Apa yang perlu diberikan kepada kanak-kanak selama 3 tahun?

Kandungannya

Ia hanya seolah-olah membeli hadiah ulang tahun untuk seorang kanak-kanak adalah lebih mudah berbanding sebelum ini, kerana kaunter kedai kanak-kanak secara harfiah penuh dengan pelbagai jenis mainan, buku, set. Dalam praktiknya, memilih hadiah bukanlah tugas yang mudah walaupun untuk ibu dan ayah, apatah lagi sanak saudara atau kawan keluarga! Sangat diingini bahawa kanak-kanak itu tidak hanya menyukai hadiah itu, tetapi juga berguna selama mungkin!

Dalam artikel ini kita akan cuba memahami persoalan apa yang harus diberikan kepada anak selama tiga tahun.

Ciri zaman

3 tahun adalah tempoh krisis pertama lelaki yang sedang berkembang. Dia mula menuntut kemerdekaan, membezakan dirinya dari dunia luar dan menuntut bahawa "saya", sekurang-kurangnya, dihormati. Ia adalah pada zaman ini bahawa anak-anak yang sebelum ini penyayang dan jinak menjadi muram, degil, sensitif. Ini keinginan untuk kemerdekaan boleh dibungkus dengan besar ditambah dengan memilih anak untuk ulang tahun tiga tahun hadiah yang akan membantu orang kecil untuk menyedari diri, untuk menjadi lebih yakin.

Ketegangan dapat berubah menjadi dedikasi, memberikan sesuatu kepada anak yang memerlukannya mengambil tindakan yang konsisten, sebagai contoh, seorang pereka yang sangat menarik. Pada usia tiga tahun, kanak-kanak perlu diberi hak untuk memilih, dan keperluan ini juga harus diambil kira apabila mempertimbangkan hadiah.

Peraturan untuk memilih hadiah hari jadi

Memilih hadiah untuk bayi berusia tiga tahun, adalah wajar mengingati etika hadiah "emas"

  1. Beli dengan baik terlebih dahulu. Adalah lebih baik untuk membeli hadiah beberapa minggu sebelum perayaan, daripada merebut yang pertama dengan tergesa-gesa yang datang ke tangan, atau apa yang disarankan oleh penjual di kedai kanak-kanak. Haste adalah pembantu yang tidak baik, dan penjual, walaupun yang sangat baik, tidak mengetahui anak, wataknya, minat, atau ciri perkembangannya.
  2. Lukiskan garis antara jantina. HWalaupun bayi itu hanya berusia tiga tahun, ia sangat penting bahawa dia berasa seperti lelaki atau perempuan. Dan oleh itu, janganlah kamu memberi lelaki kuda merah jambu, walaupun dia suka menonton kartun tentang mereka. Seorang gadis, walaupun sangat militan, tidak boleh diberikan pistol mesin mainan atau satu set tentera.
  3. Hadiah itu tidak boleh menyentuh kanak-kanak "untuk hidup". Peraturan ini patut dikenang dengan baik oleh mereka yang suka memberi hadiah "dengan makna," sebagai pembaharuan. Sekiranya seorang kanak-kanak berumur tiga tahun atas sebab-sebab tertentu, dia masih menulis tidur di malam hari, tidak kira jika dia diberi periuk muzik yang indah, ini boleh menyinggung perasaan dan menyinggung perasaan kanak-kanak itu, dia secara tidak sengaja berasa tidak selesa kerana dia sudah tahu apa yang hendak ditulis katil tidak baik.
  4. Hadiah mestilah selamat. 3 tahun adalah usia di mana kanak-kanak cuba untuk mendapatkan kemerdekaan tertentu, tetapi mereka masih agak kecil, dan mereka pasti ingin melepaskan, segala sesuatu yang tidak baik. Hadiah anda tidak boleh menyakitkan bayi, ia harus dibuat dari bahan berkualiti tinggi dan bukan toksik, tidak mempunyai bahagian kecil, unsur tajam.

Mainan pendidikan yang terbaik

Kanak-kanak moden menghabiskan banyak masa di komputer, dengan alat di tangan mereka. Sekarang di taman permainan, walaupun pada hujung minggu, ia tidak sesak seperti 30-40 tahun lalu.Dan keperluan untuk aktiviti fizikal dalam anak yang semakin meningkat sangat baik. Atas dasar ini, anda boleh memberi anak anda simulator sukan: basikal, skuter, basikal.

Kanak-kanak yang tangkas dan tenang boleh memilih pembina, tetapi tidak terdiri daripada angka-angka geometri mudah warna yang berbeza, tetapi satu dari mana anda boleh memasang sebuah bandar dengan jalan-jalan dan bangunan, dengan tokoh-tokoh; zoo di aviaries, haiwan dan pelawat. Reka bentuk sedemikian adalah cara terbaik untuk mengembangkan kemahiran motor halus, pemikiran logik dan artistik.

Bagi kanak-kanak berusia tiga tahun yang sedang berkembang pesat, anda boleh memilih set latihan yang akan mengenali anak dengan huruf dan nombor, nama objek, fenomena cuaca, haiwan. Sekarang pilihan permainan sedemikian agak besar. Terdapat juga mainan interaktif yang dalam bentuk yang boleh diakses akan membantu untuk mempelajari abjad dan belajar untuk mengira.

Satu dan semua kanak-kanak berusia tiga tahun, tanpa mengira perasaan dan membesar, memuja permainan peranan. Dan supaya anda boleh membeli anak yang ditetapkan untuk teater boneka jari, supaya dia dapat memainkan permainannya sendiri. Juga, kanak-kanak suka mencuba peranan yang berbeza, dan oleh itu kit doktor, pembina, tukang masak tidak boleh dengan cara.

Apa haiwan untuk membeli bayi berusia tiga tahun?

Hadiah semacam itu hanya boleh dibuat oleh ibu bapa, kerana kanak-kanak berusia 3 tahun masih tidak dapat menjaga haiwan dengan sendirinya, dan ia akan menjadi ibu dan ayah untuk menjaga haiwan kesayangan itu. Pada usia ini, kanak-kanak tidak selalu memahami bahawa seekor anak kucing atau anak anjing boleh dicederakan, dan hanya dapat merampas haiwan dari cinta yang besar untuknya.

Dari sudut pandang keselamatan kedua-dua kanak-kanak dan haiwan kesayangan itu, lebih baik menangguhkan idea hadiah itu untuk beberapa tahun lagi apabila bayi menyedari rasa tanggungjawab.

Jika anda masih benar-benar mahu membeli haiwan, maka untuk anak berusia tiga tahun adalah lebih baik membeli sebuah akuarium kecil dengan ikan emas (selepas semua, dia pasti sudah mendengar kisah tentang itu), atau burung kecil yang tidak bersahaja dalam sangkar. Walau bagaimanapun, ibu bapa masih perlu melihat bahawa "zoologist" yang ingin tahu tidak menarik ikan oleh ekor keluar dari akuarium dan tidak membiarkan burung itu "memburu".

Mainan dan permainan yang popular

  • Lego pereka. Set ini, yang tidak kehilangan popularitinya selama beberapa dekad, boleh dipilih lelaki. Pereka dijual dalam siri, anda boleh memilih satu set untuk kanak-kanak yang suka kartun dan cerita tentang lanun, atau satu set yang membolehkan anda membina sebuah balai polis, hospital, jabatan bomba. Popular "boyish" siri - Lego Duplo, Lego City, Lego Nexo Knights, Lego Ninjago, Lego Technic, Lego Creator.
  • Anak patung dan robot interaktif. Perempuan Bayi Bayi yang lahir, yang sangat mirip dengan bayi yang sebenar, akan dihargai: anda juga perlu memberi makan kepadanya, menukar lampinnya, berjalan dengannya, mandi dia dan menyembuhkannya. Anak patung itu akan "berkembang" bersama dengan perempuan simpanan kecil, gadis itu akan memainkannya sekurang-kurangnya 5-6 tahun. Kanak-kanak lelaki akan gembira dengan robot interaktif yang menari, menembak, terbang dan memandu. Pilihan robot di mana-mana kedai kanak-kanak adalah yang paling luas.
  • Set pemandangan. Gadis-gadis akan menyukai alat permainan peranan - dapur kecil dengan perabot kecil dan hidangan, klinik di mana mereka boleh "benar-benar" merawat tabiat dan teddy bear mereka. Anak-anak juga suka bermain dalam persekitaran yang dekat dengan masa kini, dan oleh itu anda boleh memilih untuk menetapkan mereka, dari mana anda boleh membina autotrack dengan giliran, di mana mesin yang berbeza dilancarkan, serta lapangan terbang sebenar dengan kapal terbang, landasan dan menara kawalan. Pilihan yang baik akan dapat menjadikan orang-orang dewasa yang tahu apa yang menarik minat anaknya.
  • Jadual pendidikan. Versi hadiah ini boleh didapati untuk perempuan (merah jambu dengan peri), dan untuk kanak-kanak lelaki (dengan Fixies, Batman dan Wheelbarrows). Ini adalah jadual kecil dengan huruf, nombor, akaun. Sekiranya dikehendaki, ia mudah diubah menjadi sebuah meja untuk kreativiti - dengan slot yang mudah untuk cawan bukan percikan, pengikis untuk lukisan, kuda untuk lukisan.

Apa yang boleh anda berikan untuk aktiviti luar?

Hadiah untuk pembangunan fizikal dan aktiviti luaran adalah lebih baik untuk dibincangkan dengan ibu bapa terlebih dahulu, adalah penting bahawa mereka tidak membantah sukan permainan kanak-kanak itu, kerana mungkin ada nuansa seperti misalnya dengan kesihatan bayi, yang tidak diketahui oleh ibu dan ayah.

Sekiranya diterima baik, jangan pergi ke kedai sukan, tetapi ke rangkaian pasar hiper kanak-kanak yang besar - terdapat banyak pilihan barangan dan harga yang lebih rendah daripada kedai kecil untuk hadiah yang sama. Pilihan terbaik ialah basikal. Pilih model yang mempunyai dua roda tambahan di belakang untuk kestabilan. Apabila bayi bertumbuh, ia akan dapat menghapusnya, dan basikal itu akan menjadi roda dua. Adalah dikehendaki bahawa ia dikawal ketinggian dengan julat yang cukup besar, kerana semua kanak-kanak tumbuh tidak sekata.

Jika kewangan membolehkan penderma, dan ruang tamu untuk ibu bapa, maka anda boleh membeli kawasan sukan yang boleh dipasang dengan mudah di bilik kanak-kanak. Hadiah yang paling menjimatkan dan sentiasa relevan untuk seorang budak lelaki adalah bola, dan untuk seorang gadis bowling kanak-kanak dengan bola dan pin plastik. Anda boleh membeli trampolin rumah bayi. Tetapi skate roller dan skate sambil memberi sedikit lebih awal.

Kejutan luar biasa

Tanpa pengecualian, kanak-kanak berusia tiga tahun agak cemas tentang proses tidur yang tertidur dalam kegelapan. Ia akan menjadi lebih cepat jika anda memberi kanak-kanak lampu malam, yang menghasilkan unjuran langit berbintang di langit-langit, bahkan terdapat lampu sedemikian rupa yang meniru planet-planet warna yang berbeza. Cahaya malam yang dibuat dalam bentuk kastil dongeng atau rumah akan sesuai dengan gadis itu, dan anak lelaki itu cahaya malam adalah sebuah kereta, sebuah roket malam. Ramai model kini dilengkapi dengan fungsi memainkan muzik dari kad flash, dan dengan itu di sana anda boleh "mengepam" banyak lagu-lagu kecil dan melodi yang sangat menarik yang akan membolehkan dia bertenang dan tertidur tidak dalam kegelapan, tetapi dikelilingi oleh bintang hebat.

Tarian tikaryang disambungkan ke TV atau komputer, akan membolehkan kanak-kanak bukan sahaja bersenang-senang sahaja atau dengan ibu bapa (jika tikar itu dua atau tiga kali ganda), tetapi juga untuk membangunkan secara fizikal. Inti dari permainan adalah mudah - untuk mengulang gerakan di belakang watak pada skrin dan masuk ke sektor berwarna dan anak panah pada karpet.

Semua kanak-kanak suka meniup gelembung. Jadi, anda boleh membeli seorang lelaki atau perempuan satu set untuk meniup gelembung besar dengan meja penyelesaian dan raket besar.

Kedua-dua puteri kecil dan kesatria kecil benar-benar seperti kereta elektrik. Sekiranya peluang kewangan membolehkan, anda boleh memilih mesin taip, basikal quad atau motosikal, tetapi harus diperhatikan bahawa rakaman pangsapuri harus membolehkan menunggangnya, dengan idealnya, jika keluarga tinggal di rumah mereka sendiri dengan kawasan halamannya sendiri, di mana kanak-kanak boleh menjalankan pemanduan dari hati.

Hadiah yang tidak dapat dielakkan

Untuk mengingati seorang kanak-kanak berusia tiga tahun untuk memberi sesuatu agak sukar, kerana ia masih "pendek" untuk mereka, dan jika hadiah itu tidak mempunyai penggunaan yang menarik dan berfungsi (contohnya patung), maka itu tidak akan menjadi kegembiraan kepada bayi. Walau bagaimanapun, bola yang telus di mana rumah itu berdiri dan salju sesuai untuk kanak-kanak itu, kolaj foto dengan gambar lucunya, dengan indah berpakaian dalam beguette.

Pilihan untuk individu kreatif

Jika kanak-kanak suka proses penciptaan, anda tidak boleh memaksa dia untuk membuang pensel dan meletakkannya dengan basikal dengan kekerasan. Beri dia sesuatu yang akan membawa keseronokan yang nyata. Sekarang kedai-kedai kanak-kanak menawarkan banyak set untuk kreativiti: kit untuk magnet sculpting di peti sejuk, lukisan dengan jari, easels untuk lukisan. Mainan yang sangat bergaya adalah kilang plasticine, ia akan mengambil serbuk yang tepat untuk masa yang lama. Sebagai tambahan kepada bahan untuk pemodelan, set mengandungi sejumlah besar mesin yang berbeza untuk pemodelan.

Jadual untuk lukisan dengan pasir adalah meja atas dengan pencahayaan lembut dari bawah. Kanak-kanak akan dapat melukis gambarnya sendiri, mengendalikan jari-jarinya di atas pasir, dan kemudian memadamnya dan membuat yang baru.

Sekiranya seorang kanak-kanak suka warna-warna terang, berikan dia warna, tetapi tidak biasa, tetapi bercahaya di dalam gelap, maka semua lukisannya akan "hidup" jika anda mematikan cahaya. Anda boleh memotong bintang-bintang putih di luar kertas dengan ibu dan ayah anda, mintalah anak anda cat mereka dalam warna dan menggantungnya di sekeliling bilik. Dalam kegelapan ia akan menjadi sangat menarik!

Ide menarik dari ibu dan ayah

Sekiranya ibu bapa memerintahkan baju T yang sama untuk diri mereka sendiri dan kanak-kanak itu, maka anak kecil itu akan menyukai hadiah ini, kerana pada usia 3 tahun, kanak-kanak itu benar-benar mahu kelihatan seperti orang dewasa.

Anda boleh memesan kek untuk anak anda dengan watak dongeng atau watak kartun kegemarannya.

Di Internet, anda boleh menemui beberapa organisasi yang terlibat dalam pembebasan buku - cerita dongeng untuk anak-anak, di mana watak utama akan menjadi totok kesayangan anda. Untuk melakukan ini, hantar foto penerbit dan terangkan dengan ringkas tentang sifat bayi anda. Anda akan menerima buku yang besar dan bercahaya - kumpulan dongeng yang ditulis mengenai Slavik anda (Petya, Nastya, dan lain-lain).

Teddy Bear yang hangat, anjing atau kelinci mainan bukan sahaja akan menjadi kawan kepada seorang anak, tetapi juga akan hangat dalam arti harfiah perkataan apabila bayi itu sakit, atau tidak dapat tidur. Cukup untuk meletakkan kawan seperti berbulu dalam gelombang mikro selama 3-4 minit, ia akan menjadi hangat, dan akan memberi anak itu panas selama 2-3 jam. Biji-bijian lavender, yang dijahit di dalam mainan, dari pemanasan akan mula memancarkan aroma yang menenangkan.

Apa yang boleh anda lakukan untuk hadiah dengan tangan anda sendiri?

Anda boleh melakukan apa sahaja dengan tangan anda sendiri, jika tangan anda berkembang dari mana ia perlu. Jika ibu menjahit dengan baik, anda boleh membuat mainan lembut yang bagus, beg tangan untuk seorang gadis atau ransel untuk lelaki. Untuk anak patung imennik yang tercinta anda boleh menjahit almari pakaian keseluruhan. Jika pada masa yang sama ayah membuat almari kecil dan gantungan untuk pakaian mini, maka kegembiraan gadis itu tidak mempunyai batasan.

Anda boleh menjahit buku kain lembut, mengukir autotrack sebenar untuk seorang budak lelaki dengan slaid untuk kereta balapnya, dan juga membuat layang-layang.

Bagaimana untuk membuat layang dengan tangan anda sendiri, lihat lebih banyak lagi di dalam video di bawah.

Perkara utama adalah bahawa masa tahun membolehkan hadiah itu diuji dengan serta-merta - kanak-kanak tidak suka menangguhkan keseronokan sehingga kemudian.

Sekiranya tidak ada wanita berbulu dan tukang di rumah, maka ibu hanya dapat membakar serbuk roti buatan sendiri yang lazat - wira majlis itu akan gembira!

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan