Apa yang perlu diberikan kepada kanak-kanak selama 2 tahun?

Kandungannya

Dua tahun mungkin hari jadi yang pertama, apabila anak itu sudah mula memahami bahawa percutian ini khusus untuknya. Fakta ini mengenakan tanggungjawab khusus kepada semua orang yang akan menggembirakan bayi dengan hadiah - tidak ada cara untuk menjadi salah! Pada masa yang sama, serbuk itu masih cukup kecil sehingga anda dapat memperoleh gambaran yang jelas mengenai apa yang sebenarnya dia inginkan, jadi anda harus bermula terutama dari pilihan umum kanak-kanak zaman ini.

Ciri pemilihan

Pada usia yang sangat muda, hadiah ulang tahun untuk seorang anak lelaki berusia ulang tahun dipilih dengan rujukan ketat berapa umurnya. Hari ulang tahun kedua dalam hidup bukan tugas paling sukar bagi orang dewasa, tetapi masih, salah satu yang paling sukar. Pada masa ini, pilihan hadiah mungkin banyak berkembang, berbanding satu tahun, tetapi masih terdapat banyak perkara yang tidak dapat diberikan.

Ada sesuatu yang jelas untuk dipilih, bagaimanapun, jika anda belum mempunyai anak anda sendiri, tidak begitu mudah untuk mengetahui apa yang mungkin dan apa yang tidak, semua lebih mempertimbangkan kepentingan bayi.

Untuk pilihan yang baik, perlu memahami keperluan hari lahir zaman ini.

Dia sudah berjalan dengan baik dan bahkan berlari, sehubungan dengan mana mainan dan aksesori untuk hobi aktif perlu dipertimbangkan.

Kira-kira pada tahap kehidupan yang sama, carian kreatif bermula, supaya pelbagai set yang berkaitan juga mungkin relevan.

Tetapi bayi masih sangat kecil, dan ini harus diambil kira apabila memilih hadiah: tidak boleh menjadi mainan terlalu rumit, tetapi juga tidak dapat diterima bahawa masa kini mempunyai butiran kecil yang boleh tercekik.

Sekiranya anda mula dari spektrum warna, maka yang cerah masih perlu menarik perhatian kanak-kanak, tetapi kurang pilihan berwarna boleh diterima.

Hadiah terbaik dari ibu bapa dan nenek

Mungkin dalam tempoh dua tahun, hadiah mula dibahagikan kepada mereka yang relevan dari saudara terdekat, dan yang sesuai untuk tetamu yang lain. Walau apa pun, ibu bapa dan datuk nenek tidak mungkin mengabaikan acara keluarga penting itu, jadi kita memerlukan idea tentang apa yang perlu diberikan.

Biasanya dari saudara terdekat, bayi menerima hadiah yang paling berharga - dan menganggapnya:

 • Perabot kanak-kanak. Seorang kanak-kanak yang lebih kecil mungkin tidak menyukai hadiah seperti itu, tetapi pada usia dua tahun mereka praktikal dalam penggunaannya dan indah melengkapi pedalaman. Daripada pilihan umum - meja kanak-kanak dengan kerusi, kerusi kembung, atau tempat tidur yang lebih besar - supaya kanak-kanak dewasa sesuai. Terima kasih kepada reka bentuk yang baik, penyelesaian ini boleh menyebabkan kegembiraan sebenar.
 • Pengangkutan peribadi. Kereta pertama masih jauh, tetapi skuter atau tricycle cukup sesuai. Walaupun, berhenti: yang mengatakan terlalu awal untuk kereta? Dengan keupayaan kewangan yang sesuai, kanak-kanak kini boleh diberi mainan, sudah tentu, tetapi yang besar, sudah dengan motor dan di alat kawalan jauh, membolehkannya berjalan-jalan pendek di bawah pengawasan para penatua.
 • Barangan sukan untuk kanak-kanak. Tahap aktiviti motor kini sudah mencukupi untuk mula memikirkan di mana untuk meletakkannya.Penyelesaian yang ideal - jika kanak-kanak mempunyai taman permainan kecil di rumah. Dalam keadaan apartmen, ini boleh menjadi trampolin kecil, slaid kembung, dinding atau kolam kering - bukannya di mana ia terapung di dalam air, tetapi diisi dengan bola-bola kecil.
 • Pakaian dan linen. Di sini kita bercakap tentang pakaian hangat untuk musim sejuk dan pelbagai pakaian - pakaian untuk perempuan atau pakaian formal yang indah untuk budak lelakiyang akan sesuai untuk pucuk foto dan untuk dikunjungi. Jubah mandi atau tuala dengan telinga juga akan menjadi hadiah yang berguna dan cantik. Katakan pilihan dengan linen tempat tidur yang diperbuat daripada kain semulajadi.

Secara semulajadi, pilihan tidak berakhir di sana, tetapi ia adalah perkara yang paling kerap diberikan kepada saudara terdekat.

Jika anda ingin memberikan sesuatu yang bertema, pilih antara hadiah yang kreatif, tidak dapat dilupakan dan sukan.

Idea berguna untuk perkembangan kreativiti dan kecerdasan

Pada usia dua tahun, kanak-kanak adalah keperibadian yang sudah terbentuk yang secara aktif mencari dirinya sendiri. Dalam hal ini, dari usia dua tahun ia masuk akal untuk memberikan sesuatu yang difokuskan pada perkembangan impuls kreatif.

Untuk gitar elektrik, mungkin, ia terlalu awal, tetapi satu set krayon lilin atau cat jari sudah pun dihargai, dalam erti kata, pewarna juga sesuai di sini.

Ia juga awal untuk plasticine - kerana keinginan abadi untuk mencuba segala rasanya, ia mewakili bahaya kepada bayi, kecuali ia adalah khas, pelbagai alam sekitar.

Jika anda ingin membangunkan keupayaan muzik pada hari jadi, anda boleh memberi perhatian kepada alat mainan anak-anak istimewa - selalunya mereka kelihatan seperti piano, tetapi terdapat juga pelbagai paip, gitar dan juga harmonika.

Bagi pembangunan intelektual, set, misalnya, haiwan, atau sayur-sayuran dan buah-buahan, akan memainkan peranan yang sangat penting. Hadiah semacam itu, sebagai tambahan kepada yang semata-mata suka bermain, mempunyai aplikasi yang sangat praktikal: mereka membantu untuk mengasimilasi nama-nama bentuk dan warna, dan mengembangkan ingatan pada masa yang sama.

Kit pertolongan cemas kanak-kanak, yang juga menghilangkan ketakutan doktor, dan kit untuk kanak-kanak lelaki, mempunyai fungsi yang sama.

Kiub, konstruktor dan mozek membangunkan pemahaman keseluruhan dan bahagiannya, menyumbang kepada pembangunan kemahiran motor. Buku gambar yang indah juga harus menarik minat anak berusia dua tahun.

Mainan dan mementos

Dalam masa dua tahun, kanak-kanak itu masih mahu bermain, tidak memikirkan sama ada ia berguna untuk pembangunannya atau tidak. Atas sebab ini, kebanyakan mainan, jika hanya mereka yang tidak mempunyai bahagian kecil, tetap mungkin pilihan hadiah yang paling popular.

Pilihan mainan tertentu bergantung pada jenis kelamin kanak-kanak: oleh hari ulang tahun kedua, kanak-kanak sudah memahami perbezaan antara lelaki dan perempuan dan biasanya sudah mengikut minat yang diterima umum untuk mereka dan yang lain.

Seorang gadis pasti akan menghargai anak patung yang cantik, terutama yang anda boleh membengkokkan tangan dan kakinya, serta kereta dorong untuknya, dan segala yang meniru rumah tangga - dari hidangan mainan hingga perabot yang sama.

Kepentingan lelaki lebih dekat dengan teknologi - dia akan menyukai kereta, trak dan kren. Dari apa yang akan disukai oleh anak-anak lelaki dan perempuan: kerusi roda dengan pegangan, serta mainan yang dapat dibicarakan.

Berikut adalah satu perkara penting: jika hadiah anda mengatakan atau membuat suara lain yang lebih kuat, lebih baik untuk berunding dengan ibu bapa anda terlebih dahulu, sama ada ia layak membuat hadiah sedemikian. Hakikatnya, ramai orang dewasa terganggu oleh bunyi yang berterusan, dan kemudian mereka hanya mengeluarkan bateri daripada mainan itu, sebagai hasilnya, "genius" maksud penderma itu hilang.

Bagi mementos, biasanya banyak godparents. Selalunya, untuk tujuan ini, mereka memberikan salib, tetapi pada hakikatnya, sebagai hadiah yang tidak dapat dilupakan, apa-apa hadiah "untuk pertumbuhan" akan dimuatkan, sehingga perhiasan.

Permainan teratas dan peralatan sukan untuk kegagalan

Dalam masa dua tahun, permainan papan yang paling mudah sudah sedia untuk memahami kanak-kanak. Ini, di tempat pertama, adalah mengenai teka-teki dan lotto - sebaik-baiknya, istimewa, direka untuk kanak-kanak kecil seperti itu. Mungkin bayi itu tidak memahami sepenuhnya keseronokan, dan tidak merancang untuk mematuhi peraturan permainan, tetapi dia sudah berminat, dan, bereksperimen dengan butirannya, perlahan-lahan dia akan belajar dan mengembangkan logik.

Bagi sukan, baginya - sudah tiba masanya! Berikut adalah beberapa idea yang paling popular:

 • Tricycle Ini adalah satu hit mutlak di dunia hadiah untuk kanak-kanak kecil, kerana sebaik sahaja bayi belajar untuk menunggangnya sendiri, kegembiraannya semata-mata tidak mempunyai batasan. Penggunaan peralatan sukan ini juga dibenarkan di dalam apartmen: ia tidak menduduki banyak ruang lagi. Tetapi faedah - lautan: dan mengembangkan pelbagai kumpulan otot, dan radas vestibular.
 • Kolam kering dengan bola. Semua ibu bapa mungkin melihat hiburan kanak-kanak yang popular ini - ia sering dipasang di pasaraya besar dan pusat membeli-belah. Maksudnya ialah di sana kanak-kanak boleh melakukan aksi akrobatik yang aktif tanpa risiko memukul atau mendapat kecederaan. Ini membolehkan anda mencurahkan tenaga mendidih tanpa akibat negatif.
 • Bola Satu lagi hadiah topikal, yang untuk gadis-gadis tidak lama lagi akan kehilangan relevansinya dalam banyak aspek, tetapi bagi lelaki ia akan menjadi kejutan yang menyenangkan, berumur 30 tahun ke atas! Sederhana pada pandangan pertama, mainan ini mengembangkan kemahiran motor yang sangat besar, dan juga mengajar anda untuk berinteraksi dengan anak-anak lain - lebih baik bermain bola sekurang-kurangnya bersama-sama.
 • Trampolin Bukan rahsia lagi bahawa kanak-kanak suka melompat dan sering katil dan sofa menderita dari ini, dan sentiasa ada risiko bahawa anak itu akan gugur dan menyerang dari sana. Perkara lain adalah meletakkan trampolin di rumah! Pertama, hasilnya akan menjadi sangat mengagumkan, kerana trampolin bermati-menanam, yang membolehkan kanak-kanak melompat jauh lebih tinggi, sehingga tidak meninggalkan anak tunggal acuh tak acuh. Kedua, hiburan semacam itu biasanya dilindungi di sekitar perimeter oleh mesh lembut yang tinggi, yang menghilangkan kejatuhan melompat di luar permukaan lembut.

Senarai ini boleh diteruskan selama-lamanya, tetapi apabila memilih, ingatlah bahawa penyelarasan pergerakan budak hari jadi belum terlalu baik, jadi dia tidak bersedia untuk latihan fizikal yang terlalu kompleks. Di samping itu, tumpuan harus diberikan kepada keselamatan kecederaan.

Pilihan asal

Semua hadiah yang disenaraikan pasti akan mendapat sambutan dalam jiwa seorang anak kecil yang lahir, tetapi mereka terlalu kudus, dan sentiasa ada risiko bahawa anak itu mempunyai perkara yang sama atau sama sekali. Ramai tetamu dalam usaha untuk menonjol dan menjadi unik, ingin memberi anak yang berumur dua tahun yang asal. Ini tidak begitu mudah, tetapi mungkin.

Sebenarnya, yang paling biasa di kalangan hadiah istimewa adalah hadiah bukan sahaja untuk lelaki hari jadi, tetapi untuk seluruh keluarga. Ini mengenai pemotretan foto profesional, sebagai pilihan - walaupun tematik. Kanak-kanak tidak mungkin memahami apa yang sedang berlaku, tetapi dia mungkin berminat hanya di antara pemandangan yang terang dan mencuba pakaian luar biasa. Tetapi selepas beberapa tahun, dia gembira melihat gambar-gambar dirinya kecil dalam saman khas, dan hadiah itu akan menyenangkan dia walaupun dua puluh tahun kemudian.

Baru-baru ini, fesyen semakin popular untuk memberi anak-anak muda wain vintaj, tetapi trend ini belum diketahui.

Idea ini adalah untuk memberi seorang lelaki hari jadi sedikit minuman beralkohol mahal dengan keinginan untuk meminumnya pada hari majoriti. Dalam tempoh dua tahun, bayi itu masih tidak dapat menghargai apa-apa hadiah, tetapi bayangkan betapa terkejutnya apabila ibu bapa memberikan peringatan seperti itu dari masa lalu untuk ulang tahun kelapan belas! Terutama sejak wain yang baik hanya menjadi lebih baik selama bertahun-tahun.

Pilihan lain yang menarik adalah pokok pokok. Seorang kanak-kanak berusia dua tahun sendiri mungkin mengambil bahagian simbolik dalam pendaratannya di plot, dan gambar momen ini menjadi salah satu yang terbaik dalam kehidupan. Di samping itu, ini adalah penghormatan kepada tradisi kuno orang-orang kita, dan jika anak lelaki hari jadi juga seorang budak lelaki, maka dia boleh meletakkan salah satu daripada tiga kutu kepada dirinya sendiri - dia menanam pokok, ia tetap hanya untuk membina sebuah rumah dan membesarkan seorang anak!

Hadiah apa yang boleh saya lakukan dengan tangan saya sendiri?

Sering dikatakan bahawa hadiah terbaik adalah satu yang dibuat dengan tangan anda sendiri. Bagi kanak-kanak berusia dua tahun, tidak banyak pilihan seperti itu, tetapi mereka wujud.

Varian yang paling biasa adalah album foto buatan tangan yang menarik. Pada masa kini, pada masa mereka berumur dua tahun, sekurang-kurangnya seratus foto dikumpulkan oleh kanak-kanak, dari mana mereka perlu memilih yang terbaik, disatukan oleh beberapa jenis idea atau plot yang sama. Semua ini dalam susunan tertentu dilipat, dihiasi dengan lukisan cerah buatan tangan atau aplikasi buku kecil, ditandatangani dengan keinginan yang indah - hadiah sudah siap!

Sekiranya album foto itu adalah nilai cenderahati, maka buku pembangunan itu melaksanakan fungsi perkembangan khusus.

Di sinilah perhatian khusus perlu dibayar kepada konsep - kisah buku itu perlu menarik untuk kanak-kanak itu, tetapi juga membantu mengembangkan kemahiran dan kebolehan tertentu.

Selalunya, untuk tujuan ini, buku dibuat yang mengajar akaun, di mana setiap angka diiringi dengan ilustrasi dengan jumlah yang sesuai, contohnya, buah-buahan. Penjelasan untuk angka itu mungkin banyak - untuk ini, jumlah yang diperlukan manik berwarna dilampirkan pada halaman pada rentetan. Keputusan sedemikian tidak semudah untuk dilaksanakan seperti yang mungkin kelihatan, kerana hanya mereka yang mempunyai kemahiran kreatif yang baik dan mempunyai kepercayaan tinggi bersama dengan keinginan untuk mencapai hasil akhir harus mengambil tugas tersebut.

Secara alternatif, lakukan sendiri dengan tangan anda sendiri bizybordWalau bagaimanapun, pada usia dua tahun, anaknya telah melampaui sedikit - kecuali perbincangan mengenai model yang paling kompleks. Reka bentuk semacam itu perlu terdiri daripada unsur-unsur kompleks - terutamanya, suis beralih dan suis mesti termasuk lampu suluh kecil atau isyarat bunyi, papan juga perlu dilengkapi dengan pelbagai papan kekunci dari telefon, dan sebagainya, kerana perkara mudah tidak lagi menjadi tempat. Pemasangan sendiri mainan sedemikian tidak mungkin untuk setiap lelaki.

Apa yang tidak boleh diberikan?

Ada pelbagai jenis hadiah yang sepatutnya sesuai untuk ulang tahun dua tahun, tetapi sebenarnya tidak dapat diterima. Berikut adalah beberapa perkara yang harus diingat ketika memilih idea:

 • tiada bahagian kecil yang berasingan, termasuk teka-teki dan pereka kecil - pemiliknya pasti menariknya ke dalam mulutnya, dan tidak diketahui bagaimana ia akan berakhir;
 • mainan pada bateri kecil juga tidak boleh diterima - untuk sebab yang sama;
 • Mainan muzik dan bercakap pasti akan menggembirakan kanak-kanak itu, tetapi mungkin tidak menerima persetujuan daripada ibu bapa, yang akan mengganggu penggunaan penuh hadiah itu. Oleh itu, sebelum anda membeli, berunding dengan ahli keluarga wira acara itu;
 • Tidak bijak untuk memberikan mainan bayi anda terlalu mahal. Dia belum melihat perbezaan antara murah dan mahal, tetapi mana-mana orang tua akan mengesahkan bahawa tidak ada mainan tunggal yang masih hidup dari dua tahun hingga usia yang lebih sedar pemiliknya;
 • untuk kemudahan kanak-kanak, mainan perlu ringan dan kecil, jadi masa untuk mainan lembut yang besar belum datang;
 • jika anda menderma buku, cuba pilih salinan dengan halaman tebal - ini adalah harapan terakhir bahawa ia akan bertahan untuk masa yang agak lama;
 • Jangan mempersembahkan budak hari jadi terlalu rumit untuk mainan dua tahun. Anak patung seharusnya agak semulajadi dan mudah, tiada Barbie dan model interaktif. Anak-anak lelaki tidak memerlukan kereta yang dikawal oleh radio - ia tidak mudah untuk mengawal mereka, dan bunyi yang tajam enjin mampu menakutkan. Bertentangan dengan pengiklanan khas tablet kanak-kanak, bagi mereka, pasti, terlalu awal.

Jangan malas untuk menumpukan sedikit masa untuk memilih hadiah untuk kanak-kanak berusia dua tahun, dan kemudian mungkin walaupun dengan pengeluaran kewangan yang kecil kanak-kanak akan berpuas hati. Beri perhatian kepada bahan-bahan yang mana hadiah itu dibuat - idealnya, mereka mestilah semulajadi dan tidak toksik.

Anda akan mempelajari lebih lanjut mengenai hadiah untuk kanak-kanak 2 tahun dari video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan