Mikroskop untuk penentuan ovulasi

Kandungannya

Keupayaan untuk menentukan masa permulaan ovulasi sangat penting bagi mereka yang merancang untuk mempunyai bayi, dan bagi mereka yang ingin mengelakkan kehamilan yang tidak dirancang. Hari ini, terdapat banyak jenis ujian khas yang membantu menentukan permulaan tempoh subur, apabila konsep adalah yang paling mungkin. Di antara mereka secara berasingan ia perlu diperhatikan mikroskop mini untuk menubuhkan tempoh kesuburan.

Apa itu?

Keupayaan wanita untuk menghasilkan semula adalah kerana kehadiran ovulasinya. Sekali sebulan, di tengah-tengah kitaran haid, folikel yang telah matang pada pecah ovarium dan mengeluarkan telur matang, yang pada siang hari, semasa ia hidup, dapat disenyawakan dengan sel sperma.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
  • Haid
  • Ovulasi
  • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Kaedah kalendar penentuan ovulasi - mengira tarikh tengah kitaran wanita, bukan kaedah diagnostik yang boleh dipercayai, kerana ovulasi mungkin berlaku lebih awal atau terlambat di bawah pengaruh pelbagai faktor - dari mengambil ubat kepada tekanan kronik, keletihan, perjalanan udara, sejuk.

Tetapkan tarikh ovulasi dengan ketepatan yang lebih baik membolehkan ujian ovulasi berasaskan rumah. Prinsip tindakan mereka agak mudah: sebelum permulaan tempoh yang baik untuk konsepsi, tahap hormon luteinizing dalam darah dan air kencing seorang wanita meningkat. Ia adalah kepadanya bahawa zon ujian jalur bertindak balas, yang secara ringkas dicelup ke dalam air kencing.

Terdapat jalur ujian, ada kaset ujian dan inkjet, dan ada yang baru-baru ini mikroskop mini untuk menentukan ovulasi. Ini adalah sistem ujian yang boleh diguna semula yang membolehkan anda menganggarkan anggaran ovulasi oleh air liur.

Fakta adalah bahawa di bawah tindakan estrogen, kepekatan yang juga mencapai puncak kira-kira satu hari sebelum ovulasi, air liur mengkristal dengan cara yang istimewa apabila ia kering - ia menyerupai daun pakis. Kesan ini dicapai kerana keupayaan estrogen mengekalkan kalium dan natrium dalam badan. Sesetengah mikroskop menggunakan rumah membenarkan penyelidikan yang sama pada sampel lendir serviks (pembuangan vagina).

Bagaimana untuk menggunakan peranti ini?

Arahan terperinci dilampirkan pada setiap mikroskop untuk menentukan tempoh subur, yang memberi gambaran terperinci bagaimana menggunakan peranti ini. Model yang berbeza, bergantung pada ciri teknikal mereka, mungkin mempunyai nuansa mereka sendiri, tetapi pada umumnya, untuk semua ujian jenis ini, peraturan operasi umum adalah tipikal.

  • Kaca untuk mengaplikasikan cecair ujian mestilah bersih dan kering. Ia perlu meletakkan sedikit air liur (atau rembesan vagina, jika peranti menyokong kaedah pemeriksaan ini).
  • Anda perlu menunggu sedikit sehingga cecair pada kaca kering, selepas itu kaca diletakkan di bawah zink optik mikroskop dan diperiksa.

Untuk penilaian yang betul hasilnya, imej visual pelbagai pilihan dengan penjelasan dilampirkan pada peranti. "Lukisan" cecair kering menyerupai daun pakis sesuai dengan tempoh pra-pilihan raya. Pada hari-hari yang berlalu dalam kitaran haid, anda dapat melihat bitmap dengan kumpulan mata atau tersebar di lokasi mereka.

Ia penting! Selepas digunakan, kaca mesti dibasuh dan dikeringkan dengan teliti.Bagaimana dan bagaimana untuk membasuhnya, ditunjukkan dalam arahan, banyak bergantung kepada model dan pengeluar tertentu. Untuk kegunaan kaca baru mesti bersih.

Penghabluran air liur semasa ovulasi

Harga

Kos peranti bermula dari 2000 rubel dan boleh mencecah hingga 5000 rubel - banyak bergantung kepada pengeluar dan fungsi. Tetapi bagi mereka yang merancang kehamilan, peranti dengan pantas membayar, kerana kos bulanan untuk membeli ujian ovulasi sekali dapat akhirnya melebihi kos satu ujian yang boleh digunakan semula.

Pertimbangkan kemungkinan pemerolehan seperti itu adalah untuk wanita yang mengalami kitaran haid yang tidak teratur, mengalami masalah dengan konsepsi, yang telah merancang kehamilan selama beberapa bulan sudah tidak berhasil. Juga, peranti boleh membantu dalam perkara kontraseptif jika seorang wanita digunakan untuk bergantung pada kaedah kalendar dalam hal ini. Ia akan menjadi lebih dipercayai, dan kebarangkalian kesilapan akan menjadi kurang jika di tengah-tengah kitaran yang anda periksa dengan petunjuk alat kecil seperti gincu yang mudah dibawa dalam dompet anda.

Gambaran keseluruhan model

Semua mikroskop mini dibezakan daripada jalur (ujian jalur) dengan ketepatan yang lebih tinggi, tetapi tinjauan sebenar dari pengguna di Rusia agak sukar dicari, kerana ujian itu belum lagi tersebar luas kerana harga yang tinggi. Berikut adalah beberapa model yang perlu anda baca jika anda merancang pembelian sedemikian.

Ovolux

Perwakilan yang paling popular dalam kumpulan sistem ujian ini. Mudah menentukan fasa tertentu kitaran di mana wanita berada. Ia kelihatan seperti gincu, dan oleh itu boleh disimpan dalam dompet, dan dalam beg kosmetik. Kanta 50x dilengkapi dengan lampu LED yang mudah.

Negara perkilangan - Korea Selatan. Dalam pakej ini, anda boleh mendapatkan hadiah bagus - program "Kalendar Perempuan" untuk tablet atau telefon pintar. Ia akan membantu mengira tempoh subur, serta menyelamatkan hasil yang anda dapat dari kajian mikroskopik anda sendiri. Peranti berfungsi pada bateri, ia berlangsung lama. Waktu ujian tidak mengambil masa lebih daripada 5 minit.

Fertotest

Secara luaran, peranti ini mirip dengan mikroskop konvensional, tetapi hanya sangat kecil. Pemilik boleh menggunakannya bukan sahaja untuk dirinya sendiri, tetapi juga untuk haiwan kesayangannya, yang amat diperlukan untuk peternak kucing dan anjing. Mengambil mikroskop dengan anda dalam dompet anda, seperti yang dilakukan dengan model sebelumnya, tidak akan berfungsi, sangat menyusahkan. Untuk ujian, kami pasti memerlukan keadaan yang sesuai - permukaan keras, rata, pencahayaan yang mencukupi.

Termasuk adalah plat penarafan. Memfokuskan optik hadir. Kaca dibentangkan tidak dalam satu salinan, terdapat beberapa daripada mereka.

Fokus tumpah

Peranti lain yang berguna, mengingatkan gincu masing-masing, mudah untuk pengangkutan dan ujian. Mudah dihidupkan pada sentuhan butang, bateri yang dikendalikan. Waktu penyelidikan yang dinyatakan oleh pengeluar tidak melebihi 4 minit. Ini sudah cukup untuk menentukan sama ada ovulasi akan datang.

"Eva-test D"

Ia bukan sekadar mikroskop untuk mengiktiraf ovulasi. Ini adalah makmal di seluruh rumah - pemprosesan keputusan tidak perlu dilakukan secara bebas, mereka akan dianalisis dengan program khas dan akan memberikan hasilnya kepada wanita. Ia kelihatan seperti kes serbuk. Ia mudah dibawa.

Peranti ini membolehkan anda untuk mengetahui bukan sahaja masa yang sesuai untuk konsepsi, tetapi juga penyebab kelewatan, serta kehadiran ancaman keguguran pada masa awal dan tanda-tanda beberapa penyakit ginekologi. Menurut ulasan, ketepatan peranti meninggalkan banyak yang dikehendaki, peranti perlu diselaraskan secara berterusan, antara muka kawalan adalah sukar dan tidak dapat difahami.

Mungkin-ibu

Peranti yang sangat padat mampu menyelesaikan masalah kesuburan secara kualitatif. Pengilang menegaskan bahawa Air liur untuk penyelidikan dalam peranti ini mesti diambil pada waktu pagi; seorang wanita tidak boleh makan, minum atau memberus gigi sebelum pagar.

Kajian ini mengambil masa tidak lebih daripada lima minit.

"OVU-test"

Peranti ini membolehkan anda meneroka bukan sahaja air liur, tetapi juga lendir serviks. Dan kerana hasilnya dapat disahkan bersama, jika hanya "lukisan" air liur menyebabkan keraguan pada wanita. Dalam set itu adalah kad diagnostik yang membolehkan anda mentafsirkan hasil dengan betul.

Gambaran keseluruhan salah satu model boleh dilihat dalam video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan