Peraturan kelakuan untuk sekolah di tempat awam

Kandungannya

Bahkan masyarakat yang paling bebas selalu mengharuskan anggotanya untuk mematuhi aturan-aturan kelakuan tertentu di tempat-tempat umum. Pelanggaran peraturan yang ditetapkan boleh mengakibatkan kecaman dari orang lain dan masalah dengan hukum. Jika orang dewasa sekurang-kurangnya agak biasa dengan topik ini, etika sekolah di tempat awam boleh menjadi sesuatu yang baru.

Ramai kanak-kanak tidak cenderung untuk mematuhi peraturan kerana usia mereka yang belum dewasa, maka ibu bapa harus berusaha keras untuk membuat anak merasa bertanggungjawab terhadap tingkah laku mereka.

Bukan di rumah: prinsip asas

Setiap tempat awam boleh mempunyai kod tatalaku sendiri, dengan mengambil kira spesifikasi orang yang berkumpul di sini dan pekerjaan mereka. Walau bagaimanapun, ia tidak mengganggu perumusan peraturan umum yang berkaitan di mana sahaja terdapat pelajar. Sekiranya terdapat peraturan khusus dalam sesuatu tempat, mereka mesti diperhatikan.

Dalam sebarang keadaan, budaya interaksi dengan orang lain sangat penting.

Kesopanan membentuk sikap yang meluluskan daripada orang lain, sering mengelakkan konflik. Ia harus dinyatakan bukan sahaja dalam kata-kata "terima kasih" dan "sila", tetapi juga dengan ketiadaan kata-kata yang kasar, serta bahasa yang busuk. Perlu diingat bahawa semua pengunjung ke institusi awam adalah sama. Walau bagaimanapun, anda harus memberi perhatian lebih kepada pesara, orang kurang upaya, wanita hamil dan anak-anak kecil.

Harta orang lain, termasuk orang awam, tidak boleh dipecahkan atau rosak. Tindakan sedemikian penuh dengan masalah besar dengan pemilik barang-barang yang rosak, atau bahkan dengan agensi penguatkuasaan undang-undang. Kerosakan boleh dipertimbangkan dan dirtying (khususnya, menggunakan tin semburan dengan cat). Walaupun permukaan digunakan secara eksklusif untuk tujuan artistik, dan semua orang hadir, termasuk orang dewasa, mengiktiraf karya dalam lukisan itu, pemiliknya mungkin tidak menghargainya. Jangan sampah atau meludah.

Kanak-kanak di bawah umur 16 tahun tidak boleh jauh dari rumah selepas masa tertentu. Kali ini biasanya ditentukan oleh setiap ibu bapa secara individu. Walaupun ada cadangan spesialis yang menyarankan agar tidak membenarkan berjalan kaki bawah umur bawah umur 21-22 jam. Memecahkan peraturan ini tidak dibenarkan.

Demi keselamatan mereka sendiri, kanak-kanak tidak disarankan untuk mengadakan perbualan dengan orang yang tidak dikenali di tempat awam. Peraturan ini tidak melarang orang muda mengenali antara satu sama lain.

Tetapi jika dewasa menunjukkan keinginan yang jelas untuk bertemu dengan kanak-kanak, ini harus menimbulkan syak wasangka. Ia tidak boleh diterima di mana saja dengan orang itu, walaupun dia memanggil tempat yang sesak.

Peraturan jalan bukan hanya untuk pemandu dan pejalan kaki, tetapi juga untuk pengendara basikal muda, serta skuter menunggang sekolah, skateboards dan lain-lain pengangkutan peribadi seperti ini. Tingkah laku tidak bertanggungjawab di atau berhampiran jalan raya mengancam pelanggar dengan akibat yang sangat serius. Anda tidak boleh membuat situasi kecemasan.

Pelanggaran ketenteraman awam oleh kanak-kanak adalah seperti bidang kuasa seolah-olah orang dewasa telah melakukannya. Tetapi ibu bapa boleh dipertanggungjawabkan untuk ini jika kanak-kanak itu berumur bawah 14 tahun. Minum dan merokok di jalan tidak disyorkan walaupun untuk orang dewasa, dan bagi kanak-kanak hiburan sedemikian tidak boleh diterima pada dasarnya. Anda tidak boleh mengusir orang yang lewat di jalan, bercakap terlalu keras atau ketawa (terutama pada masa yang akan datang).

Perhatikan tingkah laku anda sendiri dengan api dan di atas air. Kebakaran biasanya bukan mainan untuk kanak-kanak, terutamanya berhampiran bangunan kediaman atau bangunan lain. Mandi tidak disertakan hanya dibenarkan di tempat yang disesuaikan khas. Adalah penting untuk mematuhi syarat bahawa salah satu kumpulan sentiasa berada di pantai.

Dalam pengangkutan awam

Di bandar-bandar besar, tempat awam yang popular sering perlu melalui bas atau pengangkutan lain. Ia juga mempunyai etika sendiri.

 • Apabila seorang wanita atau orang tua melangkah ke hadapan ketika menaiki bas, memberi ruang kepada seorang pesara atau orang kurang upaya adalah tanda seorang anak yang baik. Menolak, masuk ke pengangkutan dari gilirannya adalah ciri ciri ketidaktahuan.
 • Untuk membayar perjalanan tidak hanya kesopanan, tetapi kewajiban mana-mana warganegara, melainkan jika dia berhak untuk melakukan perjalanan percuma. Pemandu atau pengawal mungkin tidak melihat stowaway, tetapi kenderaan bergerak dengan kerap dan kelihatan cantik, terima kasih kepada tiket berbayar.
 • Dalam pengangkutan ia tidak boleh diterima untuk sampah, merosakkan pedalaman dan bahagiannya. Di samping itu, tidak perlu mengganggu orang lain dengan perbualan yang kuat atau ketawa. Ia dibenarkan menggunakan alat untuk mendengar muzik, menonton filem atau bermain permainan, tetapi kemudian dianjurkan untuk menggunakan fon kepala.

Apa-apa faktor luar yang mengalihkan perhatian penumpang dan pemandu, dan kesihatan berpuluh-puluh orang bergantung kepada perhatiannya.

Rupa dan tata cara

Kemunculan pelajar tidak semestinya menjadi punca konflik, tetapi ia boleh menimbulkan cemoohan atau kecaman. Bagi adab, tingkah laku yang "salah" boleh mencetuskan orang lain kepada reaksi yang paling tidak dijangka. Ia cukup mengikuti beberapa petua mudah untuk mengelakkan situasi sedemikian.

 • Di jalan anda perlu keluar dengan cara yang terbaik: disikat dan rapi.
 • Tidak sopan untuk batuk atau bersin pada orang lain. Mendapat sakit - tutup mulut dengan tangan anda, tetapi walaupun tidak ada penyakit, saranan ini tetap relevan. Dengan sejuk, adalah lebih baik untuk tidak menghidu, tetapi menggunakan sapu tangan.
 • Saya memutuskan untuk makan di khalayak ramai - lakukan dengan teliti dan senyap. Anda tidak perlu menarik perhatian dari kejayaan keras atau rupa wajah yang dilapisi. Napkin akan menjadi pembantu yang tidak diperlukan dalam keadaan ini.
 • Setiap orang mempunyai hak untuk pendapat mereka sendiri, tetapi orang tidak boleh menyatakannya secara terbuka di hadapan orang asing. Seseorang mungkin menyakiti pandangan sedemikian, maka hasilnya tidak dapat diprediksi.

Peraturan lain

Akhirnya, ia patut memberi perhatian kepada beberapa tip yang akan membantu membentuk pendapat positif tentang diri anda.

 • Jika anda perlu memasuki pintu tertutup, ketukan pertama: mungkin tidak gembira dengan penampilan yang tidak dijangka.
 • Berbisik dengan orang lain dianggap tidak sopan: mereka mungkin mendapati bahawa mereka sedang dibincangkan. Bukanlah fakta bahawa orang asing perlu mendengar apa yang anda bercakap, tetapi sekurang-kurangnya anda tidak perlu melihatnya dalam proses komunikasi.
 • Apabila orang lain bercakap, anda tidak perlu mengganggu dia: anda harus membiarkan dia bercakap dan menyelesaikan pemikirannya. Ini terpakai kepada sesiapa saja, termasuk rakan mereka sendiri.
 • Gerak isyarat yang sangat tidak sopan dan bahkan menyerang akan bertukar kepada seseorang apabila dia beralih kepada anda. Ini menunjukkan pengabaian atau keengganan untuk berkomunikasi, yang dengan sendirinya boleh dianggap sebagai penghinaan.

Lihat bagaimana mengajar etika kanak-kanak di tempat awam dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan