Ujian ovulasi: dari prinsip kerja kepada arahan untuk digunakan

Kandungannya

Ujian ovulasi adalah ciptaan yang berguna kepada manusia, yang bukan sahaja membolehkan merancang konsepsi seorang kanak-kanak, tetapi juga untuk melindungi daripada kehamilan yang tidak diingini. Sekiranya seorang lelaki dapat hamil pada hari tertentu, maka bagi seorang wanita tempoh kesuburan hanya akan berlangsung lama - hanya beberapa hari sahaja. Ujian membenarkan untuk menentukan hari ini dengan ketepatan yang hebat.

Apa itu?

Seorang wanita boleh hamil hanya semasa tempoh ovulasi. Bagi seorang wanita, tempoh subur terhad kepada hari - iaitu berapa sel telur yang hidup selepas ovulasi. Sistem ujian, yang mudah digunakan di rumah, direka untuk menentukan permulaan tempoh ini.

Ovulasi adalah proses pembebasan oosit yang matang dari folikel, di mana sel germa matang pada separuh pertama kitaran wanita selepas haid, ke dalam tiub fallopio, di mana persenyawaan terjadi selepas sperma hidup dengan sperma hidup.

Sebelum masuk ke oviduk, dalam tempoh dua minggu, telur matang dalam ovari, atau sebaliknya, selepas haid, beberapa folikel mula matang, tetapi dalam kebanyakan kes hanya satu yang dominan di bawah kesan hormon tertentu - dominan atau dominan. Ia adalah orang yang memecah hari ovulasi dan melepaskan oosit (sel pembiakan wanita), bersedia untuk persenyawaan.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
 • Haid
 • Ovulasi
 • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Dalam kebanyakan kes, dengan kitaran haid yang tetap, yang berlangsung selama 28 hari, ovulasi berlaku pada hari ke-14. Tetapi tubuh wanita bukan mesin, bukan mekanisme, dan turun naik selama beberapa hari cukup fisiologi dan normal. Ia mengambil kira-kira sejam untuk meninggalkan folikel, selepas itu, selama sehari (maksimum 36 jam), sel telur sedia untuk persenyawaan terletak di bahagian paling luas dari oviduk yang menunggu sperma. Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, oosit mati, diangkut melalui tiub ke dalam rahim dan dibawa keluar dengan pendarahan haid seterusnya.

Konsepsi mungkin berlaku jika, dalam tempoh pembebasan oosit, spermatozoa mudah alih sudah ada (persetubuhan berlaku 1-3 hari sebelum ovulasi), atau sel-sel kuman lelaki akan tiba di sana dalam sehari sementara sel telur masih hidup.

Terdapat banyak cara untuk menentukan ovulasi. Sesetengah menikmati mengira (mengira pertengahan kitaran)Tetapi kaedah ini mempunyai kesilapan yang besar, kerana seorang wanita tidak dapat meramalkan turun naik hari ovulasi - banyak bergantung pada kesihatan, kesejahteraan, tahap hormon, kehadiran atau ketiadaan stres, dan faktor-faktor lain.

Orang lain menumpukan pada pelepasan dan sensasi. Beberapa hari sebelum ovulasi, pelepasan menjadi likat, berlimpah, telus, serupa dengan telur ayam mentah putih. Sesetengah orang mengatakan bahawa mereka dapat merasa ovulasi kerana kesakitan kecil di sebelah kanan atau kiri (bergantung pada sisi mana folikel pada ovari telah pecah dari). Tetapi secara obyektif merasa ovulasi, menurut doktor, tidak mungkin, dan dengan itu kaedah ini tidak memegang air.

Kaedah suhu, yang berasaskan pada penetapan suhu basal, tetapi ia juga boleh mempunyai ralat yang ketara.

Adalah paling sukar bagi wanita dengan masalah ginekologi tertentu, kerana dengan kitaran haid yang tidak teratur, dengan jangka masa yang berbeza dalam beberapa siklus terakhir, sangat sukar untuk menghitung hari ovulasi yang dianggarkan.

Di klinik, anda boleh menentukan ovulasi menggunakan kaedah yang agak tepat - berdasarkan keputusan ultrasound ovari. Ia juga mungkin untuk membuat analisis makmal darah untuk kandungan kuantitatif hormon luteinizing (LH hormon) dalam darah - sebelum ovulasi, kepekatannya mencapai nilai puncaknya. Sudah jelas bahawa di rumah seorang wanita tidak mampu melakukan diagnosis seperti itu, dan pergi ke klinik setiap hari di tengah-tengah kitaran untuk ultrasound atau untuk derma darah agak menyusahkan. Oleh itu, ujian rumah dicipta yang membantu berjuta-juta wanita menjadi hamil.

Ujian ini membantu anda dengan cepat dan tanpa kerumitan untuk memahami sama ada ovulasi akan datang, sama ada ia sudah atau telah berlalu. Dan selaras dengan data ini, merancang tindakan seksual untuk mengandung bayi atau, sebaliknya, untuk mengelakkan kehamilan yang tidak dirancang.

Bagaimana prinsip kerja

Semua wanita sudah biasa dengan ujian kehamilan, yang, terima kasih kepada kepekaan zon khas untuk hormon gonadotropik chorionic (hCG), membolehkan kita menentukan sama ada ada bahan ini yang dihasilkan oleh chorion embrio dalam urine wanita. Ujian ovulasi berfungsi dengan cara yang sama, tetapi ia tidak bertindak balas terhadap hCG (ini adalah hormon kehamilan), tetapi kepada hormon lain yang mengawal proses ovulasi di badan wanita.

Untuk perubahan tempoh kitaran wanita dalam badan seks adil ialah hipotalamus, mengawal kelenjar pituitari. Hipotalamus pada masa yang tepat memberikan perintah yang jelas kepada kelenjar pituitari untuk menghasilkan hormon ini atau lain-lain, di bawah tindakan yang mana proses pematangan dan pembebasan oosit dari folikel akan berlaku. Jika telur tidak matang, jika ia tidak boleh meninggalkan folikel, maka konsepsi tidak akan berlaku pada prinsipnya.

Pada separuh pertama kitaran wanita, kelenjar pituitari melepaskan dua hormon - FSH (merangsang folikel, mempengaruhi pematangan sel seks) dan LH (luteinizing, di bawah tindakan yang pecah folikel). FSH menyebabkan folikel berkembang sehingga ia mencapai saiz kritikal - sehingga 2 sentimeter diameter.

Apabila folikel tumbuh dalam saiz, ia merangsang penghasilan estrogen. Di bawah tindakan mereka, kelenjar pituitari mula mengeluarkan LH (luteinizing hormone) pada kadar yang pantas. Proses ini di juruteknik makmal dan pakar perubatan dipanggil puncak ovulasi LH. Dari saat puncak ini direkodkan, ia mengambil masa 36 hingga 48 jam untuk memecahkan folikel dan melepaskan sel pembiakan wanita yang sedia untuk persenyawaan.

Ujian ovulasi mempunyai zat kepekaan (zon percubaan) dengan bahan yang digunakan sensitif terhadap hormon luteinizing. Oleh itu semakin tinggi kepekatan bahan ini dalam badan seks yang adil, lebih cepat zon sensitif akan dapat menentukan ini dan menunjukkan wanita sama ada ovulasi sedang menghampiri atau telah terjadi.

Walaupun anda yakin bahawa anda tahu badan anda bahawa anda mempunyai kitaran biasa, anda tidak akan terlalu memeriksa tempoh ovulasi. Jika hari ovulasi adalah misteri untuk anda, maka menggunakan ujian rumah akan membantu menentukan masa yang paling sesuai untuk mengandung bayi.

Jenis dan ciri

Ujian ovulasi sangat pelbagai, dan seorang wanita yang beralih ke farmasi dengan soalan yang relevan mungkin menghadapi masalah - ujian mana yang terbaik untuk dipilih.Sudah tentu, soalan ini harus dijawab secara berasingan: untuk seseorang adalah penting bahawa sistem ujian sangat sensitif, bagi seseorang persoalan kos adalah penting dan ujian farmasi murah diperlukan. Kami akan memberitahu tentang jenis dan kami akan memberikan ciri-ciri pendek.

 • Ujian pantas dalam bentuk jalur (yang disebut "strip") - sangat popular dan, mungkin, jenis sistem ujian paling menuntut untuk ovulasi. Ini adalah jalur kertas dengan reagen yang digunakan dalam zon sensitiviti ujian, yang berwarna ketika menentukan kandungan hormon luteinizing tinggi dalam air kencing. Kelebihan ujian adalah mudah digunakan, tiada pengetahuan perubatan khusus diperlukan untuk memahami hasilnya. Hanya penting untuk mengikuti arahan.

Ujian sedemikian adalah murah, tetapi mereka sukar untuk memanggil ketepatan tinggi, kerana segala-galanya bergantung pada kecerahan bar kedua - lebih cerah, semakin tinggi kebarangkalian ovulasi. Tafsiran tidak betul tidak dikecualikan.

 • Ujian tablet (kaset) - kelihatan seperti kes plastik dengan dua tingkap kecil. Tugas wanita yang diuji adalah untuk menjatuhkan beberapa tetes air kencing ke tetingkap pertama dengan pipet khusus dan menunggu hasilnya muncul di pihak yang lain. Dengan dua jalur, ujian akan bertindak balas terhadap peningkatan kuantitatif hormon LH dalam cecair yang dirembes oleh buah pinggang.

Kelebihan sistem ini adalah tidak perlu secara khusus mengumpul air kencing dalam bekas bersih, dan juga kebolehpercayaan hasilnya sedikit lebih tinggi daripada jalur kertas biasa. Kelemahannya ialah ia lebih mahal daripada jalur ekspres.

 • Ujian yang boleh diguna semula - peranti elektronik yang boleh digunakan lebih daripada sekali. Dilengkapi dengan jalur penukaran untuk menentukan LH dalam air kencing, ketepatan dianggap agak tinggi. Kos juga tidak rendah.
 • Ujian Inkjet - sistem ujian yang sangat sensitif, yang membolehkan tidak mengumpul air kencing, tetapi hanya untuk menggantikan ujian di bawah aliran semasa mengosongkan pundi kencing. Beberapa minit kemudian hasilnya muncul pada ujian.
 • Sistem digital - ia bukan ujian dalam erti kata luas, tetapi mikroskop kecil yang kelihatan seperti tiub gincu. Membolehkan anda menentukan anggaran air liur ovulasi dan pelepasan vagina. Di bawah pengaruh estrogen, air liur wanita dalam tempoh sebelum ovulasi pada pengeringan menyerupai lukisan daun pakis atau corak yang sejuk pada kaca.

Rembesan secretarial vagina juga berlaku. Kelebihan - ketepatan yang tinggi dan kebolehbasaian semula. Cons - harga tinggi dan ruang besar untuk penerbangan imaginasi seorang wanita, yang kadang-kadang membolehkan anda melihat apa yang tidak, di mana ia tidak seharusnya.

Dalam hal pilihan, seorang wanita harus membentuk pandangannya sendiri berdasarkan kemungkinan kewangan dan kepentingan ketepatan yang tinggi hasilnya.

Kaedah Ujian

Jika anda menggunakan ujian dengan betul, tanpa melanggar syarat arahan untuk digunakan, anda boleh mendapatkan hasil yang cukup tepat untuk merancang konsepsi. Tetapi tepat dalam penggunaan yang betul terletak kesukaran - ramai wanita membuat kesilapan dan mendapat hasil palsu. Untuk mengelakkan ini, anda perlu tahu bagaimana untuk melakukan ujian sedemikian dengan betul.

Majoriti ujian satu kali (yang paling umum) mempunyai lima jalur ujian di dalam kotak. Mengapa lima? Kerana mungkin untuk menubuhkan fakta kehamilan dengan 1-2 jalur selepas kelewatan, tetapi untuk meneka masa terbaik untuk ujian untuk ovulasi tidak begitu mudah, dan ujian berulang mungkin diperlukan. Di samping itu, prosedur berulang membantu untuk meningkatkan ketepatan pengajaran kendiri diagnostik.

Oleh itu, anda membeli ujian dan berfikir sekarang apabila mula melakukannya.Ia tidak masuk akal untuk menjalankan kajian bebas selepas haid - kita ingat bahawa hormon luteinizing muncul sebelum ovulasi kerana folikel tumbuh, dan oleh itu, ia layak menghitung masa ujian, memfokus pada tempoh kitarannya. Ginekologi mencadangkan menggunakan formula O = A-17, di mana O adalah tempoh pra-ovulasi dan A ialah tempoh kitaran.

Contoh: Bagi wanita, kitaran haid berlangsung selama 28 hari. Dari 28 kita tolak 17, ternyata 11. Ini bermakna bahawa ujian pertama untuk ovulasi masuk akal untuk dibelanjakan pada hari ke-11 kitaran. Undur bermula dengan hari pertama haid. Sebagai contoh, tempoh bulanan wanita bermula pada 1 Mac. Ini bermakna bahawa ujian pertama perlu dilakukan pada 11 Mac.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya kitaran tidak teratur? Di sini, nasihat pakar dalam bidang kesihatan wanita adalah tidak jelas: anda perlu mencari tempoh purata kitaran, mengambil enam bulan terakhir sebagai asas. Katakan seorang wanita ternyata bahawa satu kitaran berlangsung 28 hari, satu lagi - 30, ketiga - 29, keempat - 32 hari, dan kelima dan keenam dan semua 34 hari. Kami menambah nilai-nilai ini dan kami mendapat 187. Kami membahagikan nombor ini dengan 6 (bulan) dan kami mendapat tempoh kitaran purata untuk wanita tertentu - 31 hari. Berdasarkan kaedah dan formula yang dinyatakan di atas, dia perlu memulakan ujian pada hari ke-14 dari awal haid yang terakhir (31-17 = 14).

Sebelum digunakan dahulu, anda perlu membaca dengan teliti arahan yang datang dengan pembelian. Sekiranya jalur dipilih, air kencing dikumpulkan di dalam piring dan dicelkan di sana ujian ke tahap yang ditandakan selama 15-20 saat, kemudian 5-10 minit menunggu hasilnya, meletakkan ujian pada serbet kering. Ujian jet hanya menggantikan aliran air kencing semasa membuang air kecil.

Jalur berikut disyorkan untuk digunakan pada masa yang sama di mana yang pertama digunakan. Untuk meningkatkan kemungkinan hasil yang tepat, penting bagi seorang wanita untuk mengingati bahawa terdapat beberapa peraturan yang anda ingin ikuti.

 • Empat jam sebelum ujian, anda tidak boleh minum air, teh, cecair lain (jadi kepekatan LH di dalam air kencing akan menjadi lebih objektif).
 • Sebelum ujian, anda harus menahan kencing selama sekurang-kurangnya dua jam.
 • Perkara masa hari: Berbeza dengan ujian kehamilan, di mana ia dikehendaki menggunakan air kencing yang dikumpulkan pada waktu pagi selepas bangun, ujian ovulasi sebaiknya tidak dilakukan pada bahagian pagi ini, kerana akan terdapat lebih banyak hormon di dalamnya, yang boleh mengakibatkan hasil positif palsu. Adalah lebih baik untuk melakukan ujian pada bahagian urin berikut, pada bila-bila masa dari pukul 10 pagi hingga 8 malam.

Jangan lupa bahawa ketepatan akan lebih tinggi jika anda menjalankan ujian seterusnya pada masa yang sama seperti sebelumnya. Jika jalur pertama digunakan pada pukul 11 ​​pagi, maka yang kedua harus digunakan pada hari berikutnya pada jam 11 pagi, serta ketiga dan seterusnya.

Keputusan penyahkodan

Memecahkan keputusan ujian ovulasi tidak sukar. Seorang wanita boleh mendapatkan beberapa hasil yang tidak boleh ditafsirkan dalam dua cara:

 • negatif;
 • positif.

Sekiranya, pada prinsipnya, tiada jalur kedua dalam zon ujian atau hampir tidak dapat dilihat, ujian harus dianggap sebagai negatif - tidak terdapat hormon luteinizing dalam kepekatan yang diperlukan dalam tubuh. Ini bermakna tetingkap pra-variasi belum tiba, ujian telah dijalankan sebelum masa, atau ovulasi telah berlalu (masa yang menggembirakan tidak terjawab) - selepas itu ujian juga menunjukkan hasil dengan tanda "-".

Apabila jalur dua, ujian dianggap positif. Dengan hasil ini, seorang wanita harus mengharapkan ovulasi sekitar dalam masa 12-48 jam. Perhatikan kecerahan bar kedua - yang lebih cerah dan jelas, semakin tinggi tahap LH, masing-masing, semakin dekat dengan masa kritikal. Biasanya, ia mengambil masa kira-kira 24 jam dari masa dua garis terang yang terang muncul sebelum ovulasi. Oleh itu, hasil ujian ovulasi berlangsung selama 1-2 hari, maka, jika kita terus menguji, hasilnya kembali menjadi negatif.

Kadang-kadang wanita mendapat hasil yang pelik, di mana tidak ada jalur tunggal pada adonan, yang bermaksud bahawa sistem ujian itu sendiri tidak sesuai (tamat tempoh, dengan syarat yang rosak untuk penyimpanan dan pengangkutan). Juga, hasilnya mungkin jika wanita itu membuat kesilapan besar dalam prosedur diagnosis diri.

Adalah penting untuk mengetahui: dua jalur pada ujian ovulasi - isyarat bahawa hubungan seks tanpa perlindungan dengan tujuan untuk mengandung bayi harus dilakukan selama tiga hari bermula dari saat ini. Tetapi untuk mengelakkan kehamilan, kaedah ini tidak begitu sesuai, kerana daya maju sperma lebih tinggi dari kemampuan yang sama untuk bertahan dalam oosit wanita.

Keputusan yang salah - apakah itu dan mengapa ia berlaku?

Ketepatan ujian ovulasi dapat diperdebatkan tanpa batas. Pengilang mengatakan ia adalah dari 97 hingga 99%. Marilah kita mengatakan bahawa pada hakikatnya, ia tidak begitu tinggi walaupun dalam ujian elektronik mahal dan sistem mini-mikroskop boleh diguna semula. Dalam hal ini, wanita sering mendapat hasil palsu, yang boleh menjejaskan pelbagai faktor.

Hasil positif yang salah mendapat dua jalur dengan hampir tiada ovulasi. Ini berlaku kadang-kadang apabila menggunakan sistem ujian yang sangat sensitif yang dapat mengesan bahkan sedikit kelebihan hormon luteinizing. Ia tidak perlu bahawa ovulasi dalam kitaran semasa biasanya akan berlaku (dalam kehidupan mana-mana wanita yang sihat ada kitaran anovulatory), tetapi turun naik yang lemah dari latar belakang hormon dapat dilihat oleh ujian sebagai hasil positif. Tetapi konsep tidak berlaku.

Hasil positif palsu mungkin dalam kitaran anovulatory dan hasil selepas ujian untuk air kencing pagi, di mana LH mungkin hadir lebih.

Hasil negatif palsu adalah hasil ujian menunjukkan satu jalur dan ovulasi berlaku. Ini adalah mungkin dengan ujian yang salah, melanggar peraturan ujian.

Penilaian keputusan perlu dibuat mengikut ketat dengan arahan untuk digunakan.

Sekiranya anda mendapat keputusan yang positif, ingatlah yang tidak penting, tetapi masih kebarangkalian hasil positif palsu dan periksa data sistem ujian dengan menggunakan kaedah diagnostik lain - lawati imbasan ultrasound untuk imbasan ultrasound ovari. Jika anda mengukur suhu basal, kemudian memantau termometer.

Siapa yang menguji contraindicated?

Biasanya, ujian ovulasi tidak disyorkan untuk wanita yang menjalani rawatan persenyawaan in vitro atau rawatan untuk kemandulan dengan ubat hormon. Mana-mana ubat yang berasaskan hormon mengubah hormon semulajadi seorang wanita, dan oleh itu diagnosis diri menggunakan ujian di rumah menjadi tidak berformat atau tidak berformat.

Pengaruh Duphaston dan cara lain boleh membawa kepada hasil yang palsu dan salah. Oleh itu, wanita yang mempunyai ovari polikistik, ketidaksuburan dalam protokol IVF semasa merancang konsep adalah disyorkan kaedah yang lebih tepat - gabungan ultrasound dan ujian darah makmal untuk konsentrasi LH dan FSH.

Gambaran keseluruhan sistem ujian popular

Untuk menyusun kajian ini, kami mengkaji maklum balas daripada wanita dan pakar dalam obstetrik dan ginekologi. Ia termasuk sistem yang paling popular dan popular yang anda boleh cari dengan mudah di farmasi. Sebelum anda memilih sesuatu untuk diri sendiri, anda perlu mempelajari lebih lanjut mengenai sebahagian daripada mereka.

Clearblue - sistem ujian digital

Pengilang menunjukkan ujian ketepatan tinggi. Peranti kelihatan cukup kukuh, terdiri daripada kes plastik dan modul ujian. Menurut arahan, modul dimasukkan ke dalam perumahan, selepas itu isyarat berkelip akan muncul di perumahan. Ini bermakna bahawa sistem itu sudah bersedia untuk beroperasi.

Urin harus dikumpulkan dalam hidangan yang bersih, setelah memperhatikan kebersihan organ genital luaran. Sampler ditenggelamkan dalam air kencing selama 10-15 saat, sementara itu penting untuk tidak membasuh kes itu sendiri. Kemudian letakkan sistem pada permukaan rata, kering dan selepas kira-kira 30-40 saat ujian akan mula berkedip, menandakan bahawa ia beroperasi sepenuhnya. Selepas beberapa minit, hasilnya akan siap. Lingkaran kosong bermaksud bahawa masa untuk konsep tidak menguntungkan.

Senyuman tersenyum dalam tetingkap ujian adalah hasil yang positif. Strip dibuang. Untuk kegunaan seterusnya, masukkan yang baru.

Kos ujian di farmasi melebihi 700-800 rubel. Menurut ulasan, ujian itu menarik kerana kekurangan kedua, dan juga jalur pertama, wanita mengatakan bahawa dia "tersenyum" kepada mereka. Terdapat banyak ulasan yang baik, tetapi ada juga ulasan bagaimana ujian tidak pernah tersenyum semasa kitaran, dan kehamilan masih berlaku.

"Frauteste"

Ini adalah pilihan yang lebih ekonomi dan bajet. Pengeluar jalur ujian (ujian jalur jenama ini) mendekatkan perkara ini secara bertanggungjawab, dan dengan itu produk mereka telah membuktikan diri mereka untuk masa yang lama dan boleh dipercayai di kalangan wanita di seluruh dunia. Mana-mana kit Frautest mengandungi 5 jalur. Kos set dari 400 hingga 500 rubel. Bonus bagus adalah dua jalur jenama yang sama, tetapi untuk menentukan kehamilan dari hari pertama kelewatan haid yang akan datang (anda tidak perlu membeli secara berasingan selepas ujian kehamilan!). Dan bonus yang lebih bagus ialah 7 bekas kecil untuk air kencing (tidak perlu mencari hidangan sesuai untuk koleksinya).

Penggunaannya adalah mudah dan mudah walaupun pada tahap intuitif. Jalur ini direndam dalam sampel air kencing ke garis yang ditandai di jalur. Selepas lima saat, ambil dan letakkan pada permukaan kering. Selepas 10 minit anda boleh membaca hasilnya. Ia adalah standard: dua bar - positif, satu - negatif. Setiap jalur dimaksudkan untuk satu kegunaan sahaja.

Jika farmasi atas sebab tertentu tidak mempunyai sistem jalur pengeluar tertentu ini, tanpa banyak kerosakan pada hasilnya, anda boleh menggantikannya dengan strip Eviplan, Ovuplan, Femplan.

Menurut ulasan, ujian itu agak tepat, tetapi untuk jalur tegas, kos agak terlalu besar. Ada yang berpendapat bahawa ujian mungkin lebih salah daripada digital.

Ujian kaset

Tambahan besar ujian sedemikian boleh digunakan semula, dan dengan itu mereka boleh dipilih dengan selamat oleh mereka yang telah merancang kehamilan untuk masa yang lama, telah mencuba banyak ujian satu masa. Ini akan menjimatkan pada akhirnya. Mereka dibuat dengan mudah - kaset dimasukkan di dalam aliran air kencing dan selepas 5-10 minit anda boleh membaca hasil yang kelihatan seperti satu atau dua jalur.

Pengeluar tidak banyak perkara. Banyak ujian tablet mempunyai ciri-ciri hampir tepat, ketepatan, dan ulasan pengguna hampir sama. Oleh itu, ambil apa-apa - "Frautest", "Eviteste", "Femitest" atau "Ovuplan."

Ujian elektronik untuk menentukan ovulasi oleh air liur

Ini adalah ujian yang sangat tepat, tetapi ia dianggap paling mahal, dan oleh itu kurang popular, yang berkaitan dengan maklum balas pengguna sebenar tentang hal itu tidak seperti yang saya ingin meletakkan idea yang jelas tentang kebaikan dan keburukan. Boleh didapati untuk jenama pembelian seperti "Femotest", Mini-mikroskop Fertile Focus, "Eva-testD", "OVU-test", MaybeMom dan beberapa jenama lain.

Ia digunakan semata-mata: meletakkan air liur sedikit pada kaca mikroskop, tunggu ia kering dan berhati-hati memeriksa dengan mikroskop. Jika gambar menyerupai daun pakis, ovulasi sangat dekat. Peranti boleh diguna semula, kos dari 2 hingga 4 ribu rubel.

Hasil tubuh tidak bergantung pada tingkat LH dalam tubuh - ujian "bekerja" pada perubahan air liur di bawah pengaruh estrogen, dan oleh karena itu cocok untuk wanita yang mempunyai masalah dengan latar belakang hormon. Ramai model membolehkan anda meneroka bukan sahaja air liur, tetapi juga rembesan faraj.

Soalan Biasa

Oleh kerana penggunaan ujian ovulasi memasuki kehidupan wanita tidak lama dahulu, ini menimbulkan banyak persoalan, dan tidak semua mereka boleh diberi jawapan yang jelas melekat pada arahan pembelian untuk digunakan.Inilah yang paling biasa.

Bagaimana untuk menganggarkan kebarangkalian untuk hamil jika terdapat dua jalur pada ujian?

Ramai wanita keliru percaya bahawa ujian ovulasi tidak berguna, kerana tidak pernah membantu mereka hamil. Ujian ini bertujuan untuk menentukan hari yang menggalakkan untuk konsepsi, tetapi ia tidak dengan apa-apa cara menilai kebarangkalian individu konsepsi. Jika anda melihat dua jalur, tidak ada jaminan bahawa kehamilan akan datang. Ia bergantung kepada kesihatan wanita dan pasangannya, mengenai banyak faktor lain yang tidak ada hubungannya dengan ovulasi sendiri.

Oleh itu, ujian dengan hasil positif menunjukkan bahawa konsepsi dalam tempoh ini adalah secara teoritis. Dan tiada lagi. Kebarangkalian purata kehamilan dalam tempoh ovulasi pada wanita adalah dari 7 hingga 32%, bergantung kepada umur.

Memandangkan kesilapan sistem ujian, seseorang tidak boleh mengabaikan fakta bahawa kehamilan juga boleh berlaku dengan ujian ovulasi negatif.

Bolehkah pil kontraseptif memberi kesan kepada keputusan?

Persoalannya sangat relevan bagi mereka yang memutuskan untuk hamil kanak-kanak selepas tempoh kontrasepsi menggunakan pil hormon. Penerimaan kontraseptif siap pada kitaran terdahulu. Dan kemudian semua soalan timbul, sama ada ujian ovulasi dalam kitaran ini dapat menentukan masa yang bertanggungjawab dan menguntungkan untuk konsepsi. Ya, boleh. Tetapi dengan syarat bahawa ovulasi pada amnya akan berlaku.

Hakikatnya ialah selepas pembatalan OK, tempoh anovulatory itu cukup diterima untuk seorang wanita, di mana kitaran itu ditubuhkan. Ini terutama berlaku untuk wanita yang telah minum ubat kontraseptif untuk masa yang lama. Itulah sebabnya Adalah disyorkan untuk menunggu beberapa bulan antara akhir kontrasepsi dan permulaan perancangan kehamilan. Biasanya dua kitaran cukup untuk memulihkan ovulasi.

Jika ujian positif setiap bulan, dan kehamilan tidak berlaku - apa yang salah?

Kehadiran ujian diri positif untuk ovulasi menunjukkan bahawa ovulasi berlaku. Mengapa konsep tidak berlaku - soalan lain. Sama ada pasangan itu tidak bersetubuh pada waktu, atau kes ketidaksuburan salah seorang pasangan atau kedua-duanya. Dalam sebarang kes, selepas satu tahun percubaan yang tidak berjaya, anda harus menghubungi seorang pakar sakit puan - seorang wanita dan seorang ahli urologi-andrologist - seorang lelaki untuk menjawab soalan ini.

Bagi wanita berusia 35 tahun, tempoh pasif menunggu dalam rejim perancangan kehamilan tidak boleh melebihi enam bulan, selepas itu anda perlu berunding dengan doktor untuk pemeriksaan untuk kemandulan.

Di dalam wanita yang tidak subur, ovulasi juga boleh berlaku, sebab sebab ketiadaan kehamilan tidak selalu berakar pada ovari dan latar belakang hormon.

Semua lima bar menunjukkan hasil negatif - apa yang perlu dilakukan seterusnya?

Jika tidak ada lima jalur menunjukkan hasil positif, dan pada masa yang sama, wanita biasanya mempunyai kitaran haid yang agak biasa, Kemudian buka pek baris seterusnya dan teruskan ujian selama 2-3 hari lagi.

Mungkin, ovulasi ditangguhkan kerana beberapa kerosakan dalaman (wanita itu mempunyai ARVI yang sejuk, letih, di bawah tekanan, terdapat penerbangan udara, perubahan zon masa dan iklim). Sekiranya percubaan berikutnya tidak menunjukkan hasil yang positif, kitaran mungkin akan menjadi anovulatory (dalam had munasabah - 2-3 kali setahun - ini adalah fenomena biasa).

Adakah perlu menggunakan semua jalur dari set yang dibeli?

Sekiranya terdapat lima jalur dalam pek, ini tidak bermakna wanita harus melakukan semua ujian. Ini mungkin tidak perlu. Jika 1-2 doh menunjukkan jalur terang, tidak perlu menggunakan selebihnya dalam kes ini, ia boleh dimasukkan ke dalam tempat yang kering dan sejuk, supaya anda boleh menggunakannya kemudian jika perlu.

Mengkaji ujian untuk ovulasi, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan