Bolehkah ujian ovulasi menunjukkan kehamilan?

Kandungannya

Walaupun abad XIX dan hampir apa-apa maklumat mengenai banyak isu yang menarik boleh didapati, persoalan sama ada ujian ovulasi dapat menunjukkan kehamilan masih salah satu yang paling biasa. Ramai wanita yakin bahawa ini adalah mustahil. Adakah begitu, kami menjawab dalam artikel ini.

Bagaimana ujian dijalankan?

Pada ovulasi

Sebelum bercakap sama ada sistem ujian ovulasi menunjukkan keadaan yang "menarik", adalah wajar untuk difahami, dan sebenarnya, adalah persamaan dan perbezaan antara ujian kehamilan dan sistem ovulasi yang sama.

Sistem ujian untuk menentukan ovulasi (tempoh pembebasan telur matang dari folikel) direka untuk merancang kehamilan dan kontrasepsi.

Mereka membenarkan wanita untuk lebih memahami sempadan tetingkap suburnya - tempoh apabila kebarangkalian konsepsi adalah maksimum.

Proses ovulasi dalam tubuh wanita disertai dan dikawal oleh sokongan hormon tertentu, tanpa ovulasi atau haid tidak semestinya berlaku. Pada separuh pertama kitaran haid, sejumlah besar estrogen dihasilkan, menghalang pengeluaran progesteron. Di bawah tindakan hormon yang merangsang folikel (FSH), kematangan dan peningkatan saiz folikel dominan berlaku, dari mana sel telur sedia untuk persenyawaan akan muncul pada hari yang dikehendaki.

Hari yang diingini ditentukan oleh kepekatan hormon lain - LH (luteinizing). Kepekatan puncak bahan ini jatuh pada masa sebelum ovulasi.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
  • Haid
  • Ovulasi
  • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Semua bahan ini berkumpul di dalam darah, dan oleh itu boleh ditentukan oleh ujian darah makmal. Tetapi untuk memudahkan diagnosis hari ini, apa yang dipanggil rumah-ovulasi ujian meluas.

Mereka berbeza - dari strip jalur untuk rendaman dalam air kencing ke mini-microscopes elektronik mahal untuk mendiagnosis cecair saliva dan rembesan vagina. Strip kedua sistem ini (jalur, kaset) bertindak balas terhadap kehadiran dalam air kencing wanita yang mempunyai jumlah konsentrasi hormon luteinizing (LH) yang mencukupi. Oleh itu, dua jalur pada ujian ovulasi - satu tanda tempoh yang berkepanjangan, ketika konsepsi bayi itu kemungkinan besar.

Mini-mikroskop tidak bertindak balas kepada LH, tetapi untuk tahap estrogen. Dengan kepekatan yang tinggi (puncak juga jatuh pada tempoh sebelum ovulasi), air liur mengkristal pada pengeringan oleh corak tertentu menyerupai daun paku.

Selepas akhir tempoh subur, sistem ujian untuk ovulasi biasanya menunjukkan keputusan negatif sekali lagi.

Jalur kedua pada sistem ujian ovulasi muncul di zon di mana reagen itu sensitif terhadap hormon luteinizing. Sebenarnya, hakikat bahawa terdapat jalur kedua adalah satu-satunya kesamaan antara ujian ovulasi dan alat yang sama untuk menentukan kehamilan. Dua jalur - hasilnya adalah positif. Prinsip operasi juga hampir sama, tetapi reagen dan matlamat adalah berbeza.

Untuk kehamilan

Jalur ujian terkenal, serta alat elektronik yang membolehkan anda menjawab persoalan sama ada seorang wanita hamil atau tidak, juga bertindak balas kepada hormon, tetapi kepada sistem yang sama sekali berbeza daripada ovulasi.

Selepas pembuahan, embrio, tanpa henti memecah, turun ke dalam rongga rahim, di mana kira-kira seminggu ia ditanam ke dalam dinding rahim. The villi chorion, yang mana embrio tenggelam ke dalam tisu endometrium, segera mula menghasilkan hormon khusus - hCG (hormon gonadotropik manusia chorionic). Kepekatan bahan ini dalam darah seorang wanita berlipat ganda setiap dua hari.

Hormon ini diperlukan oleh badan ibu dan bayi masa depan, kerana ia membolehkan anda mengekalkan tahap progesteron yang tinggi secara konsisten, yang memastikan daya maju embrio, pemakanannya, dan penciptaan keadaan optimum untuk pertumbuhan dan perkembangannya. Nilai puncak hCG mencapai 12 minggu kehamilan, dan kemudian bermula secara perlahan.

Apabila tahap hormon meningkat secara beransur-ansur, ia mula dikesan dalam air kencing wanita pada permulaan penangguhan, atau bahkan pada hari-hari pertama selepas itu. (dalam darah - lebih awal, di mana, pada hakikatnya, ujian darah untuk hCG adalah berdasarkan). Sistem ujian kehamilan adalah jalur dengan kawasan uji sensitif hCG.

Sekiranya kepekatan gonadotropin chorionic manusia melebihi tahap kepekaan ujian, baris kedua yang jelas muncul, yang memberikan hak untuk mengatakan bahawa wanita hamil.

Apa yang sebenarnya menunjukkan konsep yang berjaya?

Seperti namanya, kehamilan ditunjukkan dengan ketepatan yang tinggi oleh sistem yang mempunyai kawasan sensitif khusus untuk chorionic gonadotropin, iaitu, ujian kehamilan, yang boleh digunakan sebelum dan selepas penangguhan.

Sistem ujian ovulasi tidak sesuai untuk menentukan kehamilan., kerana mereka tidak dapat bertindak balas terhadap kehadiran hCG dalam air kencing, zon kedua mereka bertindak balas terhadap hormon luteinizing, yang hampir tidak berlaku pada separuh kedua kitaran dan pada permulaan kehamilan.

Oleh itu, ujian ovulasi biasa semasa mengandung harus menunjukkan keputusan negatif.

Strip ini berbeza mengikut prinsipnya, menurut reagen berdasarkan penggunaannya. Tetapi pengeluar ujian ovulasi menjaga wanita, dan banyak tempat yang berhemat dalam satu pakej dengan lima ovulasi jalur dua jalur dengan kepekaan terhadap hCG. Lima jalur untuk menentukan ovulasi sepatutnya digunakan di tengah-tengah kitaran untuk menubuhkan hari yang sesuai untuk konsepsi., dan dua jalur ujian kehamilan - dengan jangkaan kelewatan atau pada hari pertama kelewatan haid seterusnya.

Kesalahan yang mungkin

Dilihat oleh ulasan wanita, jalur ujian ovulasi kadang-kadang berkelakuan "pelik" - menunjukkan dua jalur sejurus sebelum haid yang dijangkakan. Mereka sering dianggap sebagai tanda kehamilan yang mungkin. Mengapa ini boleh berlaku?

Di peringkat kimia, struktur hormon gonadotropik chorionik, yang dihasilkan semasa kehamilan, dan hormon luteinizing - pendamping yang tetap ovulasi pada wanita, adalah dalam banyak cara yang serupa, dan oleh itu terdapat kira-kira peluang 20% ​​bahawa reagen boleh saling "err". Kepekaan sistem ovulasi selalu jauh lebih tinggi daripada kepekaan ujian kehamilan, kerana LH hadir dalam jumlah yang jauh lebih kecil dalam tempoh pra-ovulasi yang menggembirakan daripada hCG selepas implantasi embrio. Itulah sebabnya kesan boleh ditangkap oleh sistem ujian ini.

Satu lagi soalan Bagaimana untuk mengubati ujian ovulasi positif jika mengandung disyaki. Dan merawatnya sebagai kesilapan. Reaksi seperti ovulasi jalur pada hCG adalah tidak lebih dari satu kesalahan sistem; hasil positif palsu tidak boleh dinilai sebagai hasil diagnostik.

Sekiranya ujian ovulasi menunjukkan hasil positif yang stabil sepanjang separuh kedua kitaran, tindak balas salib reagen dengan progesteron adalah mungkin, tahap yang tinggi dalam fasa kedua kitaran wanita.

Secara umum, sistem ujian ovulasi agak menghiburkan. Mereka boleh menghasilkan tindak balas lemah jenis jalur kabur yang kedua untuk hormon tiroid yang merangsang tiroid, untuk hormon FSH, untuk beberapa molekul hormon pituitari. Dan hakikatnya ialah dalam hormon-hormon ini, zarah alfa sangat mirip, dan subunit beta berbeza. Ujian kehamilan direka untuk "menangkap" subunit beta hCG, dan oleh itu mereka tidak dapat menentukan ovulasi, tidak kira betapa kerasnya anda cuba. Tetapi dalam beberapa kes (kira-kira 15-20%), reaksi positif yang lemah dalam sistem ovulasi mungkin menunjukkan kehadiran hormon tertentu dalam air kencing, biasanya hipofisis. Kehamilan ini atau patologi kelenjar tiroid akan membantu menjawab jalur, yang sebenarnya terdapat untuk tujuan ini - sistem ujian untuk menentukan kehamilan.

Ulasan

Ulasan penggunaan ujian ovulasi adalah agak kutub: sesetengah wanita menganggap bahawa penggunaan ujian untuk menentukan ovulasi adalah dibenarkan, sementara yang lain sangat tidak setuju dengan ini. Sesetengah menyebut bahawa mereka menggunakan ujian ovulasi, kerana ia adalah cara yang jauh untuk mendapatkan farmasi untuk membeli ujian kehamilan. Lain menunjukkan bahawa terlalu mahal untuk menggunakan jalur ujian ovulasi kerana mereka jauh lebih mahal daripada ujian kehamilan.

Ada yang berjaya mendapat keputusan yang positif, dan sedikit kemudian kehamilan telah disahkan. Sesetengah ujian ovulasi menunjukkan keputusan negatif kehadiran kehamilan.

Doktor tidak mencadangkan untuk mengambil serius keterangan sistem ujian ovulasi, jika ia digunakan untuk tujuan lain. Hobi ini lebih suka dikaitkan dengan permainan atau nasib, kerana tindakan semacam itu sama sekali tidak ada hubungannya dengan diagnostik perubatan.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan