Kereta salji kanak-kanak: petua memilih dan membuat

Kandungannya

Terdapat banyak cara untuk mempelbagaikan keseronokan musim sejuk kanak-kanak, menjadikannya lebih pelbagai dan menarik. Tetapi salah satu cara yang paling kegemaran menghabiskan masa adalah penggunaan pelbagai "kenderaan" untuk menakluk expanses bersalji.

Malah "ais-bot" yang paling mudah dapat menggembirakan anak-anak dan anak-anak sekolah. Dan jika kereta salji kanak-kanak diperkenalkan ke dalam permainan: ATV kereta salji pada petrol, dibuat oleh ibu bapa yang menjaga dengan tangan mereka sendiri atau dibeli di kedai, pasti tidak akan berakhir dengan kegembiraan. Sudah tentu, had laju bagi peranti sedemikian dan ciri teknikalnya sangat berbeza daripada yang berkaitan dengan peralatan dewasa.

Model buatan sendiri yang popular untuk kanak-kanak kelihatan agak bergaya dan menarik jika anda meletakkan usaha ke dalam penciptaan mereka. Dan di antara pilihan pembelian, anda boleh mencari penyelesaian yang menarik untuk kanak-kanak dan remaja. Nampaknya memilih pilihan terbaik tidak sukar. Tetapi dalam amalan, mencari penyelesaian terbaik agak sukar.

Apa itu?

Pada pandangan pertama, pembinaan kereta salji kanak-kanak tidak terlalu berbeza dari orang dewasa - terdapat tempat duduk, enjin, dan kawalan yang diperlukan untuk operasi yang berjaya.

Secara teknologi, anda juga boleh menyerlahkan perkara-perkara tertentu yang sangat penting:

 • kehadiran stereng boleh laras;
 • kesederhanaan, keselamatan dan fungsi kawalan;
 • operasi brek lembut dan lancar;
 • kuasa enjin terhad, yang tidak membenarkan untuk mempercepatkan dengan kuat;
 • kestabilan tinggi yang berkaitan dengan lokasi pusat graviti dalam model pada ketinggian rendah dari paras bawah.

Kereta salji untuk seorang kanak-kanak secara amnya serupa dengan peranti musim sejuk yang lain - skuter salji. Hanya bukan tenaga memandu mekanik, enjin elektrik atau petrol digunakan di sini. Di samping itu, dalam model ini secara aktif digunakan pelbagai pilihan kawalan, dan lebih banyak brek yang boleh dipercayai yang dengan mudah dapat memberikan perhentian cepat.

Skuter salji
Kereta salji

Kereta salji itu sendiri adalah kenderaan yang direka untuk dipandu melalui salji. Ia dilengkapi dengan pelari khas, menyediakan kestabilan apabila bergerak di sepanjang jalan bersalji.

Model kereta kanak-kanak yang tersedia secara komersil untuk peralatan salji biasanya dilengkapi oleh pengawal luaran - panel kawalan - mampu mengatasi peralatan berhenti dalam keadaan kecemasan. Kawalan ibu bapa sedemikian sangat berguna pada tahap awal, ketika anak baru mengembangkan peralatan baru untuk dirinya sendiri.

Pelarasan roda kemudi dalam model kanak-kanak disediakan secara individu, yang sangat memudahkan penggunaan peralatan untuk menunggang anak-anak dari pelbagai peringkat umur.

Pandangan

Semua versi kereta salji yang sedia ada, yang dihasilkan untuk kanak-kanak, boleh dibahagikan kepada beberapa kategori mengikut ciri teknikal dan ciri reka bentuk mereka.

 • Snowmobiles Kanak-kanak Elektrik. Dilengkapi dengan bateri yang boleh dicas semula yang mampu mengekalkan kebolehkerjaan peralatan untuk masa yang lama. Mereka mesra alam, tenang, selamat untuk kanak-kanak berumur yang berbeza. Apabila disimpan di rumah, teknik ini tidak memancarkan bahan-bahan berbahaya ke atmosfera. Bateri mudah diganti selepas digunakan. Model sedemikian praktikal tidak memerlukan perkhidmatan yang sukar atau mahal.
 • ATV ATVs - penyelesaian sejagat untuk sebarang umur.Disyorkan untuk digunakan dalam mod pusingan sepanjang tahun. Penyelesaian hibrid dilengkapi dengan satu casis tunggal dengan modul yang boleh ditukar ganti. Misalnya, pakej mungkin termasuk roda untuk memandu musim panas. Trek belakang ada untuk digunakan sebagai kenderaan semua rupa bumi. Terdapat ski khusus yang diperlukan semasa beroperasi dalam mod salji. Hibrida dihasilkan terutamanya dalam versi petrol.
 • Pada petrol. Dilengkapi dengan enjin petrol moden dan boleh dipercayai, tidak berubah-ubah, tetapi tidak boleh dipanggil selamat dari segi alam sekitar. Model sedemikian disyorkan untuk digunakan oleh remaja, dilengkapi dengan versi motor yang berkuasa.

Tetapi anda boleh mencari pilihan yang paling mudah, selamat walaupun untuk pelajar yang lebih muda.

Pertimbangkan beberapa ciri bateri dan model petrol dengan lebih terperinci. Model elektrik, mesra alam paling kerap dibangunkan secara bebas atau wujud dalam bentuk konsep. Boleh dihasilkan dalam edisi terhad. Bateri yang mereka gunakan biasanya berkuasa, sama seperti yang dipasang di dalam kereta.

Penyelesaian yang tidak dijaga digunakan dalam pengangkut tenaga seperti itu meminimumkan kerugian yang berkaitan dengan penyejatan elektrolit, yang juga menyumbang kepada penambahbaikan yang ketara dalam prestasi keseluruhan alam sekitar dan keselamatan peralatan.

Kereta salji anak-anak petrol secara meluas diwakili di pasaran dalam versi dari syarikat terkenal yang mengkhususkan diri dalam pengeluaran motosikal. Model sedemikian dilengkapi dengan enjin dua stroke atau empat lejang, mereka memanaskan dengan cepat dan mudah walaupun dalam keadaan sejuk. Teknologi pemeliharaan, kemudahan penyelenggaraan membuat mereka pilihan yang baik untuk ski musim sejuk.

Untuk kereta salji petrol untuk kanak-kanak dicirikan oleh penggunaan salah satu daripada dua pilihan untuk sistem penyejukan: jenis udara dan air. Dalam kes kedua, persekitaran, iaitu: salji yang jatuh, bertindak sebagai sumber bekalan sejuk.

Apabila memilih bahan bakar, keutamaan harus diberikan kepada pilihan tanpa lekapan yang boleh memanjangkan hayat enjin dengan ketara.

Bagaimana untuk memilih?

Memilih kereta salji untuk kanak-kanak yang lebih tua bukanlah tugas yang mudah. Tetapi ia akan dapat diselesaikan dengan sempurna jika anda dari awal lagi. pilih model yang sesuai berdasarkan parameter berikut.

 • Umur kanak-kanak. Bagi kanak-kanak, model paling mudah dibuat dengan kelajuan yang paling rendah. Penonton utama, yang berminat dengan teknik ini - pelajar muda dan remaja.
 • Ciri reka bentuk. Model kelajuan untuk perjalanan melampau boleh dilengkapi dengan ciri keselamatan tambahan. Pilihan yang paling umum menggunakan brek tangan yang moden dan boleh dipercayai.

Interlock enjin mungkin luar. Dalam kes ini, perhentian dilakukan melalui isyarat pada jarak jauh.

 • Ciri-ciri reka bentuk ski. Bahan untuk pembuatannya mestilah agak fleksibel dan elastik, tetapi pada masa yang sama tahan lama, mampu menahan sebarang keadaan operasi. Perhatikan kehadiran unsur pangsi. Dalam model kanak-kanak murah, pengeluar sering menyimpannya. Sistem susut nilai yang dipasang di sini mesti menahan beban berat tanpa usaha yang jelas.
 • Bahan Badan. Elemen-elemen yang sangat rapuh harus dielakkan. Oleh itu, bahagian poliuretana pada suhu rapuh rapuh.

  Rangka kerja ini mestilah logam, tahan kerosakan luaran dan beban kejutan.

  • Ciri reka bentuk. Model kereta salji anak-anak agak berbeza, di sini adalah lebih baik untuk memberi tumpuan kepada reka bentuk, yang akan kelihatan jelas dalam apa jua cahaya.

  Kehadiran elemen reflektif adalah kelebihan tambahan dalam reka bentuk kenderaan bermotor.

  • Negara asal. Jenis-jenis peralatan yang paling dipercayai, popular dan moden dihasilkan di Amerika Syarikat dan Jepun. Tetapi anda boleh mencari lebih banyak tawaran bajet.
  Pengilang asing
  Pengilang domestik

  Pengilang

  Di antara semua jenama yang ada, model beberapa pengeluar besar dan terkenal dianggap relevan. Pertimbangkan beberapa model lebih rapat.

  Yamaha

  Pengeluar Jepun ini mengkhususkan diri dalam penciptaan motosikal sukan dan lebuh raya, tetapi cukup berjaya mengatasi pembuatan teknologi salji yang boleh dipercayai.

  Model yang paling popular - Yamaha SRX 120mempunyai enjin petrol. Kereta salji dilengkapi dengan enjin tunggal silinder 3.5 kuda, dan mempunyai prestasi cemerlang. Pakej ini termasuk modul penutup kecemasan. Peralatan beratnya 76 kg, sesuai dengan sempurna ke dalam treler kereta, boleh dipercayai dan mudah dibawa.

  Rubah salji

  Penyelesaian kecil dan harga anggaran membuat unit empat kuat ini pilihan yang baik untuk anak menguasai trek kereta salji pertama. Reka bentuk peralatan itu adalah standard - dengan dua skru depan stabil dan penghantar crawler belakang.

  Berat rendah kereta salji - hanya 37 kg - menjadikan pilihan ini optimum untuk berjalan-jalan keluarga. Kos anggaran menyediakan semua kemungkinan untuk membeli alat yang bergaya untuk kanak-kanak.

  Kucing Artik F120

  Model, terkenal dengan kemudahan penggunaannya. Antara pilihan di sini ialah lengan roda stereng yang dipanaskan, sistem brek kecemasan.

  Modelnya agak besar dan stabil. Ia mempunyai berat 75 kg, selesa, dilindungi daripada badan pengaruh luaran. Enjin silinder tunggal dengan kuasa 3.8 kuasa kuda.

  Taiga RM Lynx

  The Taiga RM Kereta salji kanak-kanak Lynx yang dihasilkan oleh pengeluar Rusia mempunyai semua kelebihan peralatan bermotor moden. Ia padat dan mudah digunakan. Had kelajuan ditetapkan pada had 13 km / j. Di samping itu, ia menyalin sepenuhnya model dewasa yang sama dalam rupa. Ciri ini merupakan hujah yang sangat berat untuk lelaki yang ingin menjadi seperti orang tua mereka dalam segala hal. Pakej ini termasuk enjin satu silinder dengan kuasa 6.5 kuasa kuda.

  Versi teknologi kereta salji yang mana untuk dipilih untuk kanak-kanak diputuskan oleh ibu bapa sendiri. Hampir semua peralatan yang serius dan moden, tanpa mengira negara asalnya, hari ini menelan kos lebih dari 1 ribu ringgit. Model lebih murah jauh lebih rendah berbanding dengan rakan-rakan mereka yang mahal dan di dalam kelas, dan dalam kebolehpercayaan, dan dalam tahap keselamatan.

  Bagaimana untuk melakukannya sendiri?

  Sekiranya seorang kanak-kanak ingin mendapatkan kereta salji sendiri, ia adalah mustahil untuk melakukannya sendiri. Versi buatan sendiri boleh dibina dari cara improvisasi.

  Sebelum anda mula bekerja, anda perlu berhati-hati mempelajari ciri-ciri produk yang dimaksudkan untuk kanak-kanak. Khususnya, anda tidak perlu menggunakan model enjin yang terlalu kuat - pertimbangkan umur kanak-kanak, ciri pertumbuhan dan berat badannya.

  Penting untuk kanak-kanak dan kestabilan kenderaan. Sekiranya kita bercakap tentang perkembangan model baru, lukisan boleh didapati dalam domain awam dalam talian. Di samping itu, anda boleh membuat kenderaan baru menggunakan asas bahan dan teknikal yang sedia ada. Sebagai contoh, peralatan dibuat dari papan hover. Dalam kes ini, peranti elektronik menjadi asas bagi semua kenderaan rupa bumi.

  Kereta salji yang penuh untuk kanak-kanak agak berjaya.

  Di sini urutan tindakan akan seperti berikut.

  • Bingkai asas skuter salju dibebaskan dari segala yang diperlukan.
  • Roda digantikan dengan basikal dengan tangan.
   • Dengan bantuan paip profil dan kimpalan asas struktur masa depan disambungkan.
   • Pada bingkai yang terhasil ialah aci dan roda tetap, dicipta dari profil trim dan palam polimer.
   • Mesin basuh dram yang dikimpal ke sisi pemancungan basikal di tepi dram.
   • Dilampirkan dikimpal dengan kepingan paip gunung.
   • Penggerudian elektrik lama bertanggungjawab untuk tork - gear pemancungan dipasang pada batangnya.
   • Troli lampiran dengan roda dipasang pada bingkai skuter salji, dan sebarang bateri 12V yang padat digunakan untuk membekalkan kuasa elektrik. Kereta itu boleh ditanggalkan, cepat dan mudah diperbaiki dan dibongkar. Penyelesaian yang membina ini memudahkan untuk memudahkan kesederhanaan dan kebolehpercayaan penggunaan. Penyelesaian kuasa rendah sesuai untuk kanak-kanak kecil.

   Selepas mengkaji tip dan nasihat kami mengenai pemilihan, pembuatan, kerja kereta salji kanak-kanak, anda dapat dengan mudah mengatasi tugas dan memastikan anak anda bukan sahaja maju secara teknikal, tetapi juga keseronokan musim sejuk yang selamat.

   Pastikan anda ingat bahawa kanak-kanak tidak boleh memandu kenderaan bermotor tanpa pengawasan orang dewasa. Apabila membeli peralatan siap pakai, pastikan anda mempelajari dengan teliti arahan. Hanya dalam kes ini, anda boleh yakin dengan hasil operasi yang berjaya dari peralatan terpilih.

   Untuk mempelajari bagaimana membuat kereta salji untuk kanak-kanak, lihat video seterusnya.

   Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

   Kehamilan

   Pembangunan

   Kesihatan