Mencari hari jadi kanak-kanak - cari hadiah dengan memo buku

Kandungannya

Kemanusiaan moden begitu manja dengan hadiah yang dengan tulus menjangka keadaan semakin kecil. Apa yang benar-benar kurang ialah emosi, sensasi permainan, dan juga mengejar menarik. Kanak-kanak sangat prihatin. Dalam kes hari jadi yang bahagia, anda boleh menghiasi program ini, tanpa menyerahkan hadiah itu dari tangan ke tangan, tetapi dengan mencipta tugas yang tidak sukar yang akan memaksa wira kesempatan itu secara harfiah mendapatkan hadiahnya. Pencarian dalam bentuk mencari hadiah mengikut nota semakin banyak populariti, membolehkan anda mencari atribut utama cuti bukan sahaja bersendirian, tetapi juga dengan bantuan sahabat sejati.

Apa itu?

Di kalangan orang muda, perkataan ini telah lama menjadi popular. Quest adalah genre keseluruhan permainan komputer, kebanyakannya dengan jalan cerita detektif. Maksud mereka adalah untuk mencari barang-barang tertentu (serta penjenayah), langkah demi langkah, dari petunjuk kepada petunjuk. Usaha ulang tahun adalah keseronokan yang sama, namun pada akhirnya kanak-kanak akan mengetahui apa yang telah lama dimimpikannya.

Kanak-kanak suka teka-teki yang berbeza, jadi bayangkan bagaimana keadaan yang menarik apabila anda mencari hadiah anda sendiri, dan anda tidak tahu yang mana!

Quest tidak boleh memuatkan otak penggemar hiburan sedemikian. Dia hanya akan menghiburkan anak lelaki dan tetamu hari jadi, jadi anda harus mengelakkan idea yang terlalu rumit.

Biasanya dalam keadaan sedemikian ia dicadangkan untuk mencari hadiah mengikut nota, tugas-tugas di mana, jika ada, berada pada tahap yang paling primitif. Penganjur dewasa mesti yakin bahawa kanak-kanak mudah menangani cabaran, tidak akan berputus asa dalam proses dan hanya tidak akan menangis dari kekecewaan dan kekecewaan, tidak dapat menyelesaikan teka-teki lain yang terlalu sukar baginya.

Akibatnya, usaha yang disediakan dengan sempurna (tidak terlalu sukar dan dipilih secara optimum dari segi tempoh) hanya memprovokasi kanak-kanak itu dan menjadikannya merasakan kedekatannya dengan matlamat akhir, emosi tambahan muncul.

Perkara utama adalah bahawa pada akhirnya ada sesuatu yang dia benar-benar mahu, kerana dalam proses mencari, dia mungkin lebih daripada sekali memikirkan apa yang boleh, dan dengan jelas membentangkan apa yang dia paling impikan.

Cuba jangan mengecewakan lelaki hari jadi. Oleh sebab itu, pencarian biasanya tidak dianjurkan untuk kanak-kanak yang terlalu muda - mereka dengan cepat menjadi kecewa dan menyerah, dan juga berani bermimpi tentang hadiah dan jelas mengungkapkan kebingungan mereka jika realiti tidak bersamaan dengan harapan.

Tempat

Adalah jelas bahawa usaha sebegini memerlukan tempat tertentu (khusus disediakan). Dengan betul menyediakan pencarian boleh menjadi baik di dalam apartmen dan alam semulajadi, kerana keperluan utama untuk lokasi adalah ruang yang relatif besar, jika tidak hadiah itu tidak dapat disembunyikan sehingga tidak akan segera ditemukan.

Mengadakan usaha di sebuah apartmen atau rumah mempunyai kelebihan dan kelemahannya sendiri. Kelebihan utama adalah kehadiran banyak tempat di mana anda boleh menyembunyikan kedua-dua hadiah itu sendiri dan petua-petanda yang menunjukkan jalan kepadanya. Petunjuk itu sendiri juga harus tersembunyi, sekurang-kurangnya relatif, sehingga lelaki hari ulang tahun tidak dapat melompat beberapa langkah ke depan dan menyelesaikan teka-teki di depan waktu. Banyak perabot dan aksesori membolehkan anda untuk meregangkan pencarian objek tersembunyi untuk sepuluh atau lebih langkah.

Bagi kelemahan utama organisasi pencarian di apartmen, ia terletak dalam susunan rumah yang paling moden.Hakikatnya, penganjur pasti ingin meregangkan laluan sejauh mungkin, dan untuk ini, pada mulanya mereka sengaja akan memimpin pencari dari matlamat.

Dalam suasana pangsapuri, ini biasanya bermakna bahawa hadiah disembunyikan di suatu tempat berhampiran titik permulaan permainan - dan kini cuba menyembunyikannya dengan betul di koridor (kanak-kanak itu tidak dapat membuat bulatan penuh di sekitar ruang hidup tanpa sekali lagi melalui koridor).

Di sini perkara utama bukan untuk bermain, jika tidak, ulang tahun orang hari jadi akan diadakan dengan tergesa-gesa, cuba untuk sampai ke tempat di mana tetamu menyembunyikan hadiah itu.

Kerumitan yang lebih banyak bermain dalam alam terletak pada hakikat bahawa kedua-dua hadiah dan nota tidak begitu mudah disembunyikan - anda tidak akan memaksa kanak-kanak itu untuk menggali tanah untuk petunjuk.

Secara berasingan, perlu diperhatikan bahawa secara semula jadi ada risiko gangguan luar dalam pencarian - petunjuk boleh dibawa oleh angin, dan juga sangat mungkin bahawa orang lain akan mencari hadiah itu, yang sama sekali tidak berkaitan dengan percutian ini.

Bagaimana untuk membuat diri anda?

Pada mulanya, organisasi pencarian di pihak kanak-kanak diamanahkan secara eksklusif kepada animator kanak-kanak, tetapi anda boleh melakukan tanpa pakar dengan mencipta dan menubuhkan tugas sendiri. Tiada apa-apa yang sukar dalam hal ini: perkara utama adalah mencari tempat, dan ia akan cepat dan mudah ditemui dengan skrip anak-anak atau mencari idea di Internet.

Sekiranya anda tahu bahawa anda tahu di mana untuk melakukan pencarian, jangan berfikir bahawa semuanya sudah siap - disyorkan untuk membuat peta kawasan atau apartmen di mana anda harus menandakan laluan yang dimaksudkan oleh pencari hadiah dengan anak panah.

Sudah berada di tahap membuat peta, anda perlu memahami dengan jelas di mana titik perantaraan utama akan berlaku. Mereka tidak sepatutnya jelas, dengan serta-merta menjadi jelas - sangat mungkin bahawa seorang anak, setelah mengetahui bahawa hadiah tersembunyi di suatu tempat di sini, akan tergesa-gesa untuk mencarinya secara rawak, tanpa melaksanakan tugas yang diciptakan.

Sememangnya, ini juga akan menghasilkan hasil dari masa ke masa, jadi anda tidak boleh menyembunyikan hadiah di tempat yang terlalu jelas, dan petunjuk juga tidak perlu dilihat.

Kemudian pertimbangkan tugas itu sendiri. Anda boleh menghilangkan nota ringkas: pada penyangkut di dalam poket mantel anda - "di mesin basuh", di mesin basuh - "di dalam ketuhar gelombang mikro", tetapi ini terlalu membosankan, memburukkan lagi permainan, dan proses carian dikurangkan kepada maksimum beberapa minit.

Waktu yang optimum untuk mencari adalah 10-15 minit, jadi buatlah sedikit lebih rumit dan menghiasi tugas dengan mengatur pencarian untuk hadiah dalam ayat, dengan teka-teki, dalam bentuk rebus.

Sangat baik jika anda boleh menggabungkan semua kaedah ini dalam satu pencarian, tetapi ingat bahawa tugas haruslah mudah dan jelas. Dalam keadaan sebuah pangsapuri kecil, seorang kanak-kanak yang telah tersesat secara tidak sengaja akan melompat beberapa mata sekaligus dan mencapai matlamat awal.

Apabila semua tugas siap mental, laksanakannya dalam bentuk material. Menambah sedikit kreativiti - kanak-kanak tidak menyelesaikan masalah sekolah, dia bercuti, jadi jangan minta maaf untuk warna-warna cerah untuk reka bentuk yang indah. Sebelum permulaan, ia tidak dapat dilupakan untuk watak utama untuk menyembunyikan hadiah dan nota di tempat yang dirancang - dan anda boleh meneruskan.

Contoh tugasan siap

Bagi kebanyakan penganjur yang tidak berpengalaman, tugas yang paling sukar adalah untuk mencipta petunjuk-petunjuk cerdik yang jelas akan menunjukkan lokasi nota seterusnya - dan pada masa yang sama mereka kreatif dan sedikit lebih kompleks daripada petunjuk langsung.

Berikut adalah beberapa idea tentang cara menyulitkan petunjuk:

  • Riddle. Sebagai contoh, "tempat paling sejuk di dalam apartmen" adalah peti sejuk, yang akan menjadi nota seterusnya. Ia boleh mempunyai bentuk rhymed atau disulitkan sebagai rebus.
  • Tindak balas komposit unsur-unsur. Ini termasuk kedua-dua teka-teki dari foto potong atau lukisan objek di mana atau di sebelah mana tanda seterusnya disembunyikan, dan menyusun nama tempat dari satu set huruf yang tersembunyi bersama dengan petunjuk sebelumnya.
  • Merujuk kepada sumber asing. Petunjuk berikut boleh direkodkan pada mesin penjawab, yang perlu memanggil orang hari jadi. Sebagai pilihan, anda boleh menyembunyikan petunjuk seterusnya dalam buku, dan kanak-kanak akan mengetahui nombornya di rak apabila dia melihat bilangan komen pada halaman di Internet (di alamat yang ditunjukkan dalam nota sebelumnya).

Jadi, pilihan boleh jadi sangat berbeza. Perkara utama adalah menghampiri persiapan percutian dengan fantasi, dan kemudian anak itu akan benar-benar gembira. Dia tidak akan melupakan hari yang indah ini.

Bagaimana untuk membuat pencarian untuk ulang tahun kanak-kanak, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan