Probiotik untuk kanak-kanak dengan antibiotik

Kandungannya

Rawatan dengan antibiotik dalam banyak kes adalah sangat penting kerana ia membantu untuk berjaya menghapuskan mikroorganisma berbahaya dari tubuh kanak-kanak. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini mempunyai senarai tertentu kesan sampingan. Salah satunya adalah dysbacteriosis, kerana agen antibakteria tidak membezakan antara bakteria usus yang bermanfaat dan mikroba yang berbahaya di tempat keradangan. Mereka sama-sama menghalang semua mikroorganisma, sebagai akibatnya dalam 5-40% daripada kes-kes rawatan antibiotik pada kanak-kanak, gangguan sistem pencernaan muncul. Inilah sebabnya untuk pelantikan probiotik.

Bagaimana untuk bertindak?

Ubat probiotik yang digunakan dalam terapi antibiotik:

  • Menentang bakteria patogen, dan juga oportunis, menjajah usus kanak-kanak.
  • Mereka terlibat dalam pengeluaran vitamin K, asid folik, biotin dan bahan berfaedah yang lain.
  • Menguatkan imuniti tempatan, dan juga secara amnya merangsang sistem imun.
  • Ia membantu dengan cepat menghapuskan reaksi alahan terhadap antibiotik.
Bayi yang sihat - gadis
Probiotik menjadi semakin popular dan digunakan untuk mengurangkan risiko kesan sampingan daripada antibiotik.

Bukti keberkesanan

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, sejumlah besar kajian telah dijalankan terhadap kesan probiotik pada flora usus. Sebagai contoh, pada tahun 2002, satu kajian besar dijalankan, yang mengumpulkan hasil daripada 9 kaji selidik. Mereka dihadiri oleh orang-orang yang dirawat dengan antibiotik.

Satu kumpulan sukarelawan diberi probiotik tambahan, dan yang kedua - plasebo (dadah palsu tanpa apa-apa kesan di bawah nama probiotik). Mengikut keputusan meta-analisis, ia telah mengesahkan bahawa probiotik benar-benar berkesan dalam cirit-biritdisebabkan oleh terapi antibiotik.

Kenapa probiotik lebih baik daripada produk tenusu?

Dalam produk susu yang ditapai, yang dijual di kedai kami, terdapat terutamanya lactobacilli. Ketahanan mereka tidak setinggi dengan jenis mikroorganisma yang termasuk dalam persediaan probiotik moden. Adalah penting bukan sahaja untuk memastikan kemasukan bakteria berharga ke dalam saluran pencernaan, tetapi juga kelangsungan hidup mereka dalam usus.

Itulah sebabnya anda tidak boleh menggantikan rawatan dengan probiotik dengan kefir dan produk tenusu lain, tetapi menambah makanan dengan produk tersebut akan menjadi sokongan yang baik untuk mengambil probiotik dalam bentuk ubat. Beri anak anda yogurt setiap hari, kefir, sebelum tidur ryazhenka dan produk tenusu lain. Baca lebih lanjut tentang produk tersebut dalam artikel mengenai prebiotik.

Bayi minuman kefir
Penerimaan probiotik adalah lebih baik untuk menggabungkan dengan produk yang kaya dengan prebiotik.

Bilakah mereka diambil?

Probiotik sering disyorkan pada masa yang sama mengambil antibiotik, kerana di bawah pengaruh ubat antimikrobial, mikroorganisma yang bermanfaat dimusnahkan sejajar dengan patogen, dan ubat-ubatan dengan tindakan probiotik menambah jumlah bakteria yang berharga kepada usus kita. Pelantikan sedemikian tidak akan memberi peluang untuk berkembang bakteria patogenik dan patogen yang bersesuaian di tempat bakteria asid laktik yang dimusnahkan dan wakil-wakil flora usus yang lain.

Seringkali, probiotik diberikan kepada kanak-kanak sebaik sahaja rawatan dengan antibiotik, untuk meningkatkan imuniti tempatan dan umum, menghapuskan tindak balas alergi yang telah muncul, dan menormalkan fungsi pencernaan.

Probiotik semasa mengambil antibiotik
Sebagai peraturan, persediaan probiotik diambil semasa dan selepas antibiotik.

Kaedah Kemasukan

  • Bergantung kepada dadah, probiotik boleh diambil dari 1 hingga 6 kali sehari semasa makan.
  • Persediaan kumpulan probiotik tidak boleh dibasuh dengan sebarang minuman panas, kerana suhu di atas +45 darjah aktiviti penting bakteria yang terkandung di dalamnya terganggu.
  • Tempoh pengambilan agen probiotik perlu dipilih secara individu. Mereka boleh diramalkan secara prophylactically hanya pada masa mengambil antibiotik, dan apabila cirit-birit muncul, rawatan akan lebih lama (kadang-kadang walaupun beberapa bulan).
  • Persediaan kapsul untuk kanak-kanak kecil dibuka, dan kandungannya, dibahagikan kepada bahagian, ditambah kepada cecair bukan panas atau makanan lain. Pada masa yang sama, mustahil untuk menyimpan dadah yang dicairkan.
  • Adalah penting bagi ibu bapa untuk memantau jangka hayat probiotik yang diperolehi, kerana selepas selesai, ubat tidak akan lagi mengandungi jumlah bakteria yang diperlukan.
  • Pada masa yang sama adalah perlu untuk menyesuaikan diet serbuk. Sepanjang tempoh sakit dan pemulihan, seseorang tidak boleh memberikan makanan bayi yang akan menjadi beban besar pada tubuhnya, contohnya, makanan berlemak. Pastikan anak makan makanan yang cukup dengan serat, kerana ia menyokong pertumbuhan mikroorganisma berfaedah di dalam usus.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan