Apa yang perlu diberikan kepada budak selama satu tahun?

Kandungannya

Hari jadi yang pertama adalah halaman keluarga yang tidak dapat dilupakan. Bayi itu sendiri masih tidak faham mengapa ada orang yang tersenyum di sekelilingnya pada hari ini. Tetapi selepas bertahun-tahun dia akan gembira melihat foto dan video dari percutian ini.

Saya ingin menjadikan hari ini tidak dapat dilupakan kepada semua ibu bapa. Semasa penyediaan, yang biasanya bermula lebih awal, banyak persoalan timbul, yang utama adalah apa yang harus diberikan kepada anak kecil. Dalam artikel ini kita akan cuba menjawabnya.

Ciri zaman

Untuk satu tahun crumb pergi sangat panjang. Beliau bertemu saudara-saudaranya, belajar untuk mengucapkan bunyi pertama dan juga suku kata, merangkak, duduk, dan bahkan berjalan. Dalam tahun yang baru, peringkat tidak kurang menarik bermula. Sekarang kanak-kanak akan menyedari dirinya sebagai orang, menguasai ucapan, setiap hari untuk memahami dan mencuba sesuatu yang baru. Otak berkembang pada tahap yang sangat cepat, dan seorang lelaki atau perempuan memerlukan pengetahuan baru setiap hari untuk membantu mereka memahami dunia yang besar dan kompleks di sekeliling mereka.

Hari ulang tahun semasa di 1 tahun harus memenuhi keperluan kanak-kanak untuk pengetahuan ini. Sekiranya sudah cukup setengah tahun untuk memberi kanak-kanak itu sebuah boneka atau patung anak patung yang terang, kini serbuk dapat memahami proses yang lebih rumit, dan ia memerlukan permainan yang lebih menarik. Dia sudah dapat menghabiskan masa yang lama memainkan permainan itu sendiri, tanpa seorang ibu, dan ini pastinya akan digunakan ketika memilih hadiah untuk seorang hari jadi satu tahun.

Pandangan

Oleh kerana umur, kanak-kanak itu masih belum dapat memilih hadiah itu sendiri. Kerana tidak ada gunanya membawa anak berusia satu tahun ke sebuah gedung mainan besar dan membuat pilihan. Lebih baik jika ibu bapa, saudara dan rakan keluarga memilih sesuatu sebagai hadiah.

Bergantung kepada matlamat yang dilakukan oleh penderma, hadiah mungkin berbeza-beza:

 • Berguna dan berfungsi. Ini termasuk pakaian, kasut, produk penjagaan bayi, makanan bayi, lampin (jika anda masih memerlukannya);
 • Pembangunan. Ini adalah permainan, permainan, mainan, tugas utama untuk membangunkan kemampuan intelektual kanak-kanak, ingatannya, perhatian, kemahiran pertuturan;
 • Main dan menghiburkan. Ini adalah mainan yang tidak mempunyai fungsi perkembangan, tetapi kanak-kanak suka, sebagai contoh, mainan mewah;
 • Kreatif. Ini adalah untuk membangunkan kemahiran kreatif - melukis, mengilat, mengumpul mozek, aplikasi;
 • Membangunkan kecergasan fizikal. Ini termasuk basikal, buaian, pejalan kaki, sleds.

Hadiah terbaik untuk kanak-kanak adalah sesuatu yang akan menarik minatnya, dan bukan kepada ibu bapanya. Lampin, sut dan T-shirt adalah hadiah hebat untuk ibu dan ayah, yang boleh menjimatkan belanja keluarga untuk membeli pakaian untuk bayi. Tetapi kanak-kanak itu sendiri tidak mungkin gembira dengan kemeja-T baru. Gambar, gambar keluarga, dihiasi dalam beguette hadiah, cetakan kaki dan lengan bayi adalah hadiah yang agak mengasyikkan untuk ibu bapa lagi.

Hadiah yang boleh dilahirkan pada hari lahir sahaja boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

Pembangunan

Untuk memenuhi keperluan kanak-kanak berusia satu tahun dalam pembangunan dan pandangan dunia, anda boleh memberinya seorang pereka. Perkara utama ialah tidak ada butiran kecil di dalamnya. Terdapat banyak jenis pereka untuk kanak-kanak dari setahun, yang terdiri daripada butir-butir terang yang besar, dengan mudah saling berhubungan. Dengan mainan ini, bayi akan dapat mengembangkan kemahiran motor halus, koordinasi pergerakan, dan pemikiran ruang.

Kiub adalah satu lagi idea sejagat untuk "ulang tahun" mana-mana jantina. Anda tidak perlu mengambil set di mana ia dicadangkan untuk melipat gambar dari kiub - ia masih agak sukar untuk kanak-kanak itu, tetapi kiub besar dan cerah yang diperbuat daripada plastik lembut akan menggembirakan kanak-kanak selama satu tahun dan setengah pasti.

Kanak-kanak suka meletakkan segala-galanya di tangan, semak. Mengetahui ini, kita dapat dengan mudah mengambil penyihir untuk seorang lelaki berusia satu tahun. Ini adalah mainan, yang berdasarkan prinsip penyortiran, di mana kanak-kanak tidak boleh salah pada dasarnya. Angka warna tertentu di dalamnya tertanam dalam alur bentuk dan warna tertentu. Pengelas boleh menjadi sederhana - dalam bentuk platform segi empat tepat, dan boleh menjadi kapal, pesawat, rumah sebenar. Versi yang lebih mudah dari sisipan yang menyusun, yang merupakan plat dengan alur bentuk yang berbeza, di mana kanak-kanak mesti mengambil objek yang sesuai dengan garis besar dan warna.

Dalam setahun, kanak-kanak, sebagai peraturan, gembira untuk memasang piramid. Model mainan asal boleh menjadi hadiah hebat. Untuk perkembangan imaginasi, imaginasi dan logik, serta bentuk fizikal serbuk, anda boleh memberi tikar teka-teki. Pada mulanya anda boleh mengumpulnya bersama dengan ibu atau ayah anda, dan kemudian anda boleh bersenang-senang melompat dan melakukan gimnastik di atasnya.

Untuk kreativiti

Ibu-ibu yang berpengalaman, yang telah berulang kali memasang semula kertas dinding dicat dan membasuh peti sejuk yang dicat dengan penanda yang terasa, tahu bahawa keinginan untuk keindahan bermula hampir setahun. Tahap pembangunan ini sangat penting untuk kanak-kanak itu, walaupun dia tidak menjadi artis atau pengukir yang terkenal.

Ia masih agak awal untuk membeli cat dan album sebagai hadiah; Berikan cat jari yang lebih baik. Dan kepada mereka beberapa paperman besar. Ia akan mencukupi untuk menyebarkan kertas di lantai dan membebaskan kanak-kanak ke atasnya, membekalkannya dengan tin cat jari. Dia akan dapat mencipta karya dengan tangan dan kakinya.

Biasanya, kanak-kanak masih bosan dengan cat ini, tetapi mereka tidak perlu takut - mereka termasuk pewarna makanan yang tidak berbahaya kepada anak-anak.

Sekiranya seniman muda sudah berbaloi dan berjalan, anda boleh memberikannya sebuah skop untuk lukisan, yang boleh dilaraskan dengan tinggi, serta satu set kertas untuk kreativiti.

Sangat berguna untuk pelajaran pemodelan pen kanak-kanak. Oleh itu, satu set tanah liat yang berkualiti akan sangat sesuai.

Untuk kelas, anda boleh menggunakan pasir kinetik yang kini popular. Ia tidak kelihatan seperti yang biasa, kerana ia tidak runtuh, ia tidak berpegang pada tangannya, dan ia tidak noda. Silikon yang ditambah kepada pasir kuarza menghalangnya daripada hancur menjadi zarah kecil. Dari pasir sedemikian di bawah kawalan ibu, bayi akan dapat buta apa-apa angka berpasir, dan kemudian memecah dan buta yang baru.

Menghiburkan

Banyak kegembiraan akan memberi kanak-kanak satu set itik yang menarik atau lanun getah untuk berenang. Hadiah itu boleh diuji pada petang yang sama, dan percayalah, sekarang setiap kali semasa prosedur air bayi akan memerlukan mainan ini.

Mainan interaktif semasa memberi awal, tetapi segala macam gurney akan menjadi tepat. Seorang kanak-kanak belajar berjalan, dan lebih menyeronokkan untuk melakukan ini, jika anda mengikat ulat lucu atau melatih roda dengan benang. Terdapat kerusi roda pada pemegang plastik yang boleh ditolak kanak-kanak di hadapannya.

Selama beberapa abad, ia tidak kehilangan popularitinya di kalangan kanak-kanak dari kuda goyang 1 tahun. Hari ini pilihan mainan sedemikian hebat. Ia boleh menjadi zirat goyang, seekor gajah goyang, seekor unta goyang dan orang lain.

Tarikan kegemaran lain adalah swing. Sudah tentu, kanak-kanak itu sudah menunggang mereka dengan ibunya di halaman di taman permainan, tetapi dia tidak akan keberatan jika buaian muncul di apartmennya. Untuk ini, tidak perlu menjadi pemilik ruang hidup yang besar. Anda boleh membeli buaian yang dipasang di pintu.

Seorang lelaki, yang baru saja beralih, akan menghargai kenderaannya sendiri.Wheelchair-tolokar adalah kereta kecil atau motosikal, dengan roda stereng, kesan bunyi, batang pembukaan. Kanak-kanak akan dapat menunggang tolokar, menolak kakinya dari lantai. Sekiranya dikehendaki, ibu bapa akan dapat membantu pemandu muda, melancarkan mesin di belakang pemegangnya.

Praktikal

Pemimpin hadiah praktikal adalah sleds dan basikal. Anda tidak boleh membeli model kanak-kanak "untuk pertumbuhan", kerana kegembiraan hadiah, apabila kanak-kanak membesar, sudah kehabisan. Kanak-kanak ingin menikmati mainan baru di sini dan sekarang, dan oleh itu memilih sepeda kecil. Adalah wajar, dengan kanopi dari matahari, bahawa ibu boleh menggantikan kereta tayar di musim panas dengan kenderaan baru untuk anaknya.

Sledge untuk lelaki berusia satu tahun, jika hari jadi jatuh pada musim sejuk, lebih baik untuk membeli dengan perlindungan awning dari sejuk dan salji (dengan penutup pelindung khas, yang, dengan analogi dengan kereta dorong itu, mudah dipasang di kedua-dua belah sled).

Sekiranya anda memberikan budak itu meja kecil dengan kerusi, dia juga akan sangat gembira, terutama jika ia adalah platform pembangunan dengan permainan, penyusun, tempat untuk lukisan, pemodelan, bil dan butang yang termasuk muzik dan mentol lampu berwarna.

Contoh hadiah khusus dan maklum balas tentangnya:

 1. Pusat Gimnastik Chicco Deluxe 3 in 1 adalah mainan pendidikan sejagat untuk kanak-kanak dari 3-4 bulan hingga 3 tahun. Jika kanak-kanak masih tidak berjalan, anda boleh mengalih keluar tablet, yang tertanam dalam jisim unsur permainan, termasuk ciri interaktif (muzik, meneka permainan). Setelah kanak-kanak berdiri dan berjalan dengan baik, anda boleh meletakkan meja di tempatnya. Ulasan mainan itu kebanyakannya positif, minus orang tua hanya memanggil kos tinggi mainan (dalam 7 ribu Rubles).
 1. Blok bulu pereka tematik dengan unsur bertekstur (jarum). Apabila memasang kereta lumba atau membina sebuah bandar butir-butir sedemikian, kanak-kanak akan secara serentak mengurutkan pelbagai mata fisiologi yang sihat di hujung jarinya. Ia berharga sekitar 1,5 ribu rubel. Maklum balas mengenai pembina adalah positif: ibu mencatatkan bahawa kanak-kanak tidak bosan memainkannya walaupun bulan kemudian, kerana butirannya dihubungkan dengan apa-apa cara, dan anda boleh bereksperimen dengan banyak. Di antara kelemahan tersebut, ibu bapa mengingati perpaduan yang agak lemah antara satu sama lain, dan karenanya kereta terbina tidak akan berfungsi untuk masa yang lama untuk digulung - mereka runtuh.
 • Transformer "Donny" - salah satu watak kanak-kanak kegemaran kartun kanak-kanak mengenai kapal terbang. Anda boleh membeli sebuah pengubah murah yang anak anda berminat untuk membongkar dan memasang, dan anda boleh membelanjakan kira-kira 2 ribu Rubles dan membeli Donnie dengan kesan bunyi. Ulasan mainan kebanyakannya positif, ia tidak mengganggu kanak-kanak itu.
 • Permainan ini menetapkan "Freight wagons with animals" BRIO adalah satu set yang termasuk kereta api, kereta api dan beberapa tokoh haiwan yang berbeza. Di dalam kereta api membuka pintu, semuanya terperinci dengan baik. Ibu bapa dalam ulasan mereka mendapati bahawa kualiti mainan adalah sangat tinggi, dan kereta itu sendiri dengan sempurna menghubungkan dengan kereta lain set mereka dengan bantuan magnet yang mudah.
 • Bizybord - lembaga pembangunan besar yang akan menduduki kerjaya anda untuk masa yang lama. Di atasnya, dia akan dapat mencari segala yang menarik minatnya di dalam rumah, tetapi ibu bapa tidak membenarkannya mendapatkannya - heck, soket, jam tangan, kunci, paip bergelombang, butang dan banyak lagi Maklum balas mengenai lembaga seperti ini adalah positif, ibu bapa mendapat sedikit masa lapang manakala serbuk itu terlibat dalam mainan yang menarik minatnya.

Apa yang tidak boleh diberikan?

 • Alat;
 • Kereta elektrik;
 • Buku;
 • Sudut gimnastik sukan, kerana kanak-kanak akibat usia boleh cedera teruk pada peralatan tersebut;
 • Haiwan

Keperluan Hadiah

Keperluan utama untuk hadiah untuk anak berusia satu tahun adalah keselamatan. Pastikan mainan itu tidak mengandungi barang-barang kecil, tajam, berbahaya, mudah dilepaskan. Pastikan pastikan ia diperbuat daripada bahan bukan toksik, minta penjual menunjukkan kepada anda sijil kualiti dan pematuhan.

Tanda-tanda mainan yang tidak selamat adalah bau yang kuat dari bahagian-bahagian plastik atau getah, cat yang tidak teragih, ketiadaan atau keadaan buruk pembungkusan asal.

Bagaimana untuk memilih hadiah untuk seorang lelaki selama satu tahun - lihat dalam video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan