Etika untuk kanak-kanak zaman sekolah: peraturan dan tingkah laku

Kandungannya

Mana-mana masyarakat melibatkan peraturan dan norma-norma tingkah laku tertentu, yang disebut etika. Di dunia moden, malangnya, orang dewasa tidak selalu mematuhi mereka, tetapi sekurang-kurangnya mereka dapat menjawab tindakan mereka sendiri. Sekiranya kekurangan etika di kalangan kanak-kanak sekolah, ia harus memalukan kepada semua orang - pesalah kecil sendiri, dan ibu bapa mereka, dan guru.

Moms dan ayah mestilah yang pertama memberikan kepada pelajar kemahiran komunikasi sopan dengan orang dan tingkah laku dalam masyarakat.

Apakah jenis etika untuk mengajar pelajar?

Etika sering dianggap sebagai sejenis sistem bersatu, tetapi dalam dunia yang kompleks pada abad ke-21, tidak kurang dari dua belas cawangan etika menonjol. Tidak semua daripada mereka boleh berguna untuk anak-anak sekolah berdasarkan umur mereka, tetapi separuh yang baik adalah tentang kanak-kanak kecil. Ibu bapa, menjelaskan kepada anak mereka, keistimewaan peraturan tingkah laku, harus menerangkan norma-norma yang diterima pakai dalam beberapa situasi.

 • Etika pengeluaran menggambarkan ciri-ciri tingkah laku di tempat awam, seperti teater, pawagam. Kepentingan bidang ini terletak pada fakta bahawa di sini interaksi berlaku dengan orang asing yang tidak mungkin dapat mengurangkan masalah yang ada pada lelucon.
 • Etika tetamu memberitahu apa yang perlu dilakukan pada parti, supaya tidak menyinggung perasaan pemilik. Kanak-kanak suka pergi untuk melawat, jadi anda harus memberitahu mereka bagaimana untuk membuatnya supaya anda sentiasa ingin menjadi pengunjung selamat datang.
 • Peraturan kelakuan dalam pengangkutan awam relevan untuk kanak-kanak yang kerap menggunakan bas atau kereta bawah tanah untuk masuk ke sekolah atau ke kelas dalam bulatan. Peraturan ini dalam banyak hal menyerupai cadangan yang serupa untuk tempat awam, tetapi berbeza dengan hubungan rapat (kadang-kadang secara literal) dengan orang lain.
 • Etika Ucapan membentuk pendapat umum tentang seseorang tanpa mengira di mana dia berada. Kanak-kanak dari usia muda perlu tahu bahawa kesopanan adalah kunci kejayaan dalam apa jua situasi, dan ungkapan kasar dan cabul tidak dapat diterima sepenuhnya.
 • Etika Keluarga menentukan spesifikasi hubungan keluarga. Cawangan etika ini mungkin paling tidak standard, kerana tahap persamaan antara penatua dan yang termuda dalam setiap keluarga ditentukan secara individu.
 • Tingkah laku jadual ajar kanak-kanak bahawa walaupun cara makan dapat mempengaruhi persepsi negatif seseorang oleh orang lain.
 • Etiket telefon Dalam dekad kebelakangan ini, ia telah berkembang dengan ketara sebagai satu konsep, kerana ia juga termasuk peraturan untuk berkomunikasi melalui e-mel dan rangkaian sosial. Dia menetapkan bagaimana untuk bersikap dalam situasi apabila anda berkomunikasi dengan orang yang tidak anda lihat.
 • Etika pendidikan - ini adalah peraturan tingkah laku di sekolah dan institusi pendidikan yang serupa. Mungkin, aspek ini akan diberikan pengaruh maksimum yang sudah ada dalam dinding institusi pendidikan, tetapi masih lebih baik bagi graduan pertama untuk mengetahui sekurang-kurangnya beberapa asas sebelum duduk di meja untuk kali pertama.

Bila hendak mula belajar?

Mungkin, tidak ada ibu bapa sedemikian yang, walaupun tidak sedar, tidak memahami makna peraturan etika, bagaimanapun, persoalannya tetap terbuka untuk ketika hendak mengajar anak itu. Selalunya terdapat konflik antara ibu, bapa dan kanak-kanak kerana keengganan anak-anak untuk memenuhi tuntutan orang dewasa, tetapi sebab ini mungkin tidak bertanggungjawab terhadap kanak-kanak itu, tetapi hanya ciri-ciri usia.

Perlu difahami bahawa Etika belajar boleh berlaku secara tidak sedar, kerana bayi belajar banyak dengan menonton orang lain. Dari kelahiran seorang anak, ahli keluarganya mesti menjadi model peranan - ini mengurangkan kemungkinan bahawa dia akan "mengambil" adab buruk. Ungkapan seperti "selera makan" atau "terima kasih" dapat ditujukan kepada remah-remah pada waktu yang tepat, walaupun ia masih jelas tidak memahami maksudnya.

Dari kira-kira dua tahun, anda boleh memulakan pembelajaran sedar, tetapi anda tidak boleh mengubahnya menjadi pelajaran.

Asimilasi peraturan di peringkat ini adalah disebabkan oleh permainan tematik, tugasnya untuk lebih aktif menggunakan semua perkataan kesopanan yang sama. Ia jauh dari hakikat bahawa kanak-kanak akan segera memahami, memahami semua cadangan, tetapi tidak dibenarkan untuk memarahi dia untuk itu pada usia sedemikian. Walau bagaimanapun, jika kanak-kanak itu melakukan beberapa pelanggaran peraturan yang jelas, dia pasti perlu mengatakannya. Penyusup kecil harus merasa bahawa dia telah melakukan sesuatu yang salah, tetapi anda tidak boleh membiarkan dia menangis.

Selepas mencapai usia empat tahun, anda boleh mula menanam dalam etika anak anda dari semua industri yang disenaraikan di atas. Isu ini juga ditangani oleh guru di tadika dan sekolah, tetapi tanggungjawab utama masih terletak pada ibu bapa. Sejak saat ini, lingkaran sosial bayi berkembang, dan tugas dewasa kini juga mengikuti ikatan komunikasi anak. Seorang anak pada tahap hidupnya masih tidak memahami perbezaan antara yang baik dan yang buruk, sehingga dia dapat dengan mudah mengadopsi adab buruk dari orang yang tidak ingin berperilaku dengan baik.

Peruntukan utama

Setiap cawangan etiket mempunyai sedozen peraturan sendiri, tetapi untuk orientasi naluri dalam apa jua keadaan. pelajar harus tahu sekurang-kurangnya kedudukan paling penting.

 • Kesopanan terhadap orang lain tanpa mengira status dan umur mereka diperlukan. Anda harus menggunakan ucapan dan perpisahan yang diterima umum, permintaan dan ucapan terima kasih. Walaupun secara tidak sengaja mengabaikan tindakan mudah seperti ini boleh menjadi penyebab kebencian atau niat jahat.
 • Orang yang lebih tua berhak mendapat penghargaan yang lebih tinggi - dalam menangani mereka, kebiasaan harus dielakkan (sekurang-kurangnya). Orang-orang umur persaraan atau kurang upaya sering memerlukan bantuan di luar, dan anak-anak sekolah adalah antara mereka yang mesti menyediakannya terlebih dahulu. Peraturan ini sangat penting dalam keadaan pengangkutan awam: jika tidak ada lagi tempat duduk kosong, dan anda duduk - beri laluan kepada orang tua atau orang kurang upaya.
 • Seseorang sentiasa dipenuhi dengan pakaian, iaitu, dengan rupa. Di luar rumah, pertemuan dengan orang yang tidak dikenali dijamin, jadi anda selalu perlu melihat supaya tidak menjadi objek penolakan atau kecaman. Kebersihan dan kemasinan adalah ciri wajib bagi mana-mana anggota masyarakat. Mengikut peribahasa yang sama, mereka melihat minda, tetapi tetap mengabaikan aturan kebersihan menurunkan jenius di mata orang lain.
 • Peraturan ihsan asas termasuk mengelakkan penggunaan kata kasar dan kaedah pemaksa untuk menyelesaikan konflik. Walaupun kedua belah pihak lebih tua dan lebih kuat, ia tidak baik untuk bertarung. Kanak-kanak sekolah dilarang keras untuk minum dan merokok.
 • Jangan melanggar ruang peribadi orang, walaupun anda tahu dengan baik. Di tempat-tempat yang sesak, tidak boleh diterima dengan berteriak dengan kuat atau ketawa, untuk menarik perhatian semua orang, untuk mendengar muzik keras tanpa fon kepala. Dalam keadaan pengangkutan awam yang sesak, ada kemungkinan untuk mengganggu orang lain walaupun melalui perbualan telefon yang agak tenang. Ia juga tidak disyorkan untuk terlalu berminat dalam kehidupan orang lain (contohnya, bawa ke alat orang lain).

Ia juga tidak berfaedah untuk bercakap secara tidak adil mengenai citarasa orang lain, kecuali mereka sendiri melanggar perintah awam.

Mengajar video dengan pelajaran ihsan untuk anak-anak, lihat di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan