Jadual sudut untuk pelajar

Kandungannya

Pada masa ini, terdapat banyak jadual yang berbeza untuk pelajar, tetapi untuk memilih model tertentu tidak begitu mudah. Dalam kebanyakan kes, penanda aras untuk pembelian adalah harga dan dimensi. Ibu bapa sering melupakan beberapa perkara lain, tidak kurang penting daripada kos dan saiznya.

7 foto

Ciri dan keperluan

Bentuk segiempat yang biasa di meja dapur rumah jarang dibeli oleh ibu bapa. Kini anda boleh membeli jadual yang sama sekali berbeza dalam kedua-dua bentuk dan fungsi dari yang asal. Pertimbangkan aspek positif dan negatif pemerolehan sedemikian.

 • Mula-mula, bentuk sewenang-wenangnya di atas meja pastinya merupakan pilihan yang menarik. Tetapi fakta ini boleh membentuk postur yang salah dalam pelajar, kerana ia hanya terbentuk.
 • Kedua, pilihan yang paling sesuai dan ekonomik di nurseri adalah untuk membeli meja sekolah di sudut. Ini amat sesuai untuk pangsapuri kecil. Lagipun, sebagai tambahan kepada bidang kerja untuk pelajaran, seorang remaja juga akan mempunyai ruang laut untuk hal-hal lain yang sama pentingnya. Sebagai contoh, dia boleh meletakkan buku teks dan buku nota di kawasan kerja, tetapi di dalam loker. Dia juga suka rak yang boleh ditarik balik, di mana anda boleh menyembunyikan paling rahsia.

Daripada keperluan untuk jadual tersebut, aspek berikut dapat dibezakan:

 • Kemudahan model sudut untuk pelajar akan dijamin jika panjangnya tidak kurang dari 1 meter. Tambahan pula, ruang bebas di sebelah kiri dan kanan kawasan kerja, yang boleh digunakan sebagai komputer, misalnya, atau telefon bimbit. Siku pelajar tidak boleh digantung.
 • Juga beri perhatian kepada lebarnya. Bagi graduan pertama, 60 cm biasanya cukup, untuk pelajar yang lebih tua - 80 cm. Apabila memasang komputer, lebar harus lebih besar - kira-kira 1 m.
 • Perlu diberi perhatian pada ketinggian meja sekolah. Pilihan terbaik ialah jarak dari lantai 70-90cm. Jika tidak, kanak-kanak itu dijangkakan akan mengalami kesakitan yang berterusan di kawasan belakang, kerana ia akan menyusahkan untuk belajar di meja sedemikian.
 • Satu lagi titik penting adalah ketiadaan sudut tajam. Jika tidak, sudut akan menjadi lusuh, dan kanak-kanak itu mungkin cedera.
7 foto

Untuk gadis

Penampilan di tapak semaian jadual untuk kanak-kanak perempuan - kesinambungan kisah sebelum ini. Atribut baru harus dirasai dengan kegembiraan dan menjadi subjek permainan. Melanjutkan membongkarkan mainan, gadis kecil itu secara beransur-ansur akan mula terlibat dalam proses pembelajaran, dan bermain dengan sekolah akan membantu dia dalam hal ini. Lagipun, di sini dia boleh bertindak sebagai guru dan menetapkan kerja rumah untuk haiwan dan anak anjingnya.

Pilihan terbaik untuk mengatur meja untuk seorang gadis adalah meja yang rendah, dada laci atau meja sisi katil dengan buku nota dan mainan, di atas adalah rak dan sekali lagi dengan mainan. Pilihan warna - rasa ibu bapa. Dan ia tidak perlu menjadi warna merah jambu. Meja boleh dipilih untuk bahagian dalam bilik. Perkara utama yang sifat ini tidak suram: adalah wajar untuk menggunakan palet warna cahaya.

Untuk lelaki

Perabot untuk pelajaran adalah untuk masa akan datang. Pertama, grader pertama akan meletakkan garaj untuk mesin taip di laci meja, tempat kerja akan berfungsi sebagai batu loncatan untuk memasang model bintang terbaru, dan rak untuk buku boleh digunakan untuk lapangan terbang. Dan, tentu saja, anda boleh meletakkan pereka di bawah meja atau meletakkan peralatan besar di garaj.

Secara beransur-ansur, alat tulis yang berbeza akan menggantikan mesin taip, dan separuh daripada ruang kerja akan ditempatkan dengan komputer riba - perkara utama adalah untuk mendorong kanak-kanak itu pada waktunya supaya proses pembelajaran tentang kajian tidak diseret.

Untuk dua orang anak

Pertimbangkan contoh-contoh yang boleh membantu melengkapkan ruang kerja bilik kanak-kanak dengan dua orang anak. Jangan lupa bahawa setiap tempat kerja, sebagai tambahan kepada akses berterusan dan pencahayaan yang cemerlang, mesti dilengkapi mengikut keperluan individu setiap kanak-kanak.

 • Sekiranya saiz bilik tidak terlalu kecil, maka anda boleh membuat dua pekerjaan bebas bagi setiap lelaki. Sepasang pedalaman dengan atribut sekolah yang sama - pilihan terbaik untuk bilik besar. Lagipun, setiap kanak-kanak harus mempunyai ruang peribadi mereka sendiri. Adalah dinasihatkan untuk meletakkan meja dari pelbagai pihak, supaya orang-orang tidak mengganggu satu sama lain untuk melakukan kerja rumah mereka.
 • Meja segi empat panjang boleh ditempatkan di sepanjang dinding dan dibahagikan kepada dua ruang kerja dengan rak. Pilihan ini sesuai untuk kanak-kanak yang tidak mengganggu satu sama lain.
 • Model produk ketiga untuk dua kanak-kanak kelihatan seperti atas meja panjang dengan pembahagi dalam bentuk partition atau kekaki. Dalam kes ini, bagi setiap kanak-kanak adalah untuk menyesuaikan rak berasingan.
 • Untuk sebuah bilik besar, pilihan terbaik akan menjadi meja dengan panjang 1.6m, yang akan membahagikan bilik di sepanjang tingkap menjadi dua bahagian.
 • Pilihan berbentuk panjang L. Kanak-kanak boleh diletakkan di hujung meja yang berbeza supaya tidak mengganggu satu sama lain.

Untuk seorang remaja

Anak itu membesar - dia memerlukan lebih banyak ruang. Komputer muncul di atas meja, yang memerlukan ruang untuk unit sistem, monitor, papan kekunci dan tetikus.

Juga, seorang pelajar sekolah menengah memerlukan tempat untuk buku teks dan buku, dan seorang pelajar sekolah yang berminat untuk hobi adalah untuk mata pelajarannya.

Gadis-gadis pada zaman ini meja paling sesuai dengan laci rahsia dan rahsia. Di sini mereka akan dapat menyimpan yang paling intim: nota, diari dan banyak lagi. Tidak dapat dilupakan dan kosmetik - ia juga boleh mengambil sebahagian besar ruang yang dimaksudkan untuk belajar, jika, tentu saja, tidak ada pilihan untuk memasang meja persalinan.

Dimensi

Terdapat beberapa cara untuk menentukan ketinggian betul jadual pembelajaran kanak-kanak untuk rumah:

 • Ketinggian meja dan plexus solar kanak-kanak harus berada pada tahap yang sama.
 • Jarak antara siku pelajar yang duduk dan bahagian bawah meja hendaklah 5 cm.
 • Sekiranya murid sekolah menengah meletakkan tangannya di hadapannya, maka bahu harus berada dalam keadaan semula jadi.
 • Antara bahagian bawah perabot sekolah dan lutut jarak yang paling selesa berbeza dari 10 hingga 15 cm.

Borang dan gaya

Pelbagai meja kanak-kanak untuk kelas sekarang tidak akan mengejutkan sesiapa pun. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat imej semula jadi nurseri, dan jadual latihan akan memainkan peranan yang besar dalam hal ini.

Terdapat beberapa variasi atribut ini, yang boleh didapati di bawah.

Meja tulis

Mengingatkan meja sekolah. Jika dimensi tidak terlalu besar, maka ia sesuai untuk bilik kecil kanak-kanak.

Perabot kanak-kanak jenis ini mempunyai beberapa ciri. Sebagai contoh, model meja paling kerap dilengkapi dengan rak dan relung di bawah, dengan itu meninggalkan tablet secara percuma. Dibenarkan add-ons, tetapi hanya di sudut, supaya tidak menutup fluks bercahaya. Lokasi meja ini berhampiran dengan tetingkap akan optimum - anda akan mendapat sesuatu yang serupa dengan sudut kanak-kanak.

Komputer

Terdapat tiga pilihan utama untuk jadual ini:

 • Klasik.
 • Bujur atau separa bujur.
 • Segitiga atau sudut.

Kebanyakan model dalam kategori ini dilengkapi dengan pelbagai tambahan: rak boleh ditarik balik, tapak kaki, rak mini pelbagai peringkat. Di sini anda boleh meletakkan buku nota dan alat tulis. Dan akan ada ruang kosong yang cukup untuk komputer, tetapi juga untuk MFP atau pencetak. Walau bagaimanapun, jika ini tidak ada, maka ibu bapa masih perlu membeli meja.

Pakar tidak mengesyorkan menanam seorang kanak-kanak untuk melakukan kerja rumah di meja komputer untuk dua sebab: disebabkan oleh ruang kerja yang terhad dan penglibatan kanak-kanak dari kelas.

8 foto

Dengan rak

Untuk mempunyai ruang yang cukup untuk bahan pendidikan dan bukan sahaja, untuk jadual untuk kelas sering memperoleh sifat tambahan: rak, rak, kabinet.

Rak digantung adalah mudah - kerana sekarang semuanya sudah siap.

Dengan struktur superstruktur

Versi asal perabot, yang termasuk tempat kerja yang dilengkapi dengan laci atau rak yang dipasang yang merupakan sebahagian daripada ruang latihan. Penyelesaian reka bentuk ini akan sesuai dengan baik ke dalam bilik kecil.

Reka bentuk asal membolehkan anda memasangkan meja di dalam kabinet, dengan itu menjimatkan ruang untuk sesuatu yang lain.

Bahan

Memperhatikan bahan-bahan yang perabotnya dibuat, memberi tumpuan kepada keselamatannya, kemudahan penjagaan dan ketahanan.

Di bawah adalah senarai bahan-bahan dari mana pelbagai meja sekolah sedang dibuat.

 • Chipboard - Pilihan terbaik untuk ibu bapa yang menghargai kualiti dengan harga yang hebat. Oleh kerana kebolehpercayaannya, pilihan perabot ini bukan sahaja akan melayani anda setia selama bertahun-tahun, tetapi juga akan mengejutkan anda dengan pelbagai warna dan bentuknya.
 • Chipboard - bahan tersebut lebih murah daripada chipboard. Walau bagaimanapun, tidak perlu melihat dengan teliti untuk dua alasan yang sangat baik. Pertama, selepas beberapa waktu, ia mula memancarkan bahan toksik berbahaya, yang tidak selamat bagi mereka yang duduk di meja sedemikian. Kedua, dari masa ke masa, jadual sedemikian kehilangan penampilan yang boleh dilihat. Apabila membeli, tanya penjual untuk mendapatkan sijil keselamatan.
 • MDF - Perabot dari bahan ini cukup baik. Pertama, ia lebih murah daripada rakan kayu. Kedua, ia mempunyai sejumlah besar sifat positif: kualiti yang sangat baik, penampilan yang boleh dilihat, tahan lama, tahan lama, selamat dan mudah dibersihkan.
 • Kayu semulajadi atau pepejal - Pilihan ini lebih baik untuk membeli untuk pelajar sekolah menengah, kerana mereka lebih tepat daripada pelajar sekolah rendah. Bahan ini boleh dipercayai, tahan lama dan mesra alam. Walau bagaimanapun, salinan sedemikian agak mahal.
 • Plastik - Pilihan perabot dari bahan ini jarang dijual. Tetapi jika, walau bagaimanapun, anda mendapati apa-apa salinan dan memutuskan untuk membelinya, kemudian meminta penjual untuk mendapatkan sijil yang berkualiti untuk barangan tersebut. Pastikan ia selamat dan kualiti bahan adalah baik.
 • Kategori jadual gabungan - pada penghasilan jenis ini kanak-kanak meja-atas kerangka logam dan meja atas dari komponen kayu digunakan. Dalam kes ini, perhatian khusus harus dibayar kepada bagaimana bahagian logam dicat, dan dalam keadaan apa kelengkapan dan butiran lain terletak.

Plastik mempunyai kelemahan yang sangat ketara: ia tidak tahan lama, selepas tempoh yang singkat ia akan menunjukkan calar dan kelemahan lain. Oleh itu, jadual ini hanya sesuai untuk graduan pertama, dan selepas beberapa ketika digantikan dengan sesuatu yang lebih baik.

Peralatan

Jadual mana-mana kanak-kanak untuk kelas sepatutnya mempunyai fungsi tersendiri: banyak petak untuk menyimpan aksesori sekolah, rak untuk satchel, dan ruang untuk kaki.

Di samping itu, ia berguna untuk mempunyai rak terbina dalam untuk kesusasteraan, sudut sudut untuk monitor dan bahagian khas untuk unit sistem. Pendekatan ini akan membantu secara rasional menggunakan ruang bebas, dan ibu bapa tidak lagi perlu membeli set perabot tambahan.

Semua kawasan simpanan perlu dibuka jika perlu dan sentiasa tersedia.

8 foto

Petua untuk memilih

Kami telah menyediakan beberapa tips yang akan membantu anda memilih komposisi yang sesuai untuk susunan bilik kanak-kanak.

 1. Pertama sekali, adalah penting untuk kanak-kanak mempunyai ruang bebas, yang boleh digunakan untuk aksesori yang diperlukannya.Oleh itu, satu langkah penting untuk memilih perabot yang betul akan menjadi kehadiran seorang remaja ketika membeli.
 2. Model dalam tidak selesa. Di sebalik apa-apa objek pelajar mesti menjangkau dari kedudukan duduk. Meja ini paling baik diletakkan di sepanjang dua dinding serenjang.
 3. Satu lagi aspek penting adalah bahan. Untuk memberi keutamaan kepada model yang diperbuat daripada kayu. Pilihan ini akan bertahan lama, dan sangat tahan lama. Di samping itu, kebolehpercayaan tabletop kayu adalah tinggi. Elakkan plastik dalam sifat-sifat aksesori pendidikan. Semoga kaca atau logam lebih baik.
 4. Walau bagaimanapun, tidak semestinya mungkin untuk membeli barangan dari bahan semula jadi. Oleh itu, komposisi di atas, chipboard terbaik atau MDF.
 5. Ia tidak disyorkan untuk membuat pilihan memihak kepada kaca gelas: bahan itu sejuk, dan ini boleh menjejaskan kapal pelajar dan saraf. Ia juga tidak selamat.
 6. Pertimbangkan dimensi ketika membeli. Pelajar harus selesa duduk di meja baru bukan sahaja sekarang, tetapi dalam beberapa tahun.
10 foto

Untuk maklumat mengenai apa yang perlu dipertimbangkan ketika memilih meja untuk anak, lihatlah program "Untuk hidup adalah hebat."

Cadangan berharga yang anda akan dapati dalam pemindahan Dr Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan