Bagaimana untuk memilih ski kanak-kanak?

Kandungannya

Hasrat untuk ski alpine secara beransur-ansur menjadi berleluasa, dan percutian yang ideal bukan untuk semua orang yang berkaitan dengan musim panas dan laut - seseorang hanya mahu salji dan gunung. Ibu bapa moden tidak cenderung untuk berundur, sebaliknya, mereka mahu cepat menyambung ke hobi dan anak-anak mereka, terutamanya kerana belajar ski agak rumit adalah wajar dari zaman kanak-kanak.

Ibu dan ayah mungkin mahu kanak-kanak menikmati aktiviti ini. Dan supaya dia tidak cedera dan berasa selesa, mereka pertama sekali mengambil ski dan kelengkapan sukan yang diperlukan untuknya. Tetapi tidak semua orang tahu bagaimana untuk memilihnya dengan betul, dan banyak bergantung kepadanya.

Pandangan

Ia berlaku bahawa orangtua sendiri dan pemain ski yang belum berpengalaman sendiri - adalah mungkin bahawa mereka hanya mendapat idea dan segera ingin membeli ski untuk seluruh keluarga. Pakar mengatakan bahawa anda tidak perlu berbuat demikian - jika anda tidak pasti tempoh hobi anda dan tidak tahu bagaimana untuk memilih, anda lebih baik memulakan dengan menyewa ski - mereka akan mengesyorkan pilihan terbaik untuk setiap trek individu, dan juga dapat mencuba semua pilihan tanpa perbelanjaan yang besar. Jika tidak, pembeli yang tidak berpengalaman boleh membeli peralatan tidak sama sekali untuk lereng ski, tetapi untuk berjalan di tingkat bawah. Secara umum, ski alpine kanak-kanak dikelaskan sama dengan model dewasa.

Terdapat tiga jenis utama ski, yang mempunyai komposisi mereka lebih spesifik subspesies.

  • Model pelancong. Mereka biasanya agak murah, kerana mereka direka untuk kegunaan yang jarang berlaku dan ketiadaan apa-apa helah yang luar biasa di landasan.
  • Model sukan. Lebih tahan lama dan tahan lama, dan oleh itu lebih mahal. Pengilang model sedemikian memperuntukkan bahawa pemilik masa depan menumpukan masa yang banyak kepada penggunaan inventori dan boleh memberinya beban yang serius.
  • Model khas. Tidak seperti dua jenis sebelumnya, mereka tidak sesuai untuk sebarang trek - mereka agak disesuaikan untuk melatih aspek tertentu ski. Oleh itu, ski slalom sangat sesuai untuk latihan untuk turun pada kelajuan tinggi, dan ada, contohnya, ski khas untuk melompat ski dan akrobatik.

Bagi kanak-kanak, adalah lebih baik memilih model pelancongan, kerana yang lain tidak akan membenarkan diri mereka sendiri - kecuali anak itu akan mula bermain sukan.

Kekukuhan dan panjang model

Ski biasa dicirikan oleh jisim parameter, tidak ada yang boleh diabaikan. Sebagai contoh, ketegaran inventori sangat penting. Adalah sukar untuk mengukur ketegaran dalam segi angka, tetapi semua ski dibahagikan kepada lembut dan keras.

Versi lembut diramalkan telah meningkatkan keanjalan, oleh kerana peningkatan susut nilai dicapai pada lebuh raya nonideal. Atas sebab yang sama, agak sukar untuk membangunkan kelajuan tinggi pada mereka, tetapi dengan keturunan yang perlahan, pemain ski mungkin tidak takut tindakannya yang tidak normal dan mendadak akan membawa kepada pecahan peralatan. Sudah tentu, mempercepatkan ski seperti itu boleh menyebabkan pecahannya, tetapi pemula biasanya tidak membenarkan ini, jadi pilihan lembut itu hanya untuk mereka.

Oleh itu, ski keras untuk kanak-kanak dibeli kurang kerap - mereka lebih mahal dan biasanya menyiratkan tahap pemilikan yang agak tinggi. Pembinaan sedemikian jauh lebih baik bagi seorang pemain ski untuk mendengar dan membolehkannya masuk ke dalam giliran yang sukar, tetapi jika seorang kanak-kanak tidak tahu bagaimana untuk melakukan ini, maka tiada kekerasan akan membantunya.

Bagi panjang ski, dalam model kanak-kanak yang berbeza, ia biasanya berkisar antara 70 hingga 120 cm. Apabila memilih, tentu saja, dalam banyak aspek, adalah perlu untuk memberi tumpuan kepada perkembangan kanak-kanak - ia tidak diingini untuk membeli sama ada model yang dia tumbuh sehingga cuti berikutnya, yang dia jelas "untuk pertumbuhan".

Walau bagaimanapun, variasi panjang tertentu disediakan untuk setiap orang, termasuk kanak-kanak. Oleh itu, untuk kanak-kanak 110 cm tinggi, inventori 110 cm panjang dan 90 atau 100 cm sangat sesuai - ia bergantung kepada jenis trek dan keutamaan peribadi, tetapi model pendek 80 cm akan menjadi pilihan yang tidak baik.

Secara umum, ski panjang lebih kerap dipilih oleh pencinta kelajuan, kerana mereka sangat sesuai untuk memandu pantas dan selesa dalam situasi di mana anda mempunyai litar yang lurus dan lebar. Sekiranya seorang kanak-kanak atau orang dewasa suka kelajuan dan memilih hanya trek yang selesa, maka model lama akan sesuai dengannya, walaupun dia mempunyai pengalaman menunggang yang cukup untuk bergerak. Kelemahan yang agak panjang adalah bahawa ski itu tidak begitu mudah untuk giliran tajam - ia mempunyai arka yang agak panjang.

Oleh itu, ski pendek mempunyai ciri-ciri yang bertentangan - mereka sesuai dengan sempurna, tetapi biasanya tidak dikaitkan dengan kelajuan tinggi, jika hanya kerana ia tidak bernilai berkembang dengan penyelewengan laluan. Untuk memanfaatkan sepenuhnya peralatan tersebut, sudah diinginkan untuk secara bebas membuat zigzag, oleh itu, model sedemikian dipilih oleh mereka yang tidak tanpa teknik tertentu. Sebaliknya, keupayaan untuk bergerak dengan kelajuan rendah sesuai untuk pemula, kerana semasa keturunan cepat, walaupun mereka tidak perlu memandu, mereka hanya boleh panik.

Bagaimana untuk memilih?

Lebih baik tidak bereksperimen tanpa pengalaman membeli-belah - untuk eksperimen lebih baik untuk pergi ke lokasi sewa yang terletak bersebelahan dengan lebuh raya yang dipilih. Perunding yang hadir di sini mungkin tahu model mana yang paling sesuai untuk keturunan yang tepat di sini, jadi mereka akan membantu untuk mengatasi kekurangan pengalaman dalam kes tertentu. Walau bagaimanapun, jika anda akan menunggang banyak anak dan trek yang berbeza dalam apa jua keadaan, maka anda perlu membeli inventori lebih cepat atau lambat, dan kemudian lebih baik untuk mengetahui cara memilihnya dengan betul.

Oleh ketinggian

Ketinggian untuk memilih ski adalah penting, kerana ketinggian pemain ski dan panjang peralatannya mesti sepadan. Bagi kanak-kanak, ski biasanya dipilih sekurang-kurangnya - pada tahap ketinggiannya kurang dari 20 cm. Model sedemikian sesuai untuk jangka panjang yang mana perlahan-lahan dapat mengendalikan kawalan dalam bentuk giliran. Terlalu cepat pada ski pendek anda biasanya tidak mempercepatkan, dan ini adalah jaminan tambahan keselamatan anda sendiri untuk pemula, sehingga anak-anak yang mencuba sendiri untuk pertama kalinya dalam ski tidak boleh mencuba apa-apa lagi.

Sekiranya seorang kanak-kanak tidak menunggang untuk kali pertama, dia yakin bermain ski dan pasti ingin memandu di sepanjang trek lurus dan lebar, tetapi sedikit lebih cepat, dia akan menyukai peralatan itu, yang panjangnya kurang daripada ketinggiannya dengan hanya sepuluh sentimeter.

Untuk menguruskan ski itu pada gilirannya akan menjadi lebih sukar, jadi anda memerlukan kemahiran dan pemahaman tentang kapan harus mula berubah. Dengan model sedemikian, anda mestilah sama-sama memilih laluan dengan teliti, atau jangan tergesa-gesa untuk meneruskannya.

Ia masuk akal untuk membeli ski itu, yang panjangnya sama dengan pertumbuhan pemain ski, tetapi ini sudah menjadi model tulen untuk slalom. Dengan keturunan yang luas dan luas, ia memberikan kelajuan maksimum di mana bersiul di telinga terdengar, tetapi perubahan sangat sukar. Pemain slalom profesional bersaing pada inventori sedemikian walaupun pada trek penggulungan, tetapi mereka profesional. Oleh itu, keputusan untuk membeli model sedemikian sesuai untuk anak-anak yang telah memahami bahawa ski adalah sepanjang hayat.

Berat badan

Apabila memilih peralatan untuk ketinggian, jangan lupa bahawa berat badan adalah parameter penting lain yang tidak diabaikan, sekurang-kurangnya dalam hal anak-anak. Tanpa tekanan yang tepat, ski terlalu lama tidak akan turun ke lereng, tersisa di tempat mereka diletakkan.

Sekiranya seorang kanak-kanak berat kurang dari 20 kg (sangat jarang, ia patut dipertimbangkan sama ada masanya untuk mengajar kanak-kanak itu), maka panjang maksimum inventori ditetapkan pada 70 cm. harus melebihi 90 cm Jika berat kanak-kanak melebihi 30 kg, tetapi belum mencapai 40 kg, batas maksimum maksimal ski adalah satu meter. Anak-anak tersebut, yang beratnya melebihi 40 kg, memilih peralatan dengan analogi dengan orang dewasa - di sini berat badan tidak lagi memainkan peranan, dan model itu dipilih semata-mata untuk ketinggian.

Bagaimana untuk memilih peralatan?

Untuk keseronokan menunggang dan melengkapkan keselamatan pemain ski, anda perlu berhati-hati memilih bukan sahaja skis itu sendiri, tetapi juga kelengkapan lain. Adalah penting untuk mengingati peraturan ini: di sini tiada apa yang dibeli untuk pertumbuhan; mutlak semuanya mesti sesuai dengan parameter semasa pemain ski, bahkan hanya pakaian. Dalam kes kanak-kanak, ini boleh mengakibatkan perbelanjaan tetap yang besar untuk mengemas kini inventori, tetapi inilah satu-satunya cara untuk mendapatkan keyakinan bahawa kanak-kanak tidak akan cedera kerana kekurangan dana.

Sekiranya pembelian berterusan inventori baru kepada ibu bapa nampaknya tidak mahal, dan anda masih mahu menunggang, anda boleh menjadi pelanggan tetap sewa.

Untuk apa-apa jenis ski, adalah penting bahawa anda juga membeli tongkat yang mana atlet itu menolak dari tanah. Mereka sepatutnya berada di tangan dengan selesa. Panjang peralatan sedemikian ditentukan seperti berikut: adalah perlu untuk membengkokkan sendi siku pada sudut yang tepat, kemudian kayu yang sesuai, terletak secara tegak secara menegak, dengan pegangan akan beristirahat di telapak tangan, dan dengan akhir akan berehat di atas lantai.

Untuk ski, anda perlu membeli dan sepatu ski yang sama - yang terakhir tersedia dalam saiz kanak-kanak, mereka rata-rata lebih lembut dan lebih selesa daripada orang dewasa. Boots mesti serasi dengan pengikatan ski dan lebar inventori. Anchorage biasanya mempunyai skala usaha yang memperlihatkan betapa sukarnya untuk menetapkan inventori bergerak - dalam hal anak-anak, anda harus dipandu untuk menurunkan nilai penunjuk ini.

Petua berguna

Selalunya, memilih peralatan anda sendiri yang terbaik akan membantu anda dengan pengalaman anda sendiri, tetapi jika anda sendiri telah belajar meluncur sebagai orang dewasa, anda mungkin tidak tahu apa yang terbaik untuk kanak-kanak itu. Atas sebab ini, kami telah mengumpulkan beberapa petua pengajar yang popular tentang cara memilih ski yang tepat untuk kanak-kanak.

  • Skis juga berbeza dalam geometri mereka, dan walaupun pelancong yang tidak berpengalaman tidak selalu memberi perhatian kepada ini, adalah lebih baik untuk melatih seorang kanak-kanak dari zaman kanak-kanak pada model ukiran yang dewasa dalam proses "kerjaya" pelancongannya mungkin tidak dapat ditangkap. Model ini mempunyai lebar yang berlainan sepanjang tempohnya - terdapat sambungan pada tumit dan kaki, manakala pinggang tengah, yang disebut pinggang, terasa lebih sempit. Ia dianggap agak sukar untuk mengkaji model-model seperti ini, berbanding dengan klasik, dengan lebar yang sama sepanjang keseluruhannya.
  • Apabila memilih ski untuk seorang atlet dalam mana-mana tahap pengalaman, masuk akal untuk memberi perhatian kepada pengilang juga. Tidak hairanlah sesetengah model sangat murah dan masih tidak dalam permintaan khas, sementara yang lain pada harga yang tinggi adalah impian berjuta-juta pemain ski. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dinasihatkan untuk memilih inventori kategori harga purata, kerana yang murah biasanya tidak berkualiti, dan tidak masuk akal untuk membeli yang mahal - pemain ski kecil akan cepat berkembang dari mereka. Kebanyakan pakar bersetuju bahawa majoriti pengeluar peralatan segmen harga pertengahan menyediakan kira-kira kualiti produk yang sama, oleh itu, dalam memilih, anda hanya boleh memberi tumpuan kepada reka bentuk yang anda suka,jika semua petunjuk lain adalah sama.
  • Dalam mod ekonomi, ingin membeli ski untuk sedikit wang, anda perlu memberi perhatian kepada pilihan yang digunakan. Dalam kes kanak-kanak, tidak begitu sukar untuk mencari apa-apa - pemilik terdahulu dengan mudah boleh berkembang daripada model yang benar-benar baik dengan memakai minimum. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menilai keadaan ski dengan betul agar tidak membeli peralatan dengan kecacatan.

Bagaimana untuk memilih ski untuk kanak-kanak, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan