Kenapa anak makan kertas dan bagaimana untuk meruntuhkannya?

Kandungannya

Sekiranya kanak-kanak mula makan sesuatu yang tidak biasa, ia sentiasa menjadi kebimbangan untuk kesihatannya. Salah satu produk termakan yang sering diambil ibu dari bayi adalah kertas. Dia mungkin berakhir di mulut bayi secara tidak sengaja, tetapi sesetengah kanak-kanak menunjukkan minat yang tinggi, yang sering menggegarkan ibu bapa.

Kemungkinan penyebabnya

Sebelum anda melakukan sesuatu jika anak makan kertas sekali atau melakukannya dengan kerap, ia adalah wajar memahami mengapa kelakuan ini timbul dan di mana lampiran untuk makan produk kertas berasal.

 • Seringkali, makan kertas dan produk bukan makanan lain - ia hanya menunjukkan rasa ingin tahu. Kanak-kanak itu cuba menemui benda-benda di sekelilingnya di atas gigi, mengkaji mereka. Tindakan sedemikian adalah tipikal untuk kanak-kanak berumur 1-1.5 tahun. Dan kerana produk kertas di sekeliling kita agak kerap, perhatian anak kecil itu tertarik dengan pembungkusan, buku karton, kertas tandas, tuala, surat khabar.
 • Alasan lain untuk menggunakan produk kertas pada bayi dan kanak-kanak berusia 1-2 tahun adalah itulah gigi. Apabila gusi itu gatal dan gatal, pussy yang menarik ke dalam mulut semuanya sangat ketat pada sentuhan yang datang ke tangan. Oleh itu, ibu sering terpaksa memilih buku dengan halaman kadbod pepejal supaya ia tetap utuh.
 • Keinginan anak untuk mengunyah kertas atau kadbod dihubungkan dengan kekurangan serat dalam dietnya. Asas produk kertas adalah selulosa. Ia tidak larut dalam air dan tidak merosakkan saluran pencernaan, kerana tiada enzim yang sesuai untuk pemusnahan selulosa dalam badan. Melalui usus, selulosa menggalakkan pencernaan, seperti serat dalam makanan tumbuhan.
 • Seorang kanak-kanak boleh makan produk kertas semata-mata kerana dia suka tekstur dan rasa mereka.
 • Selalunya rasa bayi berubah disebabkan oleh anemia kekurangan zat besi. Kemudian serbuk itu mula makan termakan, misalnya, kapur, plaster, bumi atau kadbod. Manifestasi seperti anemia juga terdapat pada kanak-kanak yang lebih tua, misalnya, pada usia 10 tahun.

Jika kebiasaan makan yang aneh didapati di sekolah atau remaja, maka anda harus memikirkan tentang anemia terlebih dahulu. Jadi kata pakar pediatrik Komarovsky yang terkenal.

Adakah kertas pencernaan berbahaya?

Kertas kosong tidak menimbulkan bahaya tertentu kepada tubuh manusia, yang tidak berlaku dengan pencetakan penerbitan: bagaimanapun, pewarna yang tidak dibenarkan dimakan digunakan untuk membuatnya. Selain itu, klip kertas mungkin mengandungi klip, klip dan benda-benda lain yang berbahaya untuk kanak-kanak. Mereka benar-benar boleh mencederakannya, jadi apabila kanak-kanak bercita-cita untuk mempunyai kertas, perlu memberi perhatian khusus untuk memastikan objek tersebut tidak dapat diakses olehnya.

Kertas bersih yang bersih tanpa dakwat dan dakwat hanya boleh berbahaya dalam kes-kes apabila ia dimakan dalam kuantiti yang banyak. Selulosa yang berlebihan boleh menyebabkan sembelit atau menyebabkan halangan usus.

Apa yang perlu dilakukan

  Tindakan ibu bapa secara langsung bergantung pada sebab mengapa kertas menjadi subjek perhatian anak lelaki atau anak perempuan.

  • Jika kanak-kanak cuba serbet, kotak kadbod atau produk kertas lain kerana peningkatan minat, jangan buat apa-apa. Selalunya, setelah berpuas hati dengan rasa ingin tahu, bayi itu beralih kepada perkara lain. Tetapi supaya kebiasaan makan kertas kerana rasa ingin tahu tidak tetap, anda boleh mengeluarkan semua kertas dari medan pandangan dan mengalihkan perhatian anak kecil dengan aktiviti yang lebih menarik.
  • Jika bayi Menggigil kadbod dalam tempoh gigi susu, tawarkan barang khas bayi yang dipanggil gigi gigi. Mereka cukup pelbagai, jadi anda boleh dengan mudah mencari pengganti yang sesuai bahawa bayi anda dapat dengan mudah menggigit bukan kotak dan buku karton.
  • Jika kertas muncul dalam diet kanak-kanak secara berkala, dan ibu sekarang dan kemudian membawanya keluar dari bayi, patut dibincangkan masalah ini dengan doktor. Untuk mengetepikan kehadiran anemia, doktor akan menetapkan kiraan darah lengkap dan menentukan tahap paras sel darah merah dalam pesakit kecil dan berapa banyaknya hemoglobinnya. Sekiranya ternyata kanak-kanak itu tidak mempunyai cukup besi, dia akan diberi rawatan khas.
  • Sekiranya menurut analisis kanak-kanak itu benar-benar sihat, tetapi terus makan benda kertas, Anda juga boleh menelitinya dari sisi psikologi. Menarik kepada ahli psikologi adalah disyorkan walaupun memakan kertas bukanlah satu-satunya gejala yang membimbangkan (bayi ketinggalan dalam perkembangan, ia berperilaku aneh).

  Ketahui lebih lanjut mengenai tabiat yang tidak boleh dimakan, lihat video di bawah.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan