Etika untuk pelajar sekolah rendah: peraturan dan prinsip tingkah laku

Kandungannya

Sekolah adalah tempat lawatannya meletakkan asas untuk pengetahuan tentang segala sesuatu di sekeliling dan peraturan tingkah laku dalam masyarakat, tetapi pada masa yang sama ia adalah sistem di mana peraturan tertentu sudah ada. Sesetengah ibu bapa percaya bahawa kanak-kanak harus diajar sepenuhnya di sekolah, tetapi pelajar harus datang ke sana, walaupun mereka sudah mengetahui aturan dasar tingkah laku di tempat umum.

Pangkalan ini sepatutnya diletakkan betul-betul ibu bapa jika tidak, untuk pelajar sekolah rendah yang berpendidikan rendah, menghadiri sebuah institusi pendidikan boleh bermasalah dengan guru dan rakan sekelas.

Bagaimana hendak datang?

Bagi graduan pertama di sekolah, semuanya akan menjadi benar-benar baru - walaupun cara yang betul untuk pergi ke sana. Dewasa tidak berfikir tentang hakikat bahawa ini masih perlu dipelajari, tetapi kanak-kanak harus diberi beberapa tip sederhana.

 • Perkara pertama yang perlu anda ingat adalah kebersihan penampilan mereka sendiri. Mereka bertemu seseorang dengan pakaian mereka, tetapi ini tidak bermakna bahawa ia cukup untuk berpakaian sekali - pendapat orang lain boleh berubah menjadi lebih teruk. Sudah tentu, pilihan pakaian untuk pelajaran-pelajaran yang dikunjungi adalah tidak di dalam kecekapan anak-anak sekolah yang lebih muda, tetapi perlu mengajar kanak-kanak itu bahawa dia benar-benar bertanggungjawab terhadap kebersihan dan kelembutan penampilannya.
 • Datang ke sekolah lebih baik terlebih dahulu - sebelum panggilan harus sekurang-kurangnya 10-15 minit. Ini adalah jaminan bahawa tidak akan ada masalah kerana terlambat, dan menghormati orang yang berinteraksi dalam satu pasukan. Peraturan ini mungkin berguna untuk kanak-kanak dalam kehidupan dewasa. Membawa ke sekolah juga perlu kerana di banyak institusi dalam beberapa tahun kebelakangan ini perlu memakai kasut yang boleh tanggal. Pada musim sejuk, prosedur wajib sebelum permulaan pelajaran juga termasuk lawatan ke bilik persalinan.
 • Di dalam bilik persalinan harus bersikap sopan jangan menolak dan bermain permainan luaran. Anda juga boleh menunjukkan kesopanan dengan mengangkat pakaian orang lain yang jatuh, bukan kesalahan anda, dari penyangkut.

Bagaimana untuk bertindak di dalam kelas?

Bahagian utama kerja sekolah adalah pelajaran, dan di sana kanak-kanak diperlukan untuk menekankan etika dalam tingkah laku. Ia adalah logik bahawa anda perlu menghadiri kelas untuk menjadi lebih bijak dan membesar menjadi orang yang berjaya, Walau bagaimanapun, peraturan tidak berakhir di sana.

 • Menjadi terlambat untuk pelajaran, pelajar campur tangan dengan guru dan rakan sekelasnya, dan juga menimbulkan kecacatan kepada guru terhadap langkah-langkah tertentu yang tidak menyenangkan. Dalam kehidupan, terdapat situasi yang berbeza, kerana anda boleh terlambat, tetapi jika ia berlaku melalui kesalahan anda sendiri, anda harus berfikir dengan keras bahawa ini tidak sepatutnya berlaku lagi.
 • Dengan panggilan kepada pelajaran, anda tidak perlu hanya berada di dalam kelas, tetapi bersedia sepenuhnya untuk permulaan kelas. Segala perkara yang perlu diletakkan di atas meja walaupun pada waktu rehat, agar tidak mencari pena, penguasa, atau bahkan buku teks di kedalaman portfolio, mengganggu semua orang.
 • Pelajaran diperlukan untuk menerima pengetahuan daripada seorang guru, dan bukan dari kawan, rakan sekelas atau telefon pintar. Segala impian bayi dapat dicapai dalam kehidupan dewasa, jika anda belajar keras dan tidak mengabaikan maklumat yang berguna.
 • Disiplin semasa pelajaran memainkan peranan yang menentukan. Tidak mustahil untuk membuat bunyi walaupun guru bertanya dan anda tahu jawapannya. Sebagai peraturan, seorang guru yang mengajar kelas setiap hari, dan secara umumnya mengetahui keupayaan setiap pelajar, tetapi dia mesti memberi peluang kepada setiap orang.

Ia akan menjadi sangat tidak sopan untuk mengganggu rakan anda jika dia menjawab, atau menjerit jika rakan sekelas itu keliru dengan jawapannya.

 • Apabila guru memanggil pelajar, dia mesti menjawab dengan jelas dan jelas. Mungkin seseorang dari rakan-rakan untuk apa-apa sebab terlepas penjelasan guru, dan sekarang rakan sekelas boleh menjadi lebih pintar semata-mata kerana anda lebih prihatin di dekatnya.
 • Buku kerja mesti disimpan dengan teliti, cuba menulis dengan teliti dan membenarkan sekejap mungkin. Seorang guru yang memeriksa kerja rumah mestilah, dalam apa jua keadaan, membaca apa yang tertulis dalam buku nota, tetapi jika terdapat sesuatu yang tidak dapat difahami yang ditulis di sana, dia akan menghadapi masalah dengan membaca, oleh itu dia mungkin dapat mencari tugas yang tidak dipenuhi.
 • Tidak mustahil untuk makan dan minum di dalam bilik darjah, tetapi juga mengunyah permen karet adalah tanda yang jelas tidak menghormati orang lain.
 • Tulis kira - salah. Guru pasti akan mendapati persamaan yang mencurigakan dalam tanggapan orang duduk di sebelah antara satu sama lain, dan pada masa akan datang mungkin ada keadaan yang sangat memalukan di mana masih tiada pengetahuan di kepalaku, dan tiada siapa yang boleh melupuskan sama ada. Untuk tidak menceritakan kisah-kisah tersebut, anda mesti belajar dengan tekun, sebagai usaha terakhir, anda sentiasa boleh bertanya kepada orang yang anda menulis, untuk menjelaskan topik yang tidak dapat difahami.

Akhir sebenar pelajaran tidak boleh dianggap sebagai panggilan untuk rehat, tetapi perpisahan guru. Ia tidak mungkin dia akan menangguhkan kelas untuk keseluruhan rehat, tetapi membiarkannya menyelesaikan pemikiran itu bukan sahaja sopan, tetapi juga berguna untuk pelajar itu sendiri.

Prinsip tingkah laku mengenai perubahan

Walaupun kanak-kanak pergi ke sekolah untuk pelajaran, perubahan adalah sangat penting sosial. Dari luar, ini mungkin kelihatan santai tanpa sebarang fungsi tambahan, tetapi pada hakikatnya, sekarang, prinsip komunikasi dengan kawan dan orang asing diletakkan di kepala kanak-kanak. Semasa kemelesetan, kanak-kanak sering menguasai konsep otoritas, kepimpinan, belajar untuk mengenali dan mengupayakan perbualan. Oleh itu, untuk menukar bayi juga perlu disediakan.

 • Di sekolah, selalu (dan terutama di rehat) anda perlu ingat bahawa terdapat banyak orang di sekitar. Orang tidak boleh menunjukkan diri mereka kepada mereka dari sisi yang paling teruk - khususnya, tidak boleh berteriak, atau, terutama, menggunakan kata-kata kasar. Tidak ada keperluan untuk bertarung di sekolah, seperti dalam kebanyakan situasi hidup yang mutlak - konflik atau hujah dapat diselesaikan secara aman.
 • Permainan dan hiburan yang aktif di zaman kanak-kanak adalah dialu-alukan, tetapi koridor sekolah bukanlah tempat terbaik untuk keseronokan sedemikian. Terdapat banyak orang yang berbeza di sana, jadi ia mungkin secara tidak sengaja menyerang seseorang, menyakiti atau memukul keras.
 • Kesopanan pelajar terhadap penatua adalah ciri tahap sekolah. Dewasa perlu disambut, walaupun anda tidak mengenali mereka, ia juga disyorkan untuk membiarkan mereka di pintu di mesyuarat.

Jangan buka sekolah menjadi runtuhan atau bangsal, kerana anda pergi ke sana setiap hari. Lebih baik berada di dalam bilik yang bersih dan rapi, jadi jangan merosakkan harta sekolah. Kenyataan kepada seseorang yang melanggar ketenteraman dan kebersihan akan sangat sesuai.

Bagaimana hendak makan di ruang makan?

Ruang makan adalah tempat awam yang lain di sekolah, di mana anda perlu berinteraksi dengan sebilangan besar orang. Ia mempunyai ciri tersendiri.

 • Sekiranya sekolah mempunyai jadual untuk melawat kantin untuk kelas, ia perlu diikuti dengan teliti. Sekalipun tidak ada, dan anda boleh datang ke apa-apa perubahan, anda harus berkelakuan dengan baik dalam barisan - untuk memerhatikannya, tanpa menolaknya.
 • Di meja di kafeteria sekolah, anda harus berkelakuan seperti di mana-mana jadual lain. Duduk hendaklah lancar, tanpa mengganggu jiran-jiran. Bercakap dengan suapan bukan sahaja merupakan tanda kejahilan, tetapi juga ancaman untuk tercekik.
 • Anda harus menghormati orang yang menjaga anda tidak lapar. Walaupun hidangan yang disajikan tidak menyukainya, tidak perlu mengisytiharkannya secara terbuka.Selepas makan, anda perlu mengambil hidangan dan sisa-sisa roti ke tingkap cuci khas.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai peraturan tingkah laku di ruang makan dalam video berikut.

Ciri-ciri etika di perpustakaan

Walaupun membaca kanak-kanak itu tidak begitu menarik, ia perlu untuk melawat perpustakaan sekolah sekurang-kurangnya beberapa kali, dan beberapa cadangan juga harus diikuti di sana. Mereka adalah mudah dan logik.

 • Walaupun anda bosan, orang lain datang ke sini untuk belajar sesuatu yang baru dan menarik. Bercakap atau membuat bunyi bising, anda pasti akan menghentikannya. Di dalam bilik bacaan untuk bercakap tidak bernilai walaupun berbisik.
 • Buku-buku yang diambil di perpustakaan mesti dikembalikan tepat pada masa - bagaimana jika mereka sudah dibutuhkan oleh orang lain. Mengendalikannya dengan berhati-hati, kembali sama seperti yang diambilnya.

Untuk menyatukan peraturan di atas, kami mengesyorkan menonton video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan