian alkali juga biasa. Tetapi kesan radang dingin atau kesan traumatik pada tubuh kanak-kanak dengan getaran (kecederaan getaran) untuk membakar secara tradisional tidak ada kena mengena.

Kecederaan terbakar dianggap sebagai kecederaan yang paling biasa di planet ini di kalangan kanak-kanak. Menurut statistik perubatan, kecederaan membakar berada pada peringkat kedua dan bilangan kematian. Pada mulanya - kerosakan yang diterima dalam kemalangan jalan raya dan kemalangan kereta.

Jenis kecederaan ini adalah biasa di semua kumpulan umur kanak-kanak - namun, bayi-bayi mendapat kurang banyak luka bakar, setiap kes tersebut dikaitkan secara eksklusif dengan pengawasan orang tua dan pelanggaran keselamatan.

Sebaik sahaja kanak-kanak belajar berjalan secara mandiri dan mula meneroka dunia dengan lebih aktif, risiko terbakar bertambah sepuluh kali ganda.

Adalah dipercayai bahawa luka bakar agak sukar untuk dirawat, dan tidak selalu terapi yang berjaya, walaupun tahap perkembangan perubatan yang agak tinggi.

Jenis dan ciri

Jenis-jenis utama luka traumatik adalah nama-nama yang berkaitan langsung dengan punca mereka. Terdapat:

  • kerosakan haba (disebabkan oleh pendedahan yang berpanjangan kepada matahari, air panas, terbakar dari besi, minyak mendidih dan sebagainya);
  • Pembakaran bahan kimia (bahan kimia isi rumah, asid pengguna dan industri dan sebatian alkali bertindak sebagai faktor yang merosakkan, kadang-kadang kecederaan dikaitkan dengan sentuhan jus beberapa tumbuhan, contohnya, terbakar dari Hogweed);
  • kecederaan radiasi (contohnya pelepasan arus elektrik, kecederaan traumatik radiasi).
Dibakar dari plaster sawi
Pembakaran haba

Burns dibahagikan kepada jenis dan darjah yang berlainan, yang bergantung kepada tahap lesi, kawasan yang terjejas dan kedalaman kesan traumatik. Sudah jelas bahawa pembakaran telapak tangan atau jari akan lebih mudah diterima daripada kehilangan seluruh lengan. Yang paling menyakitkan adalah lesi kulit dan luka kaki.

Banyak bergantung pada apa yang berlaku dan dalam keadaan apa keadaannya kecederaan diterima. Bagi kanak-kanak, keadaan yang paling biasa adalah:

  • Terbakar, api. Kawasan lesi kulit biasanya agak besar, tetapi kedalamannya agak kecil - pada tahap 1-2 darjah. Apabila kecederaan diterima oleh api terbuka, kanak-kanak sering boleh menyembuhkan saluran pernafasan, organ penglihatan, dan ini adalah faktor yang paling berbahaya. Komplikasi yang biasa adalah jangkitan pada tisu-tisu yang terjejas, kerana apabila kawasan yang terjejas dibebaskan dari zarah-zarah tisu yang dibakar dan pakaian, tidak selalu mungkin untuk mendapatkan semua serat dan benang.
  • Membakar cecair. Air mendidih, susu, minyak biasanya menyebabkan luka bakar kecil di kawasan mereka, tetapi jauh dalam tahap manifestasi mereka (di peringkat tahap ketiga). Organ-organ pernafasan dengan lesi terma seperti ini tidak menderita, luka bakar agak dangkal.
  • Wap. Sekiranya kanak-kanak dibakar oleh stim, maka kawasan trem itu adalah besar. Tetapi luka bakar sedemikian tidak mendalam, kerana sebahagian besar mereka adalah cetek. Seringkali, hanya organ pernafasan yang cedera (contohnya, apabila penyedutan rumah yang tidak tepat dilakukan dengan stim panas).

Penyedutan wap dan saluran pernafasan adalah yang paling berbahaya. Komplikasi ini dalam 99% kes mengiringi kecederaan stim.

  • Barang panas panas. Terbakar dari besi, kuali goreng panas, dan keriting rambut ibu saya adalah kecederaan termal yang paling biasa di kalangan pesakit kanak-kanak. Kawasan kecederaan sentiasa terhad kepada saiz objek yang dilampirkan kanak-kanak itu, jika, tentu saja, sentuhan adalah satu masa. Besar ia sangat jarang berlaku. Tetapi kedalaman kekalahan adalah hebat - dari 2 hingga 4 darjah. Komplikasi yang paling kerap adalah pelanggaran keutuhan lapisan kulit. Ini terjadi apabila memberikan bantuan kecemasan pertama, apabila objek panas jerks jauh dari kulit. Ia biasanya dikeluarkan bersama sebahagian daripada epidermis dan dermis.
  • Pembakaran Asid Kimia. Walaupun luka bakar kimia dianggap antara yang paling berbahaya bagi kanak-kanak, mereka jarang mendalam. Ini disebabkan oleh sifat kimia asid. Selepas bersentuhan dengan kulit, bahan-bahan tersebut menyebabkan luka yang agak luas, tetapi tisu-tisu yang terjejas dengan cepat menjadi kudung, dan ini menjadi penghalang kepada penembusan asid ke dalam lapisan kulit yang lebih dalam. Fakta yang ingin tahu - semakin pekat asid, bakteria akan menjadi kurang dalam, kerana kudung akan terbentuk dari tisu yang terbakar dengan lebih cepat.
  • Pembakaran bahan kimia alkali. Alkali adalah bahan yang lebih berbahaya, kerana tidak ada keradangan atau halangan protein biologi yang lain untuk penembusan sebatian agresif ke lapisan kulit di bawah pengaruh mereka dicipta oleh tubuh. Lesi alkali agak mendalam dan berbahaya.
Membakar cuka
Membakar alkali
  • Luka elektrik. Jika kanak-kanak telah dikalahkan oleh arka pelepasan, maka membakar tanda mestilah muncul di dua tempat di badan - pada titik kemasukan arka pelepasan dan pada titik keluarnya. Jenis pembakaran ini mempunyai kawasan yang kecil, tetapi ia mempunyai kedalaman yang ketara. Keadaan paling berbahaya berlaku apabila arus elektrik dari titik masuk telah lulus ke titik keluar melalui kawasan jantung.

Jika kekalahan itu datang dari litar pintas, dan arus tidak bergerak melalui mayat mangsa, maka luka bakar akan mempunyai semua ciri-ciri luka bakar oleh api terbuka atau api.

  • Selaran matahari Kecederaan terma yang meluas, terutamanya pada musim panas. Kawasan kerosakan dengan pendedahan yang berlebihan terhadap sinaran UV adalah besar, kadang kala ia merangkumi seluruh badan. Ijazah jarang lebih tinggi daripada yang kedua. Bahaya paling besar ialah kerosakan haba yang mungkin bersamaan dengan retina, serta dehidrasi dan strok haba (penyakit matahari). Luka bakar sendiri boleh dirawat dengan mudah, jika mereka tidak melebihi tahap kedua.
  • Sinaran dan pengionan terbakar. Ini adalah bentuk pembakaran yang paling teruk, kerana regenerasi tisu terhalang oleh gangguan kapal dan peningkatan pendarahan yang disebabkan oleh ini. Adalah jelas bahawa bahaya utama dalam hal kerosakan kulit oleh radiasi atau sinaran cahaya semasa letupan atom tidak menyebabkan terbakar, tetapi penyakit radiasi yang cepat.
  • Gabungan dan gabungan luka bakar. Gabungan adalah luka-luka kulit yang disertai oleh kecederaan tambahan - sebagai patah atau terkehel, sebagai contoh.Dan digabungkan adalah kecederaan haba atau kimia yang disebabkan oleh pendedahan kepada beberapa bahan dan faktor berbahaya.

Darjah

Doktor asing menggunakan klasifikasi tiga peringkat semua kecederaan terbakar, tanpa mengira punca itu. Klasifikasi mereka agak mudah. Pada tahap pertama, hanya kulit luar yang terjejas; di kedua, lapisan tengah, dermis, terjejas. Dan pada peringkat ketiga, kedua-dua epidermis dangkal, dermis garis tengah dan tisu subkutaneus terjejas. Rusia menggunakan klasifikasi empat peringkat, yang menetapkan untuk membahagikan empat darjah.

Piawaian kami, yang diluluskan pada pertengahan abad yang lalu, kelihatan seperti ini:

  • Burns 1 degree. Ini adalah luka ringan, di mana hanya lapisan luar epidermis kulit terjejas. Mereka kelihatan meremehkan kulit dengan intensiti yang berlainan. Tapak pendedahan sedikit bengkak dan agak sakit. Sebagai peraturan, kecederaan seperti ini tidak memerlukan penjagaan perubatan yang berkelayakan; mereka hilang selepas beberapa hari; parut dan parut tidak kekal selepas pemulihan.
  • Burns 2 darjah. Dengan kecederaan seperti itu, bukan sahaja bahagian-bahagian cetek epidermis dipengaruhi, tetapi juga sebahagian daripada lapisan kuman epidermis. Ia tidak sukar untuk mengenali ijazah ini - kawasan kulit yang terjejas bukan sahaja bertukar menjadi merah dan membengkak, tetapi juga ditutup dengan lepuh dan lepuh yang penuh dengan cairan serus. Suhu membakar ijazah ke-2 dinaikkan kepada nilai subfebril (37.0 -37.8 darjah). Dalam sesetengah kes, bantuan perubatan diperlukan untuk mengelakkan kemungkinan jangkitan luka yang timbul di tapak pecah lecet. Bayi yang baru lahir dan bayi dengan luka seperti itu mesti diperiksa oleh doktor, kanak-kanak yang lebih tua boleh dipenuhi dengan rawatan di rumah.
  • 3 darjah terbakar. Apabila mereka terjejas, kedua-dua lapisan luar dan tengah kulit (epidermis dan dermis) terjejas. Terdapat dua subspesies seperti kecederaan - luka 3 darjah A dan 3 darjah B. Surat A merujuk kepada kecederaan.di mana dermis sebahagiannya terjejas. Kelenjar sebaceous dan peluh tetap utuh, serta beberapa folikel rambut. Luka bakar sedemikian kelihatan seperti kurap gelap. Gelembung-gelembung yang muncul dalam waktu yang singkat setelah menerima pembakaran adalah besar, mereka dipenuhi dengan cairan serus dan kekotoran darah. Walaupun penampilan yang dahsyat, kanak-kanak hampir tidak merasa sakit. Dokter harus berurusan dengan rawatan, terapi berlaku di hospital jika anak kecil dan di rumah dengan lawatan ke doktor jika remaja itu. Kulit boleh pulih dengan sendirinya, dengan syarat tiada jangkitan bakteria sekunder. Di bawah huruf B bermakna terbakar yang teruk, di mana tidak satu lapisan lapisan dermis (lapisan tengah) telah bertahan. Membakar semua lapisan ke gentian. Rawatan sentiasa memerlukan pengawasan perubatan wajib di hospital pusat pembakaran khusus atau jabatan hospital yang berkaitan.
  • 4 darjah terbakar. Ini adalah tahap paling melampau di mana semua struktur kulit, termasuk tisu lemak, mati sepenuhnya. Terdapat pemutihan dan penyebaran tulang dan otot. Kesakitan tidak hadir sepenuhnya, kerana pengakhiran saraf telah mati. Kawasan yang besar seperti luka terbakar membawa kejutan dan sering mati. Kawasan kecil memberi peluang kepada doktor untuk bersaing untuk kehidupan dan kesihatan pesakit kecil. Keadaan ini hampir selalu rumit oleh perkembangan penyakit membakar. (tindak balas seluruh badan kepada kecederaan), kadang-kadang - perkembangan sepsis.

Ramalan itu samar-samar. Hasilnya dipengaruhi oleh umur kanak-kanak, keadaan kekebalannya, kehadiran penyakit tambahan.

Akibatnya

Untuk menilai kemungkinan "gema" kecederaan pembakaran, anda perlu mengetahui dengan tepat tahap, kedalaman dan kawasan lesi, menilai tahap keterukan lesi ini dan struktur dan tisu badan terjejas.Pembentukan akibatnya juga dipengaruhi oleh betapa cepatnya dan benar bantuan pertolongan pertama diberikan, dan seterusnya - rawatan apa yang ditetapkan. Malangnya, doktor sering membuat kesilapan dalam menilai tahap dan kedalaman lesi, meremehkan mereka, yang membawa kepada akibat yang serius.

Apabila membakar 1-2 darjah kesan pada kulit mungkin tidak kekal. Tetapi dengan 2-3 darjah, walaupun dengan bantuan perubatan yang betul dan tepat pada masanya, bekas luka dan luka masih berada di kulit, tempat kecederaan terlalu besar dengan tisu parut kasar. Kebanyakan kesan ini sebahagiannya boleh diterbalikkan - pakar dalam bidang pembedahan plastik datang untuk membantu pesakit muda.

Dengan luka bakar teruk atau luas, penyakit membakar berkembang. Ia boleh mengiringi dan bentuk kecederaan dangkal, tetapi dengan syarat bahawa lebih daripada 30-35% daripada badan terjejas.

Sekiranya tahap keempat dibakar, maka 10% daripada tubuh untuk orang dewasa cukup untuk perkembangan penyakit dan hanya 5% daripada tubuh untuk kanak-kanak.

Apabila ia mengalami kejutan yang boleh berlangsung dari hari ke hari ke tiga. Kemudian bermula tahap mabuk terkuat, di mana produk pereputan memasuki darah. Dengan perkembangan luka mula meresap, dan ia boleh bertahan sehingga beberapa bulan. Sering kali, untuk penyakit membakar, kanak-kanak memerlukan bantuan pembedahan yang bertujuan untuk membersihkan luka secara paksa.

Selepas penyakit ini, komplikasi sering timbul - limfadenitis, rupa abses. Kesan yang paling sukar dibakar ialah gangren.

Pertolongan cemas

Sekiranya kanak-kanak itu telah dibakar, ibu bapa perlu segera memberikan bantuan pertolongan, dengan tepat bagaimana ia akan dilakukan, bergantung pada ramalan terakhir dan keterukan akibat akibat kecederaan:

  • Adalah penting untuk mengganggu hubungan kulit bayi dengan apa yang menyebabkan kerosakan secepat mungkin.. Sekiranya sinar matahari, anda perlu meletakkan kanak-kanak di tempat teduh, jika objek itu panas, anda perlu dengan cepat, tetapi dengan hati-hati dan berhati-hati mengeluarkan objek dari kulit;
  • Apabila kecederaan elektrik tidak perlu merebut anak dan cuba menyeretnya ke tepi, kerana semasa akan memukul orang yang cuba membantu. Ia adalah perlu untuk menghentikan bekalan elektrik dengan mematikan peranti atau de-energizing seluruh bilik.
  • Pembakaran haba perlu menyejukkan kulit, jika, tentu saja, mereka tidak rosak. Sekiranya terbakar matahari, adalah disyorkan untuk meletakkan kepingan atau lampin yang dicelup dalam air sejuk, dan apabila mendidih dengan membakar, membuat beberapa pembasuhan dengan air yang sejuk. Tempoh setiap mencuci tidak boleh melebihi 10-15 minit. Langkah-langkah sedemikian mempunyai kesan yang baik terhadap pembangunan selanjutnya keadaan hanya di bawah keadaan yang kesan sejuk dibuat pada kawasan terbakar kulit tidak lebih dari dua jam selepas kecederaan.
  • Sekiranya berlaku kebakaran dengan api terbuka, ia tidak patut cuba untuk mengekstrak secara bebas dari kawasan yang terkena sisa-sisa pakaian, kain, dan benang individu. Masih mustahil untuk melakukan ini sepenuhnya di rumah, dan risiko pendarahan, jangkitan luka dan berlakunya kejutan sakit meningkat berkali-kali. Adalah lebih baik untuk melindungi kawasan yang terjejas dengan lembaran dibasuh dalam air sejuk dan panggil ambulans atau bawa kanak-kanak ke hospital terdekat jika pembakaran kecil. Sekiranya berlaku luka terbakar, pengangkutan di dalam kereta ambulans diperlukan, kerana sesetengah keupayaan teknikal kereta seperti ini diperlukan untuk mengekalkan keadaan bayi yang stabil.
  • Luka bakar kimia selepas mencuci teliti kawasan yang cedera pada kulit, kawasan yang terjejas harus dibiarkan terbuka, bebas dari oksigen dan panggil ambulans atau membawa anak ke bilik kecemasan atau hospital sendiri.

Kadang-kadang ibu bapa memburukkan lagi keadaan anak mereka dan merumitkan tugas doktor yang harus merawat bayi, apabila hanya dari niat baik yang mereka cuba untuk menjadi pertolongan pertama dengan kesilapan yang serius. Berikut adalah senarai perkara yang tidak boleh dilakukan jika seorang kanak-kanak mengalami kecederaan pembakaran:

  • Pelinciran luka bakar dengan produk yang mengandungi lemak dilarang sama sekali. Krim, mentega, krim masam kanak-kanak dibakar - ini adalah kerja tambahan untuk doktor yang perlu mengeluarkan filem berminyak dan siksaan tambahan untuk kanak-kanak yang perlu menanggung penyingkiran ini. Bahan-bahan lemak tidak memberikan sebarang bantuan praktikal dan terapeutik, mereka tidak mengurangkan luka bakar, mereka tidak melegakan kesakitan, mereka tidak menyumbang kepada penyembuhan.

Krim masam di belakang anda dalam kes terbakar sinaran matahari atau tapak tangan terbakar besi adalah kesalahpahaman umum yang telah merosakkan lebih daripada seribu pesakit kecil dengan luka terbakar yang lebih tinggi daripada 1 darjah.

  • Ia tidak mungkin untuk menyejukkan kulit yang terdedah kepada haba atau radiasi dengan menggunakan ais ke kawasan yang terjejas. Hanya kain semulajadi, dibasahkan dengan air sejuk.
  • Dengan kecederaan gabungan atau pembakaran gabungan, tidak ada pembakaran di tempat pertama, dan kecederaan lain, dan oleh itu keterukan fraktur, dislokasi, gegaran tidak boleh dipandang rendah. Tidak semua kerosakan yang terbakar dan cagaran masuk akal untuk mengangkut kanak-kanak untuk dimasukkan ke hospital. Sekiranya ada kecurigaan patah sesuatu, lebih baik untuk menyediakan pertolongan cemas yang berkaitan dengan kecederaan bakar dan panggil ambulans, memastikan bahawa anak berada dalam kedudukan mendatar dengan kepalanya ditinggikan.
  • Membuat apa-apa suntikan, termasuk ubat penghilang rasa sakit, jangan membakar kawasan pembakaran dengan salap. Ini boleh membuat diagnostik sukar dan membawa kepada tindakan perubatan yang salah. Sebagai contoh, pada tahap 3-4 darjah kerosakan terma atau kimia, mangsa tidak merasa sakit akibat kematian reseptor kesakitan dan endapan saraf. Ini adalah ciri diagnostik yang penting. Jika, bagaimanapun, ubat-ubatan pra-mentadbir dan melegakan kesakitan, maka kanak-kanak itu sementara berhenti rasa sakit walaupun dengan kecederaan terbakar ringan. Ini akan meningkatkan risiko kesilapan perubatan.
  • Bersihkan diri luka dari scabs atau zarah asing yang lain Dengan bantuan pinset, seperti yang kadang-kadang dinasihatkan untuk melakukan beberapa "pakar" dari Internet, adalah mustahil sekali. Tanpa anestesia sepenuhnya (tablet "Analgin" tidak dianggap anestesia sedemikian), prosedur itu akan menyeksa bayi, dan kekurangan lampu sepenuhnya (seperti dalam bilik operasi) tidak akan membolehkan anda melihat dan membuang objek asing tanpa pengecualian. Di samping itu, terdapat kemungkinan pendarahan.
  • Tiada apa-apa untuk membalut. Pakaian yang salah digunakan hanya akan meningkatkan bengkak dan membawa kepada perubahan nekrotik. Di samping itu, doktor masih perlu mengeluarkan pembalut seperti itu, dan ini akan menyebabkan kesakitan yang besar kepada kanak-kanak itu.
  • Kadang-kadang ibu bapa yang baik bermakna Sekiranya berlaku luka bakar yang teruk dan kecederaan bersamaan, pendarahan cuba meletakkan abah-abah kanak-kanak. Anda tidak boleh melakukan ini. Bekalan darah terjejas dalam anggota yang terjejas boleh membawa kepada nekrosis. Seorang kanak-kanak yang boleh diberikan rawatan perubatan biasa mungkin kehilangan anggota badan secara keseluruhannya.
  • Adalah sangat penting untuk diingat bahawa jika terdapat beberapa mangsa yang terbakar, pertama sekali, adalah perlu untuk menyediakan bantuan kecemasan kepada mereka yang diam. Dengan kebarangkalian yang tinggi, kanak-kanak ini terkejut, dia mengembangkan penyakit membakar yang mengancam nyawanya. Seorang kanak-kanak yang menjerit dan meminta bantuan sentiasa bersabar dengan luka yang lebih sedikit, kerana pada peringkat 4 dia tidak akan menjerit atau tidak bertanya. Kanak-kanak ini dibantu kedua-duanya.

Apabila memberikan bantuan pertolongan pertama, sesetengah orang ibu bapa sering lupa bahawa semua tindakan perlu dilakukan secara berperingkat dan diselaraskan, tanpa terlalu risau dan panik. Terdapat hanya satu algoritma: untuk menghapuskan kesan - untuk meminta bantuan perubatan - untuk menyejukkan tapak pembakaran jika kulit utuh.

Jika luka bakar telah melanggar keutuhan kulit, luka yang teruk, tulang, serpihan otot dapat dilihat, tiada apa yang dapat disejukkan dan disentuh.

Anda hanya perlu memanggil pasukan penyelamat dan memantau keadaan kanak-kanak itu. Sekiranya anda kehilangan kesedaran, anda boleh membawanya semula dengan membawa bulu kapas yang dicelup ke dalam namutyr ke hidung anda, sementara penangkapan jantung - anda mesti mengurut hati dengan tangan dan mulut ke mulut pernafasan tiruan. Dalam keadaan yang sangat serius yang berkaitan dengan pembakaran saluran pernafasan, kehilangan kesedaran dan perkembangan kegagalan pernafasan, kanak-kanak harus cepat dan tegas diintubasi dengan cara improvisasi - menggunakan pisau dapur atau sebarang benda tajam untuk membedah trakea dan muncung cerek atau tiub apa pun untuk dimasukkan ke dalam trakea, supaya Berikan bayi anda dengan oksigen.

Rawatan

Terapi pencucian cahaya

Gred 1-2 burns biasanya tidak memerlukan keadaan pesakit, walaupun bayi dengan lesi lebih daripada 5% dari badan juga boleh dihantar ke hospital. Di rumah, pada peringkat pertama (pada hari pertama atau dua) adalah dilarang untuk memohon salap dan krim pada luka bakar, dan juga untuk membalut kanak-kanak. Sekiranya kesakitan teruk, semburan lidocaine boleh digunakan untuk anestesia, apabila suhu meningkat, agen antipiretik berasaskan paracetamol boleh diberikan.

Pada peringkat kedua, apabila lepuh dan lepuh mula terbuka, anda perlu merawat permukaan dengan antiseptik. Lebih baik menggunakan kuman dalam bentuk semburan, sebagai contoh, "Miramistin", Atau antiseptik cecair yang tidak mengandungi alkohol, seperti hidrogen peroksida klasik. Pada peringkat akhir, apabila luka bakar itu ditutup dengan kerak atau kering jika tidak ada lepuh, ia boleh diterima untuk digunakan untuk kanak-kanak cara luar seperti "Baneocin», «Panthenol"Dan"Bepanten».

Tidak mungkin untuk menghilangkan kerak, membakar luka pada peringkat akhir tidak praktikal jika kanak-kanak itu cukup besar, dan memahami bahawa tidak perlu menyentuh tempat yang sakit. Sekiranya kanak-kanak berusia pada usia kurang sedar, lebih baik memohon pembalut ringan, baru-baru ini.

Terapi Teruk Teruk

Sekiranya berlaku kecederaan membakar serius, apabila terdapat keperluan untuk dimasukkan ke hospital, selain merawat kulit dan menggunakan antibiotik secara tempatan dan sistematik, doktor akan menjalankan terapi infusi aktif untuk kanak-kanak. Fakta adalah bahawa luka besar atau mendalam menghasilkan kehilangan protein dan sejumlah besar cecair di dalam tubuh anak-anak. Kekurangan ini akan diisi dengan membuat drops anak dengan penyelesaian salin, glukosa, calloid dan crystalloid.

Jika luka terbakar disebabkan oleh arus elektrik, ubat jantung boleh ditambah kepada infusi. Dalam kebanyakan kes, nutrien intravena ditetapkan.

Rawatan kulit boleh dilakukan dengan dua cara - terbuka dan tertutup. Apabila luka terbuka tidak terikat, kerana kudis kering semula jadi menghalang pertumbuhan bakteria patogen di kawasan yang terjejas. Luka dapat disinari dengan sinar inframerah, gunakan peminat untuk pengeringan. Dengan kaedah yang tertutup menggunakan pembalut, antimikroba secara serentak ditetapkan. Cara dan kaedah khusus banding bergantung pada seberapa cepat pembakaran menyembuhkan.

Apabila pembalut akan digunakan ubat-ubatan yang mempunyai aktiviti terhadap mikrob - penyelesaian hidrogen peroksida dan penyelesaian permanganat kalium. Untuk mengekalkan keseimbangan fisiologi, penyelesaian furatsilin dan dioxidin, persediaan anti-bakteria Levomycetin Salep dan Erythromycin Salep, serta antibiotik sulfonamides, digunakan. Antibiotik tidak akan selalu digunakan terus kepada luka. Kadang-kadang mereka hanya merendam pembalut.

Campur tangan pembedahan

Campur tangan bedah tidak selalu diperlukan, tetapi kadang-kadang anak tidak dapat melakukannya tanpa itu. Ini terpakai kepada situasi yang melibatkan keperluan untuk membersihkan luka bakar yang mendalam, serta menghapuskan serpihan tisu yang dibakar atau akibat nekrotik. Untuk membersihkan luka, operasi dilakukan - necrotomy. Ia berlaku dengan anestesia tempatan. Pakar bedah memotong melalui kawasan yang terjejas, masuk ke lapisan hidup, dan membersihkan semua lapisan yang tidak dapat dipulihkan.

Nekroktomi diresepkan apabila anda perlu mengeluarkan sepenuhnya kawasan besar yang terjejas oleh pembakaran, atau memotong anggota badan yang terbakar atau bahagiannya.

Dermatoplasty adalah pembedahan kosmetik, ia dilakukan kepada anak-anaknya untuk mengurangkan kecacatan luaran dan meminimumkan bahaya visual yang dilakukan pada kulit bayi. Pembedahan plastik dilakukan untuk kecederaan sehingga gred 3 termasuk. Dalam kanak-kanak dengan gred 4, operasi sedemikian tidak masuk akal. Sering kali, seorang kanak-kanak dengan luka bakar teruk bergilir melakukan ketiga-tiga operasi.

Pemulihan

Kanak-kanak dengan mudah boleh menyembuhkan luka bakar cahaya yang ibu boleh sembuh di rumah. Perkara yang sama tidak boleh diperdebatkan jika bayi terpaksa menahan luka bakar yang serius. Ini terutamanya merupakan trauma psikologi utama dan pemulihan termasuk bukan sahaja langkah-langkah rancangan fisiologi, tetapi juga bantuan psikologi kepada kanak-kanak dalam mod berterusan.

Gangguan tekanan post-traumatik pada kanak-kanak selepas terbakar sangat parah sehingga mereka memerlukan bantuan ahli psikoterapi yang berkelayakan dan juga ahli psikiatri.

Menurut statistik, dalam pelbagai peringkat, gangguan seperti ini berkembang dalam 8 daripada 10 kanak-kanak. Selepas pembakaran yang teruk, kanak-kanak secara beransur-ansur akan meningkatkan aktiviti motor. Doktor akan menulis latihan dan masa kelas dalam pelan pemulihan individu. Ibu bapa perlu mengikuti butir-butir cadangan ini di rumah.

Selepas peringkat pertama, yang berdasarkan pemulihan pergerakan dan penyesuaian psikologi, keputusan akan dibuat mengenai kemungkinan dan keperluan pembedahan plastik kosmetik.

Pencegahan

Selalunya membakar adalah kanak-kanak di bawah usia 5-6 tahun dan remaja. Yang pertama adalah hampir selalu (dalam 95% kes) cedera di rumah. Kedua - keluar rumah. Untuk melindungi kanak-kanak daripada kecederaan terbakar, perlu mematuhi peraturan keselamatan yang sederhana:

  • Seorang kanak-kanak tidak boleh dibiarkan bersendirian di mana risiko terbakar adalah tinggi. - di dapur, di bilik mandi, di bangunan luar, di mana dandang atau dandang gas terletak.
  • Panci dengan hanya sup masak dan periuk dengan bebola daging harus diletakkan di atas paling jauh dari pinggir pembakar, dan jika mereka ditinggalkan di tepi, pemegang harus berpaling ke tepi supaya anak itu tidak dapat menjangkau mereka dan membalikkan bekas dengan air mendidih.
  • Semua cecair panas (cerek, cawan dengan teh) harus dikeluarkan setinggi mungkin dan sejauh mungkin dari tepi meja. Sekiranya seorang kanak-kanak duduk di meja yang sama dengan orang dewasa, maka dia tidak sepatutnya menjangkau hidangan dengan makanan panas.
  • Jangan simpan si bayi di tangan anda atau memakainya pada diri sendiri dalam "kangaroo" semasa memasak. Apa-apa sahaja boleh terjadi.
  • Semua wayar elektrik di dalam rumah, di mana kanak-kanak membesar, mereka mesti diletakkan di dalam peti elektrik khas supaya kanak-kanak tidak dapat mencapai mereka walaupun dengan keinginan dan keinginan yang sangat kuat.
  • Sekiranya boleh, maka anda harus mengehadkan suhu air di keran di dalam bilik mandi dan di dapur supaya anak tidak dapat dibakar jika keran tidak dibukanya secara tidak sengaja. Batas elektronik khas akan membantu mengehadkan suhu.
  • Jika kanak-kanak bermain di atas lantaijangan membawa secawan teh panas atau dulang sup panas ke atasnya. Dengan cara ini, banyak bayi dan mendapat luka bakar yang teruk.
  • Jubin elektrik dan pemanas dengan jenis heliks terbuka, adalah dinasihatkan agar tidak digunakan sama sekali di sebuah rumah di mana kanak-kanak membesar, dan jika tidak ada peluang untuk meninggalkan operasi mereka, peranti harus diletakkan di mana kanak-kanak tidak pernah menembusi di bawah keadaan apa pun.
  • Perhatian khusus perlu dibayar keselamatan kanak-kanak semasa berehat di negara atau berkelah. Kanak-kanak tidak boleh mendekati brazier atau api unggun api, tidak perlu mengajarnya untuk membuat api dan menggunakan lebih ringan rokok, mengambil cecair yang mudah terbakar.
  • Bahan kimia isi rumah dan apa-apa bahan yang berbahaya dan berbahaya (pelarut, asid, alkali) tidak boleh didapati secara bebas. Ia tidak mencukupi untuk meletakkannya di tempat "rahsia" yang tertentu, anda pastinya mesti pastikan tempat ini terkunci dengan baik, sebagai contoh, pada kunci, untuk mengecualikan bahan kimia oleh kanak-kanak secara tidak sengaja.

Bagaimana untuk memberikan pertolongan cemas kepada kanak-kanak dengan luka bakar, lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan