Apa yang hendak diberikan kepada gadis itu selama satu tahun?

Kandungannya

Semalam bayi anda sangat kecil dan tidak berdaya, dan sekarang dia sudah bermain 1 tahun. Hari pertama adalah penting untuk sejarah keluarga. Oleh itu, persiapan untuk perayaan, sebagai peraturan, bermula lebih awal.

Persoalan utama yang membimbangkan kedua-dua tetamu dan ibu bapa: apa yang harus diberikan seorang puteri kecil untuk ulang tahun pertama? Pilihannya banyak, dan ini hanya merumitkan tugas. Setiap orang mahu hadiah menjadi berguna, menyenangkan dan perlu. Bagaimana untuk menggabungkan semua konsep ini dalam satu hadiah, kami akan cuba untuk memberitahu dalam artikel ini.

Ciri zaman

Ia sudah ketara kepada semua orang di sekeliling bahawa seorang gadis pada 1 tahun adalah orang yang sangat bebas. Sekiranya sehingga satu tahun perbezaan dalam perkembangan kanak-kanak lelaki yang berbeza tidak dapat dilihat, maka selepas 12 bulan, kanak-kanak perempuan mula bertambah dengan cepat dan menyenangkan ibu bapa mereka dengan kemahiran dan kebolehan baru setiap hari.

Pada usia ini, keindahan kecil belajar mengendalikan objek, mereka mencari lebih banyak aplikasi baru.

Gadis itu berminat dengan segala-galanya - bagaimana, siapa, mengapa, mengapa. Kanak-kanak mula meniru tingkah laku orang dewasa, dan sekarang dia memasak makan tengah hari untuk kelinci dalam kue boneka atau berpura-pura bercakap dengan rakan di telefon.

Hadiah kepada kecantikan yang berusia satu tahun harus memenuhi keperluannya untuk pengetahuan tentang yang baru, ia harus menarik untuk bermain dengannya dalam bidang meriam, dan juga harus sesuai untuk permainan peranan (hospital, ibu, dapur). Kedai-kedai kanak-kanak, portal dalam talian bersedia untuk menawarkan pilihan besar kit, permainan dan mainan yang akan memenuhi matlamat yang dinyatakan.

Jenis hadiah

Pembangunan

Apa-apa set dan permainan yang mengajar kemahiran baru kanak-kanak boleh dianggap sebagai perkembangan, dan mereka membenarkan pembangunan bahagian otak dan kebolehan yang berkaitan: ingatan, perhatian, logik, pemikiran ruang.

Kategori ini termasuk pereka. Bagi gadis berusia satu tahun, mereka tidak sepatutnya terlalu "kecil" dan terus terang "budak kecil". Pilihan terbaik adalah satu set blok plastik berwarna-warni yang besar.

Ia tidak sukar untuk memilih kiub untuk seorang gadis - terdapat banyak pilihan yang menjimatkan warna-warna cerah dan warna yang dijual. Kiub boleh menjadi plastik, kain, kulit, getah. Saiz - dari kecil ke besar, dari mana anda boleh membina rumah sebenar untuk seorang puteri kecil.

Penyusun adalah mainan yang mengajar cara menggunakan objek untuk tujuan yang dimaksudkan, itu adalah mainan, contohnya, perahu, dengan alur berbentuk di sisi. Tugas kanak-kanak itu adalah untuk mengambil angka-angka plastik di dalam slot ini dalam saiz dan warna. Kira-kira sama boleh dimainkan dengan set sisipan, yang sangat popular hari ini.

Untuk kreativiti

Hadiah jenis ini bertujuan untuk kanak-kanak yang berminat dalam proses kreatif. Secara umum, semua gadis suka menggambar, mengukir, memasang mozek. Ini pasti perlu digunakan, kerana aktiviti kreatif mempunyai kesan yang baik terhadap pembentukan personaliti serbuk. Untuk lukisan penanda dan cat untuk membeli lebih awal. Tetapi gadis berusia satu tahun itu akan sangat gembira jika anda menawarkannya untuk cat dengan cat jari. Dalam komposisi mereka - hanya pewarna makanan, dan oleh kerana itu agak mungkin bukan hanya untuk menarik, tetapi juga untuk mencicipi mereka.

Untuk membuat gambar dengan jari anda, anak kuda adalah sangat sesuai.Kemudian, kanak-kanak akan dapat menariknya dengan cat sebenar dan berus, terutamanya kerana easel boleh disesuaikan dengan ketinggian. Pemodelan kelas - berguna untuk pembangunan kemahiran motor halus, logik. Plasticine sebagai hadiah harus dipilih dengan berhati-hati, yang terbaik adalah untuk memberikan preferensi kepada set mahal, bahan di mana tidak mengotorkan tangan, tidak cat, tidak meninggalkan kesan berminyak pada pakaian, dan juga tidak mempunyai bau kimia yang kuat.

Baru-baru ini, pasir kinetik telah menjadi sangat popular di kalangan kanak-kanak dan ibu bapa. Dia tidak mencurahkan, tidak melekat pada tangannya, dari situ anda boleh membuat apa-apa arca pasir, dan kemudian memecahkan dan membuat yang lain.

Menghiburkan

Anak itu bukan sahaja memerlukan pembelajaran dan pembangunan, tetapi juga hiburan. Untuk memastikan bahawa mereka dijamin kepada gadis itu, anda boleh memilih mainan sebagai hadiah - dari kelinci lembut ke Caterpillar interaktif dengan jisim butang, blok muzik dan lampu bercahaya.

Gadis berusia satu tahun suka naik tidak kurang daripada lelaki, tetapi kerana dia akan gembira mainan goyang (kuda, jerapah, gajah), atau ayunan tergantung rumah, yang mudah dipasang di pintu.

Hadiah yang baik untuk ulang tahun pertama gadis boleh menjadi satu set mainan getah mandi - ini boleh katak lucu atau itik getah kuning yang terkenal.

Praktikal

Kategori hadiah untuk memberi keseronokan, bukannya kepada anak sendiri, dan ibu bapanya - ini adalah tempat tidur untuk bilik kanak-kanak, pakaian untuk gadis itu. Biasanya hadiah ini cuba memberi datuk nenek. Beli hadiah praktikal berjaya hanya boleh menyedari ciri-ciri perkembangan kanak-kanak - ketinggian dan beratnya, saiz kaki, dalam kasut. Ia tidak layak mengambil apa-apa perkara secara rawak atau terutamanya untuk pertumbuhan.

Contoh hadiah khusus dan maklum balas tentangnya

  1. Satu set buah-buahan dan sayur-sayuran "Masha dan Bear" - sekumpulan buah-buahan dan sayur-sayuran plastik, terdapat pisau yang selamat dan papan mencincang. Dalam setem enam item terkecil yang terbuat dari plastik lembut, mesra alam, selamat. Kos kira-kira 300 Rubles. Kotak dengan 19 item dan gerobak untuk sayur-sayuran adalah kira-kira 2000 rubel. Maklum balas daripada ibu bapa adalah positif, kanak-kanak perempuan suka mainan ini, terlebih dahulu, kerana sayur-sayuran dan buah-buahan plastik boleh menjadi atribut pelbagai permainan.
  2. Set dapur "Belajar memasak" adalah dapur sebenar untuk tukang masak kecil. Dimensi set 95x53x47. Kompor ini dilengkapi dengan kesan bunyi, ia mewujudkan ilusi bahawa sebenarnya dapur sebenarnya berfungsi, oven terbuka, cahaya datang di dalamnya. Terdapat mesin basuh pinggan mangkuk di mana gadis itu akan dapat meletakkan anak patung, grill, pantry, telefon dan 37 aksesori dapur yang paling berbeza. Set ini tidak murah - kira-kira 6500 Rubles. Jika mahal, maka terdapat lebih sedikit "dapur" untuk dijual, kosnya bermula dari 700 rubel. Maklum balas daripada ibu bapa adalah positif kerana mainan selamat dan sangat mirip dengan anak-anak perempuan.
  3. Mainan pendidikan "Giraffe" dengan kawalan jauh - watak yang terang bergerak ke hadapan, ke belakang, bertukar 360 darjah. Pergerakan mereka zirafah lucu mengiringi kesan bunyi, memainkan muzik. Mainan itu pasti menjadi kegemaran bayi anda. Kajian ibu bapa tentang zirafah yang sedang berkembang agak ketinggalan, kerana kebanyakan ibu dan bapa bosan bermain melodi dengan cukup cepat, yang sama sekali tidak benar dengan anak perempuan mereka. Kos mainan - dari 2500 ribu rubel.

Apa yang tidak boleh diberikan?

Hadiah boleh menjadi apa-apa untuk harga, mengikut idea, bagaimanapun, walaupun memilih hadiah untuk anak berusia satu tahun, anda perlu ingat tentang etika hadiah. Petua untuk memilih hadiah kanak-kanak boleh berbeza, cara paling mudah untuk mengingati apa yang anda tidak dapat dengan tepat memberi seorang gadis hari jadi dalam 1 tahun:

  • "Hadiah hidup" - anak kucing, anak anjing, burung kakak tua dan ikan dengan hamster, bayi, kemungkinan besar, tidak akan menghargai lagi. Dan dia tidak akan dapat menjaga mereka sama ada.Tetapi ibu bapa dari hadiah itu juga akan "dihargai," dan akan mengingatkannya kepada anda pada kesempatan pertama, menyampaikan sebagai tindak balas kepada apartmen satu bilik anjing anjing dewasa yang lebih tinggi daripada anda.
  • Peranti dan alat teknikal yang canggih - kamera, telefon, bingkai foto interaktif, tablet kanak-kanak. Semua peranti ini direka untuk orang yang tahu bagaimana menggunakannya dan memahami apa yang mereka ada. Seorang gadis berusia satu tahun dengan mudah boleh memulakan dengan tablet dengan platform Android terbaru dan mula memukul mati di bawah bateri.
  • Gula-gula Kotak coklat besar, kek besar sentiasa menggembirakan kanak-kanak, terutama jika mereka telah mencuba coklat dan kek. Tetapi hadiah itu, pertama, adalah penuh dengan alahan dan diatesis, dan, kedua, selepas segala-galanya dimakan, anak itu akan melupakan hadiah itu. Ia boleh berlaku dan keadaan tidak menyenangkan, jika ibu bapa kanak-kanak tidak memberikan gula-gula sama sekali. Memilih kotak gula-gula cerah dari tangan kanak-kanak yang dilekatkan bukan tugas untuk jantung yang lemah.
  • Mainan tidak berumur. Sekiranya ditetapkan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 3 tahun, maka tidak ada gunanya memberi kepada seorang gadis berusia 1 tahun. Untuknya, dia boleh berbahaya, kerana kanak-kanak itu tidak dapat menggunakannya dengan betul. Meletakkan mainan diketepikan "untuk kemudian" - ini bermakna mengambil hadiah dari tangan kanak-kanak, yang sangat tidak menyenangkan pada usia apa-apa.

Keperluan Hadiah

Adalah penting bahawa hadiah untuk bayi adalah selamat. Dalam set mainan atau permainan, tidak sepatutnya bahagian kecil, serpihan dan unsur-unsur yang mudah terlepas.

Bahan dari mana mainan dibuat harus ramah lingkungan, plastik dan getah tidak boleh memancarkan "wangian" kimia yang mencekam.

Keselamatan mainan disahkan oleh sijil kualiti. Jangan ragu untuk meminta mereka dari penjual di kedai.

Beri perhatian kepada pembungkusan - ia mestilah kilang, dilabel, lengkap. Kotak asal yang rusak dan diragui mungkin menunjukkan pemalsuan apa yang terkandung di dalamnya. Sekiranya telefon pintar anda mempunyai fungsi bacaan kod bar, pastikan untuk melihat produk mana kod ini akan dituju.

Bagaimana untuk melakukannya sendiri?

Ibu dan bapa dapat dengan mudah membuat hadiah anak perempuan mereka satu tahun dengan tangan mereka sendiri. Seorang gadis pada zaman ini akan gembira dengan manik-manik terang besar yang terdiri daripada unsur-unsur besar (contohnya, pompons). Gadis itu akan menyukai anak patung kain lembut yang ibunya akan menjahit. Anda boleh memasukkan mainan buatan tangan dengan bijirin soba atau kacang polong, dan kemudian mainan akan merangsang perkembangan kemahiran motor halus.

Bizybord - ini adalah papan di mana segala sesuatu yang menarik minat seorang kanak-kanak di dalam rumah itu diskru, dipaku dan dilekatkan - soket, lubang kunci, selak, paip bergelombang, jam tangan, butang besar dan pemegang pintu. Semua ini, tidak seperti analog rumah, boleh disentuh, harus dan berguna. Kanak-kanak boleh melakukan apa-apa papan untuk masa yang lama dan dengan tumpuan. Kelebihannya ialah dari semasa ke semasa, ayah boleh menukar item, mengambil gambar perkara yang menjengkelkan dan skru yang baru.

Bizybord terbaik adalah yang dilakukan oleh Ayah dengan tangannya sendiri.

Hadiah yang tidak diingini kepada anak dengan tangannya sendiri adalah foto keluarga atau kolaj, dihiasi dengan baguette yang menarik dan berkilau: jaket pertama gadis itu, memakai plaster dari pena dan tumitnya. Puteri hadiah tahun ini belum lagi dihargai. Ia akan berlaku, tetapi selepas bertahun-tahun. Oleh itu, adalah mungkin dan perlu untuk memberikannya. Ini adalah satu-satunya perkara yang boleh dibentangkan "untuk pertumbuhan".

Lebih banyak idea tentang apa yang akan diberikan kepada gadis itu selama 1 tahun, anda akan melihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan