Kenapa anak makan pod hidung dan bagaimana untuk meruntuhkannya?

Kandungannya

Dengan aduan bahawa seorang kanak-kanak makan tembakan hidung, ibu sering beralih kepada ahli pediatrik, tetapi ubat rasmi tidak bersedia untuk menawarkan ibu bapa sejagat yang peduli apa-apa penyembuhan sejagat untuk masalah ini, kerana sebab yang tepat masih belum jelas. Kanak-kanak mungkin mempunyai banyak sebab untuk tindakan sedemikian.

Sebabnya

Isu makan "kozyulek" kanak-kanak dan sesetengah orang dewasa membingungkan sains dengan penuh kesungguhan. Malah, versi imun telah dicadangkan, kata mereka, peningkatan imuniti, kerana lendir hidung kering (dan ini adalah "kambing") mengandungi sebilangan besar sel darah putih dan sel-sel lain dari sistem imun. Tetapi versi kritikan itu tidak dapat menahannya, kerana tidak mungkin untuk menjalankan percubaan klinikal: sukar untuk membayangkan percubaan di mana sekelompok anak di bawah kendali imunologi akan makan "roe".

Psikologi mencadangkan bahawa kanak-kanak melakukan ini semata-mata kerana keperluan intuitif untuk belajar tentang dunia, dan sehingga 3 tahun mereka melakukannya termasuk "untuk gigi".

Menggali kosyulek adalah proses yang sungguh-sungguh, dan kanak-kanak prasekolah sering menghabiskan banyak masa menunggu, contohnya, semasa mereka selaras dengan ibu mereka, dan mereka melakukannya secara automatik apabila mereka menonton kartun yang menarik.

Pemilihan hidung boleh menjadi keinginan semulajadi untuk membebaskan saluran hidung jika sesuatu mengganggu pernafasan. Dalam kes ini, kanak-kanak juga banyak refleksif. Tetapi apa yang perlu dilakukan dengan apa yang dia pasti akan keluar dari hidungnya? Cara paling mudah adalah meletakkannya di dalam mulut anda, dan kanak-kanak tidak suka mengganggu diri sendiri, selalunya memilih penyelesaian paling mudah untuk masalah tertentu.

Psikologi klinikal mengatakan bahawa pemilihan berterusan dan berterusan di hidung dan makan "rawa" boleh menjadi tanda ketegangan saraf dalaman yang kuat pada bayi. Atas sebab yang sama, kanak-kanak mula menggigit kuku mereka semasa tempoh kegembiraan.

Dalam bidang perubatan, fenomena ini mempunyai namanya - rhinotyl lexomania. Hobi sementara yang tidak penting dari seorang kanak-kanak yang memilih hidung tidak boleh menyebabkan ketakutan, tetapi tinkering berterusan dan berterusan dengan memakan kandungan saluran hidung dianggap sebagai manifestasi perhatian hiperaktif kekurangan defisit perhatian. Kadang-kadang sebabnya terletak pada gangguan mental yang lebih serius. Tetapi kebanyakan doktor cenderung menyimpulkan bahawa rhinotyllexomania hanyalah tabiat buruk.

Adakah ia berbahaya?

Lendir hidung mempunyai fungsi penting - ia melembapkan saluran hidung, membantu memerangi virus dan bakteria yang masuk ke dalam hidung (kemunculan jerawat dikaitkan dengan fungsi perlindungan semasa tempoh SARS atau semasa selesema). Dari sudut pandangan ini, lendir hidung adalah persekitaran semulajadi yang sama dari badan kita sebagai air liur. tiada apa-apa yang berbahaya tentang bayi yang memakan buah hidung.

Bukan "Koszuli" diri mereka berbahaya, tetapi cara pengekstrakan mereka. Kuku boleh tajam, yang mencederakan membran mukus saluran hidung dan boleh menyebabkan pendarahan hidung. Dalam bidang perubatan, kes telah dijelaskan di mana terutama "penggali" yang cemburu memecahkan septum hidungnya dan merosakkan sinus.

Jari bayi tidak steril - sebelum mengambil, dia mengambil rantai tangan dalam pengangkutan, binatang-binatang rumput, bermain di kotak pasir, dan di jari-jarinya jisim bakteria yang memasuki saluran hidung dan mungkin membawa kepada perkembangan rhinitis purulen, sinusitis dan bahkan otitis. Dengan cara yang sama kadang-kadang menyebarkan telur dan cacing dan parasit lain.

Bagaimana untuk menghilangkan tabiat buruk?

Kebanyakan kanak-kanak "mengatasi" tabiat buruk, dan secara beransur-ansur, pada usia 5-6, mereka sendiri mula memahami bahawa "kozyuli" adalah produk sisa biasa, seperti air kencing, najis, dan oleh itu mereka tidak boleh dimakan. Tetapi jika kanak-kanak berusia 6-7 tahun, dan dia terus memilih hidungnya dengan keras, maka dia tidak boleh berbuat tanpa bantuan psikologi. Lebih baik dari awal mula menjelaskan kepada bayibahawa dalam kebiasaan hodoh itu tidak ada yang baik. Sekiranya semuanya telah berlaku dan kanak-kanak terus makan "kozyulki", pendekatan yang lebih halus akan diperlukan.

Nasihat pakar psikologi untuk ibu bapa bayi yang belum berusia 3 tahun dikurangkan kepada fakta bahawa hampir tidak berguna untuk menjelaskan bahaya hidung. Seorang kanak-kanak kecil tidak dapat memahami hujah-hujah rasional mengenai potensi kerosakan rhinityllexomania. Tidak ada akal untuk menghukum seorang kanak-kanak sama ada, kerana dia tidak akan faham mengapa dia dihukum, dia melakukan kesalahan.

Tindakan orangtua yang betul termasuk dalam pembangunan kemahiran motor halus - membeli asap plasticine, mengajarnya untuk mengukir, memberinya cat jari, bekerja pada manik-manik pemasangan. Semakin sering kanak-kanak terlibat dalam buruh manual "kecil-kecilan", semakin kurang keperluannya ia harus mencucuk di hidungnya.

Pada usia 4 tahun, kanak-kanak mungkin memahami penjelasan anda jika mereka dirumuskan dalam bahasa yang boleh diakses oleh kanak-kanak dan disokong oleh contoh-contoh yang dapat difahami. Anda boleh bercakap mengenai bakteria yang tidak kelihatan yang hidup di jari. Selebihnya fantasi kanak-kanak akan selesai dengan sendirinya.

Kanak-kanak dari 4 tahun memahami bahawa anda perlu pergi ke tandas sahaja, bukan secara terbuka. Ia adalah mungkin untuk melukis seperti selari, kerana pembebasan hidung dari jerat kering juga agak persis intim, dan ia tidak berbaloi melakukannya di khalayak ramai. Katakanlah bahawa seseorang yang memilih hidungnya kelihatan tidak masuk akal, dan tabiat ini dapat membuat anak itu ketawa di depan teman-teman di tadika, di halaman.

Sekiranya kanak-kanak itu berterusan terus memakan kandungan hidung, ahli psikologi menasihatkan supaya menanam rasa jijik yang sihat - dapatkan "Koszul" daripada hidungnya sendiri dan tawarkan anak itu untuk dirawat. Sememangnya, ini akan menyebabkan kebingungan dan penolakan dalam bayi.

Ia tidak bernilai mengalahkan tangan, ia cukup untuk menunjukkan dengan meniru betapa tidak menyenangkan apabila anak sekali lagi meletakkan jari-jarinya di hidung. Akan ada cara untuk menawarkan sapu tangan dalam masa sebagai alternatif untuk mengitar semula apa yang dia dapat dari sana.

Tindakan yang dilarang

Perkara yang paling salah dan tidak menyenangkan yang boleh dilakukan oleh ibu bapa (dan, yang paling penting, adalah tidak berguna!) Mula memukul bibir atau tangan kanak-kanak. Ingat bahawa kanak-kanak melakukan ini secara kerap berdasarkan refleks, dan oleh itu hukuman fizikal akan menyebabkan kebingungan, tekanan dan kemarahan. Dia akan mula bersembunyi dari anda supaya dia dapat dengan tenang memilih hidungnya supaya tidak seorang pun akan menariknya keluar.

Berteriak dan mengutuk adalah variasi pemikiran lisan di emosi. Juga, jangan melarang makan "kozyavok" dalam bentuk kategori. Apa buah terlarang untuk bayi, jadi lebih manis.

Pakar psikologi yakin bahawa tidak menyelesaikan masalah dan peringatan yang berterusan kanak-kanak dengan zarah negatif "tidak": "jangan makan", "jangan pilih". Kanak-kanak hanya tidak menyedari zarah ini.

Pencegahan

Pakar dalam bidang kesihatan kanak-kanak menekankan bahawa kanak-kanak yang tidak mempunyai "kozyules" ini tidak makan "kozyuley". Inilah yang perlu dilakukan oleh ibu bapa. Cara terbaik untuk mengelakkan pembentukan jerawat kering di hidung - melembapkan udara. Jika kanak-kanak bernafas udara, kelembapannya adalah 50-70%, biasanya dia tidak mempunyai "kambing".

Adalah penting untuk menyiarkan bilik kanak-kanak dengan kerap., menghapuskan keadaan di mana kanak-kanak itu perlu bernafas udara yang terlalu berdebu atau kotor. Adakah pembersihan basah di pangsapuri lebih kerap.

Pendapat Dr Komarovsky

Pediatrik terkenal dan penyampai TV Yevgeny Komarovsky percaya bahawa tabiat kanak-kanak makan "kozyulki" adalah misteri yang hebat untuk orang dewasa. Kenapa ini berlaku, sains tidak tahu tetapi tidak ada bahaya dari tabiat sedemikian untuk tubuh anak. Pediatrik menekankan bahawa kebiasaannya hodoh dari sudut pandangan estetik, ia tidak memenuhi piawaian tingkah laku dalam masyarakat, dan inilah sebab utama mengapa ibu bapa bimbang.

Jika kanak-kanak sering memilih hidungnya dan mendapati ada apa yang hendak dimakan, masalahnya, kemungkinan besar, menurut Komarovsky, tidak ada pada anak, tetapi dalam hal itu ibu bapa tidak mewujudkan keadaan yang perlu di mana "kozyavki" praktikal tidak akan terbentuk dalam muncung.

Sekiranya anda tidak membuang semua tentera ke dalam perjuangan menentang tabiat kebiasaan yang hodoh, tetapi untuk mewujudkan keadaan yang betul dengan udara yang cukup lembab, maka kemungkinan tidak hanya untuk menghentikan si anak daripada memilih hidungnya. Ia juga akan menjadi pencegahan penyakit pernafasan yang sangat baik, begitu biasa pada zaman kanak-kanak.

Lebih banyak mengenai tabiat kanak-kanak yang buruk memberitahu Dr Komarovsky dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan